Šta je novo?

BIGZ (БИГЗ)

Za pocetak iz BIGZ-a treba iseliti sva stecista razuzdane omladine.

U sta su pretvorili hodnik i liftove, bruka je i sramota.

tamovamo":3n9m2seb je napisao(la):
Za pocetak iz BIGZ-a treba iseliti sva stecista razuzdane omladine.

U sta su pretvorili hodnik i liftove, bruka je i sramota.
U redu iseliš ih i šta onda? Para za sređivanje zgrade nema, pa veća će šteta onda biti da zgrada zvrji prazna.

Bolje je i da pola zgrade zvrji prazno, nego da pijana i narkotizirana publika klubova vrsi adaptaciju na svoj nacin.

BIGZ je jedno od najznacajnijih arhitektonskih zdanja u Beogradu 20. veka i njegovu rekonstrukciju moze samo drzava da iznese. To sto ce uprava BIGZ-a u stecaju da iznajmi po neku halu, u najboljem slucaju ce potkrpiti koji racun ili napuniti neki direktorski dzep, a zgrada ce samo jos vise stradati i propadati.

Nema država više nikakve veze sa BIGZ-om. Njega je kupio Petar Matić i prvobitno je bilo zamišljeno da se BIGZ sredi i pretvori u hotel/poslovni prostor, ali onda je došla kriza i ostatak priče znaju svi. A što se tiče ''problematične'' omladine, iz iskustva znam da su likovi koji dolaze u te klubove deset puta normalniji od onih turbo-folk ''patriotskih'' orijentisanih dizelaša.

Cuj, ne sumnjam da prvi manje smrde od drugih, ali im i dalje nije mesto u (bar se nadam) zasticenom spomeniku kulture. A to sto je BIGZ prodat za boraniju sramota je posebne prirode. Doduse, kao sto postoji prodaja, tako postoji i nacionalizacija.

tumblr_m92qs1bDyH1qmkirco1_1280.jpg

sa http://igoyugo.tumblr.com/

Sjajna fotka.

Nema ograde između smerova, parkirani su tristaći i fiće, stubovi kontraktne mreže su iz nekog drugog vremena...

Mislim da je Brašovan baš nešto ovako imao u vidu kada je projektovao ovu zgradu...

Баш је моћан осећај видети ту кућу тако активну у касним ноћним сатима....

Дефинитивно...него, фотограф као да је стајао на некојвисинској тачки - можда на билетарницама код сајма?

Najverovatnije je slikano sa drugog sprata na uglu fabrike hartije.

Sad je aktivna u još kasnijim noćnim satima :p

Šalu na stranu, slika pokazuje o kakvom je remek delu reč!

Kad god ugledam zgradu BIGZ-a pomislim na Metropolis Fritza Langa.

MoC_METROPOLIS_BD_11.jpg

Meni je ta zgrada vanvremenski i brutalno lepa, bez obzira što je oronula. Bez obzira na krizu i sve što je snašlo, nadam se da će sadašnji ili budući vlasnici naći način da ovom biseru arhitekture vrate stari sjaj. Nisam školovani arhitekta, ova zgrada mi je lepa između ostalog i zbog skoro pa savršenog matematičkog odnosa svih površina.

steta sto tako lepa zgrada se ne proda nekome nego sluzi za narkomanske klubove :)

У БИГЗ-у тренутно раде 3 клуба. Један је џез ("Чекаоница"), други рок ("Нова БИГЗ сцена"), трећи ("Старс") не знам шта је. Много је више разног складишног простора и студија-атељеа, музичких, фото, плесних, итд. Наркомански клубови нису карактеристични за ово место.

sasa901":2rlz61fd je napisao(la):
steta sto tako lepa zgrada se ne proda nekome nego sluzi za narkomanske klubove :)
To je relativno. Mnogo veća količina mnogo jačih droga zastupljena je u ulickanim fensi klubićima sa nafuranim cicama i kajla napucanim pseudofrajerima ... :)

Na "narkomanskim" mestima zastupljena je u većoj meri "laka" droga, samo što se ne krije to u tolikoj meri.

narkomanska po izgledu ne po tezini droge tj koja se droga koristi ne znam kako dam tajniji izraz u svakom slucaju ta zgrada zasluzuje mnogo vise nego da je unisatvaju klubovima
bio sam u cekaonici ono je tuzno koliko je ono sve raspalo i koliko se raspada zamislite da se sredi ta terasa sa nekim vrhunskim restoranom koliko bi tu ljudi dolazilo :)
a imam jedno piranje koje mi je sinulo dal bi od tih prostoija mogli da nastanu neki stanovi ? preuredjivanjem pa tipa da se il prodaju il daju mladim naucnicima :)

sasa901":24exgu75 je napisao(la):
narkomanska po izgledu ne po tezini droge tj koja se droga koristi ne znam kako dam tajniji izraz u svakom slucaju ta zgrada zasluzuje mnogo vise nego da je unisatvaju klubovima
bio sam u cekaonici ono je tuzno koliko je ono sve raspalo i koliko se raspada zamislite da se sredi ta terasa sa nekim vrhunskim restoranom koliko bi tu ljudi dolazilo :)
a imam jedno piranje koje mi je sinulo dal bi od tih prostoija mogli da nastanu neki stanovi ? preuredjivanjem pa tipa da se il prodaju il daju mladim naucnicima :)

Vrh