Šta je novo?

Beograd PKB

sizif":31d6m76m je napisao(la):
Коле је могао од ПКБ-а да откупи само шећерну репу, а не шећер. ПКБ нема ниједну шећерану.
Ko zna, mozda su i oni izasli na berzu da malo profitiraju, po modelu Azotare.
 
Greska u kucanju mislio sam na secernu repu
 
Usvojena Informacija o namerama u vezi prodaje dela imovine gazdinstva „7. juli“
Al Dahra iz Emirata kupuje deo PKB-a
AUTOR: B. K.
Deo gazdinstva „7. juli“, koje posluje u sastavu Poljoprivredne korporacije Beograd(PKB), uskoro bi trebalo da bude prodato. Naime, odbornici Skupštine grada su na poslednjoj sednici usvojili Informaciju o namerama, kojom se utvrđuju prava i obaveze u vezi prodaje dela imovine pomenutog gazdinstva, kao i davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta kompaniji „Al Dahra“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

1408f_ocp_w380_h300.jpg


Član Gradskog veća Zoran Kostić podsetio je da informacija predstavlja realizaciju dogovora koju je postigla delagacija Vlade Srbije prilikom nedavne posete toj arapskoj zemlji.

- Ovim sporazumom je predviđeno da se proda 2.329 hektara za 12.000 evra po hektaru i da se tim novcem izmiri glavnica dugova koju PKB korporacija u restruktuiranju ima prema državi, u iznosu od 2,2 milijarde dinara, posle čega bi se osnovalo zajedničko preduzeće sa arapskim partnerom - istakao je Kostić.

Takođe, odbornici su na istoj sednici usvojili i Zaključak o prihvatanju teksta sporazuma za projekat kojim se finansira kombinovana toplana i elektrana u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu. Kostić je podsetio da su vlade Srbije i Švajcarske pre više od jedne decenije potpisale sporazum o izgradnji kombinovane toplane i elektrane na zemljištu PKB - a, na prostoru gde se nalaze plastenici. Toplotna energija, kako je precizirao, biće korišćenja za zagrevanje plastenika, koji će u novim uslovima sa 10 biti prošireni na 20 hiljada kvadrata, dok će ostatak toplotne energije biti usmeren na zagrevanje osnovne škole i bolnice u Padinskoj skeli.

Stimulativne mere za investitore

Odluka o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koju su usvoji odbornici Skupštine grada, značajno stimuliše investicionu gradnju privredno-proizvodnih prostora u Beogradu. Inicijativa za ovu odluku potekla je od Privredne komore Beograda i Sekretarijata za privredu. Prema rečima Borisava Milutinovića iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, na ovaj način će se posebnim pravilnikom utvrđivati naknada za građevinsko zemljište. Odluka, pored ostalog, predviđa da se za 50 odsto umanjuje naknada za zemljište kod stambene gradnje ukoliko se ona plati jednokratno.

Izvor: Danas
 
Овако нешто може у некој афричкој држави. И у Србији.
Члан 64 Закона о пољопривредном земљишту, став 1 каже:
"Пољопривредно земљиште у државној својини даје се у закуп јавним оглашавањем." Тачка.

По ком су то закону дали директном погодбом у закуп 3000 хектара земље у државном власништву?
А и сама продаја фирме - зашто није било тендера? МОжда би се скупили локални сељаци и купили фирму.
Ја са неколико другара већ пар година закупљујем државну земљу у сремском делу Београда. Мени дају на три године, Арапима изгледа доживотно. Не знам тачно где је њихова земља, али ако је близу ове коју закупљујем, јасно ми је шта ме чека чим ми истекне закуп.

Откуд један Динкић у пољопривреди? Није му доста распродаје банака, фабрика, осигуравајући друшћтава, малопродаје?
Хоће и земљу да распрода. И органе би нам повадио да их прода, само да буде добар долар-два.

