Šta je novo?

Beogradska predgrađa

Meanwhile in Заклопача
tumbleweed.gif
 
ZELEZNIK

- Zvanicni sajt: http://www.zeleznik.rs/

- Broj stanovnika: 20.851 (po popisu iz 2002. god.)

- Polozaj: Zeleznik je gradsko naselje opstine Cukarica. Od centra grada je udaljen oko 12-13 km. Ima prilaz sa Ibarske magistrale i Obrenovackog druma, a do njega se moze doci i Vodovodskom ulicom, iz pravca Banovog brda i Cukaricke padine. Takodje, nalazi se pored novoizgradjene obilaznice.

- Autobuske linije: 54 (Makis - Zeleznik - Miljakovac), 55 (Zeleznik - Zvezdara), 58 (Zeleznik - Pancevacki most), 88 (Zeleznik - Zemun), 511 (Sremcica - Zeleznik - Gavna zeleznicka stanica), 512 (Sremcica - Zeleznik - Banovo brdo), 521 (Zeleznik - Vidikovac), 522 (Zeleznik - kruzna linija); Nocna linija 511 (Trg republike - Zeleznik - Sremcica)

- Obrazovno-vaspitne ustanove: 2 osnovne skole, 2 srednje skole (Tehnicka skola i Kosarkaska gimnazija), 2 vrtica (drzavna)

- Zdravstvene ustanove: Veliki dom zdravlja, nekoliko stomatoloskih ordinacija, nekoliko apoteka i veterinarskih ambulanti

- Poste i banke: 2 poste, nekoliko banaka

- Sportski objekti: 2 fudbalska stadiona (Zeleznik i Lokomotiva), Kosarkaska hala FMP, teniski tereni, balon za fudbal, sportski tereni, nekoliko teretana

- Verski objekti: Crkva Sv. Stefana Decanskog, Izvor Sv. Petke

- Maloprodajni objekti: Supermarket Maxi i mnostvo lokalnih prodavnica i trafika, 2 manja trzna centra, pijaca, podrumi pica, 2 pet shopa, par salona namestaja, benzinska pumpa itd.

- Ugostiteljski objekti i drugo: Restoran (nije birtija :) ), nekoliko kafica, fast food-ova, decijih igraonica, salona lepote,...

- Ostalo: Policijska stanica, Mesna zajednica, Arhiv Srbije

- Priroda: Puno parkova, ali neuredjenih. U Zelezniku se nalazi i Sremacka suma koja se prostire do Ibarske magistrale, postoji put kroz sumu koji se koristi, ali asfalt je ispucao i zreo za obnovu.

- Napomena: Od Zeleznika se vrlo brzo stize do najznacajnijih oaza Beograda (do Ade za 10 min kolima, do Kosutnjaka za 15 min, do Avale za 20-ak min. Najblizi hipermarketi su Metro na Ibarskoj (oko 5 min. kolima) i Tempo kod Ade (10-15 min. kolima).

P.S. Nadam se da sam bar nekome pomogla pri izboru buduce lokacije za stanovanje. :)

Panorama Zeleznika / Stari most
374429141143993157434439.jpg


Stari Zeleznik (kuce)
46115383zeleznik01.jpg


Novi Zeleznik (zgrade)
dsc00729.jpg
 
Мељак

- Становништво: По попису из 1991 око 1280 становника, по попису из 2002. 2166 становника. Ови подаци условно могу бити прихваћени, јер има доста избеглица које су пријављене на Косову, а и доста људи који пензионерске дане проводе у Мељаку, а пријављени су у Београду. Углавном се процењује да Мељак има између 3000 и 4000 становника.

- Становништво, описно: Село је за време другог светског рата имало само 160 кућа, а од тога је пола села било аутохтона популација Рома. Данас Роми чине око 1/4 популације, и пре досељавања избеглица никада није било националних нити расних проблема. У толико више што су становници били везани једни за друге. Заједно су ишли у било Партизане било Четнике, заједно су страдали и стрељани од стране Немаца, заједно бежали из логора. Касније, заједно копали за водовод+пљачали прикључак, заједно воловима доносили бандере за струју из својих шума, развлачили каблове+плаћали прикључак... Мељачки сељак, Србин, реч "Циганин" изговара са топлином и поштовањем. Пре досељавања избеглица, људи никада куће и дворишта нису закључавали. Даље, део становништва чине људи досељени из града, који су хтели већи животни простор и боље услове за одрастање деце, део људи који су дошли због погодности за малу привреду (Ибарска магистрала).

