Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741053#p741053:19ri0e13 je napisao(la):
bora773 » Pet Maj 22, 2020 6:54 am[/url]":19ri0e13]Samo da vam objasnim kako se ove stvari rjesavaju u Americi.

Nije u Americi da su ljudi bolji, pametniji itd. Ali stvar je sta je "incentivized" (ne znam prevod) ali uglavom batine/šargarepa princip.

U Americkim vecim gradovima, grad i pauk kompanije dobijaju pare kada se ukloni auto sa ilegalnom mjesta za parking.

Ako je privatno i pauk kompanija ima kontrakt za taj parking, oni dodju i odvezu auto. Ako se njima ne plati, poslje odredjenog roka auto je njihov.

Ako je auto ilegano parkiran u gradu, grad stavalja kaznu i pauk kompanija uzima auto. poslje toga se treba platiti i gradu i pauk kompaniji.

Ako hocete uredan Beograd, grad samo treba da napravi cisto obiljezene ulice i parkinge, onda da pocme da rade akcije sa kaznama i oduzimanjima auta.

Imacete uredan grad za par mjeseci.

A druga stvar, jel moze neko u Beograde da stavi zakon da sve kuce/zgrade moraju da imaju jednu visinu na kvartu ili ulici? Ovo sad izlegda uzasno kad vidis kucu pored 5-spratnice.

PS. zaboravio sam i reci. gradski radnici imaju kvotu koliko kazni trebaju da daju ili duge posao. a ako daju vise, dobijaju bonus.

To je tačno. Živeo sam u LA godinu dana i tamo npr. restoran sklopi ugovor sa privatnim paukom i ovaj nosi sa njegovog parkinga.

Kao i što se kako-tako red zaveo u finasijkom segmentu kada su uveli privatne izvršitelje, tako i u Beogradu, a posle i u ostalim većim gradovima, treba uvesti i privatnog pauka. Napravi se tender, ko će odakle da nosi i kraj priče. Po ovim cenama, verovatno bi se dosta privatnih firmi prijavilo. Osiguraju se kod neke osiguravajuće kuće za slučaj da oštete neki auto i teraj.

To je poslednje sto treba da se uradi, kao sto su zasrali sa privatnim izvrsiteljima(seme gde zbog 2 000 evra duga proda stan vredan 80 000 evra svom ortaku za 40 000), tako bi i sa ovim. Sigurno bi na semu nosili i vozila koja nisu nepropisno parkirana, a mafijase opet ne.bi smeli. Imamo u Srbiji privatnike koji ciste sneg i bacaju so, pa.znate kakav je rezultat-zali boze, a pare samo idu.
Ovde.je potrebno da se primenjuje zakon i da se krivci kaznjavaju za pocetak.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

ne moze da nosi koja nisu nepropisno parkirana ako postoji dokaz tj mora da slika da nije propisno parkiran.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742357#p742357:cywgy3qe je napisao(la):
Joe23 » Uto Maj 26, 2020 4:18 pm[/url]":cywgy3qe]To je poslednje sto treba da se uradi, kao sto su zasrali sa privatnim izvrsiteljima(seme gde zbog 2 000 evra duga proda stan vredan 80 000 evra svom ortaku za 40 000), tako bi i sa ovim. Sigurno bi na semu nosili i vozila koja nisu nepropisno parkirana, a mafijase opet ne.bi smeli. Imamo u Srbiji privatnike koji ciste sneg i bacaju so, pa.znate kakav je rezultat-zali boze, a pare samo idu.

Da u Americi imaš ili sliku ili video kao dokaz. Danas nema razloga zašto nebi mogli da daju sliku i pokažu dokaz ako već svi imaju telefone Itd.

