Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Ono što ne razumem je zašto se ide na Andrijevicu umesto direktno na BP?

Sličan razlog kao što se iz Preljine išlo na Požegu umesto direktno na Ivanjicu.

Svakako trasa nastavlja od Berana preko Poda ka Boljarima, a posle Poda trasa se baš približava BP, ne znam napamet ali nekih 10tak km. (Neko je napisao 8)

Odakle ti ova informacija?

Sličan razlog kao što se iz Preljine išlo na Požegu umesto direktno na Ivanjicu.

Svakako trasa nastavlja od Berana preko Poda ka Boljarima, a posle Poda trasa se baš približava BP, ne znam napamet ali nekih 10tak km. (Neko je napisao 8)
Mislim da je to petlja Crnča u opstini Bijelo Polje. Tu inace prolazi ovaj put koji rekonstruisu evo vec 2 godine Bijelo Polje Berane.
Ima i ova vest

Poslednja izmena:
Fenomenalna vest, meni neočekivana.
Ono što ne razumem je zašto se ide na Andrijevicu umesto direktno na BP?
I zašto druga trasa nije spustila od PG ka moru, bilo bi verovatno isplativije u ovom momentu?
U svakom slučaju, samo neka napreduje, da se spoje Bg i Br što pre.
Ovo je malo čudno i mislim da je nepotpuna vest. Deonica kroz CG košta milijarde evra. Šta može da se uradi za tih 200 miliona? Papirologija možda.

Ovo je malo čudno i mislim da je nepotpuna vest. Deonica kroz CG košta milijarde evra. Šta može da se uradi za tih 200 miliona? Papirologija možda.
Mislim da se EBRD (ko?)finansiranje odnosi samo ne deonicu KL-Andrijevica.
Tu ima nekih 20ak kilometara, iako je teren surov, neće baš koštati milijarde evra.
Pritom, moguće da će deo finansiranja biti iz budžeta Republike CG.

EDIT Navodno deonica košta oko 600 miliona (izvor).

Da prokomentarisem ovu novu najavljenu trasu od Ivanjice ka Boljarima, navodno sada je u prici trasa preko Kusica, Kladnice i Sjenice (evo vec spomenuta par puta u medijima).
Ne znam sta je razlog ali mi se cini da je ova deonica logicnija (nego ona preko Medjurecja Golije i Duge Poljane), verovatno i zbog samog terena i konfiguracije. Da li neko ima uopste neku mapu gde bi ta trasa uopste prosla?

Malopre sam prolazio kroz Laz i bila je incident situacija u tunelu.
Signalizacija je pokazivala da je brzina ograničena na 40kmh i čulo se obaveštenje da je sudar u tunelu.
20250711_100008.jpg

Da ispravim pre nego što se odomaći.

Trasa ide ka BOLJARU, ne ka Boljarima.

Ista situacija kao za Predejane. Vozim ka Predejanu/Boljaru (ne Predejanima/Boljarima).
Mozda u tvom kraju, kod mene se kaze ka Boljarima. Elem, tretira se kao imenica u mnozini. I Predajane nije dobar primer jer je imenica srednjeg roda. Drugacije se menja kroz padeze. Ako vec volis da ispravljas druge :)

Da prokomentarisem ovu novu najavljenu trasu od Ivanjice ka Boljarima, navodno sada je u prici trasa preko Kusica, Kladnice i Sjenice (evo vec spomenuta par puta u medijima).
Ne znam sta je razlog ali mi se cini da je ova deonica logicnija (nego ona preko Medjurecja Golije i Duge Poljane), verovatno i zbog samog terena i konfiguracije. Da li neko ima uopste neku mapu gde bi ta trasa uopste prosla?
Ova varijanta je kao sto si rekao logicnija i mnogo je lakse raditi. Objekata skoro da nema , tunela ce biti manje, mostova vise mada jos zvanican plan ne postoji i radice sve iz pocetka(mada ni na prethodnoj trasi nisu skoro nista uradili sem sto su potrosili pare na delimicno ispitivanje terena). Imam neku staru mapu od pre 7-8 godina mada posle Kladnice ne verujem da ce ici oko Sjenice ovom trasom vec ce se okrenuti ka Dugoj Poljani. A varijanta se zove Centar
IL-Pregledna_mapa-autoput-varijanta-centar.jpg

Da ispravim pre nego što se odomaći.

