Koja je cena kvadrata, da ne listam sad?![]()
Druga faza kako kazu krece uskoro, vrv nakon useljenja prve faze. Trebace 20ak meseci da se zavrsi druga faza navodnoJako blizu zavrsetka rekao bih. Sta kazu , kada planiraju prva useljenja ?
II faza ?
Ne zele svi zidno i podno hladjenjeSve je super, kompleks izgleda fenomenalno, spratnost, stil, sve, ali ne mogu da se otmem utisku da su ljudi ok sa tim da placaju 3500€+ kvadrat a da pritom dobiju ovo u 2025. god.
Da li je stvarno toliko skuplje investitorima da ugrade zidno i podno hladjenje i grejanje? Nek me neko prosvetli.
Pogledajte prilog 256401
Da, hteo sam da obuhvatim oba pa sam omasio u komentaruTakodje ni grejanje, cak su neke arhitekte apsolutno protiv toga, iz vise razloga.
Такође ми је фрапантно да плаћаш толико у 2025. години, а даље имаш пироћанске радијаторе, и ове конзерве којима мораш да мењаш или чистиш филтере на сваких шест месеци. Очекивао сам подно грејање, расхладни систем и моторизовану вентилацију какву имају Војномедицинска академија или зграда поликлинике КЦС-а коју је Трудбеник градио седамдесетих година.Sve je super, kompleks izgleda fenomenalno, spratnost, stil, sve, ali ne mogu da se otmem utisku da su ljudi ok sa tim da placaju 3500€+ kvadrat a da pritom dobiju ovo u 2025. god.
Da li je stvarno toliko skuplje investitorima da ugrade zidno i podno hladjenje i grejanje? Nek me neko prosvetli.
Pogledajte prilog 256401
Evo ja licno ne znam nikoga ko bi pre izabrao da u lux stanu ima klima uredjaj (kutiju), koji pritom moze da bude izuzetno neprijatan ljudima koji ne vole kad im klima “udara” direktno u glavu, naspram zidnog ili podnog hladjenja koje mnogo prirodnije ohladi celu prostoriju.Ne zele svi zidno i podno hladjenje
Evo ja znam licno par ljudi koji hoce klime a ne fancoil / zidno hladjenje.Evo ja licno ne znam nikoga ko bi pre izabrao da u lux stanu ima klima uredjaj (kutiju), koji pritom moze da bude izuzetno neprijatan ljudima koji ne vole kad im klima “udara” direktno u glavu, naspram zidnog ili podnog hladjenja koje mnogo prirodnije ohladi celu prostoriju.
Koliko sam cuo, 3 glavne mane su:Koje su mane podnog grejanja? Znam par ljudi koji ga imaju u stanpvima i kućama i od njih čujem samo reči hvale.
Imam podno grejanje sa TP. Prve dve stavke nisu tačne.Koliko sam cuo, 3 glavne mane su:
- nekim ljudima smeta toplota koja dolazi odozdo, tj dobijaju bolove u nogama i neprijatne osecaje, nekada i prosirene vene
- dize se prasina vise nego sa obicnim grejanjem
- ne moze obican parket na pod, koji je ujedno i najbolje resenje za pod (laminati, plocice i tarketi su druga liga)
Podno grejanje je najkomforniji vid grejanja, i sve se da podesiti, da bude veoma prijatno. Jedini razlog što ga investitori ograničeno primenjuju je znatno veća cena od radijatorskog grejanja.
Podno grejanje, kao i sve drugo, ima i prednosti i mane.
Za podno je potrebno predvideti deblju cementnu košuljicu, 11-12 cm umesto 5-6 cm. Tarekti, i ostali laminarni podovi koji se koriste danas, nisu problem za podno grejanje.
Prekrivanje težim komadima nameštaja ometa odavanje toplote. Investicija je dosta veća. To je inertan sistem grejanja, kom je potrebno vreme (nekad ceo dan) da se oseti efekat grejanja, od momenta uključenja sistema.
Ove stavke koje sam naveo su reci jednog arhitekte, ali eto ti imas drugacije iskustvo, ja nemam nikakvoImam podno grejanje sa TP. Prve dve stavke nisu tačne.
Odnosno mogu biti tačne ako je neki sistem gde je temperatura vode visoka (npr 60 stepeni slično kao CG). Nisam is te struke ali mislim da su takvi sistemi odavno zastareli i prevaziđeni. Otuda možda potiču i te priče o toj vrsti grejanje.
Moderni sistemi imaju mnogo niže temperature vode u sistemu - niskoemisioni. Kod mene konkretno zavisno od temperature napolju, temperature u sistemu se kreću do 35-36 stepeni. U ovom periodu je tridesetak stepeni. Samim tim ne osećaš odakle dolazi toplota jer je temperatura poda niža od temperature ljudskog tela.
Što se tiče prašine, zamisli razliku kad je u klasičnom radijatoru temperatura vode 60-70 stepeni u poređenju sa niskoemisionim podnim grejanju gde je temperatura maltene pola od toga. Ne mogu da tvrdim da prašine sad imam manje nego kad sam živeo u stanu sa CG ali sigurno je nemam više.
Ono što je razlika je da vazduh nije onako suv kao kad sam imao CG. Sad je dosta prijatnije.
Za parket je tačno, masiv ne može na pod. Postoji dosta gotovih parketa koji su kompatibilni sa podnim grejanjem. Imao sam klasičan masivni parket, sad imam ovaj gotovi. Nisam primetio neku razliku u osećaju a stalno hodam bos.
Bitno je reći da kod podnog grejanja treba obratiti pažnju i na izbor tepiha. Debeli, gusti tepisi utiču na efikasnost grejanja. Postoje tepisi koji su deklarisani da su kompatibilni sa podnim grejanjem zbog svog sastava, izrade i gustine. Ja imam tepihe, i dalje sve funkcioniše bez problema. Naročito je prijatan osećaj kad se udje u kupatilo ili negde drugde gde su pločice, nema onog hladnog osećaja.
Iz mog iskustva podno grejanje je komfornije i pruža lepši osećaj grejanja u odnosu na radijatore.