Šta je novo?

Beograd PKB

Nisu bitni dugovi (zbog toga u krajnjem slučaju postoje krediti iako PKBu ni oni nisu potrebni), nego koliko bi to preduzeće moglo da zaradi kad bi neko to hteo, kao i koliko Beogradu vredi posedovanje zemljišta gde bi on trebao da se širi. Iz videa je sasvim jasno da PKB veoma lako i odmah može da pokrije svoje dugove samo prodajom malog dela svog zemjišta (milion evra su dobili samo za 1 hektar od Lidla, 40 do 50 miliona već znaju da bi mogli dobiti za svega 80 hektara od 30.000 koje poseduju), ali je upravo grad onaj koji im kao vlasnik NE DA da to urade, da bi posle lažno pričao o gubicima kao razlogu prodaje. Drugi razlog je tobože nemogućnost pozitivnog poslovanja, iako su im opet oni ODUZELI profitabilne delove, a posle niko od Đilasa nadalje nije uložio ni dinara, sem što su ih još efektivno KAZNILI oduzimanjem premija za mleko i činjenicom da NE ŽELE da im vrate dug od 26 miliona evra. Pazi, posle svega toga imaju dug od 80 miliona, a GRAD im duguje TREĆINU od toga, ne finansira ništa iako je vlasnik, i još im NE DA da SAMI pokriju dug iz sopstvene imovine, što ne bi ni osetili. Pri tome ni bilo kakva druga, sopstvena inicijativa same firme i nove ideje nisu mogući bez da pitaju vlasnika, tj Grad, a on im ne da. Pa im posle baš Grad kaže da su "neprofitabilni" i da zato mora da ih proda. Kakva tužna i providna farsa, da se čoveku smuči.

Izvor podataka:
https://www.youtube.com/watch?v=q1FC31jjQkY
 
Informisanje je uvek neophodni početak šta god neko mislio da uradi

Dok se ti baviš informisanjem i teoretisanjem, oni za to vreme rade "praktične stvari".

E moj Zuma, izgleda da ti nije jasno da se mora konkretno, brzo i masovno reagovati ako se želi nešto spasiti od uništenja.
U suprotnom, prođe i ovaj voz, kao i mnogi do sada...
 
Daj predlog organizuj masovnu brzu reakciju daj se u akciju...
 
Evo ti moj predlog. :mrgreen:

Ako je pomenuti NDMBGD zaista opozicioni element, neka organizuju proteste sa konkretnim ciljem.

Dolazim na takve proteste, a koristim i usputnu priliku da izvidim i ocenim situaciju (ko, šta, s kim, kako)... :mrgreen:
 
Posalji im predlog daj im napravi koji transparent itd ...iscimaj se malo ...mojne sve na gotovobda dodjes...
 
Direktore, ozbiljan si čovek, ali si sada veoma neozbiljan.

Moje je da dođem i da vidim šta se dešava, ima li svrhe ponovo dolaziti.
Ako ima svrhe, eto mene opet.

Organizuj ti pripreme, vidi sa ovima iz NDMBGD, dobar si sa njima... :mrgreen:
 
Koliko bi samo zemljište vredelo po nekoj prosečnoj ceni hektara za Vojvodinu?
 
Meni interesantije je pitanje
Koliko atraktnivni delovi zemljišta za izgradnju nakon izvršene promene namene u gradjevinsko zemljište
bi vredelo u Beogradu ?
 
Kad se danas gleda, ovaj video izgleda skoro neverovatno. Po širini proizvodnog programa i mnogim drugim stvarima. Ova ogromna, potpuno proizvodno zaokružena i integrisana korporacija danas za nas deluje kao apsolutna naučna fantastika. Vrhunac i u ekonomskom smislu i u primeni nauke u proizvodnji hrane. A ipak je, bar kao potencijal, sve i dalje tu. Sem ljudi.

Posledica je, za 10 godina 70.000 poseta raznih delegacija! Naprimer, ovde je u poseti čuveni Američki sekretar za poljoprivredu pod Niksonom i Fordom, Earl Butz koji je radikalno promenio mnoge stvari u proizvodnji hrane u Americi.

Pogledajte prilog 1
Ili ogromni projekat transformacije polupustinje u Iraku. Pogledajte na tabli spisak naših preduzeća.

