Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

IMG-23cf38d1efea19908d20b277650618a1-V.jpg

1. Niko neće ponovo praviti kompletan gornji nivo obaloutvrde na levoj obali samo da pravio manje stepenica nego što već postoji, na većem razmaku nego sad. To bi bila ludost.
  2. Sa rendera se vidi plan postavljanja. Tačno na razmaku stepenica. I dalje moraju da postoje stepenice do donjeg nivoa, pa je to jedino logično mesto i za mostove ka brodovima.
  3. Neće biti manje kruzera jer na desnoj obali već sada pristaju tri do četri paralelno, jedan vezan za drugi. Posle ih može biti samo više.
  4. Apsurdno je da najvažniji pogled u gradu, "vizuelnu i prostornu dominantu Beograda" (tvrđava na bregu iznad vode), tj vizuelni identitet Beograda koji je i na grbu grada, uništimo pošto bi kao trebalo da budemo zadovoljni time što će se ipak ponekad videti delić reke i tvrđave, ako budemo srećni da na par sati nema novog broda. Pa ćemo umesto broda gledati "samo" ogromni šlep-pristan carine i policije. Dakle još jedan splav sa adminstrativnim zgradama na njemu, ali privremeno bez kruzera iza toga.
  5. Shvatate li svu apsurdnost gornjih primedbi?

250px-Small_Coat_of_Arms_Belgrade.svg.png
Zuma, nesto si mnogo negativan....sve ti smeta, lose je, ne treba se nista dirati?
To se zove stagnacija. Imas toliko puno mesta sa kojih mozes da vidis tvrdavu, kada dode brod, neces. To je tako....neznam u cemi je problem?

Ako se tebi licno ne svida projekat, o.k. Ali nemoj da trazis razloge silne zbog kojih je projekat los. Ili nadi bolje. Sada su tu silni splavovi, muzika 200 i svuda oko njih djubre. To ti do sada nije smetalo?

Poslednja izmena od urednika:
Данашњи чланак из Политике

Граде се нови пристан и променада
Четири фазе радова требало би да се заврше до октобра 2026. године. – Радиће се и пешачко-бициклистичка стаза која ће спојити ушће Саве и Сурчин

https://www.politika.rs/scc/clanak/689890/grade-se-novi-pristan-i-promenada

Šteta je što će biciklistička staza morati da kruži oko Brodogradilišta i Toplane, ali dobro je što će najzad biti adekvatno povezana :)

Realno, veoma malo ima da izgrade. Samo vezu kraja keja (ispod onog raspalog železničkog mosta) i Brodarske ulice, zatim ispod rampe (iz Jurija Gagarina na most) tu izlazi na postojeću stazu i onda će da skrene u Avgostina Neta i verovatno će da asfaltiraju krunu nasipa uz Blok 70a.

Deo ka Ostružnici su rekli da će da izdignu malo (krunu nasipa) i da naprave paralelnu saobraćajnicu ispod.. Sve to meni deluje previše optimistički sa obzirom na dosadašnju dinamiku svih SNS radova.

O kvalitetu, ne smem ni da pomišljam.

Sećate li se duge rasprave o mojoj ideji zemljanog rta na ušću? E pa sad imamo dodatnu informaciju jer su upravo otkopali i nanose sa samog ušća.

Ukratko, priča je bila o tome da sam na istorijskim fotografijama, daleko pre splavova, primetio da su Dunav i Sava uvek pravili prirodni, malo zakošeni rt na mestu gde im se vode mešaju.