- Географски и еколошки услови: Мељак се налази на брдима надморске висине око 300 метара, испресецаних долинама потока. Земљиште је претежно глинаста иловача, које се лако заблати и дуго држи влагу. На појединим локацијама су клизишта, тако да треба бити опрезан приликом куповине плацева и кућа. Ако се прилази правцем Ибарскре Магистрале из Београда, насеље почиње на 28 километара од Теразија, а завршава се на 31 километар од Теразија. Куће су углавном до 2 километра са леве и са десне стране Ибарске магистрале. На северу и истоку насеља налази се Липовачке шума, највећа шума у Београдском округу, званично површине 1500 хектара. У околини се налазе 4 извора, од којих само један има воду са квалитетом за пиће, док су остали загађени због септичких јама. Ваздух је изузетно чист, изузев у непосредној близини Ибарске магистрале, где су, гле парадокса, куће и плацеви најскупљи. Доминирају звуци шуштања лишћа, птица и слични шумови природе. Мир могу покварити за сунчаних и топлих субота викендаши са косилицама за траву. Мељак често захватају касни мразеви, што је важно за онога ко се бави дворишном пољопривредом. Осунчаност је већа него у Београду, а просечна температура је око 6 степени нижа него просечна на Теразијама. Изузетак је када дува кошава, када се температуре изједначују. Последица је да грејна сезона обично почиње око 15 дана раније, а завршава се 15 дана касније него у Београду. Са друге стране, уколико ставите мрежу против инсеката, дању затварате, а ноћу отварате прозор преко лета, клима уређај је потпуно непотребан. Захваљујући зеленилу, ваздух никада није сувише сув, тако да су врућине далеко подношљивије него у Београду. Захваљујући Липовачкој шуми и дрвећу по двориштима, удари ветрова нису прејаки. Један доктор шири причу, како до Мељака долази мешавина планинског и морског ваздуха из правца Златибора, и да је у Мељаку бољи ваздух него на врху Авале. Чак се једна Швајцаркиња доселила у Мељак по препоруци неког колеге, доктора.

- Саобраћајне везе: Мељак опслужују линије Ласте из Београда за Лазаревац и са Бановог брда за Степојевац, Тараиш (преко Вранића) и Дражевац (преко Вранића). Са једне стране има најбољу везу са Београдом у целој општини Барајево, а са друге, једино је насеље без директног аутобуса за Барајево у општини.

Ласта за Лазаревац (581) иде на сваких 15-30 минута радним даном, а сваких 30-60 минута суботом и недељом. Време путовања до Савамале је 40-50 минута, а приближно толико је путовање и до Лазаревца.
Ласта са Бановог брда за Тараиш и Дражевац (591,592) је на сваких 30-120 минута радним даном, и 60-120 минута суботом и недељом. Путовање до Бановог брда траје око 30 минута.
Ласта Баново брдо - Степојевац (586) има три поласка дневно радним даном.

Генерално, Ластини аутобуси су технички исправни, чисти и зими угрејани за разлику од ГСП. Отказивања полазака су веома велика реткост. Са друге стране, повезаност Ластом је статусни симбол, да се живи у месту где вукови воде љубав, а превоз је и више од двоструко скупљи него у зони ГСП. Ноћни превоз не постоји. Просечно пешачење до аутобуског од куће до аутобуског стајалишта је 10 минута, али субјективан осећај 3 километра пешачења у Мељаку је као 1-1,5 километар у центру Београда. Најближи је ноћни 511, од којег после треба око сат времена пешке кроз Липовачку шуму. Радним даном први полазак за Мељак је у 4:45, а викендом у 5:30. Најкаснији полазак је из Савамале у 23:30. До већине локација у Београду се из Мељака стиже, било јавним превозом, било бициклом, за 45-90 минута од изласка из куће.

Поред Ласте, на северном крају насеља је крајња станица 551 Железничка станица - Велика Моштаница. Тај аутобус чак и викендом иде на сваких 35 минута. Први полазак из града радним даном је у 3:20, а викендом у 4:10. До Мељака је 50-60 минута вожње.

Данас (2012 година) већина путева је асвалтирано, а они који нису имају туцаник или стругани асвалт. Проблем је што уз Ибарску магистралу нема тротоара или проширења коловоза за саобраћај пешака са колицима и без, пољопривредне механизације, бицикала. На око 3км Ибарске магистрале кроз насеље, налазе се чак три скупа објекта бетонских пропуста, а канцеларијске бирократе у државним институцијама никада нису ни помишљале да такви објекти могу да се користе за безбедан пролазак локалног становништва, уз врло мале измене пројеката. :o Колима се до Петловог брда, Железника, Умке, Барајева, Рипња стиже увек за 10-15 минута. Када нема гужви у Београду свуда се може стићи за мање од пола сата, а гужве код Сајма могу да продуже путовање колима до "круга двојке" и на сат времена.

