Šta je novo?

Beograd PKB

Tako je, Zuma.

Treba verovati politikantima kada pričaju priče u političkim kampanjama.

To su oni retki trenuci kada politikanti govore istinu o svemu, a naročito istinito govore jedni o drugima.

Šteta je što nema tužilaštva i sudstva da procesuira sve njih zajedno.
 
Treba verovati činjenicama, razumu i znanju. Jasno mi je da ako neko ne veruje ni naučnicima, ni Ujedinjenim Nacijama, ni ostatku sveta zaista nije sklon da veruje ni političarima. Ali nema ni potrebe verovati im. Znanje je sistem, mozaik isprepletanih činjenica i relacija koje podržavaju ili obaraju jedna drugu. Zbog toga su proverljive, i upravo to ih čini fondom znanja, a ne nepovezanim skupom podataka. Razuman čovek proverava sve i onda sam donosi zaključak. Posle toga je, u principu, isto toliko loše ne verovati ljudima koliko i verovati im. Pa je nekad i političar veoma ubedljiv i govori istinu, sasvim nezavisno od ličnih motiva koje ima za to. A ovde se spominje poznate činjenice koje si odavno mogao da nađeš na mnogim mestima, pa mi zaista nije jasno zbog čega u ovako važnu temu sad uvodiš sasvim nebitnu priču šta Đilas hoće ili neće? Nije on taj koji sada odlučuje niti on iznosi ove podatke. Razumem da se to rutinski radi u Skupštini, ali ne moramo se toliko spuštati i ovde.
 
Dobro, Zuma. I (?).

Kakva je korist od takvih Đilasovih izjava (?).

Šta, mi kao da ništa ne znamo, pa treba neki politikant (nebitno koji) da nam ispriča priču (?!).

I opet ide ono I... Šta posle tih ispričanih priča (?).

Dakle, nije bitna priča, jedino je bitna akcija, koje, nažalost - nigde nema, niti ima ko da je sprovede, jer opozicije - nema...
 
Još jednom, tema je PKB, a ne Đilas. Ne teoretisanje o političkom sistemu. Sadržaj su informacije a ne nečiji karakter. One nisu potekle od njega nego od zaposlenih u PKB-u. Smisao pisanja je da se ZNA, što više i preciznije, o tome kakva se ogromna šteta budućnosti Beograda proprema. Da žele da prodaju čitav jedan Beograd tik pored Beograda, ono što nas može hraniti i štititi, od čega možemo zarađivati, da strancima i svojim tajkunima daju vlasništvo nad zemljištem neophodnim za širenje grada koje ćemo posle morati kupovati od njih. Već prodajemo Srbiju, rude, njive i izvore vode, pa bi sad mogli i dobro parče Beograda? Što da ne ako svi ćute? Šta će se konačno desiti ne zavisi od nas, ali neki od nas imaju bar toliki minimum savesti da znaju da ONI moraju uraditi bar ono što ONI mogu, makar sa par poruka na Beobuildu, bez obzira na lična očekivanja koliko bi to moglo pomoći. Dakle, pomozi ako možeš. Nemoj praviti štetu i širiti defetizam ako ne možeš. To je pitanje TVOJE savesti i karaktera, a ne Đilasove ili bilo čije druge. Valjda je ovo dovoljno jednostavno da bi se razumelo.
 
..Šta posle tih ispričanih priča (?)...

Ko i uvek promena namene atraktivnijih ogromnih delova zemljišta ....u gradjevinsko .....
modularnom izgradnjom , kvadrat 500 evra ....ce ide ko alva :lol:

Uvoz radne jeftnine snage je izvestan, a di ce da spiju ? Pa toj sirotinji hoteli , apartmani su skupi , iznajmljivanje - ne rentabilno :roll:
ko metro BGvoz vec postoji (Ovča) kao masovno sredstvo prevoza za gde oceš sa tih podrućija PKBa
a nije ni problem da se malko razgrana .... III Bgd nije SF, seme je davno posejano, sad ce samo da raste :D

Na pr Sirijac i sl. , iz te grupacije jeftine radne snage
da bi lakše dobio papire - stalan boravak treba da poseduje neku imovinu , gledace što jeftinije .., i gde ce biti jeftinije ?
nigde samo tamo ...
Probni projekat je vec isproban i ispratili smo ga na BB , usred njihva satelitsko naselje i funkcioniše :kk:
nema tu ne doumice ....

