Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=382630#p382630:18qzplzo je napisao(la):
milos.tro » Pet Apr 22, 2016 2:42 pm[/url]":18qzplzo]
Vidim da travu na Kalemegdanu i kose i odnose :)

Nije bas tako svuda. Npr Donji grad su pokosili ali nisu odneli travu vec dve nedelje.

Najbolji plan Beograda koji sam pronasao:
3d_plan.jpg

Možda je vreme da opet spomenem sjajnu ideju reizgradnje srednjovekovnog Donjeg grada :D
Ideje, kao i znanje ako se ne prenosi sa generacije na generaciju se zaborave, izgube... zato ih treba s vremena na vreme obnavljati.
I sjajna Drakchetova slika sa 66. strane ovog foruma

Jel pricas o ideji obnovi srednjovekovnih zidina, ukljucujuci i vise kapija ili o SNS budalastini?

I zidine i kapije i ceo srednjovekovni grad. Sve najpribližnije onome kao što je bilo. E sad pitanje je kad? Mislim da je grandmasterova slika sjajna ali ako ne grešim na njoj su u Donjem gradu neki vojni objekti, a ideja je više da se vrati srednjovekovni grad sa ljudima, zanatima, radnjama crkvama, konacima, trgovima... Sama SNS ideja Despotovog grada je dobra. Moja zamerka (ako je ovo dole na slici zaista njihov predlog) je da sam izgled mora biti drugačiji, tj. što približniji autentičnom (recimo ovom Gaginom sa 55. strane foruma).

Pa moram o istom dok se ideja ne realizuje. Gore sam napisao da se ideje zaborave ako se s vremena na vreme ne obnavljaju, a ja ne želim da se ova ideja zaboravi. Periodično treba podsećati na ovu ideju sve dok se ona ne realizuje.

Доњем граду није потребан нови Андрићград/Станишић или Скопље 2014.

Тако нешто се буквално нигде није урадило јер представља девастацију споменика културе.

Naravno da ima, to sto neko ne zna ne znaci da nema. Budimpesta, Bratislava, Baku, Jerusalim, po Poljskoj takvih slucaja koliko hoces itd.

Evo recimo jedan primer iz Sofije. Sa ovom crkvom se hvale kako je najstarija zgrada u gradu a zapravo svoj izgled je dobila 80tih godina.

1024px-StGeorgeRotundaSofia.JPG

I tesko da bi se u nasem slucaju radilo o devastaciji spomenika kulture zato sto na toj lokaciji gde je planiran Despotov grad nema nicega sem livade. A i ako pogledas projekat malo bolje videces da je ceo izdignut na stubove.
Ja podrzavam taj projekat iskljucivo zbog turistickih razloga, jednostavno to bi bio pun pogodak za turiste i donosio bi nam novac.

Ali kako bi bilo super, krenu turisti: hram Svetog Save jedan od najlepših i najvećih pravoslavnih hramova - pa trg Slavija sa fontanom - pa Kralja Milana, Bg iz 19 veka - pa pešačka Knez Mihajlova - Pa tvrđava Kališ gornji grad sa fantastičnim vidikovcem - pa se spušta u srednjvekovni Donji grad koji živi sa popločanim ulicama, kamenim zgradama i ugostiteljima i zanatlijama u njima, možda sa tradicionalnim srpskim nošnjama, prolaznik se oseća kao da je u 15 veku, dolazi do trga iza kog su zidine donjeg grada, razmišlja hm da li ću njima kao oko Dubrovnika ili prolazim kroz kapiju i izlazim na veliki širok lep plato na ušću Save i Dunava na koji ću sesti i uživati u pogedu na reku i zeleno Veliko ratno ostrvo, malo odmori pa nastavi pešačkim lučkim mostom na veliko zeleno ratno ostrvo, prolazi kroz sasvim peti ambijent: šuma, priroda, ptice, dolazi do Lida - prelazi opet pešačkim mostom do zemunskog šetališta i ohoho... šta je sad ovo? skroz drukčiji, austrougarski ambijent - ide do pešačke ulice i završava rutu penjući se na Gardoš, sedne na zidine i pogleda nazad rutu kojom je prošao i koja je drugačija od bilo čega što je doživeo i video bilo gde u svetu: od hrama, preko Bg-a iz 19 veka, tvrđave, grada iz 15 veka, reke Save, šumovitog ostrva, pa reke Dunava, austrougarske iz 19 veka, Mađarske kule iz 20-og. Misli se, vau kolkoraznovrsnosti u samo jednoj ruti?! Blago ljudima koji žive ovde i ja bi voleo.
To bi bila najlepša i najraznovrsnija ruta na svetu na svega 9 km dužine. Dolazilo bi puno turista iz celog sveta da uživaju u ovoj ruti. Prihodi grada od turizma bi se godišnje merili milijardama evra. Veliki deo Beograđana bi zarađivao od najslađeg, turističkog novca. Smanjila bi se nezaposlenost. A svi mi koji živimo u ovom gradu bi svakodnevno imali čast da uživamo besplatno u toj prelepoj ruti kad god poželimo. Lep i bogat život u gradu. Najlpeše mesto za život. Beograd konačno sve ima.
By the way, kad spomenusmo Andrićgrad, moglo bi se dati najvećem živom srpskom umetniku - Kusturici - da osmisli i izgradi Donji grad.