Северно од реке, код војвођанера не сме. Јер, од чега ће они да живе ако им млађа уђе?
И онда, може код Ђиласа. Он је сад слаб, притиснут. Нека му га остатак ПКБа, нека храни себе и странку оним што му остаје.

А и то ће да нам узму.
У ОВОЈ ЗЕМЉИ НЕМА ЖИВОТА - за шта год се ухватиш, држава те удари по глави, властодржци те, ради сиће лове за свој џеп, упропасте.

МЛАЂАН ДИНКИЋ - гробар будућности наше деце.
 
Plus strncima je jos uvijek zabranjeno prodavati poljoprivrenu zemlju a kakve se mahinacije vrse prilikom zakupa i licitacija nije normalno.Inace bive interesantno jer je u vecini slucajea to necija zemlja koja ce biti vracena po zakonu o restituciji a odavno je poznato cega se dinkic dovati tu trava ne raste.Vede fiskalne kase pa ih ukida pa susspenduje dalje uvodjenje.Inace dogodine gasi IMT,IMR,FAP samo sto cecjeli Priboj da mu dodje u beograd kad zatvori fap jer to nije samo kamion to su i komponentasi
 
2014. pocinjemo da zivimo na strnaoj zemlji... Demokratski i evropski...
 
ORTACI: Đilas postavio Miškovićevog direktora na čelo PKB!

Društvo, 21:30, 19.12.2012.
Autor: Ekipa Kurira


Dok je Rajko Mandić bio direktor „Delta Maksija“, firma dugovala čak 2,3 milijarde dinara. Danas upravlja PKB, od kojeg samo Poreska uprava potražuje 40 miliona evra

BEOGRAD - Iste gazde, ista filozofija.
Rajko Mandić, bivši direktor „Delta Maksija“ Miroslava Miškovića, sad je direktor Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), firme pod kontrolom Grada Beograda, to jest Dragana Đilasa, prvog čoveka prestonice.

Gradonačelnik se redovno hvali da je PKB, koji je Grad preuzeo maja 2010. godine, dokaz da država može uspešno da upravlja firmama. Ipak, retko spominje da je Grad marta ove godine oprostio PKB dugove od milijardu dinara.

- U isto vreme PKB duguje Poreskoj upravi skoro 40 miliona evra, i ne plaća zakup državnog zemljišta, a doprinosi radnicima nisu uplaćivani do marta ove godine. U takvoj situaciji lako je voditi firmu i biti uspešan - kaže sagovornik Kurira iz gradske uprave.
 
Malo dobrih vesti u vezi sa PKB-om :)

Среда, 19. децембар 2012.

Потписан споразум о изградњи топлане на биомасу у Падинској скели

Градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и амбасадор Швајцарске Конфедерације Жан Даниел Рух потписали су данас у Влади Републике Србије споразум о изградњи комбиноване топлане – електране на биомасу у Падинској скели.

1535384_Dragan_Djilas_potpisivanje_ugovora_v.jpg


Уговором између Владе Швајцарске Конфедерације, Владе Републике Србије и града Београда омогућиће се да се у насељу Падинска скела, које се налази у атару ПКБ-а, изгради најсавременија топлана – електрана на биомасу у региону, из које ће се грејати Основна школа „Олга Петов” (465 ђака од петог до осмог разреда) и стационар болнице „Лаза Лазаревић”, док ће ПКБ добити услове за повећање производних површина под пластеницима са 10.000 на 20.000 метара квадратних. Потписивању споразума присуствовали су и градски архитекта Дејан Васовић, директор Управе за енергетику Марко Стојановић и директор ПКБ корпорације Рајко Мандић.

Капацитет новог објекта ће бити четири мегавата топлотне и 0.6 мегавата електричне енергије, а као енергент се користи обновљив извор енергије – биомаса из ПКБ-а. На тај начин се производи „зелена“ енергија, чиме се поштују европске директиве и стандарди у области енергетике за коју је задужен град Београд. Реализацијом овог пројекта повећаће се енергетска ефикасност, јер ће се потпуно реконструисати и фасаде и заменити прозори школе и болнице.

