Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

Screenshot_20241123_094133_edit_1079902784116693.jpg

Зна се ко је учетвовао, надам се само да су сви добро.

Sad imamo taj problem što je preko 50% vozača javnog prevoza juče prvi put u životu videlo sneg. Sećam se jedne situacije, to je bilo januara ove godine, kad su vozači Lui Travel-a odbili da voze jer nisu umeli po snegu. Parkirali su se na sred ulice, mi smo čekali zavejani i onda nam je prišao jedan stranac i rekao "42 is done for today, all buses are broken". Kada sam ga upitao kako su to svi pokvareni, pokazao mi je stanje guma...

Сматрам да у садашње време када већ постоји таква технологија у обуку за д категорију треба увести и симулацију вожње у оваквим различитим условима. С друге стране до душе то би је учинило додатно скупљом за наше људе, а странци би на ко зна који сумњив начин добијали дозволе као до сад и код њих би имали исте проблеме.

Сматрам да у садашње време када већ постоји таква технологија у обуку за д категорију треба увести и симулацију вожње у оваквим различитим условима. С друге стране до душе то би је учинило додатно скупљом за наше људе, а странци би на ко зна који сумњив начин добијали дозволе као до сад и код њих би имали исте проблеме.
Nije izvodljivo jer šta ako upišem auto školu leti. Takođe nije izvodljivo ni za cpc ako ga upises isto leti. To bi mogao da radi prevoznik kod kog si zaposlen, ako nemaš iskustva u takvim vremenskim uslovima.

Nije izvodljivo jer šta ako upišem auto školu leti. Takođe nije izvodljivo ni za cpc ako ga upises isto leti. To bi mogao da radi prevoznik kod kog si zaposlen, ako nemaš iskustva u takvim vremenskim uslovima.
Ја сам пре мислио на рачунарске симулације баш зато што последњих година нема толико снега и због годишњег доба када се иде на обуку.

Постоје симулатори проклизавања, НАВК има то за аутомобиле.

Odakle su ti vozači? Ja sam iz nekog razloga mislio da su iz Nepala, ne znam odakle mi to.

Odakle su ti vozači? Ja sam iz nekog razloga mislio da su iz Nepala, ne znam odakle mi to.​
Šri Lanka i sl zemlje june i jugoistočne Azije.
Nije izvodljivo jer šta ako upišem auto školu leti. Takođe nije izvodljivo ni za cpc ako ga upises isto leti. To bi mogao da radi prevoznik kod kog si zaposlen, ako nemaš iskustva u takvim vremenskim uslovima.​
I dok taj stekne iskustvo, stiglo proleće. A ko će da nas vozi za to vreme, boga pitaj.​

Odradi se to sve, samo treba malo više opreme na poligonu. Došljak je baš i naveo NAVAK. Što je najgore, to se reši sa vodom i najlonom. Nego nema ovde nikog da o tome razmišlja.

Odradi se to sve, samo treba malo više opreme na poligonu. Došljak je baš i naveo NAVAK. Što je najgore, to se reši sa vodom i najlonom. Nego nema ovde nikog da o tome razmišlja.
Onda bi to trebao da bude deo obuke vezano za Cpc sertifikat, a ne da slušaš 140 casova nekih predavanja. Kad već taj sertifikat košta toliko, trebalo bi naučiti bar nešto korisno iz njega.

Onda bi to trebao da bude deo obuke vezano za Cpc sertifikat, a ne da slušaš 140 casova nekih predavanja. Kad već taj sertifikat košta toliko, trebalo bi naučiti bar nešto korisno iz njega.
Sta je to i cemu to sluzi,da li bi mogao da mi objasni neko. Mislim da sam vec pitao,al nije na odmet da ponovimo gradivo.

@Vinča307 'fala. Tacno da dobijes proliv: "Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora imati svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje".
Cemu onda sluzi vozacka dozvola? Imam 'C' kategoriju,a u stvari nemam 'C' kategoriju.

Неки људи имају камионе за сопствене потребе, није им занимање да возе камион, нпр. пчелари са камионима.

Неки људи имају камионе за сопствене потребе, није им занимање да возе камион, нпр. пчелари са камионима.
Ali za autobusom nemaju i onda je to potpuno besmisleno. Što je najjače, meni se nakon što položim ispit neće ni upisati D kategorija u vozačku jer nemam navršene 24. godine života i mogu da dobijem upisanu D kategoriju u vozačku tek nakon što dobijem Cpc. Daš 180 hiljada na vozački ispit za D kategoriju i onda sa tim možeš samo d*** da obrišeš.

Već duže vreme koje se poklapa sa dolaskom Šri Lančana zapažam da vozači koče previše naglo pri manjim brzinama ili menjač koriste nepravilno. Ako nije ljudski faktor onda novim autobusima nedostaje neka stabilizacija ili žiroskop, kako da kažem...

Čitao sam davno jednu knjigu srpskog autora Sarat i Vipuli, čija je radnja na Šri Lanci, pamtim ambijent divljine, džungle i plemenskih ratova, i sad takvi ili tamilski tigrovi nas voze, uz njihov engleski stil i po našem snegu... nema razloga za brigu.

Vrh