Šta je novo?

Beogradska Arena

Eto vidiš da sam prso.

Mislio sam da je nadmorska visina na NBG oko 100 meteri, kad ono ali međutim. Izgleda da je baš negde oko 74. Ništa onda... Idemo dalje...

Beogradska arena je trebalo da bude zavrsena pre 18 godina, a zavrsena je pre par godina prema originalnom projektu iz 1990. Arhitektonski se uklapa u svetsku arhitekturu iz 1993-1998 - dosta sive boje, velike staklene povrsine, "sakriven" arhitektonski izraz.. Kao i vecina gradjevina u svetu iz tog vremena beogradksa arena je potpuni estetski promasaj. Tako oduran period - prouzrokovan bekstvom iz sarenalia osamdesetih - arhitektura i umetnost uopste dugo pre toga nije dozivela. Sa druge strane, mislim da su neki detalji kao npr. upadljivo visoki porpecni betosnski elemnti u samoj hali kao i neukusno naglasene loze promasaj koji je vec tada mogao da se predupredi.

U svakom slucaju, bespredmetno je poredjenje beogradske i zagrebacke arene. Iako je izmedju zavrsetka te dve arene svega 5 godina, u stvarnosti je rec o konceptima koje deli 20 godina. Bilo bi nenormlano da zagrebacka arena nije bolja.

Ja stvrano ne znam o cemu ti luci pricas. Mislim ne bih da ulazim u poredjenja dveju arena ali kometar koji si dao za bg arenu mi je u najmanju ruku preterano negativan.

Pokusao sam da kazem da je za svoje vreme (vreme projektovanja) funkcionalno odlicna, ali ruzna i to zato sto je u tom periodu arhitektura u svcetu generalno posrnula u oblike koji su se samo u tom prelaznom trenutku posle 80ih ljudima ciinili lepim. Na primeru splitke arene ili zadarske moze lepo da se vidi koliko znaci pravilan izbor boje sedista, a da podsetim sedista su narucena posle 2000. Dakle to je promasaj bez opravdanja. Nasoj areni najpre fali jedna celovitost. To nema nikave veze sa brojem sedista i velicinom, vec je predimenzioniranjem vodoravnih elemenata, neadekvatnim izborom okvira za stakla od loze, neadkvatnim pozicioniranjem loza stvoren utisak jedne velike klanice u kojoj je eto stalo 20 000 ljudi bez prilike i mogucnosti da postanu u na utakmcii ili koncertu u trenutku nekog vrhunca, jedno.

Lucifer":kwx1doth je napisao(la):
Pokusao sam da kazem da je za svoje vreme (vreme projektovanja) funkcionalno odlicna, ali ruzna i to zato sto je u tom periodu arhitektura u svcetu generalno posrnula u oblike koji su se samo u tom prelaznom trenutku posle 80ih ljudima ciinili lepim. Na primeru splitke arene ili zadarske moze lepo da se vidi koliko znaci pravilan izbor boje sedista, a da podsetim sedista su narucena posle 2000. Dakle to je promasaj bez opravdanja. Nasoj areni najpre fali jedna celovitost. To nema nikave veze sa brojem sedista i velicinom, vec je predimenzioniranjem vodoravnih elemenata, neadekvatnim izborom okvira za stakla od loze, neadkvatnim pozicioniranjem loza stvoren utisak jedne velike klanice u kojoj je eto stalo 20 000 ljudi bez prilike i mogucnosti da postanu u na utakmcii ili koncertu u trenutku nekog vrhunca, jedno.
Zvucis kao neko ko je arenu video samo na slikama a ne uzivo. Projekat jeste star i to stoji i izvedba fasade pre svega stednja na fasadnom materijalu je ispod svakog nivoa. Sa bojom sedista mogu skroz da se slozim iako recimo zagrepcani smatraju da recimo njihova siva sedista nisu bas pravi odabir sto se boje tice.
Komentar o prenaglasenosti loza mi je skroz nejasan pogotovo ako se ima u vidu da su loze blago uvucene a da je ispred njih prsten tzv vip sedista na koje loze izlaze. Cak sta vise mislim da su loze sasvim fino i opremljene i da su skroz komotne sto im i jeste cijl sto kod pojedinih dvorana koje si spominjao nije bas slucaj mislim sto se komocije tice. Mislim ne bih da bas previse ulazimo u detalje ali mislim da je arena vise nego dobra sobzirom kroz sta je sve prosla i mi sa njom.

pa sad da li je vise nego dobra sa obzirom sta smo prosli... Bio sam u areni vise puta. Poenta je da arena treba dobro da izgleda na slici koju prati stotine hiljada, miliona gledalaca. Najfatalnija greska je sto su poprecni betonski elementi ispod i iznad loza presiroki. Loze su napravljene bas onako kao za neku prvomajsku paradu. Fazon je bio, hajde neka ljudima u lozi bude sto komotnije (mada je diskutabilno da li je tako ispalo), a kako se to uklapa u celokupnu sliku hale, manje vise je nebitno. Sve bi verovatno bojle izgledalo da su uzeli neka ozbiljna stakla za te loze, a ne one prostacke aluminijumske okvire sire od vrata maltene.