За ту цркву у Софији се ТАЧНО знало како је изгледала па је заправо урађена рестаурација.

За Доњи град се не зна како је изгледао, ни приближно. Гравуре слободном руком нису никакав реалан показатељ на основу којег може да се рестаурира било шта.

Једино што је евентуално могуће донекле рестаурирати јесте Горњи град Деспота Стефана Лазаревића.

@Earthmoving
Covece shvati da Drvengrad u centru Beograda nije nesto sto civilizovan narod treba da gradi. Niti je autenticno niti istorijski tacno.
Nista osim kica i profita.

@Mekbejn
Shvati i ti da imam drugačije mišljenje od tebe i da ću ideju i dalje gurati :) Pretpostavljam da bi ispao civililozvan ako bi imao isto mišljenje kao ti, a ako ne onda sam pod opasnošću da budem okvalifikovan kao necivilizovan... Za godinu, pet, dvadeset... za dobru ideju reizgradnje srednjovekovnog Donjeg grada na mestu koje mu je sudbina odredila nikad nije kasno.
Stf, čak i ti približni, ručni crteži su bliži istorijskoj istini nego sadašnja prazna livada. Znači, upravo suprotno, sadašnje stanje je totalno neistorijsko. Veći bi spomenik kulture bio i taj aproksimativan Donji grad nego sadašnja livada

Ma kakvo crno drugacije misljenje, napraviti od Kalemegdana tematski park je cisto ludilo.

Napraviti od Kališa tematski park je možda ludilo, ali vratiti mu Donji grad je vratiti mu ono što mu milenijumima tu pripada - a to je naselje. Ljudi su od ko zna kad živeli tu na ušću ispod Kališa i uopšte nisu bili nimalo ludi. Verujem da je naseljavanja ljudi tu bilo mnogo mnogo pre Singa, Ilira, Tračana, Kelta i drugih. Prosto, mesto ušća dve velike reke, sa prirodnom osmatračnicom iza se samo nameće kao odlično za život, za naselje.
Na tom mestu su bile razne stvari: od naselja, preko vojnih objekata, do parka... i tu vidimo da reč "ludost" ne igra nikakvu ulogu. Naime vidimo da se na tom mestu moglo graditi ili ne graditi sve ono što su ljudi hteli. I tako i sad, ako hoćemo da vratimo srednjovekovni Donji grad, možemo ga slobodno graditi. A kritičara ideja će uvek biti, čak i onih najboljih ideja kao što smo tolko puta to kroz istoriju mogli videti.

Earthmoving mi je ovim postom otvorio novu fioku u glavi.

Sada razumem ali se i dalje ne slazem pre svega zbog Skopja u komsiluku i nedostatka ukusa, mere i standarda onih trenutno na vlasti jer njihove ideje vidim kao uzurpaciju, zato što oni za bolje ne znaju i kad odu u Skopje oni se oduševe promenom a meni koji tamo idem svake godibe od svog detinjstva ja vidim da je nazadovao i dodao većinom kič nažalost.

