Posto je u vezi EP u vaterpolu, Igor (mozda jos neko) par puta ponovio "hvaljenje javnog servisa" (uzgred nije javni servis, vec je "javna radiodifuzna ustanova", i to od prosle godine kada se moralo promeniti ime i to upravo zato sto se ne placa pretplata (u prosloj), kao i delimicnog finansiranja od pretplate (u ovoj godine) i uplata iz budzeta), moram Vam pojasniti kako neke stvari funkcionisu.
Naime, slicno praksi u gradjevinarstvu, gde velike infrastrukturne poslove finansirane kreditima po pravilu dobijaju firme iz EU, a ne nase, tako i u poslovima realizacije prenosa, kao i TV pravima vlada beravnopracno takmicenje nasih firmi i 'globalnih' zverki.
U takvoj po pravilu neravnopravnoj i namestenoj trci, nase TV kuce i produkcije obicno za malu lovu u potpunosti realizuju prenose ali nosioci posla bivaju stranci, kao sto u gradjevinarstvu nase firme "za sicu" prave puteve i mostove, a "kajmak" kupe kompanije iz EU.
Tako smo 2009 za vreme univerzijade kompletan posao odradili mi iz Srbije, uz podrsku jednog HRT uplinka za rezervu, ali je nosilac posla (onaj koji pokupi kajmak) bila cak i u televizijskim krugovima nepoznata produkcija registrovana u Svajcarskoj (slucajno u vlasnistvu sestrica jednog od visokih celnika Univerzijade)!
Slicno je bilo godinu dana ranije za vreme Eurosonga, kada je od 24 kamere sa koliko je radjen prenos, sa 16 radili kamermani sa ovih prostora, kompletan master bio RTS-ov, ali je u toku 6-to mesecnih pregovora na svaki nacin onemogucavano da posao prenosa (samim tim i profit) odrade nasi ljudi.
Pa prva utakmica Partizana u ligi sampiona!
Potpuno nova dvoja HD kola, garantovano najbolja u tom trenutku juzno od nemacke!
Pa ipak "glavni" bejahu 'neki' francuzi, jer "nasi to ne umeju.
Naravno da je francuza na lokaciji bilo tri (3), ali su oni nametnuti, a placeni su toliko da je zarada od te utakmice anulirana.
Sto bi nas narod rekao "ima Boga" te u trenutku kada je nastao tehnicki problem, nasi ljudi su odreagovali brzo i efikasno, nasuprot ovima nametnutima koji su ostali u soku.
Slican scenario se desio i za vreme Eurosonga, kada je uoci prvog polufinala strancima crkla tonska mikseta i zavladala panika, jer je deo za nju mogao da stigne tek za 4 dana. Oni nisu imali spreman alternativni plan i da nasi ljudi nisu 'uleteli' takmicenja ni prenosa ne bi bilo.
I da naglasim, kada kazem "nasi" tu ne mislim samo na kadrove iz moje firme, vec i na ljude iz drugih firmi sa ovih prostora koji se bave tehnikom i produkcijom.
Dug i naporan je bio put da se dodje u situaciju da za prenose medjunarodnih dogadjaja budemo "nosioci posla" .
Stoga, ne zamerite ako smo (u ovom slucaju mi iz RTS-a) ponekad i dosadni sa "naglasavanjem" svojih angazovanja opreme i ljudstva.
Cilj je postignut, uprkos saplitanju, uprkos sve prisutnoj nemastini i mi se na to ponosimo. Mi kao firma i mi kao drzava!
Zahtevi "velikih" igraca iz sveta rastu, te se borba "Davida i Golijata" nastavlja. Vec se za buducnost provlace price o 3D prenosima, o 4K prenosima.
Cilj je istisnuti lokalne i male igrace i imati monopol.
Cilj im je naravno da uzmu lovu.
E nas je cilj, da Srbija proda prava, da Arena, ovaj veliki i skup objekat zaradi, da Nase televizije zarade od tehnicke realizacije, da nase agencije zarade od reklama u areni, da nasa firma postavi montazni bazen (...) !
I cilj je da kao kruna svega toga uzmemo zlato i jos jednom kazemo da smo najbolji u ovom sportu!
Ovaj dogadjaj je uspesan, ispaltiv i afirmativan za nasu zemlju, kao i za sam vaterpolo!
Ne znam iz kojih razloga pojedini forumasi to ne vide, ali zaista je tako.