Ali ko će da vodi takav spor? To ti je statistička greška i većina će da plati kaznu i da razmisli da li će se bahatiti i ponovo platiti.
Za ogromnu većinu ovaj "moj" sistem bi radio posao.
Razumem ja da ima nedodirljivih, ali ne može sitan diler koji "ima vezu u Opštini" da ima taj status.
Ja ne poznajem nijednu osobu u mom krugu a da je u poslednjih 5 godina platila ijednu ozbiljniju kaznu. Nije to stvar veza, danas imaš advokatske kancelarije koje se specijalizuju za saobraćajne prekršaje, u ne naplaćuju ništa za to, samo im daš ovlašćenje, a oni se posle naplate od suda.
Kako to funkcioniše u praksi:
- Napraviš prekršaj
- Posle 4-6 meseci od prekršaja stigne poziv za sud
- (ako si napravio prekršaj van mesta prebivališta) Advokat pošalje zahtev da se predmet prebaci u tvoje mesto prebivališta
- Posle 3-6 meseci predmet se prebaci u tvoj lokalni sud i tvoj advokat dobije poziv (jer je on sad punomoćnik)
- Dan pred suđenje ili na dan suđenja advokat pošalje telegram sudu da je zbog bolesti/godišnje odmora sprečen da prisustvuje suđenju i traži da se odloži
- Posle 3-6 meseci advokat dobije novi poziv za sud
- Advokat se pojavi na sudu i traži da se odloži jer je okrivljeni bolestan/na službenom putu/na samrti šta god, ili traži suočavanje sa policajcem ili veštačenje ili koji god već izgovor
- Posle 3-6 meseci opet stigne poziv na sud. Ako slučaj već do tada nije zastareo, advokat ga odloži još jednom, ako je zastareo advokat iznese pred sudom da je slučaj zastareo, i sudija zatvara slučaj
- Advokat onda od suda naplati 30-40-50 hiljada dinara na ime sopstvenih troškova, jer je slučaj zastareo, ne njegovom krivicom. Sud mu plaća te pare.
Dakle danas ako je kazna veća od 10k dinara ili nosi bodove, ako ne možeš da se nagodiš sa policajcem na licu mesta, daš samo advokatu i ćao, on te posle 1.5-2 godine obavesti da je stilo rešenje o zastari i to je to. To je danas industrija.