Nekada

usce-1934-pojacan-kontrast-jpg.207792

Isto kao i sada

linija-sudara-voda-save-i-dunava-na-uscu-1-iz-drona-jpg.207268

Razlog za to je činjenica da je ušće upravo na oštrom preseku dve rečne krivine, pa je rt prirodna i stabilna tvorevina na mestu mešanja dve rečne struje pod uglom manjim od 90 stepeni, tamo gde se ove dve rečne krivine seku. Zbog toga sam predložio da se upravo taj prirodni oblik nanosa (označeno tamno plavom bojom) obezbedi obaloutvrdom i pretvori u pravi rt-vidikovac, eventualno sa nekim malim svetionikom.

prirodni-krugovi-usca-save-u-dunav-jpg.210170

Prednosti bi bile izuzetan pogled na obe reke i ušće, sa vidnim uglom od približno 300 stepeni, i izuzetan pogled na tvrđavu. Onda je sledila duga rasprava o tome kako bi to tobože poremetilo rečni tok, gde sam ja tvrdio da ne bi jer nanose tog oblika reka ionako sama stvara. Pa onda sledeća primedba kako su u institutu Černi davno modelirali rečne tokove i na ušću napravili donju obaloutvrdu baš tamo gde ona MORA da bude, pa ne može da se pomera. Moj odgovor je bio da su tada planirali da rukavac Dunava prevore u jezero, pa obaloutvrda nije ni napravljena u obliku u kome MORA da bude zbog hidrologije, nego nije ni završena jer su je pravili kao početak dugačkog nasipa koji je trebalo da zatvori buduće "Zemunsko jezero" sa nizvodne strane. To se recimo vidi po S krivini obaloutvrde donjeg nivoa ... itd.

prvo-usce-rt-iz-drona-2024-08-27-2-an-jpg.209712

poredjenje-oblika-leve-obale-save-na-slici-i-planu-iz-1960-r-jpg.209841

E pa sad je najzad, posle puno decenija, otkopan završetak čeonog dela donje obaloutvrde na ušću. Pa svi možemo da vidimo KAKO je on bio napravljen 1961. godine.

Ovo je "istorijska" fotografija od naslaga očišćenog mesta gde se vode Dunava i Save prvi put dodiruju. Dakle sam ugao dodira dve kamene obaloutvrde, Dunavske i Savske. Savska obaloutvrda je desno, Dunavska (rukavac) je levo. Šta vidite?

2025.08.04_185854_IMG_7394.JPG

Savska obalutvrda je rađena pažljivo, velikim obrađenim kamenim blokovima. Dunavska je samo gomila lomljenog kamena.

Kad se Dunavska strana pogleda dalje, još je gore.

2025.08.04_185926_IMG_7397.JPG

2025.08.04_190015_IMG_7402.JPG

2025.08.04_190023_IMG_7403.JPG

2025.08.04_190045_IMG_7405.JPG

2025.08.04_190056_IMG_7406.JPG

2025.08.04_190716_IMG_7428.JPG

2025.08.04_190728_IMG_7429.JPG

2025.08.04_190800_IMG_7432.JPG

2025.08.04_190812_IMG_7433.JPG

2025.08.04_190826_IMG_7434.JPG

2025.08.04_190909_IMG_7437.JPG

Zaštićena kamena obaloutvrda praktično i ne postoji. Odneo je Dunav. Ili i nije bila napravljna nešto dalje (desno) i dublje u zemlju od ugla obaloutvrde. A kako je rađena? Vrlo mali (za Dunav) i vrlo nepravilni lomljeni kamen slučajno nabacan na ne više od 5 ili 10 cm oblutaka, a ispod verovatno obična zemlja. Da li se tako pravi trajna obaloutvrda? Naravno da ne. Bio sam u pravu sa pretpostavkom o ovome kao delu jezera. Ovo nije ni bilo zamišljeno da trajno ostane ovako improvizovano. Isti ljudi su u isto vreme radili obe strane obaloutvrde donjeg nivoa, i bočnu Savsku i čeonu Dunavsku stranu. A ipak su drastično različito rađene. Jednostavno su privremeno prekinuli gradnju obalutvrde pre nego što, kako su mislili, ubrzo nastave sa pregrađivanjem rukavca Dunava i pravljenjem Zemunskog jezera. Zato je Dunavska strana kamene zaštite u ovako jadnom stanju. Ovo nikada i nije bilo zamišljeno da bude trajno.