Оно што сматрам великом маном Мељака је што је од најближе железничке станице удаљен чак 10 километара, а не постоји никаква реална перспектива да ће постојати железничка веза у близини.

- Образовне, здравствене, дечје и културне установе: Већина становништва Мељака се лечи у Дому здравља у Вранићу. Пре неколико година је у центру насеља грађен објекат са наменом за амбуланту. Тај објекат је годинама стајао потпуно изграђен и празан, а сада је намера да се у њега пресели вртић из Дома културе. У Дому културе се налази и библиотека, али је централни део тренутно изнајмљен за теретану. Јаслице не постоје, иако у Мељаку постоји око 100 деце узраста 1-3 године. То је један од главних разлога зашто је већина младих мајки незапослено. Школа постоји од 1937. године, захваљујући једном Јевреју, који се био оженио за Мељачанку и изузетно био заволео Мељак. До пре неколико година је Мељачка школа имала 8 разреда, али због великог прилива Косоварске деце, у Мељаку су остала само прва 4 разреда, а 5-8 разред иду у Вранић. За њих је посебно организован ђачки аутобус у трошку општине. Кадар у свим тим установама се дели на локалпатриоте, рођене у Мељаку или околним местима, и другу крајност кажњене кадрове из Београда (у стилу бирај, отказ или периферија). Постоји једна приватна апотека, која је углавном добро опремљена. Постоје и приватни ветеринар и зубар, а од пре неколико година потоји и хотел за стара лица.

- Поште, банке, мењачнице: Постоје 2 поште, једна стара поред Дома Културе, а друга у оквиру супермаркета Идеа. Постоје 2 мењачнице. Банка је постојала неко време, али је затворена када су је опљачкали клинци са пластичним пиштољима пре неколико година.

- Храна и остало снабдевање: У Мељаку се налазе 2 супермаркета, и око 5-6 мањих прехрамбрених продавница. Постоје и 2 пекаре, месара, рибарница, пољопривредна апотека, стовариште грађевинског материјала, кинеска радња, бутик, продавница боја и лакова, али и једна повелика робна кућа, веома добро снабдевена са најразличитијом техничком робом и робом за кућу. За веома мало тога је неопходно отићи у Београд. По питању свеже хране, Мељак је одавно изгубио свој пољопривредни карактер. Мељаком доминирају куће на спрат са око 100-200 квадрата стамбеног простора и двориштем од 10-так ари. После 2007, када су многи сељаци, револтирани због односа државе распродали говеда, у Мељаку је остало само 15 крава. Утолико се теже долази и до квалитетних млечних производа, и стајског ђубра. Уз недостатак пијаце, дворишта пружају велике могућности да се воће и поврће директно произведе за кућне потребе.

- Услужне делатности су јако развијене. Постоји неколико фризерских салона, аутомеханичара, вулканизера, каменорезаца, прање аутомобила и сл.

- Комунална уређеност. Мељак има струју око 50 година, уз напомену да струја нестаје кад год дрмају громови. Воду је пола Мељака направило 1985, а пола 1995. Наравно, и струја и вода је направљена слогом, радом и упорношћу локалног становништва, иначе их, можда, ни до данас не би имали. До 2005. године је било великих проблема са снабдевањем водом преко лета. Већина старијих кућа има цистерне за кишницу. Канализација непостоји, а већина септичких јама је неправилно изграђена, или се не празни по прописима. Телефон је од 2007. на дигиталној централи, тако да је могуће имати АДСЛ. До пре неколико година је било немогуће добити прикључак за телефон због недовољног капацитета централе, али сада је тај проблем решен. Одношење смећа постоји од 2003 године захваљујући донацији Јапана. Шума је сада далеко чистија, поред свега и зато што постоји центар за откуп секундарних сировина. На знам тачно који оператер је релативно скоро провукао кабловску телекомуникациону линију уз Ибарску магистралу, за телевизију и интернет. Нисам се до сада распитивао за понуду услуга.

- Забава, спортски и ноћни живот: У самом Мељаку се налази неколико ресторана, два мотела, пицерија, неколико клубова. Велики терен за фудбал је јако запуштен, али је добро уређен терен за мали фудбал, а може се користити и терен у школском дворишту. Постоји теретана.

Можда сам мало и претерао у дужини поста...
 
@Karlo del Ponte

+1

LEp i detaljan opis, bilo bi lepo samo po koji sliku da dodaš.
 
ne bih da necropostujem, ali ne znam gde bih pre pitala. da li iko zna kakvo je stanje u ostruznici?

Sent from my A5_Pro using Tapatalk
 
Vrh