Primer, podignes propisno parkiran auto, pomeris i spustis 2 metara dalje, slikas sada nepropisno vozilo i teras ga dalje

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742605#p742605:1q10mhic je napisao(la):
bora773 » Sre Maj 27, 2020 8:30 pm[/url]":1q10mhic]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742357#p742357:1q10mhic je napisao(la):
Joe23 » Uto Maj 26, 2020 4:18 pm[/url]":1q10mhic]To je poslednje sto treba da se uradi, kao sto su zasrali sa privatnim izvrsiteljima(seme gde zbog 2 000 evra duga proda stan vredan 80 000 evra svom ortaku za 40 000), tako bi i sa ovim. Sigurno bi na semu nosili i vozila koja nisu nepropisno parkirana, a mafijase opet ne.bi smeli. Imamo u Srbiji privatnike koji ciste sneg i bacaju so, pa.znate kakav je rezultat-zali boze, a pare samo idu.

Da u Americi imaš ili sliku ili video kao dokaz. Danas nema razloga zašto nebi mogli da daju sliku i pokažu dokaz ako već svi imaju telefone Itd.

Za tako nešto bi morao da se promeni zakon. Naime kod nas, ako prijaviš nešto i dokumentuješ fotografijama, to je isto kao da si prijavio telefonom, jer nadležni organ (inspekcija, komunalna milicija, policija) može da napiše kaznu samo, ako zatekne kršenje komunalnog reda. Slika koju je građanin napravio se ne prihvata kao dokaz.

:D

Pa, šta reći sada? Naravno da je to tačno, ali da je to realno ne bi postojao ovaj thread za početak.

20tak mesta u zoni, 400 mesta na parkingu, ali lepse je na trotoaru

IMG-20200601-203913.jpg

Све кршеве продати отпаду и опуштенција. Нелегално паркиран, легално уклољен.

Trebalo bi uvesti pravilo da niko nije materijalno odgovoran za štetu načinjenu na nepropisno parkiranom vozilu. Bilo da je to uradio neko nesmotren, ili neki obesni vandal. Nijedno osiguranje ne bi trebalo da pokriva to ako je vozilo u trenutku nanošenja štete bilo nepropisno parkirano. Naravno, do nekog limita, da ne bude da mogu da zapalim svaki auto koi mi prepreču put. I ako je bila namerna šteta počinlac da se svakako krivično goni, ali vlasnik nepropisno parkiranog auta da ne potražuje obeštećenje - ni od počinioca, no od države, ni od osiguranja, koliko god da je kasko pokriće.

Takođe, ako se desi teška saobraćajka, i ako se ustanovi da je nepropisno parkirano vozilo doprinelo nastajanju te saobraćajke, taj koji je parkirao se treba goniti makar prekršajno, ako ovo nije protivustavno, i/ili je dužan da nadoknadi deo šptete i da mu se poveća premija obaveznog auto osiguranja.

Naravno, ali uvek se gleda ono "prilagodi brzinu uslovima", a uslovi su nepropisno parkirani koji smanjuju preglednost.

Rešavaju posledicu, a ne uzrok.

Svestan sam da je ovakva pravda teška i zbog tereta dokazivanja. Recimo ja ostavim auto negde da zatvara pregled u ionako nepreglednoj raskrsnici, odem do pekare, i u povratku vidim scenu saobraćajke, pandur koji mi kad otključam auto kaže "Gospodine, vi ste svojim neispravnim parkiranjem doprineli nastanku saobraćajke". To on nema pravo da kaže, dok ne prođe veštačenje, OK. Ima li pravo da mi npr zarobi bozilo, tj da ne sme da se pomera sa mesta dok se veštačenje ne završi?

Recimo, jednom sam ušao u pogrešan smer jednosmerne ulice, što sam skontao na svu sreću na vreme, naišlo mi je vozilo iz suprotnog smera alli sam imao mesta da se okrenem. Bio sam siguran da znak zabrane nisam video. Po izlaski iz te ulice sam bacio pogled na to gde je znak trebalo da bude. I stvarno je bio tu, ali zaklonjen povišenim kombijem na regularnom parking mestu u trećoj zoni. Ovo sam već pominjao negde na forumu - ovo je ceo sled događaja dakle. Propust planiranja parking mesta, propust odgovornih za postavljanje signalizacije, propust donosioca propisa ko sme da se parkira gde, tj kakvi gabariti vozila, propust možda parking kontrolora jer ako je video kombi koji zaklanja znak a nije reagovao, i na kraju moj propust jer nisam išao 8 km/h i zagledao dobro da se možda negde ne šunja neki oniži znak izričite zabrane. U ovom lancu naravno svi se peru, samo vozač ispada kriv...

