Jovanovm--slazem se stobom tj.sa onim sto si gore napisao..nacin kako postujes druge tj.kako ih posmatras/gledas u svom zivotu..jovanovm":28l496kb je napisao(la):Ja to izrazito cenim, ionako ja vise volim da kuvam, i iskreno, volim svoju kuhinju najvise - po mom iskustvu kod nas su zene dosta pritisnute od strane drustva da kuvaju, pa su dosta neinventivne, tj. kuvaju neke kvazi-tradicionalne recepte. Ja vise volim da eksperimentisem, i da vracam neke bas stare stvari (taranu, socivo, tikvice, paprike, articoke, sve zivo..), ali onda ipak ocekujem od osobe sa kojom zivim da uradi svoj deo - ako ja skuvam, ona da opere sudje, tako nesto...pravo domacinstvo se zasniva samo na dogovoru i podeli odgovornosti.sada je retko naci devojku-zenu koja kuva za sebe i svoju porodicu...
I samim tim, da dodam--ja mislim da kod nas ljudi kuvaju te "kvazi tradc.recepte" kako ih zoves, a ne experim.sa tikvicama itd..jer prvenstveno nemaju para...veruj mi, ako odes na pijacu i krenes da kupujes to povrce i ostale sitnice da bi nesto sam spremao na svoju ruku--to mnogo kosta! Isplati se vise nasa kuhinja. Npr.ja imam knjigu o kuvanju onog J.Olivera i ne koristim je mnogo jer me kosta da kupujem materijal za ono sto on zeli da mi spremamo (iako je nacin njegovog kuvanja mnogo jednostavan). Ali potrudim se sa mamom kada imamo goste i na nasoj slavi da to bude totalno kreativno i ukusno. Medjutim, npr.ove godine imali smo super salatice i rolate i sve i svasta i gosti su nam rekli da sklonimo "te kolache," da posluzimo nesto konkretno (a to konkretno su sarme, meso). Ja licno volim sarmu da jedem ali to glavno jelo mi uopste nije uzitak kao npr.predjelo gde se rasturim sa sirom i raznim salamama i povrcem, dobrim hlebom,salaticama itd.. Pazi, ti gosti nisu bili neki ljudi sa sela ili slicno (ovo ne kazem da bi vredjala vec zato sto je cinjenica da ljudi na selu tako spremaju hranu jer moraju), i oni sami nisu bili zaineteresovani, sem cast izuzetaka da nesto novo probaju! Toliko o nasim ljudima i novoj kuhinji. Meni se cini, da mi kao narod tesko menjamo navike i prihvatamo nove ukuse...ukljucujuci i mene. To bas dodje tesko i treba dosta vremena da prodje da mi prihvatimo nesto novo.
Isto tako, ja svake godine idem kod jedne drugarice na slavu gde je uvek jedna te ista hrana--masne sarme (mrzim masne debele sarme a ne sarmu), ruska salata(njena porodica nije cula ni za jednu drugu), kilo belog hleba (uzas), masna tipicna rezance supa (uzas), i dve tone prshuti i gadne neukusne torte!!! (ja obozavam sitne kolache a torte vise nisu u modi). Nikad se nisu potrudili nesto novo da naprave, da promene...znaci kao neki ljudi sa sela a mi kao da smo neke zivotinje koje su dosle kod njih da se nazderu i napiju. Ove god.ne idem kod njih na slavu. Ja se potrudim sa kevom kakve ce i salvete da izgledaju, escajg, case, carsav, svece, sve sve...a neke ljude mrzi i ono osnovno u hrani. Mozda se neki pronadju u ovom mom opisu i uvrede ali to je moje misljenje, i iritiraju me ljudi koji samo gledaju kako ce kod nekog da se uvale da lepo jedu a kad kod njih odes ne potrude se ni 1% za vas!
Ok, otisla sam malo dalje od teme ali morala sam da se nastavim na ono sto je Jovanovm rekao. Za sve je kriv GOJE --on je pomenuo kulinarstvo..pa smo stigli do odnosa zene i muskarca pa do kuvanja u srbiji i gostoprimistva