Prigrabiti zemljište PKB gledajuci gornju mapu je
idelna kombinacija sa bilo koje strane.... to nije posao decenije, vec je posao nad poslovina VEKa

Pritisak za realizaciju te priče, nije samo sa unutrašnje vec i sa inostrane strane, jedinim udarcem mnogi problemi se rešavaju


:sesir:
 
Naravno da su stranci zainteresovani, ali to ne znači da i gaće treba da im skinemo. Međutim, i ova informacija o stranom uticaju je varjiva i očigledno nepotpuna, jer PKB nije postao gubitaš sam od sebe, nego se PRVO neko sa NAŠE strane posebno potrudio da ga uništi i uvede u dugove, pa su tek onda taj dug i MMF postali mogući kao izgovor. Mada je to čak i sada smešan izgovor pošto su i sada njegova ogromna imovina, njegovi potencijali i poseban značaj za grad nemerljivo veći od tog duga i tobožnje neprofitabilnosti, pa je priča previše providna:

"Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za PKB, "Petrohemiju", MSK i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće poskupljenje struje i zatvaranje dva rudnika u "Resavici", piše list Politika u izdanju za sredu 25. jul."

http://www.politika.rs/scc/clanak/40789 ... nog-meseca
 
Kad je PKB krenuo na bolje

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... do-giganta

PKB od gubitaša do giganta

Svečano obeležena godišnjica od kako je grad Beograd preuzeo PKB korporaciju. U 2010. zabeležen gubitak od 20 miliona, u 2012. se očekuje plus od deset miliona evra

PROŠLO je godinu dana od kako je PKB Korporaciju preuzeo grad Beograd, a zapuštene njive, puste štale i dotrajala mehanizacija, danas su samo ružna prošlost. Firma koja je 2010. godinu završila sa gubitkom od 20 miliona, u ovoj godini ubeležiće plus od deset miliona evra!

Plodnom zemljom u sredu su paradirali potpuno novi traktori "Fendt 936", a pored starih, ali ipak punih štala, zidaju se četiri velike farme krava, koje će biti jedne od najsavremenijih u Evropi. U njihovom sklopu, u planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju biogasa i dva hektara plastenika.

Rezultate jednogodišeg rada, gradonačelniku Draganu Đilasu, ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću i predsedniku Skupštine grada Aleksandru Antiću predstavio je Rajko Mandić, direktor PKB Korporacije.

Prema Mandićevim rečima, boljom organizacijom rada ušteđeno je 1.270 plata, ili sto miliona dinara godišnje. Samo ušteda na gorivu iznosi 770.000 litara, a na rezervnim delovima 49 miliona dinara.

U toku je i modernizacija mehanizacije stare nekoliko decenija. Ove godine uloženo je oko pet miliona evra, za koje je kupljeno 11 traktora, 50 tifona - sistema za navodnjavanje, 19 prikolica, sedam utovarivača, 14 priključnih mašina, sedam sejalica, četiri kamiona, dva balera, četiri prskalice i četiri skidača metlica.
- Za kratko vreme, pravilnim poslovanjem, PKB je prošao put od gubitaša na levoj obali Dunava, do firme koja će u budućnosti biti okosnica razvoja Beograda - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas, prilikom obilaska žitnica i farmi ovog giganta.

Đilas je naveo da je sada prosečna plata u toj firmi oko 50.000 dinara, da se plaćaju svi porezi i doprinosi.

- PKB će biti prva firma sa čijim rukovodstvom će biti potpisan menadžmentski ugovor, kao i prva firma u Beogradu, ali i u Srbiji, u kojoj će i radnici znati koliki su im bonusi - naveo je Đilas.

