Šta je novo?

Beogradska Arena

Ja sam bio pre 5 dana u Areni i moj utisak je da se ništa ne održava. Toliki raspad u ovakvom kapitalnom objektu je nedopustiv. Stepeništa kriminalna, zauzet prostor ispod stepeništa, biletarnica užasna. Dvorana kao da nikad nije očišćena. Tuga!

taman da je toliko uniste, da nadju plan za pravljenje novog boljeg komercijalnijeg objekta, tipa van grada, a ovo da sruse i naprave kvadrate za 15k evra

Zaista šteta da propadne ovakav objekat zavidnog kapiciteta.

Ako nečemu treba ozbiljan menadžment to je ovakav objekat. Pisao sam već koliko su slične hale po Evropi popunjene tokom nedelje.

Malo sam i emotivan jer sam godinama (90-ih) svakodnevno gledao iz autobusa to gradilište, a i ispratio sam dizanje krova (tada na vrlo napredan način) posle par godina stagnacije.

tek ce da propadne kada ode sns gamad sa vlasti, pa nestane para za budzenja alti banki, kladionica (zilion), titovih blizanaca.
a i koncerata je sve manje i manje

Bar se Arena konačno vratila svojoj primarnoj nameni, a to je organizacija sportskih događaja. Pre su bile tri utakmice godišnje, al si zato mogao svaki čas da ideš na Il divo ili white sensation... Nek prave koncerte na sajmu...

Primarna namena Arene je da bude višenamenski objekat i na taj način bude pogodna za organizaciju što više raznovrsnih događaja, odnosno generiše prihode.

Ovakav biznis model gde je na čelo Arene stavljen partijski uhleb Grbović Goran, a državno subvencionisani klubovi (od kojih za jedan i ja navijam svim srcem) u tom prostoru igraju praktično za dž, ne može biti održiv na duže staze.

To ne znači, naravno, proterati Zvezdu i Partizan iz Arene, ali kaošto @astrodule kaže - uz profesionalni menadžment i uigranu ekipu sasvim je moguće održavati kalendar kao u američkim i zapadnoevropskim arenama, gde bukvalno imaš košarka/koncert/šou na ledu/hokej/koncert/košarka na nedeljnom nivou :D

Valjda ćemo, ako dobijemo taj Final four Evrolige, makar očistiti Arenu, popuniti "krezave" delove tribina novim stolicama, završiti stepenište i srediti klozete koji su u kriminalnom stanju.

Arena je napravljena da bude hram košarke. Eno je lopta na platou, a ne statua neke pevaljke.

Košarka dva dana nedeljno ne ostavlja mnogo prostora za pripremu nastupa za ozbiljnu produkciju. To u Americi može jer su uigrani i rade non stop. Nemamo mi resurse za tako nešto.

Ne može sve da bude profitabilno, valjda nismo toliko bedni da ne možemo da očuvamo jednu arenu. Šta će biti tek sa nacionalnim stadionom?

Slažem se za menadžment i neodržavanje. Mada ima i do ovih orangutana, redovnih posetilaca sportskih događaja...

mislim da je lopta na platou stavljena za Eurobasket kad je bio kod nas, inicijalno nije planirana (iako je arena inicijalno bila planirana za SP u basketu 1994)
moze i mora da bude i vec jeste uigrano jer imamo 2 kluba koja igraju malim razmacima, samo to moze i mora bolje
veci je problem sto je kao i svako javno preduzece, tj firma koju je osnovala drzava/grad sluzi za uhlebljivanje partijiskih kadrova vise nego diskutabilinih ne organizacionih nego kognitivnih sposobnosti
dati arenu operateru (kao aeorodrom) pa da vidimo kako ce da izgleda, funkcionise i da li ce biti profitabilna (i koliko i kakvih zaposlenih ce da ima)

Koliko ja znam, Arena ima sve preduslove za brzo menjanje namene.

Uz dobar menadžment bi se napravila ozbiljna ekipa koja bi sve to radila efikasno

Primer toga da nemamo resurse za to viđamo posle svakog koncerta na Ušću kada našima treba par nedelja da raščiste prostor.

Skoro sve je trulo u ovoj zemlji, tako da na žalost imamo situacija kakva je trenutno.