Dakle, sa ove strane, u Dunavskom rukavcu, sada tek treba da se pravi čitava trajna verzija obalutvrde. Pa bi onda baš mogli da naprave i zemljani rt-vidikovac. Da ljudi budu u kontaktu sa vodom. A ne visoko na onim jezivo ružnim metalnim parselama koje vise nad rekom i seku celo ušće. Mada njihov projekat pasarele-vidikovca na ušću jeste ista ružna ideja kao i na celom BNV-u. Uvek neke visoke viseće terase nad vodom. Vodu posmatraju samo izdaleka i dvogledom, a od bliskog susreta sa rekama beže kao đavo od krsta. Iako Beograđani obožavaju da sede tik pored vode koja teče, što je lako vidljivo na delu Zemunskog keja koji srećom NIJE rekonstruisan. Taj sterilni i od prirode otuđeni modernizam je nešto totalno strano čitavoj istoriji Beograda na rekama.

Poslednja izmena:
Ko je zaboravio kako izgleda trenutni plan za ušće:

park-usce-vidikovac-pesacka-pasarela-1-png.226587

park-usce-vidikovac-pesacka-pasarela-2-png.226588

park-usce-vidikovac-pesacka-pasarela-3-png.226589

Ovo je i ružna i nametljiva konstrukcija za tobožnju zelenu zonu i za mesto spajanja dve velike Evropske reke, što bi trebalo biti veoma posebno mesto, neka vrsta spomenika lepoti i snazi prirode u urbanom okruženju. Čemu baš ovde dugačka metalna rešetka koja vijuga KROZ zeleni pojas i to još u visini krošnji dveća, čisto da se sa nje kroz krošnje ništa ne vidi, a da se ta gomila metala u prirodi veoma dobro vidi sa tla? Pa onda baš na spajanju dve reke nismo pored njih, uz njih, ili u njima, nego visoko IZNAD njih. Čemu odvajanje od tla i vode? Čemu služi čitava veoma dugačka metalna konstrukcija? Da ne bi šetali po parku nego iznad njega? Ceo koncept sistema pasarela kroz park je nadobudan i glup. Veštačka modernistička estetika na pogrešnom mestu i zbog nje same.

Takođe, i po ovom planu bi bili potrebni radovi na dnu reke. Trebalo bi u vodi fundirati temelje za ove stubove koji drže deo pasarele iznad vode. I to veoma temljne i jake da izdrže prolećno pokretanje hiljada tona leda na Dunavu. To će se i dalje povremeno dešavati. Pogotovo što sad vidimo da obaloutvrda na donjem nivou u rukavcu uopšte i ne postoji, pa je ionako sada potrebno praviti sasvim novu, i od početka. Nasipati veoma krupan kamen kao osnovu nožice, pa čekati nizak vodostaj, pa onda praviti betonsku nožicu obaloutvrde, pa onda slagati obrađeni kamen za oblaganje obaloutvrde, kao na Savskoj strani nasipa.

2025-08-04_190716_img_7428-jpg.247131

Pošto dakle čeoni deo obalutvrde ionako mora da se radi ispočetka, zašto onda prosto ne obložiti kamenom zemljani rt u obliku koji priroda ovde ionako sama vremenom napravi, onako kako sam još davno predložio? Jeftinije je, lepše, korisnije i trajnije od ovog metalnog špica na metalnim stubovima koji visi iznad vode. Ovako:

Oblik zemljanog Rta na uscu, Google, mart 2022, presek dva lucna segmenta.png

To bi bio vidikovac na dve reke kakvog nema.

Recni rt na uscu 4.jpg

Do sada nisam video da je neko obratio pažnju na jedno potencijalno veliko bogatstvo Beograda. A to je pesak. Kad jednog dana najzad očistimo reke od svih kanalizacionih izliva, ponovo ćemo imati peščane plaže kakve smo imali kroz čitavu istoriju grada. Bitno će se smanjiti i broj školjki, algi i vodenog korova jer se oni sada hrane otpadnim materijama iz kanalizacije. A onda će plaže Beograda ponovo biti prekrivene najfinijim peskom koji postoji. Više neće biti ni, čak i sada lošeg, razloga da se od vode beži na veštačke terase i pasarele. Na samom ušću Save u Dunav sam napravio par mikro fotografija da se vidi koliko je taj pesk fin i ravnomerno usitnjen. Zamislite peščani rt na ušću ili ogromne plaže sa čistom rečnom vodom prekrivene ovakvim peskom. To je ono što će nam biti neophodno na letnjih 40 stepeni u hladu, što nas bez sumnje čeka u godinama koje već dolaze.