Inace mislim da je fasada sasvim ok.

Meni te lože nisu prenaglašene. Jednostavno su malo veće, ali, kao što si rekao, to je projekat iz 80-ih. Po mom mišljenju jedini parametri koje treba uzeti u obzir, kada su arene u pitanju, su bezbednost (mogućnost brze evakuacije, protivpožarni sistemi, itd.), preglednost borilišta/scene, kao i dovoljna količina ugostiteljskih objekata. Sve ostalo je sporedno. Da li BG arena ispunjava te kriterijume? Mislim da ispunjava.
Što se tih večnih poređenja tiče, ona su potpuno bespredmetna. Šta je sledeće? Čije je drveće zelenije? Gde je bolji asfalt? Dajte, molim vas... :rolleyes:

Meni je arena super i svoju funkciju obavlja sasvim pristojno. Postoji jedna stvar koja mi smeta, a to je ogroman prazan prostor izmedju samog terena i najblizih tribina. Tu sigurno ima nekih 3 metra praznog prostora i to tako bode oci kada ste u samoj areni. Kada bi nekako mogle tribine da se spuste do samog terena to bi bilo meni fenomenalno.

To je namerno urađeno, zbog moguće ugradnje montažnih tribina, kao i zbog bezbednosti samog borilišta u slučaju neke utakmice visokog rizika (prostor za obezbeđenje i policiju).

Znaci, ipak postoji mogucnost da tribine odu skroz do terena?

^^ Pa naravno da postoji... Ali ne znam da li bi to bile baš tribine, ili obične stolice....

Koji je windows bio na kompjuterima kada je projektovana BG arena 1990? :) 3.1

Autodesk nije ni postojao kao firma. Crtalo se pomocu olovaka a brisalo se gumicom. 3D vizualizaciju su radili...slobodnom rukom.

Nazalost sve sto je projektovano i izvedeno 80tih i 90tih je brzo postalo zastarelo. Jednostavno kompjuteri su ubrzali sve vezano za projektovanje i za staticki proracun.

Dobra je nasa Arena. Na idealnom mestu. Staje 20 000 ljudi u nju :)

Jos kada bi Partizan igrao u njoj top 16 utakmice u Basketu :)

^^ Autodesk postoji od 1982, ja sam 1990 koristio njihove programe (bio sam dete :D)

1990 se radio 3D na racunarima, pa cak i u Jugoslaviji...

Ali Arena je super, za basket se slazem potpuno...

KimIlSin":y2xtqzu1 je napisao(la):
^^ Pa naravno da postoji... Ali ne znam da li bi to bile baš tribine, ili obične stolice....
Montazne tribine. Svojevrmeeno je propao tender za iste.

Jedini veci problem Arene je da u slucaju otvaranja partera za posetioce ne postoje projektovani prolazi do toaleta iz partera, niti toaleti u samom parteru. Ovo se resava otvaranjem prolaza preko tribina do toaleta u gornjem nivou (kada mogucnosti dozvoljavaju) i, cesce, montaznim toaletima na ulazu u parter. Oba resenja nisu dobra, tj. predstavljaju krpez.

I jos nesto - oni sto ste svi primetili: ne postoji semafor;).

Inace, sama Arena je u svom domenu, za grad poput Beograda, sasvim, sasvim ok.

severian":gekcvu1o je napisao(la):
KimIlSin":gekcvu1o je napisao(la):
Montazne tribine. Svojevrmeeno je propao tender za iste.

Jedini veci problem Arene je da u slucaju otvaranja partera za posetioce ne postoje projektovani prolazi do toaleta iz partera, niti toaleti u samom parteru. Ovo se resava otvaranjem prolaza preko tribina do toaleta u gornjem nivou (kada mogucnosti dozvoljavaju) i, cesce, montaznim toaletima na ulazu u parter. Oba resenja nisu dobra, tj. predstavljaju krpez.

I jos nesto - oni sto ste svi primetili: ne postoji semafor;).

Inace, sama Arena je u svom domenu, za grad poput Beograda, sasvim, sasvim ok.
Semafor se može lako i jeftino ugraditi, to nije nikakav problem; što WC-a tiče, pa i montažni toaleti služe svrsi... :laugh:
Ionako, koncerti i nisu baš toliko česti, mada ne vidim nikakav problem da se u budućnosti naprave novi mokri čvorovi u parteru....

@shmeksi

Tribine i idu do samog terena, tacnije do samog poda ukoliko vrsta sporta to zahteva/dozvoljava... A sto se tice praznog prostora, jeste, teleskopi (one donje montazne tribine) se spuste skroz do terena ali zaista ostaje 2-3 m praznine. Medjutim, meni je to bas cool, sto zbog bezbednosti, sto zbog samog komfora. Ne svidja mi se onaj fazon u USA arenama kada tribine i stolice idu skroz do aut linije terena, bzvz...