 
I sve te firme smo upokojili jer smo klali vola za kilo mesa
 
Uglavnom su firme po Beogradu uništene jer su ih pokupovali zbog građevinskog zemljišta. Retko ko od tih novih vlasnika je imao nameru da širi proizvodnju, nego samo da ispuni ugovornu obavezu da 2-3 godine firma nešto nastavi da radi, pa da potpuno ukine proizvodnju i pootpušta radnike. Na kraju na tom zemljištu napravi supermarket ili stambene zgrade, što mu je bio plan od samog početka.
Ovo sa PKB-om je samo nastavak takvog privatizacionog modela.
 
Pa zašto bi se trudili, investirali i rizikovali nastavljajući istu delatnost, ako mogu prosto da prodaju zemlju ili zgrade? Ako im je to već dozvoljeno? Ako se firma pre toga može devastirati tako da njena cena na tobožnjem tržištu (koje nije slobodno) postane dovoljno manja od realne vrednosti njene imovine? Nikakav trud i sigurna zarada. To je elementarna ekonomska logika. Tako je najčešće i sada. Čitava ekipa tajkuna i njihovih političara živi samo od raubovanja zaostalih resursa Grada i Države. Praktično se svi najbolji prostori u gradu prodaju i tobože "razvijaju". Otkud toliki graditeljski zamah u ovako jadnim ekonomskim uslovima? Pa zato što umesto da se svaki taj prostor iskoristi na najbolji način za grad, u skladu sa svojim maksimalnim budućim potencijalima i budućim potrebama grada, oni se troše tako da se prodaju ispod cene, kao generatori tekućeg budžetskog keša, a na njima se pravi samo ono što trenutno investitoru garantuje potpuno sigurnu i maksimalnu zaradu. Nikakve regulative niti dugoročnog usmeravanja. Ovakvo jeftino arčenje jedinog preostalog bogatstva zaostalog u kvalitetnom zemljištu (Savski amfiteatar, PKB, obale reka) je ekonomska i urbanistička tragedija. Tako da i ranije uništavanje starih firmi i sadašnji bum u prodaji zemljišta predstavljaju samo nastavak iste štetne prakse koja gleda samo trenutnu i prividnu korist (generisanje bar nekog keša), a zanemaruje OGROMNE dugoročne štete. Tako se uravnotežuje budžet, što je korisno u političkoj propagandi, ali i uništava budućnost.
 
Na drugoj temi preneta vest o klimatskim promenama u Srbiji i posledicama po proizvodnju hrane:

viewtopic.php?f=24&t=3942&start=650#p562197

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=562200#p562200:6na37bkf je napisao(la):
Zuma » 26 Aug 2018 02:18 pm[/url]":6na37bkf]Obratite pažnju na tvrdnju da će zbog veće temperature i izmenjenog režima padavina za proizvodnju hrane kod nas verovatno biti neophodno navodnjavanje (alternativno, ili uz to, kanali za odvod viška vode), što zahteva ogromne investicije. Pri čemu sve to već imamo u vlasništvu, praktično u samom Beogradu, a ipak prodajemo PKB, njegovu zemlju, njegove nasipe, kanale i pumpne stanice koji su razvijani decenijama po ogromnoj ceni.
 
Mozda pitati Orbana za savet?

Ma ne, nasi su najpametniji...
Mi se samo iz dana u dan obavezujemo da se odreknemo neceg.
Dal je to strateski proizvodjac hrane, proizvodjac bakra zlata (berzanske robe), dal je to jedini aerodrom (fakticki monopolista)...
Dal je to gasenje zeleznicke stanice u glavnom gradu...
Nije bitno.
Bitno je kratkorocno zamazati oci, prikazati 'pohvale' vlasnika krupnog kapitala...
To sto su posledice takvih pogresnih strateskih odluka nesagledive, onima koji odlucuju nije bitno. Oni uostalom bes problema mogu da odu da zive bilo gde na kugli zemaljskoj, jer su od nalogodavaca debelo nagradjeni za unistavanje Srbije.
d28c9a281f7604ca542381c324976483.jpg


Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
Арапи су купили ПКБ за јавност, прави власник је Станко Суботић и можда Мило Ђукановић.. као и у сличају БНВ.
 
