Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

Bilo bi ok da su objasnili tacno kategoriju po kategoriju ali ok. Mozda negde i ima ali ja nisam video.
IMG_20250522_204926.jpg

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Ово му дође као неки коначни обрачун са људима који су се дрзнули да не користе привилегију пропорцијално најскупљег горива на свету са највећим акцизама државе и не загађују ваздух и простор аутомобилима.

И чекај, по ком основу су кажњавали неношење кациге??

Ово му дође као неки коначни обрачун са људима који су се дрзнули да не користе привилегију пропорцијално најскупљег горива на свету са највећим акцизама државе и не загађују ваздух и простор аутомобилима.

И чекај, по ком основу су кажњавали неношење кациге??
Ovo za kacige je za motore mislim.

U svega tri dana, od 21. do 23. maja, saobraćajna policija Ministarstva unutrašnjih poslova kontrolisala je više od 3.300 vozača dvotočkaša širom Srbije, a tom prilikom otkriveno je čak 897 saobraćajnih prekršaja.

Najveći broj prekršaja zabeležen je kod biciklista – čak 365, zatim kod 248 vozača motocikala, 170 vozača mopeda, dok su vozači električnih trotineta zabeležili 99 prekršaja.

Zbog nekorišćenja zaštitne kacige sankcionisano je 146 vozača, dok je 110 isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja pod dejstvom alkohola – od toga čak 95 biciklista.

Čekaj, nisam u toku. Po zakonu mora da se nosi kaciga kad si na običnom bajsu?

Čekaj, nisam u toku. Po zakonu mora da se nosi kaciga kad si na običnom bajsu?

I ja tumačim da nije obavezno:

Član 91

Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige, osim ukoliko na vozilu postoji ugrađena kabina.

Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Za vreme dok upravlja lakim električnim vozilom, vozač mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju zaštitne kacige koje koriste vozači lakog električnog vozila i vozači, odnosno lica koja se prevoze na motociklu, mopedu, triciklu i četvorociklu, donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Doduše, nisam se detaljnije bavio ovim, ali čini se iz ovoga da nije obavezno nositi kacigu na biciklu.

Ne mora kaciga za obične bicikle. Tačka
Pre neki mesec prolazeći kroz baru biciklom, upao sam prednjim točkom u rupu i prevrnuo se. Srećom da sam išao sporo. Udario sam kacigom u ivičnjak. Ona se malo oštetila, ali glava je ostala netaknuta. Slažem se da nije obavezna i nikog ne prisiljavam da je kupi. Samo vas molim da mislite na svoju bezbednost. Ja sam posle toga kupio drugu za 1.500,00 dinara (da ne reklamiram prodavnicu).

Čemu toliko protivljenje nošenju kaciga od strane biciklista, razumem da možda i ne moraju biti obavezne ali tolika kampanja protiv kao da će kacige da odbiju nove vozače a ne da ih potencijalno spasu u nezgodama koje se dešavaju.

MIslim da su kacige nophodne za voznju po neuredjenom terenu, ali ne i za gradsku ili rekreativnu voznju.

I ja se apsolutno ne protivim kacigama. Ja nosim kada vozim.
Mislim da bi morale da budu obavezne, ali zakon to očigledno ne podržava. Ne vidim razliku bicikla i el. lakog vozila u pogledu mogućnosti povređivanja.

Imajte na umu da se zakon ne primenjuje samo u strogom centru i u krugu dvojke.

A onda zamislite bake i deke na biciklima po vojvođanskim selima, kojima je nametnuto da nose kacige.

Samo na brzaka da se zahvalim svima što ste mi tako jasno i brzo odgovorili na pitanje :gobb:

A i da potvrdim da se ne protivim kacigama, samo sam hteo da proverim šta zakon kaže.

Čemu toliko protivljenje nošenju kaciga od strane biciklista, razumem da možda i ne moraju biti obavezne ali tolika kampanja protiv kao da će kacige da odbiju nove vozače a ne da ih potencijalno spasu u nezgodama koje se dešavaju.
То је исто као када би рецимо неки кул 20 годишњаци везали појас у свом Аудију... ЕЕе замисли да се веже... Па то је исто и за бицикле, пфффф кацига, шта ће мени то?