IMG_1929.JPG

Par predmera poznate veličine za poređenje.

IMG_8620.JPG

IMG_8619.JPG

Pravougaoni raster na Silca ključu ima 0,5 milimetara po stranici kvadrata. Znači da zrno Beogradskog peska verovatno u proseku ima oko 0,3 mm.

IMG_8621.JPG

Zuma, nesto si mnogo negativan....sve ti smeta, lose je, ne treba se nista dirati?
To se zove stagnacija. Imas toliko puno mesta sa kojih mozes da vidis tvrdavu, kada dode brod, neces. To je tako....neznam u cemi je problem?

Ako se tebi licno ne svida projekat, o.k. Ali nemoj da trazis razloge silne zbog kojih je projekat los. Ili nadi bolje. Sada su tu silni splavovi, muzika 200 i svuda oko njih djubre. To ti do sada nije smetalo?
Kojих је то пуно места са којих се види тврђава? Негде се не види тако добро као са овог кеја.

Trenutno stanje nizvodnog kraja donjeg nivoa Novobeogradske obaloutvrde ( 4. avgust). Ovaj kraj će kompletno morati da se radi ispočetka, od osnove i ispune obaloutvrde, do prekrivke.

2025.08.04_190151_IMG_7409.JPG

2025.08.04_190158_IMG_7410.JPG

Pronašao sam moje stare fotografije kamene obloge čeonog dela obaloutvrde. Sve više mi izgleda da nije u pitanju da je Dunav odeo kamenu oblogu na tom delu, nego da nikada i nije bila napravljena. Pogledatajte originalno stanje Dunavskog dela obaloutvrde na početku radova :

IMG_0703.JPG

IMG_0702.JPG

A ovo je stanje kad je uklonjena zemlja.

2025-08-04_190716_img_7428-jpg.247131

Trenutno postojeća granica kamene obloge se otprilike poklapa da nivom nanosa pre sadašnjeg čiščenja. Pa deluje kao da je neko tek kasnije dodao lomljeni kamen (i ovlašno ga povezao cementom) samo na delu koji je tada bio iznad nanosa na rtu. Dakle da naknadno od podlokavanja zaštiti samo vidljivo parče donjeg nivoa, onaj deo u koji pri visokom vodostaju udaraju talasi rukavca Dunava a da tada nije bio zaštićen nanosima na rtu. Otuda razlika u tehnici rada i materjalu kamene obloge. Što bi značilo da nije Dunav odneo kamen sa donjeg dela obaloutvrde dok nanosa na rtu nije bilo, nego je nanosa uvek bilo, pa čeono parče donjeg nivoa obaloutvrde nikada i nije napravljeno ispod nivoa nanosa. Graditelji obalutvrde su 1961. prosto privremeno ovde stali, verujući da će ubrzo nastaviti gradnju na pregrađivanju Zemunskog jezera pa nema razloga da troše vreme i materijal za deo koji i neće biti izložen vodi kad se nasip produži i od rukavca napravi celo Zemunsko jezero.

Zato sada ovde mora da se radi sve odpočetka, tj obaloutvrda na Dunavskoj strani i ne postoji. A onda je ovakav oblik završetka zemljanog nasipa, koji dakle zbog ovoga u svakom slučaju mora da se radi, zaista najbolji, jer verno prati krivinu linija rečnih struja na ušću kao i prirodni oblik krivina obe obale koje te struje spontano formiraju.

oblik-zemljanog-rta-na-uscu-google-mart-2022-presek-dva-lucna-segmenta-png.247187

Poslednja izmena:
Ne može rtno uredjenje obaviti a da ništa ne utiče na obalu VROa, što se lako vidi na starim panoramskim slikama ušca.
VRO se sa te donje strane zaobljuje ili ,,mršavi,, (ušpicuje) u zavisnosti od sezonskog formiraniranog nanosa tj oblika i veličine samog rta.
Kao što štap ima dva kraja, nije pametno samo utvrditi rt , vec to mora i nešto preko puta.

