Šta je novo?

Belville - [ Stambeno poslovni kompleks | 430 000kvm ]

@kokoska

jasno je da se za problem parketa znalo odavno. Moj prijatelj je krajem oktobra cimao neke parketare za sebe, a oni su mu rekli da su verovatno zauzeti do kraja novembra jer treba da ih angažuje neka firma da rade na Belvilu.

Pitanje je: Što se nije radilo UŽURBANO na promeni? Zašto je kompleks "mrtav" kad god prođem tuda? Ne čuje se hoblerica niti se vidi da neko unosi neki materijal.

I opet se pitam da li sam normalan ili sam totalni laik, ali za skidanje parketa u 1 stanu, kad rade 2 - 3 majstora je potrebno pola dana. Pa sad, recimo 300 majstora u 280 stanova skinu sav parket za 1,4 dana. Nek je tretiranje, postavljanje, hoblovanje, lakiranje pa ponovo lakiranje, 5 dana, znači 10 puta duže od skidanja, dođemo do 14 dana.

Možda je ovo banalno gledanje na stvari u koje se ne razumem, ali logika je ispravna. Više ljudi na poslu, posao brže odrađen!

@she girl
Bravo za zaključak. Empirijski je dokazano više puta da datum koji nam pošalju mailom ne znači NIŠTA!!! Što znači da ako se i oduži na, ne daj bože, godinu dana kašnjenja, mi ćemo de fakto dobiti "naknadu" koja bi vrednosno važila za nekih 5 do 6 meseci, tj. ne bi mogla da bude veća!!!

she-boy":16dyf56g je napisao(la):
OBRATITI PAŽNJU NA SLEDEĆE:
Deo teksta koji smo dobili na e-mail-
"S obzirom na odstupanje od ugovorenog roka useljenja, biće obračunat iznos na ime penala za svaki dan kašnjenja od ugovorom definisanog termina useljenja, u vrednosti od 0.01% neto vrednosti nepokretnosti, uz maksimalni isplaćeni iznos od 2% neto vrednosti nepokretnosti."

Sto bi značilo - da oni su HIPOTETIČKI raspoloženi da plaćaju penale narednih 6 meseci (to je vrednost 2% neto vrednosti nepokretnosti) ako se to još prolongira oni nisu u obavezi da dalje plaćaju.(do juna 2010)

Predlažem da se iz aneksa iz bacu "2% neto vrednosti nepokretnosti " kako bi smo bili sigurni da će plaćati penale do same predaje nepokretnosti.
Ipak su oni samo OLOŠ.
"Imas dobro oko" ali kad clanom definises penale drugoj ugovornoj strani, osim sto navedes (ili po danu ili po nedelji kasnjenja) koliki su penali za kasnjenje, u % ili promilima, obavezno mora da stoji koliko je to max od total ugovorene cene (npr kod ugovora o isporuci, to je obicno "0.5%/per week but max 10% of total contract price".
Ne znam kolike su 'uobicajene' kaznene odredbe za kasnjenje u gradjevinarstvu ... ali kad bolje porazmislim, sta nas se to i tice, obzirom na nasu situaciju.

za problem parketa se jeste znalo odavno, neki bi rekli "mnogo odavno"!

@Šebojac

jesi laik, skidanje parketa je pipav posao, ako oštetiš košuljicu onda se cela zeje*******ancija ohoho produžava jer moraš da stavljaš novu košuljicu, pa dok se osuši pravilno, to traaaaje....

Drugi deo priče su majstori, kao što ste primetili uglavnom se komentariše kako je parket kvalitetan, ali su pojedini (znam za Grading) izvođači sa svojim jalovim parketarima napravili haos u završnoj obradi, jbg.
To bi i mogao sad da bude problem, naći u kratkom roku dovoljno kvalitetnih majstora, a možda i neće biti problem obzirom da nema posla u građevini, videćemo.

