Pa to da narod ne izpizdi na "Alta arenu".Bio sinoć u Areni.
Stepenište na Severu je bez pločica i bare su svuda bile.
Unutra nema ništa konkretno da se kupi da se jede. Samo smoki i kokice. U pitanju je bio celodnevni program (4 utakmice).
Ali zato svuda piše AltaBank. Baš svuda.
По слову закона ово је одавно небезбедан објекат уз многа неадекватна пројектантска решења.
Оно због чега ме хвата језа јесте да често на ових 18к људи раде само два излаза где их мрзи да чак отворе више од једних врата иако их има три.
У случају опасности настао би тотални хаос. Такође, немогуће је раздвојити секторе и спречити упаде стоке на ниво 200 без угрожавања њихове безбедности у случају опасности и ту се види да је требало наћи пројектантско решење адекватно нашим примитивним спортским навикама или увести нулту толеранцију на импровизације и преваспитати посетиоце.
Био сам део стручног надзора у арени приликом монтаже атлетске стазе за ЕП 2017е и још тада се све рас1падало. Подтрибински службени простор је у још горем стању него трибине. Ложе које нису дате у закуп су у очајном стању а са кровом имају проблеме од почетка. И ту је велики проблем због неадекватног решења конструкције.
Овакви пројекти се у свету иначе реконструишу на 15ак година, опрема се мења на 7-8 а Арена за 21у није видела ништа од тога уз скоро никакво одржавање.
Ако се овако настави још 5 година шутирања мртвог коња. Уз капиталну реконструкцију 30, након чега ће или све да се руши или потпуна замена крова и фасаде. Делује ми да су бетонска конструкција трибина и евентуално бетонски носачи гл. конструкције крова једина "здрава" структура овог објекта.
Да, то јесте процедура и Арена јесте тако пројектована али у пракси не би функционисало управо због тог покушаја раздвајања сектора, односно нивоа. Такође у старту одузми могућност брзе евакуације јер је читава једна страна блокирана Ахилејом, затим ниво 100 је сав у приврменим баријерама (кључни ниво за брзу евакуацију уз 200) а по правилу редарска служба су већински студенти или пензоси преко задруге који ни сами не знају где су. А да не причам о стању степеништа на платоима које је и овако небезбедно а камоли у случају неке евакуације. И да, сва аутоматска ПП врата визуелно делују да су одавно за замену.U slučaju opasnosti, u Areni se primenjuju mere hitne evakuacije - to znači da se i ulazi otvaraju za izlaz, kako na severu i juku, tako i na istoku i zapadu (ispod koševa). Tribine su projektovane tako da između dva ulaza/izlaza ima najviše 15 sedišta, odnosno da ne moraš da digneš više od sedmoro ljudi da bi otišao u WC ili po kafu![]()
Imao sam priliku da jednom budem u grupi ljudi koja je sa tadašnjim direktorom Arene Đorđem Milutinovićem (čovek koji je za malo doveo Stonse u Beograd usred 90-ih!) obišla ceo objekat. Mislim da nam je tada rekao, ako sam dobro upamtio broj, da cela Arena u slučaju opasnosti može da se evakuiše za 12 minuta.
To što sada ceo objekat vodi ćaci Goran Grbović ne mora da znači da Arenu treba srušitiAli bi joj jedno temeljno renoviranje baš prijalo.