Сваке године после жетве на пољима ПКБ-а остаје велика количина неискоришћене отпадне биомасе (сојина слама, кукурузовина и слично) која представља значајан енергетски извор. Укупна инвестиција у ново постројење износи око 2,58 милиона eвра, а улагање у мере енергетске ефикасности износи још око 2,588 милиона евра. За изградњу инфраструктуре потребно је улагање од 2,57 милиона евра. У већ изграђеном ЦХП постројењу снаге 1,5 МW за загревање пластеника у ПКБ-у, површине око једног хектара, успешно се користи сојина слама као основно гориво. Постојеће постројење успешно ради већ три године.

Ово је први пројекат који обухвата комбиновану производњу топлотне и електричне енергије из обновљивог извора у Србији. Може се очекивати да овај пилот пројекат у будућности одигра пионирску улогу у увођењу оваквог вида комбиноване производње енергије и у другим крајевима Србије.

Izvor: Grad Beograd
 
Петак, 21. децембар 2012.

Отворена нова фарма крава у ПКБ-у

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић присуствовали су данас отварању новоизграђене фарме крава у Пољопривредном комбинату „Београд”. Нова фарма, вредна око 8,5 милиона евра, прима 2.500 крава и једна је од најсавременијих у Европи и свету.

1535778_nova_farma_2_v.jpg


– ПКБ је један од пројеката на који смо ми који водимо овај град најпоноснији и један од највећих потенцијала наше земље. На старим фармама краве су биле читав живот везане и давале су мању количину млека, док ће на новој фарми она бити знатно повећана. Без обзира на сушу и временске неприлике, ПКБ ће ове године имати приходе преко 63 милиона евра, што је за 16 одсто више него прошле године. Читав пројекат је развојни, а наш посао је даље улагање у ПКБ, пољопривреду и запошљавање људи. Очекујемо да се следеће године настави развој, да се чак и повећа број запослених, којих сада има око две хиљаде, и то пре свега високообразованих и да ПКБ буде компанија којом ће се и Београд и читава Србија поносити – истакао је Ђилас.

1535715_Dragan_Djilas_v.jpg


Нова фарма музних крава опремљена је ротационим измузиштем са 80 места, које омогућава мужу и до 500 крава током једног сата. Ова технологија обезбеђује највиши ниво ефикасности у раду и примењује се на свим новим фармама у Европи, а неупоредиво је ефикаснија од система муже заснованог на везном систему узгоја крава (до сада коришћеном у ПКБ-у). Вредност измузишта са пратећом опремом за расхладу млека је 920.000 евра.

Александар Антић је нагласио да је ПКБ најзначајнији стуб српске и београдске пољопривреде.

– Намера нам је да ПКБ сваког дана и сваке године буде све јача и боља компанија, а ова инвестиција је најбољи доказ за то. ПКБ је 99,5 одсто власништво града Београда и немамо намеру да продајемо свој удео у њему. Желимо да компанија стане чврсто на земљу и желимо да с републичком владом разговарамо и о „Воћарским плантажама”, где би град могао да оствари добру производњу. Идеја нам је да у наредних неколико година у ПКБ-у и „Воћарским плантажама” имамо више хиљада запослених – казао је Антић, додајући да су запослени и омогућили да се ПКБ сачува и да се производња у њему настави.

Сматрамо да допринос радника треба ценити, али и валоризовати. Град ће у наредним месецима радити на томе да они добију бесплатни пакет акција, како сада запослени тако и пензионери, у укупном обиму до пет одсто, прецизирао је председник Скупштине града.

1535785_poseta_PKB_v.jpg


Директор ПКБ-а Рајко Мандић истакао је да је рото-систем за мужу савршено избалансиран и енергетски веома ефикасан, јер га у тренутку док се на њему налази 80 крава покреће мотор од 1,5 киловата, што је снага једног фена за косу.