Zelena veverica i Bla Bla Bla to su srca dva.
Grlili se, ljubili sve do pola dva!!!!!!! :violina:

fikcija":20acm5bz je napisao(la):
she-boy":20acm5bz je napisao(la):
OBRATITI PAŽNJU NA SLEDEĆE:
Deo teksta koji smo dobili na e-mail-
"S obzirom na odstupanje od ugovorenog roka useljenja, biće obračunat iznos na ime penala za svaki dan kašnjenja od ugovorom definisanog termina useljenja, u vrednosti od 0.01% neto vrednosti nepokretnosti, uz maksimalni isplaćeni iznos od 2% neto vrednosti nepokretnosti."

Sto bi značilo - da oni su HIPOTETIČKI raspoloženi da plaćaju penale narednih 6 meseci (to je vrednost 2% neto vrednosti nepokretnosti) ako se to još prolongira oni nisu u obavezi da dalje plaćaju.(do juna 2010)

Predlažem da se iz aneksa iz bacu "2% neto vrednosti nepokretnosti " kako bi smo bili sigurni da će plaćati penale do same predaje nepokretnosti.
Ipak su oni samo OLOŠ.
"Imas dobro oko" ali kad clanom definises penale drugoj ugovornoj strani, osim sto navedes (ili po danu ili po nedelji kasnjenja) koliki su penali za kasnjenje, u % ili promilima, obavezno mora da stoji koliko je to max od total ugovorene cene (npr kod ugovora o isporuci, to je obicno "0.5%/per week but max 10% of total contract price".
Ne znam kolike su 'uobicajene' kaznene odredbe za kasnjenje u gradjevinarstvu ... ali kad bolje porazmislim, sta nas se to i tice, obzirom na nasu situaciju.
JOS NESTO....neko ovde vec komentarisao, da u nasem ugovoru nije se ni jednim cl. definisalo penalisanje kasnjenja roka za zavrsetak radova.Sa svojim kolegama, pravnicima, sam se konsultovala - kazu, nema veze sto tako explicitno nije u ugovoru receno; ako NESTO nije definisano Ugovorom, onda stupaju na snagu klauzule Zakona o obligacionim odnosima, a ako i on nije IZRICITO JASAN (koliko % ili promila nedeljno/dnevno za kasnjenje) onda se primenjuju POSEBNE UZANSE o gradjenju, koje ovo detaljnije definisu.
Provericu da li je predlozeno (0.01%dnevno/max 2%neto cena) uobicajeno ...ali, i ako jeste, a oni to unesu u Annex, sve drugo sto vazi za Zakon/Uzanse (a u nasu korist) - nece vaziti.

za Zizak: Zelena veverica i Bla Bla Bla to su srca dva.
Grlili se, ljubili sve do pola dva!!!!!!!

Ali u useljenom stanu ha ha ha ha haaaaaa :p :p :p :p :p :p

ja se izvinjavam ako sam namerom da iznosim činjenice pojednicima zasmetao, možda bi trebalo da pljujem po svemu i svačemu i da naklapam. Ovako čim neko iznese informacije koje nisu u skladu sa nečijim pretpostavkama(baš to) odmah biva proglašen za sumnjivog, dobije etiketu ljubitelja veverica i ko zna šta još.

Veverice, sad će još da ispadne da se dogovaramo,

u svakom slučaju ne slažem se sa tobom, malo je bezveze ako si već uselio/la smejati se nekome kome je to velika trenutna muka!

Umesao sam se samo da bih prokomentarisao rad zaposlenih koji nema veze sa problemom,cak naglasio da podrzavam sve one koji imaju problem i koji se bune,i odmah me napadnu da radim....samo sam hteo da iznesem neki svetliji stav u svemu ovome.......Mislim sve se ono rimuje,ova pesma i slatko zvuci,malo crnog humora nije na odmet...