EDIT evo UPRAVO te raskrsnice na street View, i Upravo POTPUNO ISTE SITUACIJE na koju sam i ja naleteo, je naletelo i Google Street View vozilo! (ne prozivajte me molim vas za nedostatak common knowledgea o tome koja je ulica jednosmerna u centru). Kombi ZAKLANJA znak izričite zabrane.
https://www.google.rs/maps/@44.8190388, ... 6656?hl=sr

Imajte u vidu da Street View kamera je na visini od oko2,5m, a vozač u kolima koja nisu SUV ili neki minivan je na nekih 1,40-1,50 visina očiju, od tla.

Problem je što prosečan saobraćajac nema intelektualne sposobnosti da uzme sve činioce u tom trenutku u obzir. Pa čak i da mu zakon dozvoli da svim vozilima u krugu od 50m od mesta udesa zabrani kretanje dok neko pametniji ne dođe (veštaci), opet ostaje tvoj primer i znak na početku ulice koji može biti udaljen od mesta nezgode, ali je glavni krivac kombi koji ga je zaklonio, a možda i otišao dok saobraćajac nije došao.

Što se tiče gabarita vozila, dovoljno je da kombi stane na dozvoljeno mesto, ali najbliže pešačkom ili raskrsnici i preglednost ne postoji (osim ako ne ideš 10km/h). Čak ne mora ni kombi, dovoljan je pik-ap, tj. njegov zadnji deo da zakloni sve.

Znači, prvo bi se moralo zabraniti parkiranje gabaritnim vozilima u blizini raskrsnice, zatim ukloniti kontejnere i bašte kafića sa ćoškova. Zatim koristiti snimke sa nadzornih kamera (i kafići i "zvanični").

Naravno, sve to košta, ali na kraju se prilično nedvosmisleno može utvrditi ko je sve kriv i taj treba da snosi posledice (materijalne). E onda bi to povuklo mnoge stvari (otkud kontejneri tu, zašto su kontejnerske niše neupotrebljive (neko je parkirao tako da ih blokira), otkud bašta kafića u zoni raskrsnice).

Imali smo skoro slučaj na Dorćolu kada devojka koja je imala STOP nije stala (iako su prvi medijski izveštaji govorili da jeste stala) i pokupio je lik iz glavne ulica, pa uleteli u baštu kafića. Svi su optuživali lika za prebrzu vožnju, na snimku se na kraju videlo da brzina nije bila prevelika (ako je vozio maks 60-70, a dozvoljeno je 50), da devojka nije stala na STOP, ali se videlo i par nepropisno parkiranih vozila koja su žestoko ometali preglednost.
Ko je kriv? Pa po mom mišljenju svi, ali po zakonu će biti kriv na kraju samo jedan od vozača.

A šta tek reći za ovo
https://www.google.rs/maps/@44.8025948, ... 6656?hl=sr

I tako, udješ u kontra smer jednosmerne, pandur te kazni (nećemo o saobraćajkama, na svu sreću ovuda se ne vozi toliko brzo), a ovog što je nepropisnim parkiranjem zaklonio inače nisko postavljen znak niko neće kazniti. Ne zato što je džip nego i da je parkirao neki onakav raspali kombi kao onaj majmun na Bajloniju, opet neće biti kriv. Ne bih porekao i da se na nekim mestima ove situacije koriste kao fiskalne zamke, tj izvori lepog prihoda za državu od kazni.

Mislim da je u toj situaciji dovoljno da u zapisniku kažeš da je znak bio zaklonjen i priložiš fotografiju pred sudijom.