Takodje upitno je delovanje kanalske matice koja je na jako maloj snazi i njene moci na odnošenje nanosa-mulja.

Predhodni radovi na utvrdi kod Radeckog zbog ne promišljenosti - ,, odbacili ,, su maticu koj metar dalje ka središtu Dunava što je izazvalo gubljenje maticne snage u samom kanalu , te je došlo do velikog upličavanja tj zadržavanja taloga samog kanala izmedju VROa i šetališta, sa ozbiljnom tendencijom nj. postepenog nj. nestajanja tj spajanja VROa sa obalom.
A kada se to desi bice katastrofalnih problema ne samo panoramskih vec i higijenskih zbog raznih izliva otpadnih voda.

I ovako vozeci bajs od Radeckog do Brankovog , nemoguce je ne primetiti da tacno od samog rta duž save smrdi vazduh dok je na Dunavskom šetalištu svež i čist.
A tek kad je vodostaj niži, to je prava kazna.

Iscrtavati na papiru izmene na tekucim tokovima (rtne izmene) je lako i ne promišljena rabota , bez poznavanja mehanike fluida.
što se vidi na lepim i kvalitetnim radovima na utvrdi kod Radeckog koj su se pokazali posledicno vrlo štetni po sam kanal rukavac.

Poslednja izmena:
Po tvojoj logici treba raditi upravo ovo što ja predlažem. Zemljani rt je već postojao (što se vidi na prehodnoj slici) i ja predlažem da se on zadrži, tj da mu se samo strane oblože kamenom tako da ostane u obliku u kome ga je rečni tok formirao. A upravo je odmuljavanje na samom špicu ono što je sada promenilo hidrauliku rečnog toka. Prema tome, moj predlog manje menja dosadašnji tok vode na ušću od tvog zalaganja da se nanosi sa rta očiste, tj da se ukloni ono što je oduvek postojalo, kao što je sada urađeno.

Zuma wrote :
,,.... Prema tome, moj predlog manje menja dosadašnji tok vode na ušću od tvog zalaganja da se nanosi sa rta očiste, tj da se ukloni ono što je oduvek postojalo, kao što je sada urađeno.... ,,

Dragi Zuma 😄
Pogrešno, pogrešno, pogrešno......

Prvo ja nisam izneo nikakav moj predlog oko rta na ušcu, da bi mogao iko da izvrši
nekakvo poredjenje koj je teži, lakši, zdraviji isplatljiviji ili šta slično.
Te nema materije za poredjenje čij je (predlog) veci 🤣
Pocinjem da brinem o verodostojnosti tvojih postva jer očigledno, imaš halucinacije, te ako ih možeš uvideti , onda srediceš to.... ako ne.... onda je vec kasno.
Dokaz,
pročito si i odgovorio na moj post,
i ako nigde u njemu ne piše da se naslage, nanosi tj mulj sa rta očiste
ti vidiš taj ne postojeci predlog i što je najgore kontriraš na ne postojece. U narodu bi rekli ,, svadja se sam sa sobom ,, 🤣

Ne svađam se ni sa kim. Pokazujem stanje, izvodim zaključke i predlažem šta je najbolje uraditi na osnovu te dve stvari. Čitav sadržaj tvoje poruke je bila tvrdnja da se radovima u reci menja rečni tok, što može biti opasno. Zbog toga sam rekao da se najmanje menja ako se na ušću zadrži prirodna zemljana tvorevina u obliku rta koju je oduvek postojala pošto je priroda uvek sama ponovo napravi na ukrštanju dve konveksne rečne krivine. Kraj.

1920. - novi-beograd-1920-godine.jpg

Vrh