Trasa ide ka BOLJARU, ne ka Boljarima.

Ista situacija kao za Predejane. Vozim ka Predejanu/Boljaru (ne Predejanima/Boljarima).
Da dodam: vozim ka Pakovraću (od Pakovraće), Preljini (od Preljina), Lučanima (od Lučani)... a ne ka Pakovraćima, Preljinama, Lučanu. Nastavite niz :D

Ovo je po usvojenom prostornom planu:
1752234170119.png

Ima link na samom prostornom planu na tekstualni deo, gde ima detaljniji prikaz kroz koje parcele treba da prođe.

E sad neka neko umešniji kaže da li je to obuhvatilo promenu o kojoj pričaju, ili mora opet sve da se menja i plaća.

Mozda u tvom kraju, kod mene se kaze ka Boljarima. Elem, tretira se kao imenica u mnozini. I Predajane nije dobar primer jer je imenica srednjeg roda. Drugacije se menja kroz padeze. Ako vec volis da ispravljas druge :)
Ako je imenica u množini, onda bi bilo "ka Boljarama", opet nije ka Boljarima. Na -e se u nominativu množine završavaju imenice ženskog roda.

Stubline - ka Stublinama
Pojate - ka Pojatama
Zaovine - ka Zaovinama

Pa lepo ti kazem, Pakovrace, Predejane, to je srednji rod. Nije za poredjenje sa imenicama u mnozini tipa Mrcajevci, Boljari, Rtari, Lucani koje se menjaju drugacije.
Meni je zaparalo usi da novinari u prilogu cesto koriste genitiv kao i nominativ - "od Pakovrace".
@ivchonny je dobro primetio.

@Smederevac Ne moras ni menjati padeze, lakse je :ROFLMAO:

Drugar - mesto se zove BOLJARE, ne Boljari.
Pa lepo ti kazem, Pakovrace, Predejane, to je srednji rod. Nije za poredjenje sa imenicama u mnozini tipa Mrcajevci, Boljari, Rtari, Lucani koje se menjaju drugacije.
Meni je zaparalo usi da novinari u prilogu cesto koriste genitiv kao i nominativ - "od Pakovrace".

Drugar, mesto se zove BOLJARE, ne Boljari.

Prema tome, Boljare ide zajedno uz Pakovraće i Predejane.

A moraš biti precizan :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Не свађајте се око граматике ,него реците када креће изградња ка Злакуси:):)
Nema prostornog plana. Mirno spavaj Niko, neće ka Zlakusi(ama) niko :D

Drugar, mesto se zove BOLJARE, ne Boljari.

Prema tome, Boljare ide zajedno uz Pakovraće i Predejane.
Osim ako je Boljare množina od Boljar isto kao i što je Boljari množina od Boljar.
Muški rod, množina - znači da dativ mora biti isti i da glasi Boljarima.

5.4.1. LINK

ПадежБољаре (множина)Бољари (множина)Предејане (средњи род)Паковраће (средњи род)Прељина (женски род)Лучани (множина)
НоминативБољареБољариПредејанеПаковраћеПрељинаЛучани
ГенитивБољараБољараПредејанаПаковраћаПрељинеЛучана
ДативБољаримаБољаримаПредејануПаковраћуПрељиниЛучанима
АкузативБољареБољареПредејанеПаковраћеПрељинуЛучане
ВокативБољаре!Бољари!Предејане!Паковраће!Прељино!Лучани!
Инструменталс Бољаримас Бољаримас Предејаномс Паковраћемс Прељиномс Лучанима
Локативо Бољаримао Бољаримао Предејануо Паковраћуо Прељинио Лучанима

Dobijaju pored kredita EBRD i grant Evropske komisije od 200 do 250 mil EUR.
550-600 zvanicna vrijednost projekta. Za sada 100 miliona granta i 200 miliona povoljnog kredita. Zatvorice nekako Crna Gora u ostalih 5 godina 300 miliona i da se rasporedi po 60 miliona po godini iz budzeta njje strasno. PS. Petlja Crnca je zvanicna prica. Nije ovo sa sigurnoscu jer jos nemamo zavrsen idejni projekat/rjesenje. Mediji su o ovome pisali.

Mislim da je ovo 550-600 stara cijena, sada je procjena ukupne vrijednosti projekta 800 mil EUR, a vjerovatno ce to ici i vise.

Vrh