Bio sinoć u Areni.

Stepenište na Severu je bez pločica i bare su svuda bile.

Unutra nema ništa konkretno da se kupi da se jede. Samo smoki i kokice. U pitanju je bio celodnevni program (4 utakmice).

Ali zato svuda piše AltaBank. Baš svuda.
Pa to da narod ne izpizdi na "Alta arenu". :)

Као и све у овој поганој држави и арена се убрзано распада. Платио 40е седиште које не постоји

Негде око 15% седишта у зони копова наше две црвено-црне банде је одваљено. Имбецили из управе арене су местимично поставиле оне кожне бг арена столице из 2004. године али недовољно па су се људи отимали око њих.

А ево га и бонус, женски вц. Надам се да је ствар у томе што су мењали плочице и нису вратили кабине. Но, свакако, језив третман поганог, лоповског режима свих нас.

Битно да је алтина банка свуда
20250821_205200.jpg
IMG-20250821-WA0007.jpg

Poslednja izmena:
По слову закона ово је одавно небезбедан објекат уз многа неадекватна пројектантска решења.

Оно због чега ме хвата језа јесте да често на ових 18к људи раде само два излаза где их мрзи да чак отворе више од једних врата иако их има три.

У случају опасности настао би тотални хаос. Такође, немогуће је раздвојити секторе и спречити упаде стоке на ниво 200 без угрожавања њихове безбедности у случају опасности и ту се види да је требало наћи пројектантско решење адекватно нашим примитивним спортским навикама или увести нулту толеранцију на импровизације и преваспитати посетиоце.

Био сам део стручног надзора у арени приликом монтаже атлетске стазе за ЕП 2017е и још тада се све рас1падало. Подтрибински службени простор је у још горем стању него трибине. Ложе које нису дате у закуп су у очајном стању а са кровом имају проблеме од почетка. И ту је велики проблем због неадекватног решења конструкције.

Овакви пројекти се у свету иначе реконструишу на 15ак година, опрема се мења на 7-8 а Арена за 21у није видела ништа од тога уз скоро никакво одржавање.

Ако се овако настави још 5 година шутирања мртвог коња. Уз капиталну реконструкцију 30, након чега ће или све да се руши или потпуна замена крова и фасаде. Делује ми да су бетонска конструкција трибина и евентуално бетонски носачи гл. конструкције крова једина "здрава" структура овог објекта.

mislim cesto prolazim pored, spolja deluje ko ruglo, malo zamaskiraju ovi altini bilbordi

nisam sigurno da li je tako namerno ili samo eto tako
posto blok 26 ce biti paprena cena, mogu zamislim koliko je tu zemljiste “vredno”

ja sam sad bio na Srb-Slo
u nasem sektoru bukvalno 20% stolica polomljenih, a nije bilo zamenskih
ne znam da li se primetilo u prenosu, ceo prsten na ulazima nivoa 200 je bio pun ljudi koji su stajali, e svi ti ljudi nisu imali funkcionalne stolice na nivou 200 + su ljudi sedeli po stepenicama (neociscenim)

По слову закона ово је одавно небезбедан објекат уз многа неадекватна пројектантска решења.

Оно због чега ме хвата језа јесте да често на ових 18к људи раде само два излаза где их мрзи да чак отворе више од једних врата иако их има три.

У случају опасности настао би тотални хаос. Такође, немогуће је раздвојити секторе и спречити упаде стоке на ниво 200 без угрожавања њихове безбедности у случају опасности и ту се види да је требало наћи пројектантско решење адекватно нашим примитивним спортским навикама или увести нулту толеранцију на импровизације и преваспитати посетиоце.

Био сам део стручног надзора у арени приликом монтаже атлетске стазе за ЕП 2017е и још тада се све рас1падало. Подтрибински службени простор је у још горем стању него трибине. Ложе које нису дате у закуп су у очајном стању а са кровом имају проблеме од почетка. И ту је велики проблем због неадекватног решења конструкције.

Овакви пројекти се у свету иначе реконструишу на 15ак година, опрема се мења на 7-8 а Арена за 21у није видела ништа од тога уз скоро никакво одржавање.