Aleksandar Antić ukazao je na činjenicu da je dve trećine zemljišta u Beogradu poljoprivredno, kao i da je leva obala Dunava strateški važna za razvoj Beograda i da zato grad ulaže u razvoj PKB, gradi most Borča - Zemun i u novu putnu infrastrukturu.

PKB danas ima oko 2.000 zaposlenih, raspolaže sa 21.565 hektara obradivog zemljišta. U štalama ima 21.500 grla goveda, 4.000 svinja, 2.000 ovaca i oko 20.000 kokošaka. Od mehanizacije raspolaže sa 287 traktora, 26 kombajna, 24 utovarivača i 1.374 priključne mašine.


PRIHODI 63,2 MILIONA EVRA

PRE godinu dana, 20. juna 2011. godine, sprovedena je vlasnička transformacija i postavljeno novo profesionalno rukovodstvo s ciljem da se PKB konsoliduje. Poslovni prihodi ostvareni u 2011. godini iznosili su 54,1 miliona evra i veći su za 60 odsto od prihoda ostvarenih u 2010. godini, dok je za ovu godinu planirano da se ostvari prihod od 63,2 miliona što je za 16 procenata više u odnosu na 2011. godinu.

POČELA ŽETVA

PROLEĆNA setva obavljena je na 10.029 hektara od planiranih 12.366. U toku je žetva ječma na 1.200 hektara, a očekuje se prosečni prinos od 6,8 tona po hektaru. Žetva pšenice sa 5.000 hektara počeće za deset dana. Očekivani prinosi su šest tona po hektaru.

BROJKE

2.000 zaposlenih danas ima PKB

21.565 hektara obradivog zemljišta

21.500 grla goveda poseduje PKB

287 traktora u sklopu firme
 
Smisao pisanja je da se ZNA, što više i preciznije, o tome kakva se ogromna šteta budućnosti Beograda proprema. Da žele da prodaju čitav jedan Beograd tik pored Beograda, ono što nas može hraniti i štititi, od čega možemo zarađivati, da strancima i svojim tajkunima daju vlasništvo nad zemljištem neophodnim za širenje grada koje ćemo posle morati kupovati od njih. Već prodajemo Srbiju, rude, njive i izvore vode, pa bi sad mogli i dobro parče Beograda?

S obzirom na bogato tridesetogodišnje narodno iskustvo o svakakvim negativnim dešavanjima, mislim da je svakome jasno da nije dovoljno samo pisati i pričati, jer piskaranje i pričanje nije dalo skoro nikakve pozitivne efekte u poslednjih 30 godina.

Rekao sam već ranije da je potrebna AKCIJA ako se želi sprečiti nešto što je loše po narod, grad ili državu.
Čitaš li ti postove (?).

Vidim da je AKCIJA za tebe defetizam, pošto mi čak imputiraš da sam defetista (?!).

Pošto sam ja, po tebi - defetista, objasni onda ti meni defetisti i drugim defetistima - šta RADITI po ovom pitanju (?).

Još nešto, vidim da ne prestaješ da mi se obraćaš na direktan/ličan način, da bi nakon mog odgovora krenuo uvek sa pričom kako to tvoje nije bilo meni lično namenjeno (!?).

Dakle, kako SPREČITI dalje urušavanje onoga što do sada nije urušeno (?). To je suštinsko pitanje.
Praznom pričom, ili možda - izlaskom na "izbore" (?).

Šta misliš, može li se na ova dva pomenuta načina nešto pozitivno desiti za ovaj narod, grad ili državu (?).
 
