astrodule
Professional
Taman da upropaste jednu od retkih stvari koja je ispala više manje dobro.
Размишљао сам доста о свему овоме, гледао рендере и документацију и мислим да се овде прави проблем не због самог парка већ због одсуства зеленила ван њега због којег ово делује претерано иако реално није. Да се лепо повежу расцепкани кејеви, прошири зеленило на блок 18, среди линијски парк по плану, обезбеди зеленило по граду и поред река итд. ништа од овога не би сметало. Ово је велики парк и овакав тип уређења је не само примерен за један двомилионски град већ ће бити кључан да би се од њега заправо направила оаза у коме ће и грађани и туристи долазити да уживају. Поготово у контексту климатских промена. Масивна зелена зелена целина од Земуна до блока 18 која која обухвата модерни хотел, акваријум, музеј савремене уметности, природњачки музеј, пољане, шумице, језеро, филхармонију, Палату Србија, меморијални комплекс концентрационог логора, пословну кулу и тржни центар је нешто сасвим нормално и чак прогресивно за један европски град. Свакако никоме није користио као "зелена површина" осим за дивље сплавове и концерте који су много више деградирали природу него предвиђено решење које ионако тежи да садржаје укопа испод травњака који се ту већ налазе чиме се у пракси не прави готово никаква разлика осим што онемогућава концерте и сплавове
Ово решење јесте смело али је промишљено и овако бар представљено не представља деградацију јавног простора већ га напротив, унапређује омогућивши да се на више начина у њему ужива без веће интервенције која би оштетила природу. Штавише, ако је веровати рендерима, заправо је идеја (или бар предвиђено) да се засади још више дрвећа што је унапређење у односу на тренутну ситуацију
Тако да стварно не могу да ово схватим као толики проблем или да је предложено стање горе од тренутног, иако јесте велика (и мени шокантна) измена, потпуно је у складу са савременим трендовима у урбанизму. А то што ван овога треба ширити зеленило и јавне површине то је прича за себе која ће важити како год се окрене. Нека се склоне сви сплавови, повежу сви кејеви, прошири овај парк на блок 18 (овако, са садржајима), уради предвиђени линијски парк, среди приобаље и ка Миријеву са довољно зеленила и имаћемо приобаље и културну/забавну/хуману понуду на којој би нам пола континента завидело и то кажем неиронично
Њену околину. Шта би фалило да ту имамо на ћошковима блока ка ТЦ Ушће по зграду природњачког музеја и акваријума (мада би мени било логично да је акваријум део музеја), а између њих пешачку зону ка филхармонији.Мислиш где ће бити Филхармонија?
Некако не бих претерано заклањао Палату Србија другим зградама, чак ми се ни ове стамбене градње поред и преко пута не свиђају
Палата Србија треба да има монументалност и буде издвојена, Филхармонија ми је и сама некако на ивици али ајде једна је и довољно далеко да не смета
Као и у случају хотела Југославија, покушаваш да разводњиш причу и генерализујеш је на нешто уопштено јер знаш да немаш основа за конкретну критику. У овом случају, уместо постојеће ливаде добићемо ово:
Pogledajte prilog 226639
Какво нехумано уништавање зеленила просто немам речи
Поред Калемегдана, ово је главни парк у Београду и као такав има урбану функцију и постоји да служи људима. Као таквом, његова вредност и треба да се огледа у томе колико и како служи људима. Београд може и треба да има и заштићене екосистеме, шуме итд. који су вредни сами по себи али нема ама баш ништа лоше у томе да паркови намењени људима имају културне, јавне садржаје који доносе вредност људима. Поготово ако то раде на овакав начин где скоро ни не мењају природно стање зеленила
Ово је као да се убеђујемо да ли Ада треба да буде купалиште или да буде засебно језеро где људи не смеју да приђу води јер је то зеленило за себе, што би се "уређивало", "допуњавало", "служило људима да се окупају и расхладе". Па, зато што смо ми људи и наш је град и желимо да уживамо у њему.
Посебно је бизарно заузети такав став за део парка преко пута Ратног острва које већ постоји као зеленило за себе без културних садржаја и такво и треба да остане
Тако да понављам, оваква интервенција сама по себи није проблем, као што ни градња музеја МСУ није била проблем. Ни Ушће ни град тиме нису ништа изгубили, да је стварно остављено као гола "зелена површина" без музеја и потоње реконструкције у виду спортских садржаја нико жив ту не би долазио нити уживао у том делу. А нама и треба да буде у интересу да постоји оаза у коју ће људи долазити и уживати, управо због климатских промена
Проблем је што се ван овога деградира зеленило ради приватних интереса уместо да се пуном паром шири зеленило. Да се нпр. ради на плану "зелених коридора" где би се зеленим кејем повезао савски кеј и кеј преко пута Савског Амфитеатра нико не би ни обраћао пажњу на ово нити сматрао да град ишта овим губи.
Ево овај ћошак ка семафору БМП и Милентија, ту би могао да се направи објекат природњачког музеја са акваријумом. Велики је то простор, а могла би поред да се направи пешачка дијагонала ка филхармонији.Нисам разматрао то јер сам се водио овим рендером, где цео тај део заузима Филхармонија и њено окружење па нисам сигуран где би се дискретно могли ставити и музеј и акваријум
Pogledajte prilog 226656
Али у начелу нисам ни против докле год би се извело овако дискретно без суштинске, значајне измене зеленила Ушћа а при додавању нових садржаја
Осим филхармоније и акваријума, који објекти ће се још правити? Не видим на рендерима да је зеленило угрожено.
Осим филхармоније и акваријума, који објекти ће се још правити? Не видим на рендерима да је зеленило угрожено.