@miki00

Eh, kad bi Partizan igrao u Areni... Mada, pola hale bi bilo unakazeno posle samo jedne utakmice, a i atmosfera ne bi bila ni priblizna onoj koju pravimo u Pioniru... Nama treba neka hala sa kapacitetom izm. 8 i 10.000 sedista, i da je onako ususkana kao Pionir, mada sa malko manjim nagibom tribina... :) A i u Areni ce pre Zvezda igrati prijateljsku sa nekim recimo Madjarima, nego Partizan protv Barse, Tau, Panatinaikosa... Nazalost, ali tako je...

Sorry ako sam otisao u mali off-topic

mitadigimon":1ufafs0m je napisao(la):
A sto se tice praznog prostora, jeste, teleskopi (one donje montazne tribine) se spuste skroz do terena ali zaista ostaje 2-3 m praznine. Medjutim, meni je to bas cool, sto zbog bezbednosti, sto zbog samog komfora. Ne svidja mi se onaj fazon u USA arenama kada tribine i stolice idu skroz do aut linije terena, bzvz...
misljenja su razlicita :kafa:

Evo slike na kojoj se ta udaljenost lepo vidi. Kao da su teren i publika dve odvojene stvari koje ne smeju nikako d auticu jedna na drugu. Tu sigurno ima 4-5 metara totalno neiskoriscenog prostora koji po meni ruzi atmosferu na bilo kojoj sportskoj manifestaciji.

t9y6mc.jpg

a evo kako bi moglo da izgleda

s0z86o.jpg

Ako malo pažljivije pogledaš videćeš da su zadnja 3 reda teleskopskih tribina ostali neizvučeni. Ovo je bio teniski meč sa onom relativno visokom ogradom, da je bilo skroz rašireno onda ne bi mogao da vidiš doobar deo terena ako sediš tako nisko.

Ovo je fotka sa skroz razvučenim tribinama (Davis Cup), mada nije idealno za tenis, za košarku, odbojku i rukomet je dovoljno

davis_cup2.jpg

bocne tribine nisu bile skroz izvucene tako da se tu izgubilo metar ipo do dva najvese sa obe strane. Teleskopi nisu bili skroz razvuceni zato sto poslednji red ne bi video linije terena.

Ok, ali znam da kad god je basket uvek ostane ihahaj praznog prostora i mogli bi makar jednom da probaju da nekako napune ceo prostor pa da vidimo na sta bi licilo. :kafa:

^^Zapravo mene je odushevilo shto su konachno prekinuli sa praksom da uglove tribina ostavljauju prazne, ovo ostalo vec nije problem, arena je fenomenalno izgledala za ovaj mech fed kupa!

Sto se tice Arene u vreme skorasnjih kostarakskih utakmica reprezentacije, mene je jako razocaralo sto su karte cepali rucno i nisu koristili one silne uredjaje i skenere koji za to sluze, nisu ukljucili one (po meni bzvz, ali ocgledno korisne) lampe na obodu gornjeg nivoa, loze nisu bile osvetljene... Razumem da interesovanje visih slojeva nije bilo veliko pa su zato loze ostale u mraku i prazne, ali mogli su barem da aktiviraju ostale detalje, jer zasto su ih onda i pravili i ulagali lovu u sve to... Secam se i izjave nekog tantusa iz uprave Arene koji je zastupao tezu da je kao nepotrebno trositi struju na sve to... (?) Po toj logici nikada necemo videti ni S od obecanog/ocekivanog semafora.
Inace, kad bolje razmislim, slazem se sa Shmeksijem u vezi basketa, ali samo za ist. i zap. teleskope i onih par reda stolica do terena - mogli bi da ih razvuku do samog borilista.. Medjutim, za tenis i odbojku to nije izvodljivo zbog strogih pravila... Najveci problem je taj sto Arena i dalje nije 100% zavrsena, i to se navodno uspesno zanemaruje i gura pod tepih, ali i izadje na videlo kada je najmanje potrebno...

I da, napokon su poceli da popunjavaju one uglove sto ih Savovsky pominje, napokon... :kk:

Partizan - PAO u četvrtak u Areni :cool:

Važe pretplatne za Pionir, a karte za preostala mesta će biti u prodaji od utorka. Još se ne pominje da li će se i 1/4 finale EL igrati u Areni, mada bi to bilo logično obzirom na značaj utakmice i činjenicu da su termini, koliko sam video, upražnjeni.

Važna stvar je i da je Zadar juče izgubio od FMP-a u NLB ligi, čime imaju samo teoretske šanse da se plasiraju na Final Four, pa samim tim i da ga organizuju, što znači da će najbolje četiri ekipe u Jugoslaviji ugostiti drugi kandidat za domaćina - Beograd, i to kako je ranije najavljeno takođe u Areni.

Vrh