U Beogradu nikada nije bilo 270 dzamija, vec oko 40 u 17. veku kad je grad u svom vrhuncu imao 100.000 stanovnika, od cega su vecina bili muslimani. To su vecinom bile manje zgrade, bez munare, koje su sluzile za okupljanje, kao i za podelu hrane i vode siromasnima. Do 19. veka, ocuvalo se oko 11, u razlicitom stanju, ali se sastav stanovnistva bitno promenio. Smatram da bi bilo idiotski rekonstruisati svih 11, da ne spominjemo o neprakticnosti tako necega.
Mislim da se ovde govori vise o tome da, ako IZS zeli da izgradi novu dzamiju za vernike, treba joj pomoci da umesto nekog novog resenja rekonstruise neku od onih koje su srusene u 1863 ili kasnije... Mislim da jedna ili dve nove dzamije su maksimalno ono sto je potrebno Beogradu, a bilo bi dobro spojiti lepo sa korisnim, pokazati duh tolerancije i u isto vreme rekonstruisati nesto lepo iz nase istorije sto je poruseno. Uvek mi je zao kad citam ovakav tekst:
”18. maj 1869. godine; juče na noć srušena je Batal-džamija. Kafedžija Panđalo dao je Cincarima 230 dukata da je poruše.”
Jer onda pomislim sta se sve moze srusiti iz danasnjeg Beograda - mozda neko odluci da su zapustele i nepodobne zgrade Konak knjegine Ljubice i kafana Znak Pitanja, kao sto su srusene i zgrade istog stila koje su se nalazile pored nje.
Da ne spominjemo da rodjenog Dorcolca, g. Jusufspahica, sefa jedne religiozne zajednice koji je ozenjen hriscankom (to je tolerancija na delu), veoma kulturnog sugradjanina, treba podrzavati umesto reakcionara i fundamentalista iz brda oko Novog Pazara...
Za Sloveniju se slazem da je tu prisutno dosta ksenofobije, mada u prikrivenom EU zargonu... ali treba napomenuti da cela Slovenija ima 50 000 muslimana, dok ih samo u Beogradu ima bar duplo vise po svim procenama, mada su mnogi sekularizovani i ne upraznjavaju veru.
U sv. slucaju, slazem se sa tobom, uimekolektiva, samo ti je broj malo uvecan - Evlija Celebija je bio poznat po preterivanju i tihom humoru kojim se rugao nadmenim zvanicnicima mesta koje je posecivao