Prvo da naglasimo razliku između električnih bicikala i bicikala na "nožni" pogon. Običan bicikl svojim konstruktivnim mogućnostima jednostavno nije prilagođen za brzine preko 30km i na sile koje nastaju prilikom takvog ubrzavanja i kočenja. Više puta dokazano i pokazano, recimo bila je emisija SAT koja je pokazala i objasnila zašto nije isto razviti velike brzine na motorima i na biciklu (i naročito kočiti). Plus velika je razlika između bici kaciga i za motor.

Da se vratimo na obične bicikle. Nošenje kacige najviše zavisi od stila vožnje bicikla.
  • Naravno da je ludost voziti trkački bicikl na otvorenom putom bez kacige
  • Naravno da je ludost voziti MTB kroz šumu bez kacige
  • Ludost je i voziti bilo koji bicikl brže od 30km/h bez kacige.

Da li je ludost voziti bicikl biciklističkom stazom bez kacige? To je u principu kategorija oko koje se lome koplja.

Jeste, mnogi smo imali slučajeve da padnemo i pri malim brzinama i da nam se kaciga ulubi ili da nam ništa ne bude a da ne nosimo kacigu.

Činjenica je da su neka istraživanja pokazala da obaveza nošenja kacige ne smanjuje broj povreda.

Ja lično zastupam stav da svako treba da odluči šta će raditi i da zakonsko nametanje nošenja kacige neće ništa promeniti, naročito kod nas, osim što će panduri naći novi način da ispune svoju normu kazni, dok bitne stvari u saobraćaju ostaju nekontrolisane.

Ne zaboravite, a pomenuto je, da bi obaveza nošenja kacige obuhvatila i sva vojvođanska sela gde se bicikl koristi svakodnevno.

A ako neko potegne argument da kaciga glavu čuva, ja ću odgovoriti kotrapitanjem - da li nosite kacigu i kada peške prolazite uz zgradu jer može da padne saksija na glavu. Ja lično sam više puta video saksiju koja je pala sa zgrade nego što sam imao padova gde sam povredio glavu. Po toj logici, trebalo bi da nosim kacigu čim izađe iz zgrade.

Sve u svemu, svako se oblači i oprema prema svojim nahođenjima.

Ali budimo svesni, mi smo odgovorni za svoj život. Saobraćaj nije za svakoga, naročito u ovim vremenima kada Policija ne radi svoj posao.

@astrodule potpuno korektni argumenti. Ja sam nosio kacigu, ali sam slomio kuk na maloj brzini, potpuno svestan pad. Jbg, pad je bio samo na tu jednu tačku, a nigde ogrebotine bilo gde.

Međutim, mislim da bi za vožnju na ulici morala da bude obavezna kaciga. Danas je intenzitet saobraćaja mnogo veći nego ranije. Ja svakako nosim kacigu gde god da vozim bajs.

Meni baš taj argument sa babama u vojvođanskim selima ne pije vodu.

To je kao da se pitamo da li je realno očekivati da se uvede zakon da u svakom selu ne sme da se vozi automobil pijan i da mora da se vezuje pojas čak i kad se ide do lokalne prodavnice. Da, to je zakon i da, treba pooštreno sankcionisati to sve, ogroman je broj nesreća po selima, a tamo niko živ nikada nije kontrolisao i svi voze pijani.

Tako i sa kacigom, bilo bi protivljenja, narod bi svašta govorio, bilo bi priča da neće oni njemu da nameću, da on čitav život vozi bez, sad će ovi da mu kažu...

Ipak, toga je bilo za svaku stvar u istoriji i to što ovi sad na vlasti bukvalno na silu i kretenski nameću neke stvari, ne znači da je to uvek loše i nekad nešto mora da se uvede i sprovede zarad sigurnosti, uprkos protivljenju određene grupe ljudi. Naravno, ne treba nametati bahato kao ovi sad što sve rade već treba voditi pozitivnu kampanju i ljudima lepo objasniti zašto je bolje i pomoći pri kupovinu kaciga ako treba itd.

Naravno, ako uopšte treba uvoditi taj zakon.

Što se mene tiče:

- obavezna van grada, a i u gradu po autoputu i magistralnim putevima
- obavezna za decu do, na primer, 15 godina

Vrh