[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695299#p695299:38ss332t je napisao(la):
sjcam » Today, 07:47[/url]":38ss332t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694427#p694427:38ss332t je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 31, 2019 8:47 pm[/url]":38ss332t]Ne možeš kažnjavati (etički) ako ne postoji mesto gde mogu legalno da stanu.
Zapravo to je i suština problema: moram da stanem u Bulevaru na
jer ispred pekare nema mesta za parking, a moram da jedem burek. Nisam ja kriv što Grad
nije obezbedio parking mesto.
Hehe - baš zanimljiva logika koja nas je i dovela do ovakve bahatosti po gradu. U jednom se slažemo - to je sada teško iskoreniti, jer se način razmišljanja promenio: pokupili smo sve najgore iz komunizma ("mora da mi se obezbedi parking mesto") i tranzicionog-kapiralizma ("može mi se, jer imam").
Te dve stvari su u velikoj koliziji - jer ako je neko samoživ i ne obazire se na druge, zašto očekuje da bi mu društvo izašlo u susret i prilagođavalo infrastrukturu trošenjem javnih resursa.
Ne, ako smo u kapitalizmu treba primeniti mere kapitalizma - zatući ga u glavu kaznama dok mu ne padne napamet da se bahati van svoje kuće. To je jedino rešenje i tako je svuda na Zapadu.
Nažalost policija i dalje ne sme da se razračunava sa time i to je problem slabih država kao što je ova naša.
Pekara i kafić nisu najbolje poređenje sa kupljenjem dece iz škole ili vrtića i to je upravo ona fina razlika koja ne može da se definiše zakonom.
Neke stvari su neophodne, a neke nisu. Kafić i pekara nisu neophodne, kupljenje dece i parkiranje ispred svoje zgrade jesu. Kada pričam o etici, po shvatanju nekih fundamentalista, svima ovim sa slike na kolovozu treba napisati kaznu?
Pogledajte prilog 1
Ne možeš upravo zbog etike jer mesta u tom bloku nema za propisno parkiranje. Ti ljudi tu žive i ne možeš očekivati da neko svaki dan parkira 500m dalje, mada nigde u kraju nemamo dovoljno legalnih parkign mesta. To se mora tolerisati.
Kafići, kladionice, pekare - ne treba. To se ne može staviti u zakon, ali osoba koja će da krene da kažnjava to mora da oseti, a ne da uđe u bilo koji NBG blok i ispiše na stotine kazni nama koji parkiramo nelegalno, ali opet tako da ne smetamo. Živimo tu i znamo gde je OK. Ali problem prave oni koji ne znaju i dođu u obližnji kafić i parkiraju jedini na zelenoj površini. Mi, stanari ipak imamo crvenu liniju, a to je parkiranje na zelenoj površini to u kraju rade samo oni koji dolaze da nešto završe "na sekund" u Infostanu, Maksiju ili kafiću.
Shvatam ja da je skoro pa nemoguće da dođe neko sa strane i krene da kažnjava one koji zaista smetaju. To može samo neki lokalac koji zna prilike u bloku, koji zna gde ima slobodno mesto, gde je velika frekvencija pešaka i dostavnih kamiona.
Što se tiče argumenata tipa "hajde da asfaltiramo sve zelene površine da bi kola imala gde da se parkiraju", potrebno je napraviti razliku između zelene površine koja se koristi i zarasle zelene površine koja je decenijama prazna, blatnjava i neupotrebljiva. Takvih površina ima dosta i mnogo su veće koristi od asfaltiranja dela istih i uređenja ostatka sa nekom planskom sadnjom drveća i žbunja, nego da ostane površina koja posle svake kiše postaje blatnjava livada i gde po obodu neki parkiraju i samo još više uništavaju taj prostor.
Imamo primere na NBG gde su upravo na takvim mestima napravljeni parkinzi i gde će 99% stanara (i oni koji imaju i oni koji nemaju kola) reći da je bolje nego pre.
Imamo mi u Beogradu sasvim dovoljno zelenila i drveća, tako da navedene stvari (za koje se ja zalažem) neće mnogo poremetiti ekologiju, naročito ako se zasadi još drveća, jer jedno drvo vredi više nego jedan ar zapuštene livade koji ima bezbroj.
Neka osobe koje su išle u tu školu (ili čija deca istu pohađaju) koju smo gore naveli napišu kakav je status te livade čija bi se jedna petina asfaltirala, a ostatak uredio sa novim sadnicama (po mom predlogu) i koliko se koristi trenutno.