Музне краве у ПКБ-у тренутно су распоређене у 52 штале. Технологија узгоја стоке и производње млека у њима је умногоме превазиђена и онемогућава остваривање значајнијег напретка у даљем побољшању производње. У ПКБ-у се тренутно узгаја близу 22.000 грла говеда, од чега је на мужи око 8.800 крава. Изградња фарме, финансирана комерцијалним кредитом „АИК Банке”, почела је у априлу ове године, а потпуно уређена би требало да буде до краја фебруара 2013. године, што неће утицати на основну функционалност. Краве се у нове штале смештају дан након тељења (у ПКБ-у се у просеку месечно тели око 500 крава), па ће све четири штале бити попуњене до краја априла 2013. године.

Oтварању новоизграђене фарме крава присуствовали су заменица градоначелника Татјана Пашић, градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, помоћници градоначелника Живорад Анђелковић и Данило Башић, чланови Градског већа и секретари Градске управе.

Izvor: Grad Beograd
 
Sve je to super ali će onda na kraju kada sve skockaju, prodati nekoj mega korp.uz obećanje da neće proizvoditi gmo. :kafa:
 
direktor":2zp819jy je napisao(la):

Овако нешто би законом требало забранити као што су Мађари урадили пре неки дан.

Иначе,чисто да знате,највећи део произведеног млека у Србији преко највећих приватизованих млекара иде на западно тржиште а ми пијемо немачко млеко у праху....
 
Sad ce da ti traze dokazeeeee! A ne da siris ovde dezinformacije...

Evo ja nista ne verujem dok mi ne dostavis fotografije tog praha ali obavezno da ima neki srpski landmark u pozadini kako bi potvrdili autenticnost... Takodje zahtevam sve ugovore izmedju nemaca i mesetara... :D

Tek onda cu moci da ti verujem... Do tada, ti si samo provokator i klevetnik... :p
 
Па кад ми то каже рођена мајка која у вези са тим има информације из прве руке и то са виших положаја у тим млекарама онда немам ни најмањих сумњи у истинитост тога.Поготово зато што од кад смо то сазнали сваког викенда купујемо млеко директно од једног мањег сеоског произвођача.Ето,моји су толико сигурни у тачност тога да се сваки викенд малтретирају како не би куповали то смеће из продавнице а и гледао сам својим очима шта се добија сирењем куповног млека а шта од домаћег тако да топло препоручујем воду уместо "млека" из оближњег максија,ако већ нисте у могућности да набавите нешто у шта нема сумње да је млеко.
 
Dovoljno je degustirati oba zaredom i shvatiti da "teorije zavere" nisu samo teorije.
 
Mislim da prilikom sledece promjene ustava kao ustavnu kategoriju treba staviti i zabranu prodaje izvora vode ,da nam se nebi desila bolivija i juzna amerika jer su to prirodin monopoli ,a nikad se nezna koja ce bu**** doci na vlast i primiti pare neke mulit kor .A za mljeko znam da rodjak koji ima malo dejte nece da pije kravicu.Ovo bi trebalo raskrinkati i zabraniti uvoz mljeka u prahu
 
Мислим да је најбољи начин да се избегне та дилема око млека да се купује млеко у кесама које треба да се прокува.
Због технологије пастеризовања тешко је препознати млеко у тетрапаку да ли је у праху или није, оно и није предвиђено за кување или сирење. Мене више брину приче о увозном месу из робних резерви.
 
Nisam hteo da otvaram novu temu, ode nama 3.000ha oranica Srbije u seikovo vlasnistvo...

seik.jpg


Seik kupuje:

„Јадран” у Новој Гајдобри,
„Млади борац„ у Сонти,
„7. јули” код Панчева,
„Омољица”, „Долово”,
„Војводина” у Старчеву,
„Драган Марковић” у Обреновцу

Та предузећа имају у просеку по 500 хектара земље, коју наша држава шеику планира да прода по 10.000 евра, а припада им и 16.500 хиљада хектара државног земљишта, а то ћемо му дати у закуп по 250 евра.

http://www.dnevnik.rs/ekonomija/%E2%80% ... u%E2%80%9D
 
с обзиром да су све пропала газдинства и није нека штета. боље овако, барем ће да поново производе
 
Ccc, kad vidim ovakve komentare zgrozim se i zapitam se gde i sa kim zivim u istoj zemlji...
 