Ако се овако настави још 5 година шутирања мртвог коња. Уз капиталну реконструкцију 30, након чега ће или све да се руши или потпуна замена крова и фасаде. Делује ми да су бетонска конструкција трибина и евентуално бетонски носачи гл. конструкције крова једина "здрава" структура овог објекта.

U slučaju opasnosti, u Areni se primenjuju mere hitne evakuacije - to znači da se i ulazi otvaraju za izlaz, kako na severu i juku, tako i na istoku i zapadu (ispod koševa). Tribine su projektovane tako da između dva ulaza/izlaza ima najviše 15 sedišta, odnosno da ne moraš da digneš više od sedmoro ljudi da bi otišao u WC ili po kafu :D

Imao sam priliku da jednom budem u grupi ljudi koja je sa tadašnjim direktorom Arene Đorđem Milutinovićem (čovek koji je za malo doveo Stonse u Beograd usred 90-ih!) obišla ceo objekat. Mislim da nam je tada rekao, ako sam dobro upamtio broj, da cela Arena u slučaju opasnosti može da se evakuiše za 12 minuta.

To što sada ceo objekat vodi ćaci Goran Grbović ne mora da znači da Arenu treba srušiti :D Ali bi joj jedno temeljno renoviranje baš prijalo.

Gostovao Grba kod Jao Mileta u prošloj emisiji, pridružite se napušavanju u komentarima 😁

U slučaju opasnosti, u Areni se primenjuju mere hitne evakuacije - to znači da se i ulazi otvaraju za izlaz, kako na severu i juku, tako i na istoku i zapadu (ispod koševa). Tribine su projektovane tako da između dva ulaza/izlaza ima najviše 15 sedišta, odnosno da ne moraš da digneš više od sedmoro ljudi da bi otišao u WC ili po kafu :D

Imao sam priliku da jednom budem u grupi ljudi koja je sa tadašnjim direktorom Arene Đorđem Milutinovićem (čovek koji je za malo doveo Stonse u Beograd usred 90-ih!) obišla ceo objekat. Mislim da nam je tada rekao, ako sam dobro upamtio broj, da cela Arena u slučaju opasnosti može da se evakuiše za 12 minuta.

To što sada ceo objekat vodi ćaci Goran Grbović ne mora da znači da Arenu treba srušiti :D Ali bi joj jedno temeljno renoviranje baš prijalo.
Да, то јесте процедура и Арена јесте тако пројектована али у пракси не би функционисало управо због тог покушаја раздвајања сектора, односно нивоа. Такође у старту одузми могућност брзе евакуације јер је читава једна страна блокирана Ахилејом, затим ниво 100 је сав у приврменим баријерама (кључни ниво за брзу евакуацију уз 200) а по правилу редарска служба су већински студенти или пензоси преко задруге који ни сами не знају где су. А да не причам о стању степеништа на платоима које је и овако небезбедно а камоли у случају неке евакуације. И да, сва аутоматска ПП врата визуелно делују да су одавно за замену.

Као што рекох. Или користити Арену како је пројектована или препројектовати објекат у складу са (не)културом посетилаца и управника.

Poslednja izmena:
Ево из архиве. План организације арене за време атлетског првенства 2017е

Cam-01-Level200.RGB_color.0000.png

Овај изометријски приказ нисам ја радио. Ако аутор некада ово види онлајн нека ми не замери. Јако су лепи и читки a Арена као да је пројектована за атлетику. Иначе имали смо јако квалитетну и уиграну екипу која стоји иза сваког већег међунаордног такмичења код нас, Почев од Универзијаде закључно са СП у атлетици 22е. Језгро тог тима чини неких 7-8 врхунских људи без којих, без претеривања, нпр Универзијаде 2009е не би ни било.

Имали смо и јако добру приватну фирму, врхунску на пољу монтаже привремених објеката. У међувремену ју је купила страна фирма и ваљда и даље послују у оквиру ње. Баш добар кадар. Нпр људи раде сајам аутомобила у Франкфурту.

Едит: Није изометријски, перспектива је. Памтио га свих ових година као изометријски јер је пракса да се овакви прилози дају у изометрији.
Потпуно неважна разлика у овом случају али разни паметњаковићи вребају интернетом...

Vrh