Naprotiv, ja se ne smejem moja jedina zamisao je bila da unesem malo vedrine u sve ovo a oni spajaju i rimuju pesmice pa rekoh da izrimujem do kraja...odjavljujem se odavde ovo nema smisao i sve je pogresno shvaceno

pa svako normalan bi ih podržao, ali su pojedinci malo ostrašćeni i misle da su jedini u pravu i pokušavaju da stvari predstave crno-belo, a nije tako!
Razumem ja njihovo stanje, znam neke isto tako oštećene kupce i u kontaktu sam sa njima, međutim reaguju dosta racionalnije, možda zato što znam njihove životne priče, koje su mnogo ozbiljnije od kašnjenja useljenja od evo sad nekoliko meseci po poslednjim informacijama.
Ne verujem da je nekom bio cilj da napravi ovaj haos, samo se još jednom potvrdilo gde živimo i ko je na najodgovornijim pozicijama, dobro u celoj priči je što će na kraju posle svega ipak biti otklonjen problem!

Maja_F":2b813ku8 je napisao(la):
15.6 :rant: :rant: :rant: :rant: :rant:
Unistili su mi svadbu!!!! Mogu samo da skocim sa mosta sad i nista drugo! je*******o ih stan eto im ga! Nemam snage vise ni da pisem ni da ih zovem! Mogu slobodno da kazem da su me unistili skroz!
Majo, poslala sam ti poruku u PM. Cuvaj mi se.

Bla Bla Bla":13hwvu5j je napisao(la):
pa svako normalan bi ih podržao, ali su pojedinci malo ostrašćeni i misle da su jedini u pravu i pokušavaju da stvari predstave crno-belo, a nije tako!
Razumem ja njihovo stanje, znam neke isto tako oštećene kupce i u kontaktu sam sa njima, međutim reaguju dosta racionalnije, možda zato što znam njihove životne priče, koje su mnogo ozbiljnije od kašnjenja useljenja od evo sad nekoliko meseci po poslednjim informacijama.
Ne verujem da je nekom bio cilj da napravi ovaj haos, samo se još jednom potvrdilo gde živimo i ko je na najodgovornijim pozicijama, dobro u celoj priči je što će na kraju posle svega ipak biti otklonjen problem!
Ma jel me zaje*******avaš ti, leba ti? crno belo? pa naravno crno belo kad spavam u šupi sa kutijama već 3 meseca. Naravno kad mi je žena u 6om mesecu rrudnoće.

zelena veverica":13hwvu5j je napisao(la):
Umesao sam se samo da bih prokomentarisao rad zaposlenih koji nema veze sa problemom,
ma nemoj, a ti si im advokat. Pa ako nisi provalo jedan od problema je što isti ti zaposleni su nas obmanjivali mesecima, pogrešnim informacijama koje su prouzrokovale nebrojene probleme svima.

zelena veverica":13hwvu5j je napisao(la):
...moja jedina zamisao je bila da unesem malo vedrine...
Da li si ti normalan? Koje bre vedrina? Da li ti shvataš kroz šta mi prolazimo?

Šebojac, od 14 zgrada investitori su uselili 11, dakle nije crno belo ako gledaš celo naselje, više je belo, ali mi je jasno da to tebe ne zanima jer nisi kupio celo naselje.
Ti imaš svoj problem, za koji si moraš priznati i delom sam kriv, jer zašto neko ko ima da plati kvadrat 2000 evra dozvoljava sebi dok ima trudnu ženu da spava u šupi?! Lave, ako spadaš u promil onih građana Srbije koji imaju mogućnost da kupe stan na odličnoj lokaciji, i da ga dooobro plate onda si valjda sposoban da platiš zakup stana, a ne šupe!
Mislim da sam sebe zaje*******avaš!

Malo mi postaje muka kuknjave zbog kašnjenja primopredaje stana, kao da smo se navikli da sve funkcioniše savršeno, kao da niste svesni gde živimo, moj drugar nikad nije ni uselio u stan u Višnjici, a vaši su maltene završeni, imaju jedan problem koji će se rešiti i to je to!