Vladivoje veliki politicko meteroski mag strajks pkb
 
Šta raditi? Za početak, kad god nešto saznaš, prvo razmisli šta je tu najvažnije, pa onda nešto napiši o tome. To bi bilo dovoljno. Nemoj na vest da neko želi da proda strateški važno zemljište veličine Beograda, predviđeno za njegovo širenje i snabdevanje, reći kako je to rekao Đilas, a njemu ne treba verovati. Kako si samo uspeo da od svega baš TO izdvojiš kao najvažniji komentar u ovom trenutku? Posle svih činjenica koje su tamo izneli radnici PKB-a i posle svega što si rekao da i sam znaš? Šta misliš, u kom smeru će posle toga da krene diskusija? O Đilasu ili o PKB-u? Koje to teme za diskusiju, U OVOM TRENUTKU, dok se čeka tender a vreme curi, imaju više izgleda da pomognu širenju razumevanja o čemu se ovde radi, ili da bar ne odmažu, one o Đilasu ili o PKB-u?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=560501#p560501:2yz8tv3k je napisao(la):
Vladivoje » 20 Aug 2018 12:17 am[/url]":2yz8tv3k]
Dakle, kako SPREČITI dalje urušavanje onoga što do sada nije urušeno (?). To je suštinsko pitanje.
Praznom pričom, ili možda - izlaskom na "izbore" (?).
Jedina preostala poluga političke moći običnog naroda je širenje informacija i razumevanja našeg stanja među onima kojima to još nije jasno.
 
Evo predlog jedne akcije, ako već država traži 100 miliona za celokupan PKB, zašto se ne bi organizovali građani Beograda i sakupili tih 100 miliona evra i kupili celokupan PKB. Nek 200.000 ljudi uloži po 500 evra i eto 100 miliona.
 
Pravo učešča na tenderu imaju pravna lica koja se kao pretežnom delatnošću bave poljoprivredom ili/i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

Drugi uslov tendera je da ponudu dostavi pravno lice koje je u prethodnoj godini samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarilo prihod od 400 miliona evra.

Takođe, kao učesnik tendera može biti i konzorcijum, koji ima najmanje 51 odsto učešća i da ispunjava kvalifikacione uslove.
Uslovi tendera su pravi primer kako se tender namešta za unapred poznatog kupca. Cilj je da se ukloni konkurencija iz natečaja, što na kraju ima za posledicu manju konačnu cenu. Uslovi tendera su postavljeni krajnje restriktivno, dok je cena postavljena daleko ispod realnog nivoa cena za poljopr. i potencijalno građ. zemljište. Što manje učesnika, manja verovatnoća da će cena biti mnogo veća od minimalne.
Pravo pitanje je zašto se PKB ne prodaje u delovima, ima dovoljno jakih domaćih poljoprivrednih kompanija koje mogu da daju mnogo bolju cenu za PKB-ovo zemljište nego što je procenjeno u tenderu.
Ovaj tender je pravi primer kriminalne privatizacije. Koliko god mi ministar poljoprivrede Nedimović izgledao do sada kao jedan od kompetetnijih u ovoj Vladi, nakon raspisivanja ovakvog tendera, pokazao je da ga nije briga za strateške interese ove zemlje i trebalo bi ili da podnese ostavku ili dobije otkaz.
 
Zuma":3o8szk1m je napisao(la):
Jedina preostala poluga političke moći običnog naroda je širenje informacija i razumevanja našeg stanja među onima kojima to još nije jasno.

Je li (?). Ma šta kažeš (?).

Imali smo do sada bezbroj sličnih slučajeva, sa poznatim (užasnim) epilogom.

Ponovo te pitam - šta KONKRETNO UČINITI, pošto svi vidimo da su ovi uspeli u svemu što su zamislili.


roland":3o8szk1m je napisao(la):
Uslovi tendera su pravi primer kako se tender namešta za unapred poznatog kupca. Cilj je da se ukloni konkurencija iz natečaja, što na kraju ima za posledicu manju konačnu cenu. Uslovi tendera su postavljeni krajnje restriktivno, dok je cena postavljena daleko ispod realnog nivoa cena za poljopr. i potencijalno građ. zemljište. Što manje učesnika, manja verovatnoća da će cena biti mnogo veća od minimalne.
Pravo pitanje je zašto se PKB ne prodaje u delovima, ima dovoljno jakih domaćih poljoprivrednih kompanija koje mogu da daju mnogo bolju cenu za PKB-ovo zemljište nego što je procenjeno u tenderu.
Ovaj tender je pravi primer kriminalne privatizacije. Koliko god mi ministar poljoprivrede Nedimović izgledao do sada kao jedan od kompetetnijih u ovoj Vladi, nakon raspisivanja ovakvog tendera, pokazao je da ga nije briga za strateške interese ove zemlje i trebalo bi ili da podnese ostavku ili dobije otkaz.

