Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Ja opet kažem da treba prihvatiti realnost, a to je da se deca dovoze i odvoze kolima i ako su udaljeni par stotina metara. To se NEĆE PROMENITI.

Pa čak i da postoji 5-oro po odeljenju ko koristi kola, desiće se zastoj i potrebno je osmisliti prostor gde može da se stane par minuta.

Кажњавати, кажњавати и само кажњавати...

Etički? Iskreno, ne verujem šta čitam...

To što baš na kapiji škole nema mesta ne abolira ovaj polusvet od prekršaja. Neka izvade dupe iz limenke i dete za ručicu. Neće noge da otpadnu. Jel shvataš kakvo sranje ovi ljudi prave? Jel moguće da ne možeš najprostije da predvidiš gluposti koje mogu da se dese zbog ovakvih samoživih bića?

Šta me briga što ne može da parkira svoj limeni fetiš baš ispred školskog ulaza gde je semafor i pešački prelaz. Evo plače mi se od te tužne priče.

Jezivo bih kažnjavao vozače u ovoj državi na prvom mestu za bahatost i ugrožavanje drugih, bicikliste zbog vožnje gde im se digne patka i bez bljeskalica noću (300 din je prokleti komplet), i ove zombije što pešače i bulje u ekrane i izleću na ulicu kao da nema sutra.

Kako se zeljov u uređenoj zemlji sa dobrom kaznenom politikom dovede u red, a raspištolji se čim uđe u ovaj prostor sa nedefinisanom međom?

I posle se čudimo što imamo ovakvu kilometarsku temu i zašto smo tu gde jesmo.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694427#p694427:2har0a8q je napisao(la):
astrodule » 31 Дец 2019 07:47 pm[/url]":2har0a8q]Ne možeš kažnjavati (etički) ako ne postoji mesto gde mogu legalno da stanu.

A zasto bi moralo da postoji mesto? :bash:
Oce tako sutra helikopterom na krov skole da sleti jer nema gde da sleti legalno?

Ako negde nema parking mesta onda se NE IDE kolima ili se parkira malo dalje tamo gde ima mesta, gde to pise da svakom po rodjenju sleduje parking mesto bas tamo gde se taj zaputi?!

Власник ренџа увек овако..

Pa racuna covek nije sad zelena povrsina

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ništa dok se ne narod ne pobuni i krene da uzvraća istom merom - bahatošću na bahatost jer u ovakvim neuređenim društvima je to jedini način da se nešto promeni.

U Beogradu postoji armija placenih ljudi (komunalna i saobracajna policija) kojima je posao da kaznjavaju nepropisno parkirane.
E sad sto nece da se provozaju i malo dalje od centra grada je pitanje. Mozda nema kafica u blizini da se ugreju i ogrebu za kapucino?
A tog lika sa roverom i onog sa fijatom mogu i paukom da odnesu jer nije samo nepropisno parkiran vec i ometa saobracaj (pesacki)

ENRxQTKW4AA2eyE

https://twitter.com/Gazda_Milutin/statu ... 4278581248

Preko twittera prvo reagovala centrala grupacije, a zatim i direktor beogradskog hotela, i ako mu je verovati zaposleni je kaznjen.

I treba tako.

Opet, ostaje problem običnih vozila koji osim javen osude ne mogu nikako biit kažnjeni.

Ja zaista smatram da treba dozvoliti Gradu da ovo kažnjava. Jeste parking privatan, ali onda treba promeniti zakon i dati ovlašćenja Komunalnoj policiji ili opštinskim inspektorima da ovo kažnjavaju. Naravno, mora i Policija da sedne na taj okrugli sto i da se napravi rešenje.

Sramota je što se ovo dešava.

Mislim da bi mogla da se napravi jasna razlika izmedju privatnog parkinga i javnog parkinga u privatnom vlasnistvu, sto parkinzi po garazama i TC jesu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694272#p694272:1owuzbv4 je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 31, 2019 12:57 pm[/url]":1owuzbv4]Napraviš parking i infrastrukturu i školski čuvar malo uvodi red tako što tera vozače da stanu tako da ima mesta.

Ispred skoro svake škole i vrtića je haos u određenim delovima dana.

