Šta je novo?

Banovo Brdo Residences [ Stambeno poslovni kompleks | 100 000 m²]

Ove stavke koje sam naveo su reci jednog arhitekte, ali eto ti imas drugacije iskustvo, ja nemam nikakvo :)
AI kaze sledece: Glavne mane podnog grejanja su sporije zagrevanje prostora, viši početni troškovi instalacije, povišenje nivoa poda i otežana popravka.

Ali moja poenta je bila da od ovih klasicnih sistema, najbolje grejanje je na gas, a podno grejanje jos uvek nije siroko rasprostranjeno.
Iskustvo + ono sto sam se informisao samostalno i sa ljudima koji se bave masinskim instalacijama i sistemima grejanja/hladjenja. Naravno da sam i ja cuo te price za prasinu i prosirene vene. Kao sto rekoh, sa novim sistemima grejanja gde je temperature vode u sistemu uglavnom niza od temperature ljudskog tela, a temperatura samog poda koji je u kontaktu sa nogama jos niza, tih problema nema.

Za gas nemam saznanja tj iskustva, nije mi bila opcija pa se nisam ni raspitivao. Uglavnom, hteo sam da prenesem i drugu stranu, pa ce mozda koristiti nekom ko bude citao kao smernica za informisanje pri izboru sistema grejanja. Izvinjavam se za offtopic, necu vise :D

Iskustvo + ono sto sam se informisao samostalno i sa ljudima koji se bave masinskim instalacijama i sistemima grejanja/hladjenja. Naravno da sam i ja cuo te price za prasinu i prosirene vene. Kao sto rekoh, sa novim sistemima grejanja gde je temperature vode u sistemu uglavnom niza od temperature ljudskog tela, a temperatura samog poda koji je u kontaktu sa nogama jos niza, tih problema nema.

Za gas nemam saznanja tj iskustva, nije mi bila opcija pa se nisam ni raspitivao. Uglavnom, hteo sam da prenesem i drugu stranu, pa ce mozda koristiti nekom ko bude citao kao smernica za informisanje pri izboru sistema grejanja. Izvinjavam se za offtopic, necu vise :D
Ajd kad smo krenuli diskusiju o grejanju, da pitam jos nesto, moze da koristi ljudima.
Kod podnog grejanja, posto je inercija velika, da li to znaci da je ista temperatura prostorija i nocu i danju ?
Takodje ako jednog dana naglo skoci/padne temperatura, da li moze dovoljno brzo da odreaguje da tog dana ne bude prehladno/pretoplo ?

Ajd kad smo krenuli diskusiju o grejanju, da pitam jos nesto, moze da koristi ljudima.
Kod podnog grejanja, posto je inercija velika, da li to znaci da je ista temperatura prostorija i nocu i danju ?
Takodje ako jednog dana naglo skoci/padne temperatura, da li moze dovoljno brzo da odreaguje da tog dana ne bude prehladno/pretoplo ?
Opet da se ogranicim da nisam ekspret za sisteme grejanja i hladjenja vec samo korisnik koji se informisao i pricam iz licnog iskustva jer koristim taj sistem nesto vise od godinu dana. Sta ce ko da izabere za sebe, na mene uopste ne utice :D

Zavisi kakvu toplotnu pumpu imas i opcije na njoj. Na primer ova Daikin koju imam ima opciju da smanjuje i povecava temperaturu zavisno od spoljne temperature. Ja kao korisnik zadam krivu grejanja, tj pocetne i krajnje tacke. Na primer ako je napolju 15 stepeni temepatura vode u sistemu je 24 stepeni, ako je napolju -5 stepeni temperatura vode u sistemu je 38 stepeni. Na osnovu toga sistem dize i spusta temperaturu vode u sistemu. Druga bitna komponenta su termostati koji otvaraju i zatvaraju tok vode na osnovu temperature u prostoriji. VIse puta tokom dana termostati kontrolisu ventile, otvaraju ih kad temperatura u prostoriji padne i zatvaraju ih kad temperatura skoci. Zavisno od kvaliteta i osetljivosti termostata je i oscilacija temperature u prostoriji.

Ti nagli skokovi tokom dana nisu nikad u toku jednog sata. Evo i sad, uvece je 8-9 stepeni a preko dana 20-21, sto nije mala oscilacija. Sistem se lepo prilagodi tome, podigne i spusta temperaturu. Ako temperatura bas padne u toku 2-3 sata recimo (neki hladan front) podno grejanje nece stici da tako brzo kompenzuje razliku vec ce biti par sati kad je hladnije nego sto je podeseno.

Razlika dan/noc opet zavisi kako podesis sistem i sta ti sistem dozvoljava. Mozes da podesis da u celom sistemu temperatura tokom noci bude niza (radi ustede a i prijatnije je spavati kad nije pretoplo), mozes to regulisati na nivou termostata u samoj prostoriji (ali ne ostvarujes neku veliku ustedu jer je temperatura u sistemu ista). Generalno oscilacija temperature u prostoriji tokom dana (kad nema naglih skokova) je u okviru 1-1,5 stepen, retko kad preko toga.

Veci problem je ako sistem nije bio aktivan, napolju je minus (ispod nule) i ti onda odlucis da ukljucis sistem. E ta pocetna inercija je velika. U ovom mom primeru trebalo bi vise od jednog dana da se ugreje prostor.

Vrh