Koliko se sećam, ministar Nedimović je duuugooo godina bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, tada kao član DS-a.
Naravno, posle je prešao u drugi tabor (zna se koji i čiji), videvši kako duvaju vetrovi.

I takva osoba je kompetentna osoba (?).
I takva osoba će da podnese ostavku (?).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=560586#p560586:33qzzqaq je napisao(la):
Vladivoje » 20 Aug 2018 11:17 am[/url]":33qzzqaq]
Zuma":33qzzqaq je napisao(la):
Jedina preostala poluga političke moći običnog naroda je širenje informacija i razumevanja našeg stanja među onima kojima to još nije jasno.

Je li (?). Ma šta kažeš (?).

Imali smo do sada bezbroj sličnih slučajeva, sa poznatim (užasnim) epilogom.

Ponovo te pitam - šta KONKRETNO UČINITI, pošto svi vidimo da su ovi uspeli u svemu što su zamislili.
Rekao sam šta treba i zašto je tvoja upadica sa Đilasom štetna i irelevantna digresija u ovako važnom pitanju. Šta učiniti je sasvim druga tema. Za početak ne ovo što si ti uradio. A ako želiš nešto još konkretnije, dalje implikacije i mogućnosti razvijaj sam. Glupo mi je da sad nastavljam sa pričom zašto u društvu aktivnost pojedinca nije dovoljna ali je neophodna, pa analiza šta je sve kod nas problem na političkoj sceni, pa predlozi kako bi se to moglo popraviti. Ovo nije politički forum (sem u meri u kojoj je upravo ona objašnjenje situacije) a da sam hteo da budem političar ili politički aktivista odavno bih bio u nekoj stranci. Informisanje je uvek neophodni početak šta god neko mislio da uradi, a pozadina slučaja je u ovim video prilozima i iznesenim podacima lepo objašnjena.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=560566#p560566:36wiqgi4 je napisao(la):
roland » 20 Aug 2018 10:29 am[/url]":36wiqgi4]
Pravo pitanje je zašto se PKB ne prodaje u delovima, ima dovoljno jakih domaćih poljoprivrednih kompanija koje mogu da daju mnogo bolju cenu za PKB-ovo zemljište nego što je procenjeno u tenderu.
Pravo pitanje je zašto se PKB uopšte prodaje, pošto je upravo TO daleko najštetnija odluka. Zemljište koje poseduje je prostor za buduće širenje grada, a on sam naučni razvojni centar i strateški resurs za snabdevanje grada zdravom i jeftinom hranom, što je jedna od potencijalno najprofitabilnijih delatnosti kod nas, pri čemu je na idealnom položaju, uz najveći centar stručnjaka u zemlji, tik pored ogromnog Dunava i sa sistemom skupih nasipa i kanala za navodnjavanje koji su decenijama razvijani. Teško je odlučiti šta je od toga važnije. Treba li da prodamo zemlju koja je već naša (kao poljoprivredno zemljište) da bi je posle kupovali od privatnika po daleko većoj ceni? Treba li se lišiti izvora takvog prihoda za grad? Kad je bilo bombardovanje Beograd se hranio iz tog PKB-a. Šta mislite gde je raslo to što su Beograđani jeli tokom okupacije u WWII? Sama ideja je bolesna. Za nekih 100 miliona, što sada često sasvim rutinski rasipamo na gluposti, dati TAKVU vrednost samo da bi se neko privremeno mogao pohvaliti kako je tobože "pokrenuo privredu" (rasprodajom ispod cene onoga što se ne sme prodavati), a bužet je eto pun zahvaljujući ogromnoj ekonomskoj mudrosti vođe ?????? Takva politika prodaje svega što vredi nas je i pretvorila u koloniju. Nije ni čudo da bankari MMF-a trljaju ruke.