@Bla Bla Bla

iako nema potrebe da se objašnjavam zašto, bilo kom, a naročito tebi, reći ću: niti sam platio 2000 kvadrat, niti sam ih platio, već ću ih plaćati narednioh 30 godina. A stan u kome sam bio u zakupu sam odjavio u decembru kad su mi se "ti-što-nisu-ništa-krivi-radnici" kleli da ću novu godinu dočekati u svom stanu u Šeboju!
I što bih plaćao ponovo zakup stana?
Jel moja krivica što hoću ono što je plaćeno? Što je obećano? Što je na kraju krajeva Ugovorom predviđeno?

A to što pokušavaš da umanjiš problem primerima onih jadnika koji su ostali prevarom bez svojih stanova, kako bi bilo da analogno tome sudovi oslobađaju "manje" ubice , one što su ubili par ljudi jer ima i onih koji su ubili desetine?

Zakon jeste CRNO BEO, nema "malog" zločina.

Jednostavno me ne zanima ta priča tipa "pa živiš u Srbiji, šta hoćeš". Boli me uvo. Hoću svoje.

Bla Bla Bla":k5wmrksr je napisao(la):
Šebojac, od 14 zgrada investitori su uselili 11, dakle nije crno belo ako gledaš celo naselje, više je belo, ali mi je jasno da to tebe ne zanima jer nisi kupio celo naselje.
Ti imaš svoj problem, za koji si moraš priznati i delom sam kriv, jer zašto neko ko ima da plati kvadrat 2000 evra dozvoljava sebi dok ima trudnu ženu da spava u šupi?! Lave, ako spadaš u promil onih građana Srbije koji imaju mogućnost da kupe stan na odličnoj lokaciji, i da ga dooobro plate onda si valjda sposoban da platiš zakup stana, a ne šupe!
Mislim da sam sebe zaje*******avaš!

Malo mi postaje muka kuknjave zbog kašnjenja primopredaje stana, kao da smo se navikli da sve funkcioniše savršeno, kao da niste svesni gde živimo, moj drugar nikad nije ni uselio u stan u Višnjici, a vaši su maltene završeni, imaju jedan problem koji će se rešiti i to je to!
Izvini, zamolio bih te da ne s**** više ...

@ sebojac, zizak, maja_f

Moj iskusni pravnik je rekao sledece:
- ukoliko Ugovor (kao sto je bio nas, osnovni) nema def ugovornu kaznu za kasnjenje, sud procenjuje koliko je to izazvalo stetu Kupcu (praksa mu dozvoljava da kaze - max 5%)
- ukoliko Ugovor/Anex definise penale max 2%, to znaci da za bilo kakvo prekoracenje novo definisanog roka, Kupac moze da trazi obestecenje samo za kasnjenje - i to max 2% od neto cene ali ne i za DIREKTNU STETU (koja moze da prekoraci ovu sumu). Npr ako neko zivi kao podstanar, i placa 350eur mesecno, zbog 6-mesecnog kasnjenja on je u steti od 2,100eur a Anex mu max obestecuje (zavisno od total m2) npr 1,300e.Taj kupac ce povratiti samo 1,300 eur a ne 2,100eur kolika je stvarna steta.

Dakle - podrzavam predlog sebojca - ne potpisivanje (ne-fer) Anex-a.

PS.Nek' se pravnici sa ovog blog-a ne ljute sto u njihovo ime tumacimo zakone, al mogli bi i oni da se oglase ...

@šebojac i Bla Bla Bla

za sekundu si bio brži od mene. Rekao si mu moju priču.
Dete će mi se i oženiti a ja ću i dalje stan otplaćivati (30 godina robije). Da platimo 2.000 evrica kvadrat odlučili smo se da ne bismo prošli kao mnogi što se nikad nisu uselili u svoje stanove. Roditelji su nam dali sve što su za ceo život uštedeli i na kraju smo im se opet uvalili u stan.
Grcaćemo u kreditu ali ćemo živeti u kvalitetnom stanu bez straha da nam neko pokuca na vrata i kaže OVO JE MOJ STAN. Ali šipak!
Izvinjavam se pojedinima što sam golja i što nemam da plaćam ratu kredita i još da iznajmljujem stan.

:bash:

Mando, zamolio bih te da me ne moliš ništa!

