Šta je novo?

Beskućnici i gradska sirotinja

Možda po prijemu soba za jednu osobu za prilagođavanje na novo okruženje a posle nekog vremena soba sa više korisnika radi bolje socijalizacije.

Свака држава у којој запослена особа није у стању да приушти склониште или храну је фејловала у вођењу економије и у најмању руку има моралну и сваку другу одговорност да тим особама обезбеди основне услове за живот. Пола јавног сектора нам је обданиште за разне старлете и беспосличаре по разним измшиљеним функцијама али је концепт обезбеђења поштеног посла и услова за живот бескућницима нешто шатро незамисливо и неоствариво. И да, морамо да увозимо странце да обављају једноставне послове јер код нас "нема ко".

Држава има итекако довољно новца да свим бескућницима понуди посао и услове за живот у дефицитарним занимањима који не захтевају високу стручност (у чистоћи, зеленилу и сл.) и обезбеди могућност да се реинтегришу у друштво. Штавише сигуран сам да би то дугорочно и било јефтиније него социјални трошак бескућништва и спорадичног хапшења тих људи. И да нам земља буде чистија, зеленија итд.

За људе који из неког разлога нису привремено или трајно радно способни треба да обезбеди социјалну помоћ коју сви ионако плаћамо и која због тога постоји.

Једини подскуп бескућника који је иоле проблематичан су они фамозни који неће да раде и воле да буду бескућници за које би онда и било услова да се хапсе али искључиво ако на неки конкретан начин крше закон, не само зато што постоје на начин који је другим људима ружан. Што на крају крајева и јесте дубока мотивација иза неког шатро моралисања према бескућницима и сиротињи, вођена естетским презиром према ружноћи и смраду сиромаштва а не било којом политиком оријентисаном на решавање проблема.

Možda po prijemu soba za jednu osobu za prilagođavanje na novo okruženje a posle nekog vremena soba sa više korisnika radi bolje socijalizacije.
Pa ne znam, jedna soba po osobi zauzima daleko više prostora, neko bi se možda osetio usamljenim... Svakako treba proceniti ko od tih beskućnika kojoj grupi pripada, da li od onih radnih ili onih drugih pa po tome odredjivati.

Држава има итекако довољно новца да свим бескућницима понуди посао и услове за живот у дефицитарним занимањима који не захтевају високу стручност (у чистоћи, зеленилу и сл.) и обезбеди могућност да се реинтегришу у друштво. Штавише сигуран сам да би то дугорочно и било јефтиније него социјални трошак бескућништва и спорадичног хапшења тих људи. И да нам земља буде чистија, зеленија итд.
Sa ovim se slažem samo je pitanje da li to sprečava država ili beskućnici. Postojao je jedan program rehabilitacije zatvorenika (ne znam da li još postoji) gde su zatvorenici za laka dela išli da rade u čistoći preko dana, čistili pijace, okolne ulice... Ali onda su se pobunili radnici čistoće (snižavanje učinka i manja plata, eventualno otpuštanje radnika) i narod koji nije hteo zatvorenike na ulicama jer se plašio za svoju bezbednost. I jedni i drugi su relativno u pravu. E sad se postavlja pitanje zašto su išli da čiste tamo gde čiste radnici čistoće, mogli su da im daju da čiste neke ulice gde se retko zalazi, neko smeće da se pokupi gde ga ima previše... kako bi imali manje kontakta sa prolaznicima i manje konflikta sa radnicima čistoće. Državi je svakako bilo jeftinije da zatvorenici čiste umesto radnici čistoće. Na osnovu toga kontam da je potrebniji malo bolji sistem za organizovanje toga od ovoga kog imamo.

Ne znam kako je regulisan rad zatvorenika ali sam prilično siguran da ih ne možemo koristiti kao robove ili zatvorenike iz Gulaga.

Ne znam kako je regulisan rad zatvorenika ali sam prilično siguran da ih ne možemo koristiti kao robove ili zatvorenike iz Gulaga.
Ne znam kakav je zakon, ali ako je takav da ih ne možemo koristiti kao robove ili zatvorenike iz gulaga, onda je to prilično glupo napisan zakon.

U ovoj državi najviše prava izgleda imaju probisveti i kriminalci.

Pa ti programi su dobrovoljni, i ti zatvoernici dobiju za to neku platu, verovatno im se uzme u obzir kod ranije otpusta i slično.
Ako robijaš neće ništa da radi, ne možemo da ga natermo, ali onda nema odakle da kupi cigare, čokoladu i slično.
Ali gladan, žedan, bez higijene i slično ne može da bude.

I predviđeno je da zatvorenici rade, ne znam da li je sada tako, s obzirom da je PKB prodat, ali zatvor Padinska Skela je namerno izgrađen u sred PKB-ovih polja.
Ako se neko seća, to je prikazano u seriji "Bolji život", kada Boba zaglavi zatvor zbog neke kafanske tuče, on i drugari mesec dana u bajboku čistili svinjce.

Мислим да сваки затвор има своје пољопривредно добро и радионице за оспособљавање затвореника.

Pa ti programi su dobrovoljni, i ti zatvoernici dobiju za to neku platu, verovatno im se uzme u obzir kod ranije otpusta i slično.
Ako robijaš neće ništa da radi, ne možemo da ga natermo, ali onda nema odakle da kupi cigare, čokoladu i slično.
Ali gladan, žedan, bez higijene i slično ne može da bude.
Pa eto, i beskućnici će za rad dobijati neku platu. Rad jeste dobrovoljan ali ukoliko odbiješ predješ u V klasu i nema napolje pa možeš da biraš da li ćeš po ceo dan biti u sobi i šetaš 1 sat dnevno ili ići na rad na svež vazduh i zaraditi neki dinar (sitno ali bar nešto). Evo npr uzmemo beskućnike i dati im da rade na gradnji svog prihvatilišta, em dobiju platu em smeštaj.

Ako je rad beskućnika ili zatvorenika defenisan kao robstvo onda jbg, hajmo onda da ne radi niko ništa. Ja ne radim svojom voljom i ja sam rob, radim da bih sebi obezbedio život.

regulisan rad zatvorenika ali sam prilično siguran da ih ne možemo koristiti kao robove ili zatvorenike iz Gulaga.
Тако је, забрањено је да се затвореници користе за рад.

Ја сам наранво пртив робовске експлоатације, али да могу да раде, и да ако ништа друго издржавају сами себе, мислим да је више него коректно.

Vrh