Evo sada gledam tu školu u Ace Joksimovića i vidim da imaju ogromnu zelenu površinu. Napravi se proširenje i asfaltira saobračajnica kroz tu livadu polukružno do ove slepe ulice koja izlazi na Ace Joksimovića. Taj asfalt iskoristiti da se napravi saobraćajni poligon. Ne znam situaciju na terenu, ali gledajući ostale škole, deca najviše vremena provode na asfaltu (fudbal, između dve vatr), a opet bi ostalo mesta i za zelenilo gde isto mogu da se igraju kada je lepo vreme.

edit: Evo skice na brzinu

file.php

Sjajno, što ne bismo i u drugim školama npr. dečje igralište, kao ovu zelenu površinu, preuredili u saobraćajnice, jer ionako ima malo automobila svuda. Napraviti još više prostora za :bg4: Da ne komentarišemo vlasničko-pravne odnose te parcele i kome uošte ona pripada i na šta bi takvo rešenje ličilo u praksi. A da se npr. organizuje prevoz dece u školu i sl.

Naš osnovni problem u Beogradu je upravo ovo - umesto da se stvari rešavaju suštinski zamazuju se građanima oči nekakvim neprimenjljivim uredbama i odlukama na koje se zaboravi posle par meseci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694427#p694427:1xhentc7 je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 31, 2019 8:47 pm[/url]":1xhentc7]Ne možeš kažnjavati (etički) ako ne postoji mesto gde mogu legalno da stanu.

Zapravo to je i suština problema: moram da stanem u Bulevaru na :bg4: jer ispred pekare nema mesta za parking, a moram da jedem burek. Nisam ja kriv što Grad nije obezbedio parking mesto.

Hehe - baš zanimljiva logika koja nas je i dovela do ovakve bahatosti po gradu. U jednom se slažemo - to je sada teško iskoreniti, jer se način razmišljanja promenio: pokupili smo sve najgore iz komunizma ("mora da mi se obezbedi parking mesto") i tranzicionog-kapiralizma ("može mi se, jer imam").

Te dve stvari su u velikoj koliziji - jer ako je neko samoživ i ne obazire se na druge, zašto očekuje da bi mu društvo izašlo u susret i prilagođavalo infrastrukturu trošenjem javnih resursa.

Ne, ako smo u kapitalizmu treba primeniti mere kapitalizma - zatući ga u glavu kaznama dok mu ne padne napamet da se bahati van svoje kuće. To je jedino rešenje i tako je svuda na Zapadu.

Nažalost policija i dalje ne sme da se razračunava sa time i to je problem slabih država kao što je ova naša.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695298#p695298:2bqdybwh je napisao(la):
sjcam » Sub Jan 04, 2020 7:37 am[/url]":2bqdybwh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694272#p694272:2bqdybwh je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 31, 2019 12:57 pm[/url]":2bqdybwh]Napraviš parking i infrastrukturu i školski čuvar malo uvodi red tako što tera vozače da stanu tako da ima mesta.

Ispred skoro svake škole i vrtića je haos u određenim delovima dana.

Evo sada gledam tu školu u Ace Joksimovića i vidim da imaju ogromnu zelenu površinu. Napravi se proširenje i asfaltira saobračajnica kroz tu livadu polukružno do ove slepe ulice koja izlazi na Ace Joksimovića. Taj asfalt iskoristiti da se napravi saobraćajni poligon. Ne znam situaciju na terenu, ali gledajući ostale škole, deca najviše vremena provode na asfaltu (fudbal, između dve vatr), a opet bi ostalo mesta i za zelenilo gde isto mogu da se igraju kada je lepo vreme.

edit: Evo skice na brzinu

file.php

A što ne bi odmah sve asfaltirali i napravili jedan mali divlji parking sa dva roma u plastičnim baštenskim stolicama koji će roditelje da usmeravaju na slobodno parking mesto za minimalnu novčanu nadoknadu (tarifa: "Daj kol'ko imaš"). Mislim da bi to bilo mnogo bolje i elegantnije rešenje, a koje uspešno funkcioniše u mnogim delovima grada.

Čak i ne mora da se puno to sada nešto asfaltira, može da se naspe lepo šoder; stave dve plastične baštenske stolice; dva roma; ogradi se ulaz lanacem ili kanisterima od 5L Akva Vive napunjenih peskom. To bi baš bilo super praktično rešenje koje bi rešilo sve probleme ove škole, učenika i njihovih roditelja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695116#p695116:x5itoppv je napisao(la):
astrodule » 03 Jan 2020 02:18 pm[/url]":x5itoppv]I treba tako.

Opet, ostaje problem običnih vozila koji osim javen osude ne mogu nikako biit kažnjeni.