Dopuna na vest, prema Dinkicu, prodaje se 80% vlasnistva, 20% ostaje drzavno.


Šeik kupuje osam kombinata!
Autor: Fonet | 11.01.2013 - 21:54:00h

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić, nakon današnje posete Moskvi, uputiće se ka Abu Dabiju gde će sutra potpisati prvi konkretan ugovor oko zajedničkih ulaganja u poljoprivredu sa kompanijom Al Dahra šeika Muhameda, piše Blic.

U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i gazdinstvo 8. juli.
Država Srbija će imati udeo u ovim preduzećima 20 odsto, dok će ova arapska kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata", rekao je Dinkić objašnjavajući šta će biti neposredan povod odlaska u Emirate.
On je rekao da će samo po ovom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra.

seik2.jpg


Susret protekao u dobrom tonu: Šeik i Vučić

"Sa Razvojnim fondom Abu Dabija ćemo krenuti u finansiranje projekata izgradnje infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u celoj Srbiji, ne samo na području Vojvodine", rekao je prenoseći sadržaj razgovora u Beogradu i navodi da ovaj fond Srbiji nudi uslove koji su povoljniji i od onih koje daje Svetska banka.
Deo novca iz ovog fonda koristio bi se i za dugoročne kredite seljacima koji su namenjeni za kupovinu opreme za navodnjavanje.
Prema njegvim rečima, treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala koja je zaintersovana za izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji.
Ministar finansija dodaje da je na sastanku u Beogradu Šeik Muhamed izrazio želju da uloži 150 miliona evra u odbrambenu industriju za složene borbene sisteme i da ulažu u Jat Tehniku, jer hoće da naprave najveći centar za popravku aviona, piše list.
 
Feanor":3et5p8e3 je napisao(la):
Ccc, kad vidim ovakve komentare zgrozim se i zapitam se gde i sa kim zivim u istoj zemlji...

а што се згозиш? то нам је реално стање ствари. та газдинства су пропала скор на скроз. коров је зарастао по тој земљи. и шта је лоше у томе што ће неки тамо ко има гомилу пара да их купи да покрене неку производњу?
 
Zato sto sva zemlja treba da bude ili u vlasnistvu stanovnika Srbije ili drzave... A grozim se koliko neki ne shvataju sta znaci ovo brisanje granica, globalizacija, i stavljanje pod kontrolu najbitnijih resursa nekih drzava...

Ta preduzeca su bas unistena tako da bi neki stranac mogao da ih uzme za male pare i da ti to opravdavas... A to je relativno lako uraditi... Za 20 godina potkupis svakog iole bitnog politicara u zemlji za male pare i kazes, unistavaj, razaraj, obesmisli drzavu i nateraj sve da je mrze i da je ne brane...

Kapiram da cu sad da dobijem neki podsmesljiv odgovor ili neku uvredu, ali dobro, prezivecu... ;)
 
не нећеш добити, само ме занима што си ти против тога, ништа више.
ја сам рекао да је добра ствар што ће коначно кренути производња по тим газдинствима (која имају по 500 ха власништва, што и није нека цифра и још ће плаћати закуп на 16.500 ха), ти си рекао да није добро што долази странац и узима нашу земљу. сукоб мишљења :)
 
Ja stvarno ne vidim dobit od toga ako je ta zemlja u državnom vlasništvu, a ne obrađuje se.

A to da li je srbin vlasnik ili stranac, zar je to bitno ako neko radi pošteno i plaća porez, za razliku od trenutnog stanja gde se iz budžeta odvaja za propala državna preduzeća.

Pri rome šeik plaća odlične novce za zemlju, što vam može potvrditi svako ko je prodavao poljo zemljište

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
Vrh