Što se tiče podele, početak uništavanja PKB-a je bilo upravo izdvajanje svih najprofitabilnijih celina i njihovo formiranje kao posebnih preduzeća. Oni su imali čak i svoju banku i čitav sistem direktne prodaje bez posrednika. To je bio ogroman konglomerat, naša kompanija u rangu svetskih multinacionalki, koja je imala potpuno zaokružen interni tok proizvodnje, novca i prodaje, koja je naveliko prodavala u Evropi i čitavoj Africi, a sve se to oslanjalo na sopstvene razvojne institute i sopstvenu prodaju. I upravo TO nije odgovaralo tadašnjoj političkoj ideologiji i stranim interesima. Ne treba ga deliti nego upravo suprotno od toga. To su dakle sasvim dostižni i već dokazani potencijali PKB-a koji su sada još veći, zbog predstojećih klimatskih promena i očekivane globalne nestašice hrane, pri čemu je PKB imun na to pošto je u bivšoj plavnoj zoni Dunava, pa ima dovoljno raspoložive vode i čitav sistem navodnjavanja i zalivanja. I još im je transport do najvećeg tržišta, Beograda, zbog blizine VEOMA jeftin i brz. Dok je vrednost zemljišta za širenje grada samo dodatak na tu, već veliku produkcionu vrednost.
 
Zuma, PKB očigledno može sam da zarađuje. I to dobro da zarađuje. U korist celog Beograda, Srbije.
 
Meni je iluzorno prodavati nesto sto pravi profit obnVlja opremu placa sve obaveze drzavi
 
Samo mala ilustracija inovativnog načina razmišljanja i širine poslovanja nekadašnjeg PKB-a. Ovo je bila čuvena PKB-ova prodavnica viršli u Glavnoj ulici u Zemunu, pored Doma Vazduhoplovstva. Iza stakla vidite tri velike džaka zemički što donekle sugeriše brzinu kojom se to prodavalo. Pri čemu je tada u viršlama bilo pravo mleveno meso. Oni su bili pioniri brze ulične hrane i ovakve kioske su imali po celom gradu. A kupci nisu plaćali nikakve posrednike. PKB je pravio sve, od početka do kraja. Od razvoja novih sorti semena za stočnu hranu, preko samih biljaka i ogromnih farmi za stoku, do razmeštaja crvenih kioska i plaćanja prodavaca koji prodaju viršle.

 
Ne sećam se da je pre PKB bilo kioska brze hrane.
Kobasice u im bile vrh. Ljute .
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=560677#p560677:6n3xpoqu je napisao(la):
Žika » 20 Aug 2018 06:09 pm[/url]":6n3xpoqu]Kao i NIS.
Ili Telekom Srbije. Zamislite da čitavu komunikacionu osnovu jedne države drže stranci. Oni koji su nas nedavno bombardovali i usput nam oduzeli parče države kao "poseban slučaj", zato što kažu da princip zbog koga kažnjavaju druge ne važi za njih same, pri čemu uopšte nije jasno ko će nas i kada bombardovati sledeći put. Možemo da se pozdravimo sa samim konceptom tajnih podataka koje drugi ne treba da znaju, ili da uopšte možemo braniti svoje interese - u bilo čemu - tako da protivnici nisu unapred obavešteni o tome šta ćemo uraditi.
 
Prpblem sa pkb je sto je sistem pkb rasturen tj izdvojene su naj vrijednije djelove pekabetu frikom fabrike sokova dzemova virsli pekare sve. Je to sistemacki unistavano krajcovano .Novi kupac pored prodajne cjene od minimum 104 milona€ treba da plati
17milona € za zviu vagu stoke u pkb
80milona € dugova
30milona € investicija
Sto je 231milon € ali nevjerujem da ce sto biti ispostovano kao ni kod ostalih pricatizacija
Prodaje se imovina ne firma dio dugova se brise
A radnici mogu dobiti 450€ za otpremnimu po godini staza
 
Vrh