Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

455182169_3812383115649457_2773377430493844760_n.jpg

У првом плану, рекао бих опрема Бродарско-багерског предузећа

А у позадини изградња зграде где им је била дирекција.

Otkačio se splav i nosio sve pred sobom

U naselju Zabrežje u opštini Obrenovac jutros se otkačila splav kućića u kojoj se nalazilo jedno lice, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama, ta osoba je uspela da se evakuiše, ali je splav nastavio da se kreće i pri tom kretanju je oštetio nekoliko splavova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspeli su posle toga da splav stave pod kontrolu.

Kako je potvrđeno, oko 07:40 časova, u mestu Zabrežje, kod Obrenovca na reci Savi prijavljeno je da se otkačila splav kućica, u kojoj se nalazi jedno lice, te da se nekontrolisano kreće nizvodno sredinom toka.

Sa obale reke, policijski službenici su uočili splav, a tom prilikom angažovani su i pripadnici Žandarmerije.

Oko 8.30 struja je izbacila splav bliže obali, lice se evakuisalo, a splav nastavio da se kreće.

Nakon sat vremena pripadnici Žandarmerije i vlasnik splav-kućice stavili su splav pod kontrolu.

Prilikom njegovog nekontrolisanog kretanja oštećeno više splav-kućica.

А то је баш индивидуално и разумем те у потпуности. Верујем да си свестан да то не мења чињеницу да се исте фекалије изливају и из пријатног и мање пријатног сплава (сумњам да је он био изузетак).

Pa gde da se izlivaju?

Sve fekalije iz Beograda se izlivaju u reke. Ne vidim preveliku razliku da li se izlije pravo u reku, ili u kanalizaciju pa u reku.

A i nikad nisam osetio smrad fekalija sa splavova.

Kada rešimo problem kanalizacije u Gradu (Interceptor), onda će mi problem biti otpadne vode sa splavova.

Ovaj pokušaj uvođenja reda u splavove podržavam (u smislu da se smanji broj i poštuje razmak između objekata). Takođe sam svestan da "normalni" (naravno subjektivan osećaj) neće moći da se bore sa većim i "podobnim" splavovima.

Znači ipak dobijamo vidikovac "Rt ušće", kao što sam predlagao ranije. Ali sada ne jedan, malo primetnim uobličavanjem prirodnog zemljanog špica na preseku spoljnih strana dve rečne krivine, kao što sam tada crtao, nego čak dva. Jedan veći metalni gore (i to sa metalnom mrežom kao platformom!), i jedan samo nešto manji, prirodni, dole, na koji se oslanjaju nosači platforme vidikovca.

park-usce-3D-02.jpg

park-usce-3D-01.jpg

Pri tome projekat "Gondole" sa Kalemegdana ostaje aktuelan (!), a onda na tom istom mestu kuda prolazi Gondola je još i OVA konstrukcija:

park-usce-3D-12.jpg

Hajde da progutamo onaj deo pasarele koji popreko seče zakrivljeni rukavac Dunava, koji zaista dobro izgleda sa prirodnim plićakom za rečne biljke i životinje ispod pasarele (ali ne od crvenog metala), međutim ovaj deo uz Savu pa do Brankovog mosta je sasvim nepotreban. Još jedan lift za dizanje (ili uska kosa rampa paralelna mostu?) uz sam Brankov most, su sasvim dovoljni i ne uništavaju čitav parkovski ambijent uz Savu ni zbog čega. Nema potrebe tu pasarelu voditi čak od ušća pa sve do Brankovog mosta. Doduše, na slikama su prikazana dva sasvim različita rešenja te pasarele, pa nije sasvim jasno da li vodi od Brankovog mosta do produžetka glavne aleje (gde vidikovac i nije prikazan, ili ga nema?) ili ide skroz do ušća, sa vidikovcem.

Poslednja izmena:
Morao sam da tražim dokumentaciju da bih shvatio kako su zamislili čitavu trasu pasarele. Nema dva rešenja, nego jedno. Pasarela se ne produžuje dalje ka spomeniku "Večna vatra", kao što izgleda na donjem renderu, a deo pasarele paraleleno Savi je iz dva dela, odnosno ne pruža se duž cele leve obale Save kao što sugeriše prva slika u prethodnoj poruci. Nego se deo nalazi kod ušća, kao kosa ulazna rampa na vidikovac, a deo je uz Brankov most. Tako da primedba ostaje. Ne vidim svrhu čitave te metalne pasarele koja na visini od 4 metra vijuga po čitavom delu parka između ulice Ušće i reke Save, iznad već postojećih staza na tlu. U redu za deo iznad reke kod SIV-a, i na samom ušću, gde je vidikovac ka ušću i Ratnom ostrvu, ali čemu ovde služi pasarela?

park-usce-3D-10.jpg

Tamno braon je biciklistička staza, a svetlo braon je pasarela

Park Usce, Vidikovac, pesacka pasarela 1.png

Park Usce, Vidikovac, pesacka pasarela 2.png

Kosa rampa (deo uz Savu, ovde braon) vodi ka vidikovcu. Ravni deo (ovde sivo) je drugi segment pasarele dalji od ove tačke gledišta (uz ulicu Ušće).

Park Usce, Vidikovac, pesacka pasarela 3.png

Poslednja izmena:
Da su samo pasarele pa ni po jada. Nakircali sadržaja toliko da otprilike samo Večna vatra i malo oko nje ostaje netaknuto.

Vrh