Šebojac, najmanje što želim je da opravdam nešto što se opravdati nemože, jer se po ko zna koji put potvrdilo da gde je Delta umešana stvari idu na štetu nas građana.

U svakom slučaju želim vam da se bolje organizujete, konsultujte bolje pravnike, napravite neki tim i izborite se da makar prisustvujete bitnim događajima, da budete upoznati kako teku radovi, kakvi su materijali predviđeni i slično. Veliko je pitanje kako izbeći da novi parket ne dođe u dodir sa odomaćenim žižkom?!

auuu koja zamena teza, ti si golja a imaš 2000 za kvadrat?!

mislim da bi 95% stanovnika ove zemlje hteli da budu golje, po tvom kriterijumu!

To i jeste naš problem, ne umemo realno da sagledamo situaciju, što se zalećeš i grcaš kad nisi u stanju da plaćaš Novi Beograd, mogao bi i ja da pucam na Vračar, ali nemam, i shvatam to.
Da li si razmislio kako ćeš plaćati 30 godina ratu ukoliko se promeni euribor, naviše, a knapirao si ratu?

Zahvaljujem svima na odgovorima (o ceni zamene m2 parketa)...moje pitanje je vise bilo postavljeno hipoteticki,nekako mi je delovalo da je suma kojom nas obestecuju takva da sugerise na prevaru .Naravno da mi nije u interesu da sama sredjujem stan,nov stan,pitam se samo zasto kupcima nije ponudjeno bar dve varijante,pa da svako izabere sta mu vise odgovara.Evo,recimo Sebojac se vec izjasnio,razumem coveka.
I druga stvar,koja me jos vise tera da sumnjam u njihovu ponudu: pa Delta nikom zivom nije nista platila na vreme,u roku,po dogovoru,zasto ,pitam ja vas sad mi treba da verujemo da ce nama bilo sta platiti ??? :laugh:
Po recima onog Stanojevica,oni su ponudili vise nego fer poravnanje kupcima zbog kasnjenja.Ma nemoj mi reci!? Ko odlucuje sta je fer,oni sto nas lazu vec godinu dana!!!:bash:
I ponavljam,u celoj je*******enoj situaciji ti penali mi vise i nisu bitni,sad me hvata panika za stan!!!
I ta prica o parketu,ma to je bre sve farsa! Oni su lopovi klasicni,koji su do guse u hipotekama,duzni su celoj zemlji i sad ja treba da padnem u nesvest sto su mi ponudili fer nadoknadu !!!
I jos nesto,molim one sto su se uselili u svoje stanove i zadovoljni su istim,da to reklamiraju na nekom drugom mestu,ovde samo iritiraju ojadjene kupce.

Devojka je racunala na zaradu od svoje investicije, i ometena je u tome, a da nema nikakve krivice do nje. Zasto da ima gubitak? Ne samo da to nije normalno, nego bi zaista bilo lepo da ipak postoji bar dve opcije, a ne tako, to ti je pa smoci. Mislim da se mozda moglo svemu tome prici malo elasticnije, mozda parket nije los u svim stanovima, mozda neko ima rodjaka parketara, pa da se pruzi prilika ljudima da odluce hoce li izglancano ili pristaju da udju iako nije mozda savrseno. Sta je npr. sa ljudima koji su prodali stan da bi kupili ovde, utrosili novac, pa sada muce muku sa troskovima za podstanarstvo? Ili koji imaju kredit za stan plus renta raznim gazdaricama….Belvil je prelepo naselje i na ceni i treba tako da bude. Ali, nismo svi prepuni novca. Mi smo npr. jednoiposoban potpuno prazan stan, bez fiksnog telefona, cak i bez kontejnera za smece, na Medaku Padina placali 200 plus 25 takse na kotao za gas. Na to dodaj jos najmanje 100 za struju, gas i vodu svakog meseca. Tako punih 13 meseci. Finansijsko isusivanje. Hocu da kazem da bi dobro doslo razumevanje od strane onih koji odlucuju o situaciji. Ali, sada je sve gotovo. :pob:

Vrh