Tejzer iliti šoker je dozvoljen od pre dve godine, isto kada je dozvoljen i biber sprej.
S tim što je ispravan termin ipak ''šoker'', pošto se on odnosi na
džepni električni šoker koji mora da se prisloni da bi delovao. Dok se termin ''tejzer'' koristi za
pištolj sa električnim punjenjem koji ispaljuje elektrode i obično ima domet od po par metara.
Kao i u većini sveta, šoker (bez dometa) je kod nas dozvoljen za prodaju građanstvu. Ali tejzer nije i rezervisan je samo za policije i službe sa posebnim dozvolama (premda ih naša policija još uvek ne koristi, što je i dobro).
Ne znam na koga se odnosi ostatak posta ali ja nisam ljubitelj ni jednog ni drugog ni trećeg. Da se ja pitam, običnim građanima bi -do daljnjeg - bila dozvoljena prodaja samo biber spreja i ničega preko toga. Šoker je ipak mnogo ozbiljnija stvar koja može da se zloupotrebi na previše načina. A o tejzeru naravno da ne pričam.
Kola nemam, još uvek, a i da imam, stavio bih u njih eventualno jedan biber sprej, ako se ikad desi da naletim na nekog pravog varvarina. A nije da ih nema po Beogradu. Inače nisam za nošenje biber spreja sa sobom, osim eventualno ako nose ženska lica koja se boje da se vraćaju sama ili imaju loša pređašnja iskustva. Lično do sada nisam imao potrebu ni za jednim od takvih ''metoda'' već sam sve uspevao da rešim sam, ili razgovorom ili svojim rukama. Jedino za šta razmatram da kupim biber sprej je da imam u stanu za slučaj da mi nekad zatreba radi samoodbrane. I to je to.