Ja zaista smatram da treba dozvoliti Gradu da ovo kažnjava. Jeste parking privatan, ali onda treba promeniti zakon i dati ovlašćenja Komunalnoj policiji ili opštinskim inspektorima da ovo kažnjavaju. Naravno, mora i Policija da sedne na taj okrugli sto i da se napravi rešenje.

uh, naveo si celu armiju plaćenih 'kaznilaca', a na kraju verovatno niko ne bi bio kažnjen. čemu to, samo treba invalid da se parkira tako da ovog skota onemogući da izađe, pa dok ga pronađu, dok ga dozovu, dok on izađe... skot će se načekati i više mu neće pasti na pamet da tako parkira.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695299#p695299:38ss332t je napisao(la):
sjcam » Today, 07:47[/url]":38ss332t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694427#p694427:38ss332t je napisao(la):
astrodule » Uto Dec 31, 2019 8:47 pm[/url]":38ss332t]Ne možeš kažnjavati (etički) ako ne postoji mesto gde mogu legalno da stanu.

Zapravo to je i suština problema: moram da stanem u Bulevaru na :bg4: jer ispred pekare nema mesta za parking, a moram da jedem burek. Nisam ja kriv što Grad nije obezbedio parking mesto.

Hehe - baš zanimljiva logika koja nas je i dovela do ovakve bahatosti po gradu. U jednom se slažemo - to je sada teško iskoreniti, jer se način razmišljanja promenio: pokupili smo sve najgore iz komunizma ("mora da mi se obezbedi parking mesto") i tranzicionog-kapiralizma ("može mi se, jer imam").

Te dve stvari su u velikoj koliziji - jer ako je neko samoživ i ne obazire se na druge, zašto očekuje da bi mu društvo izašlo u susret i prilagođavalo infrastrukturu trošenjem javnih resursa.

Ne, ako smo u kapitalizmu treba primeniti mere kapitalizma - zatući ga u glavu kaznama dok mu ne padne napamet da se bahati van svoje kuće. To je jedino rešenje i tako je svuda na Zapadu.

Nažalost policija i dalje ne sme da se razračunava sa time i to je problem slabih država kao što je ova naša.

Pekara i kafić nisu najbolje poređenje sa kupljenjem dece iz škole ili vrtića i to je upravo ona fina razlika koja ne može da se definiše zakonom.

Neke stvari su neophodne, a neke nisu. Kafić i pekara nisu neophodne, kupljenje dece i parkiranje ispred svoje zgrade jesu. Kada pričam o etici, po shvatanju nekih fundamentalista, svima ovim sa slike na kolovozu treba napisati kaznu?
Pogledajte prilog 1
Ne možeš upravo zbog etike jer mesta u tom bloku nema za propisno parkiranje. Ti ljudi tu žive i ne možeš očekivati da neko svaki dan parkira 500m dalje, mada nigde u kraju nemamo dovoljno legalnih parkign mesta. To se mora tolerisati.

Kafići, kladionice, pekare - ne treba. To se ne može staviti u zakon, ali osoba koja će da krene da kažnjava to mora da oseti, a ne da uđe u bilo koji NBG blok i ispiše na stotine kazni nama koji parkiramo nelegalno, ali opet tako da ne smetamo. Živimo tu i znamo gde je OK. Ali problem prave oni koji ne znaju i dođu u obližnji kafić i parkiraju jedini na zelenoj površini. Mi, stanari ipak imamo crvenu liniju, a to je parkiranje na zelenoj površini to u kraju rade samo oni koji dolaze da nešto završe "na sekund" u Infostanu, Maksiju ili kafiću.

Shvatam ja da je skoro pa nemoguće da dođe neko sa strane i krene da kažnjava one koji zaista smetaju. To može samo neki lokalac koji zna prilike u bloku, koji zna gde ima slobodno mesto, gde je velika frekvencija pešaka i dostavnih kamiona.

Što se tiče argumenata tipa "hajde da asfaltiramo sve zelene površine da bi kola imala gde da se parkiraju", potrebno je napraviti razliku između zelene površine koja se koristi i zarasle zelene površine koja je decenijama prazna, blatnjava i neupotrebljiva. Takvih površina ima dosta i mnogo su veće koristi od asfaltiranja dela istih i uređenja ostatka sa nekom planskom sadnjom drveća i žbunja, nego da ostane površina koja posle svake kiše postaje blatnjava livada i gde po obodu neki parkiraju i samo još više uništavaju taj prostor.

Imamo primere na NBG gde su upravo na takvim mestima napravljeni parkinzi i gde će 99% stanara (i oni koji imaju i oni koji nemaju kola) reći da je bolje nego pre.

Imamo mi u Beogradu sasvim dovoljno zelenila i drveća, tako da navedene stvari (za koje se ja zalažem) neće mnogo poremetiti ekologiju, naročito ako se zasadi još drveća, jer jedno drvo vredi više nego jedan ar zapuštene livade koji ima bezbroj.

