Opet je išla priča o ograničenju brzine autobusa. Zakon tu jeste jasan, 50 sa putnicima koji stoje, 80 za solo i 70 za zglob. 100 za autobuse za prevoz putnika, koji nemaju predviđena mesta za sedenje, GT klasa, oni za međugradski saobraćaj itd. Ovde je bilo priče o gradskim autobusima naravno. Mi jesmo prepisali zakone iz EU, al i po toj EU nigde autobusi na otvorenom putu ne idu 50. Doduše, ponegde se duže relacije oko grada, kao i između grada i satelitskih naselja pokrivaju železnicom, kao u Lisabonu, odakle stigoh juče. Nama je organizacija veliki problem. Nama putnici stoje u linijama kao što su 493 i 581. Tu je nezamislivo ići 50, isto i na 462, 860 (sa sve raznim slovima), dalje 70, 607, 611 i sve linije koje imaju lepu kilometražu po moto i autoputu, teško mučenje 50 na sat i za putnike i za vozača. Kažem, gde god da sam putovao, nigde autobusi na otvorenom ne idu 50. Prosto, prave i bezbednosni rizik i sa aspekta ostalih učesnika u saobraćaju. Inače, GSP ima blokadu na 60, ne 50. Dešavaju se teške povrede i pri naglom kočenju sa 30 na sat, kao kad je jedan putnik probio staklo u troli kod Pošte. Ne vezuju se ljudi po autobusima, ni onim turističkim nigde, barem koliko sam ja ispratio. Ako dođe do karambola pri 80 i 100 na sat, bez pojasa, isti đavo sedeo ili stajao. Polomiće se ljudi manje više isto, kao i u kolima bez pojasa. Sve zavisi od položaja sedenja, stajanja, odnosno dal su ljudi bili barem sekund dva u saznanju da će slediti naglo kočenje ili daleko bilo udes. Propise treba usklađivati, prilagođavati, na kraju onda ukinuti stajaća mesta za linije koje gaze desetine kilometara po otvorenom putu. To je naravno nemoguće kod nas, isto kao što je nemoguće očekivati da se autobusi na gore pomenutim linijama teraju 50 na sat. Mogu samo da zamislim od Lazarevca, Mladenovca, pa i Obrenovca ići sve vreme 50, teško mučenje za sve, pa i ostale učesnike u saobraćaju, što se odnosi upravo i na bezbednost svih učesnika u saobraćaju.