Naravno, bilo bi idealno da saobraćajac to uvaži i registruje u zapisniku, pa čak da i on fotografiše pa nek sudija odluči.

Najbolje bi bilo da ti pandur uopšte ne piše kaznu, nego da snimi situaciju, pusti te, i ode da napiše kaznu onome ko je znak blokirao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744145#p744145:1xycqhkf je napisao(la):
tragac » Uto Jun 02, 2020 10:35 am[/url]":1xycqhkf]
Takođe, ako se desi teška saobraćajka, i ako se ustanovi da je nepropisno parkirano vozilo doprinelo nastajanju te saobraćajke, taj koji je parkirao se treba goniti makar prekršajno, ako ovo nije protivustavno, i/ili je dužan da nadoknadi deo šptete i da mu se poveća premija obaveznog auto osiguranja.

To je već tako po zakonu... Zakon se ne sprovodi ili ne postoje efikasni mehanizmi da se sprovede i to je suština. Živimo u 21. veku gde fotografija nije dokaz, a jeste nekakav veštak...

To je sve svesno kreirana podloga za korupciju: ne možeš da potplatiš fotografiju koju je napravio i poslao savesni građanin, ali kada na teren izađe službeno lice rasplet događaja je nepredvidiv - lako se onaj ko je skrivio nesreću provuče, a bude kriv zapravo onaj koji je oštećen...

Najgore je što ovako nećemo znati ko je dobio kaznu, a ko nije.

Recimo, U Bulevaru Zorana Đinđića imamo milion nepropisno parkiranih neposredno pored zoniranih mesta. Oni bi morali da budu prioritet i da se vide čestitke ispod brisača koje bi upozorile druge da se to mesto kontroliše. To bi imalo mnogo bolji efekat nego najavljena mera. Naravno, ako bi mi neko garantovao da će oni barem jedno dnevno proći kroz BZĐ i SVIMA napisati kazne, bio bih zadovoljan (i ja i gradski budžet).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=744429#p744429:fvjia6c3 je napisao(la):
astrodule » Sre Jun 03, 2020 12:39 pm[/url]":fvjia6c3]Najgore je što ovako nećemo znati ko je dobio kaznu, a ko nije.

Recimo, U Bulevaru Zorana Đinđića imamo milion nepropisno parkiranih neposredno pored zoniranih mesta. Oni bi morali da budu prioritet i da se vide čestitke ispod brisača koje bi upozorile druge da se to mesto kontroliše. To bi imalo mnogo bolji efekat nego najavljena mera. Naravno, ako bi mi neko garantovao da će oni barem jedno dnevno proći kroz BZĐ i SVIMA napisati kazne, bio bih zadovoljan (i ja i gradski budžet).

To je i meni palo napamet... Komunalna takođe često slika i pošalje čestitku (prekršajni nalog), ali ne okači obaveštenje, jer nisu u obavezi. Mom poznaniku je tako stiglo ukupno četiri naloga u kratkom roku. Zapravo ovi su ga kaznili 4 puta, ali posle prvog nije ni znao da je kažnjen i nastavio da se parkira u toj nekoj zoni koju kontrolišu...

Problem je što do prekršajnon naloga prođe i nekoliko meseci.

Ranije se pričalo da će komunalna da kači neka žuta ili narandžasta obaveštenja, što i jesu radili par dana...

Tu je stvarno svakodnevni haos. Baš prekjuče me zamalo pokupi jedan auto koji je sa autobuske stanice ulazio an trotoar. Ja vozio bajs stazom i samo je gledam kako uopšte ne gleda da li neko nailazi trotoarom.

Pauk nije praktično rešenje. Zajedno sa paukom je morao da dođe još neko i ostavi čestitke svim vozačima. Ovaj primer je takođe primer kako ono robot vozilo neće i njih obuhvatiti jer ne može da im priđe. Jednostavno, ČOVEK mora da radi svoj posao, a ne mašine i kamere.

Vrh