Neka osobe koje su išle u tu školu (ili čija deca istu pohađaju) koju smo gore naveli napišu kakav je status te livade čija bi se jedna petina asfaltirala, a ostatak uredio sa novim sadnicama (po mom predlogu) i koliko se koristi trenutno.

Dokle god nam se ne istera iz glave to da moramo kolima da dodjemo bukvalno ispred onoga gde smo krenuli ili cak, da udjemo kolima unutra, ako moze, ovakve stvari ce se desavati.

Koliko sam puta samo video da neko npr. ispred prodavnice hoce da se ,,umuva" kolima, a 10 metara odatle ima 3-4 slobodna i prostrana parking mesta, ali ne, on hoce sto blize. Pet koraka manje - pet koraka manje, samo da mu se du.e manje oznoji.

Da, zato se parkiraju ljudi na mesta za invalide, a recimo u Lidlu u Zemunskoj ispred samog ulaza nisu iscrtana parking mesta, već su tu stubići za vezivanja kučića, ali ljudi baš tu vole da parkiraju.

Zaista, mnogi kao da misle da će dobiti upalu mišića ako se parkiraju 20m dalje.

Čekamo taj Vesarin napredni sistem koji će kažnjavati svakoga ko stane negde na kolovozu na kratko.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695116#p695116:in3jta30 je napisao(la):
astrodule » Fri Jan 03, 2020 2:18 pm[/url]":in3jta30]I treba tako.

To što je TC privatno vlasništvo ne znači da ne važe zakoni. Ako ubiješ čoveka u TC, jednako ideš u zatvor. Sumnjam da naš zakon tretira privatni parking drugačije od državnog/gradskog/opštinskog s obzirom da su u svakom slučaju to javni parkinzi.

wk_":1e2nsktj je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695116#p695116 je napisao(la):
astrodule » Fri Jan 03, 2020 2:18 pm[/url]":1e2nsktj]I treba tako.

To što je TC privatno vlasništvo ne znači da ne važe zakoni. Ako ubiješ čoveka u TC, jednako ideš u zatvor. Sumnjam da naš zakon tretira privatni parking drugačije od državnog/gradskog/opštinskog s obzirom da su u svakom slučaju to javni parkinzi.
Naravno, kada napraviš sudar na parkingu TC uviđaj radi policija, ne obezbeđenje tržnog centra ili radnik iz KFC-a...

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja se ne slažem sa "ako ne možeš da ih pobedio, pridruži im se", tj. ne slažem sa time da neke stvari moraju da se prihvate kao takve, jer nema druge.

Odvođenje dece u školu/obdanište automobilom nije bitna radnja, od javnog značaja i sl. Nije automobil jedini način da se dete dovede do škole. Samo gledam koji je cirkus oko škola. Negde su prebacili ulice u jednosmerni režim, jer nisu mogli da se izbore.

Da li bi bilo lepo da postoji traka za "isporuku" dece, da li bi bilo lepo da svuda ima parkinga? Naravno. Bilo bi lepo mnogo toga. Ipak, ne mora se uvek ići linijom nižeg otpora, zbog malo komfora.

T-T

Ja sam mislio da treba ukinuti mnogo parking mesta u Beogradu u prometnim ulicama, a da ostanu samo ona za invalide, dostavu i ograđena javna parkiralista. Ali time bi se smanjio priliv novca drzavi, dalje mislim da nema potrebe da uproscavam, mislim da svi razumete.

Cak mislim da i da se uvede totalna zabrana pusenja na javnom mestu, prihod od aksciza na cigarete se ne bi smanjio ni priblizno (nego vrlo malo), koliko bi se smanjio priliv novca od naplate ulicnog parkiranja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695371#p695371:vty23jtb je napisao(la):
astrodule » Sub Jan 04, 2020 1:35 pm[/url]":vty23jtb]Da, zato se parkiraju ljudi na mesta za invalide, a recimo u Lidlu u Zemunskoj ispred samog ulaza nisu iscrtana parking mesta, već su tu stubići za vezivanja kučića, ali ljudi baš tu vole da parkiraju.

Zaista, mnogi kao da misle da će dobiti upalu mišića ako se parkiraju 20m dalje.

Čekamo taj Vesarin napredni sistem koji će kažnjavati svakoga ko stane negde na kolovozu na kratko.

Invalidi u mozak nema treće. Glume neku višu bahatu rasu.
Krenuli Vesićevi

Vrh