Castle black će sačekati moju podršku još malo a Earthmoving + na uvažavanju tuđeg mišljenja i fer diskusiji.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Треба обновити оно што постоји (све капије око којих су скеле, све зидине и куле које су данас само до пола своје оригиналне висине) и што је постојало до скоро (нпр. источну капију, осматрачку кулу код Војног музеја), ао и направити бољу намену постојећим објектима како у Доњем тако и у Горњем граду. Уместо опсерваторије направити пригодну средњевековну поставку а за опсерваторију наћи адекватнији и модернији простор, уместо планетаријума турско купатило које би сигурно било 100 пута атрактивније туристима, уместо института САНУ нека поставка о Београду из 17, 18. или 19. века и сл...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=385791#p385791:2ez8h6th je napisao(la):
Earthmoving » 13 May 2016 07:32 am[/url]":2ez8h6th]Pa moram o istom dok se ideja ne realizuje. Gore sam napisao da se ideje zaborave ako se s vremena na vreme ne obnavljaju, a ja ne želim da se ova ideja zaboravi. Periodično treba podsećati na ovu ideju sve dok se ona ne realizuje.

Ali to radiš na pogrešm mestu - na ovom forumu.

Treba odeš kod Siniše Malog i Aleksandra Vučića, oni će da ti skinu status kulturnog dobra sa te površine, oni će da ako treba promene zakon ili još bolje da donesu zakon po kojem bi to smelo da se radi. Ako hoćeš da se gradi nešto po nepreciznim crtežima iz ruke i slobodnim inperpetacijama, starim par vekova, a ne po konkretnim naučno potrepljenim podacima - to su ti pravi ljudi za tvoju ideju.
Ne ovaj forum.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=385861#p385861:2258mwsp je napisao(la):
Earthmoving » Pet Maj 13, 2016 1:38 pm[/url]":2258mwsp]Napraviti od Kališa tematski park je možda ludilo, ali vratiti mu Donji grad je vratiti mu ono što mu milenijumima tu pripada - a to je naselje

Izvini komsija ali nista gluplje nisam video ni procitao. Donji grad je po meni najlepse mesto Kalemegdanaa ovakvo kakvo je sada. Nikakve nove Terazije ne treba graditi jer bi to bila neopisiva greska.

I najbitnije cu ti reci Beograd treba da se razvija pre svega za ljude koji u njemu zive a ne za turiste koji dodju na produzeni vikend.

Hvala Optimista. Nema razloga da diskusija ne bude fer, ja sam ovde zbog razgovora o idejama, tako da ne vidim svrhu izlaziti iz tog okvira I biti nefer prema ikome lično.
Bulbuderac, nema problema, ja kapiram da se tebi i nekima ovakvo sviđa, ali meni bi se više sviđalo da se reizgradi Donji grad. Ponavljam čak i približan, on bi bio mnogo veći spomenik srednjovekovnom Beogradu nego ova livada. Ali što je najvažnije, prostor bi oživeo vratili bi se ljudi u njega i to u jednom egzotičnom okruženju. Možda je Skopje kičerica, ne znam koji "umetnik" ga je osmislio i radio. Ali ako bi Donji grad kao recimo Andrićgrad radio naš najveći živi umetnik - Kusturica, niko ne bi imao težinu i kvalifikaciju da kaže da je njegovo delo kičerica. Inače bio sam na Kališu milion puta ali nikada se nisam spuštao do nje, jer ni mene ni većinu posetilaca nije zanimala i time je ostala jedan polumrtav prostor. Znam da se sve na kraju svodi na stvar ukusa ali možda ima malo prostora i da gore navedem razloge za.
Relja, od tebe kao starog forumaša samo očekivao više, neke iskusne dijalektičke cake, a ne poluautokratsko usmeravanje od diskusije. Ne slažem se s tobom, mislim da je ovaj forum i sajt pravo mesto, mnogo bolje i dugoročno uticajnije od samog gradonačelnika, jer je neke od njih već nadživeo. Beobuild preti da postane institucija u gradskoj građevini :sesir:

Hajde, prespavaj, pa odmoran pročitaj šta si napisao.

Vrh