Очигледно је ПКБ раније обећан, али да једна Ал Дахра буде "штит" за паре дуванских дилера... Много је она велика да би се з...бавала с боранијом. Оно у шта верујем, јесте да је неком исплаћена масна провизија.

Једноставно, Емиратима треба да имају резерве своје хране и купују земљу и објекте где могу. Не сумњам да ће увећати производњу, можда и отворити фирме за прераду хране, али то смо могли и ми. Штета.

Што се мене тиче, још један доказ да нису "сви исти". Ђилас је био против продаје, јер је сматрао да је у питању стратешки ресурс Београда, и у пар година је поставио ПКБ на ноге.
 
....сматрао да је у питању стратешки ресурс Београд....
Isti su i oni prošli i ovi sadašnji kakva strategija..... ah da...... provizijaška :twisted:

Da smatraju išta pametno
ne bhi do svog naselja putovao autobusom kroz Bg polja kukuruza :lol: :lool: :lol:

Poljoprivredno Bgd zemljište je za povrtarstvo kako bi na Bg pijacama povrce bilo svežije, što jeftinije i u dovoljnoj količini
ovako uvozimo ga iz Turske i kojekude sve

PKB to zemljište koristi za kukuruz i sl kulture koje su namenjene za unutrašnjost
Krave i svinje čija je to hrana nisu dozvoljene na teritoriji Bgda te ni PKBu ne treba kukuruz u toj količini
to treba u unutrašnjosti
nama trebaju plastičnjaci sa povrcem i vocem

A o koristi
od masovnog zaposlavanja BG prostije radne snage u takvim plastičnjacima da ne spominjem

Nit su prošli nit su sadašnji preduzeli išta za preorjentaciju i boljitak PKBa .... i kakva je razlika .... nema .... sve isto :(
 
Meni samo nije jasno zasto su prodali ceo PKB, a nisu izuzeli odredjene delove zemljista koji su ocigledno u pravcima sirenja Beograda u narednih 10-20-30god vec ce taj novi vlasnik debelo da naplacuje posle za gradjevinsko zemljiste.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569121#p569121:36r5htsu je napisao(la):
boca-ica » Јуче, 11:34[/url]":36r5htsu]
....сматрао да је у питању стратешки ресурс Београд....
Isti su i oni prošli i ovi sadašnji kakva strategija..... ah da...... provizijaška :twisted:

Da smatraju išta pametno
ne bhi do svog naselja putovao autobusom kroz Bg polja kukuruza :lol: :lool: :lol:

Бокице,

Не мораш да коментаришеш и ствари које не разумеш. Или које не познајеш довољно. Твоје опсервације су на нивоу рекла-казала. Да не кажем лапрдања.

ПКБ је огроман простор од педесетак хиљада хектара, само висококвалитетних крава је у време Ђиласа набављено преко десет хиљада, потпуно је обновљена механизација итд. Пољопривредне културе се наизменично сеју због тога што се тако чува земљиште, а не да би твом оку било пријатно док се возиш ка Падинској скели. За четири-пет година обнове урађено је много, а фирма постављена на ноге. И просечна плата је, колико знам, била близу 60 хиљада. Али код нас се успех политичких противника не трпи, па баш као што се не чисте сливници и не одржавају лифтови на Мосту на Ади, тако се упропасти и оно што је било добро у вези ПКБ-а.

Такође, подсећам да је одласком Ђиласа окончан и одличан пројекат Зелени прстен, којим је Београд значајно субвенционисао пољопривреднике из околних села, с намером да се храна за престоницу у највећој мери производи на територији града.

Ја сам један од ретких који на овим странама без зазора говори да је Ђилас био много бољи, а то не радим зато што га волим, или имам икакве везе са њим. Једноставно, понашао се као прави домаћин и то поштујем. У његових пет-шест година су урађени изузетни инфраструктурни подухвати: два нова моста, плус генерално обновљена Газела, неколико булевара и великих улица, обновљена градска железница, купљен велики број аутобуса, трамваја и тролејбуса за ГСБ, урађен део обилазнице, Интерцептор...

Једноставно, када је одлазио Београд је био лепши и сређенији него што га је затекао. Ако је то исто у поређењу са музичком фонтаном, гондолом, јелком, јарболом, шестомесечним празничним осветљењем и финансирањем приватног пројекта БНВ, онда ОК.
 
Vrh