Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Gledao sam snimak iz tunela koji je napravio Vlad, i samo mi je prolazilo kroz glavu koliki je to posao. Na snimku izgleda veliko, mogu da zanisljim kako je kad si tamo uzivo.

Cestitke neimarima... radi se, a iskreno, mi koji gledamo snimke sa dronova, ne vidimo sta se desava u tunelima. Kao da su tamo neke rupe i.... nista... A u stvari, tamo se radi udarnicki, i to je rudarski posao. Prljav, tezak i za divljenje!

Potrebno je ne samo izdvojiti vreme otici do Lucana, nego i truda proci kroz tunel. Deluje bas klaustrofobicno i nimalo naivno. Dosta prasine, vlage i ko zna jos cega... A o vremenu da se izmontira ceo snimak i da ne pricam.
Svaka cast zaista, kapa dole!
P.S. Naravno da se radi, to su ogromni objekti, ovo je trenutno najveci dvocevni tunel u Srbiji ikada izgradjen. Kada se probije tunel kroz Frusku Goru, taj tunel ce biti prvi zvanicno (ako se ne varam).

Jao ljudi..... pa mi cemo iz Pz brze stizati do Bg nego vi u vreme špica po samom gradu 🥂 ( dobroooo, ne jos uvek, ali sada ima rupa i prolaz)

uau, nekada se putovalo preko 3h ( ok, mi smo putovali toliko, obicno ljudima treba krace)

Nije vise Cacak centar, stize ceo Zlatiborski okrug u severne krajeve, gotovi ste ;)

Iako nije jos zavrseno, iako ce nama doneti dosta problema u saobracaju, ja sam presrecna.
Vidi se svetlo na kraju tunela, bukvalno!

Iskustvo kaze da nece biti za Vidovdan i da se njima uvek sve komplikuje +9 meseci, ali ako sve nastavi ovako 2026. se ocekuje Seoba Srba u Vojvodinu :D (vise nego do sada)
Vi na Zlatibor, mi na Frusku goru :)

Ja presrecna, imam razlog da nazdravim :D

Iz pravca Zlatibora kad se uđe u Požegu - gde ćemo skretati na autoput ?

Prođe se prvi nadvožnjak (posle MOL pumpe) pa na petlji gde se sada skrene za Arilje ?

Snimak ekrana 2024-10-18 181955.png

Morace nesto da urade na delu petlje koji je u nivou, inace ce biti red od te raskrsnice pa nazad do Mol pumpe kilometar. Ili policija non stop ili promena prvenstva prolaza.

U stvari ne moze promena prvenstva jer se opet remeti glavni pravac, i bivsi i buduci. Mora neki tuzni tok.

Da je petlja nekada uradjena kako treba, tu bi lepo bila direktna rampa desno. Ali pruga je to blago zakomplikovala, i na kraju nista. Koliko bi samo udesa bilo izbegnuto za sve ove godine.

Da, mada petlja ce sama po sebi biti poseban problem.

Kad se ide ka Bg, nije veliki problem jer se silazi sa petlje i na raskrsnici skrece levo ka Arilju (raskrsnica ce biti usko grlo)

Ali za ove koji putuju iz Bg ka Zl je zeznuto jer dolaze na naš ulaz na petlju ( iz pravca grada) i cekaju ukljucenje, a to je jedna traka....

E sada, drugi problem je sam put kroz Tastipolje, tj ka Arilju.
Jedino sto je vazno da to nije velika razdaljina pa ako bi svi polako vozili i pratili kada postoji problem pa da idu drugim putem, ali petlja ceka i ceka.
Ima alternativa, ali nisu sjajne ali, tu smo, sve cete znati za brzi prolazak, sve "staze i bogaze" ;)

Ljudi, slike nisu sređene, nisu nesto bogzna ali kada se uvecaju, vidi se trasa malo bolje. ( ovde kad se ucitaju nisu mnogo jasne na zalost)
Nije mi bilo na mojoj strani automobila pa nisu slike previse detaljne,ali i ne vidi se pa nismo stajali.
Samo mali doprinos, napravili smo krug od petlje ka AP, a onda do magistrale ( i to ce biti dobra varijanta iako duza ali idete pravo na petlju i imate prvenstvo)
Rade i danas, najvise na onim zicanim delovima, mostovima nadvoznjacima kako se zove... izgleda impresivno, narocito kad se prolazi blizu.
20241019_095305.jpg
20241019_095324.jpg
20241019_095352.jpg
20241019_095359.jpg
20241019_095446.jpg
20241019_095450.jpg
20241019_095456.jpg
20241019_095508.jpg
20241019_095521.jpg
20241019_095523.jpg

Poslednja izmena:
Викенди, празници биће хаос! Нажалост! Да су бар урадили само тај крак ка Ужицу све би било много другачије!
bolje ovde guzva na ulazu na autoput nego onaj haos u ovcarsko-kablarskoj klisuri+neupotredivo bezbednije za voznju

Da, mada petlja ce sama po sebi biti poseban problem.

Kad se ide ka Bg, nije veliki problem jer se silazi sa petlje i na raskrsnici skrece levo ka Arilju (raskrsnica ce biti usko grlo)

Ali za ove koji putuju iz Bg ka Zl je zeznuto jer dolaze na naš ulaz na petlju ( iz pravca grada) i cekaju ukljucenje, a to je jedna traka....

E sada, drugi problem je sam put kroz Tastipolje, tj ka Arilju.
Jedino sto je vazno da to nije velika razdaljina pa ako bi svi polako vozili i pratili kada postoji problem pa da idu drugim putem, ali petlja ceka i ceka.
Ima alternativa, ali nisu sjajne ali, tu smo, sve cete znati za brzi prolazak, sve "staze i bogaze" ;)
Upravo skretanje iz pravca Užica ka Arilju i petlji Prilipac će biti najveći problem jer oni koji tuda idu moraće da propuste sve one koji idu iz pravca autoputa i Arilja ka UE i PŽ, ali i one koji iz same Požege idu ka Arilju i autoputu. Pri tom treba istaći da ni sada kad autoput još nije u funkciji saobraćaj na putu Požega-Arilje uopšte nije zanemarljiv. Misim da u će špicevima bez policijske regulacije tu biti praktično nemoguće uključiti se, naravno kružni tok bio bi najbolje rešenje ali za sada nisam čuo nikakve najave da je on tu planiran.

Zato i mislim da će u nekim periodima biti bolje ici do Prijanovića pa kroz podvožnjak do AP, naročito ko silazi sa AP u Požezi...jeste dalje, ali ako se zaglave na petlji koja i onako ima dosta saobracaja.....
U pravu si, i ne samo da je put prema Arilju vec opterecen, nego dosta je tu malih preduzeca, firmi, kuće pored puta....

Ali gotovo sam sigirna kada bi se policija STALNO angazovala i svi pazili, uz brzo resavanje sitacija kada je stvoren prekid saobracaja ( udes...) preusmeravanje itd... sve bi to bilo ok.
Ako moze jedna Guča da se obezbefi tako, e pa onda mogu svi i svuda. Naravno ovo je dug period, ali bolje patrole tako nego da nam neko gine svaki dan. ( pisem stalno o tome zato sto se desavalo da se neke stvari rese kao da neko čita " viša sila" ;) ). Ali sve u svoje vreme, u pravu je forumas gore sto kaze, sve je bolje od pritska u Klisuri koji se stvara sada, stvarno je dosta saobracaja.
Realno, koliki god da je zastoj, to je od Pz na sat vremena od Zlatibora, bice ljudi i strpljiviji za ostatak deonice, nadam se.

Ево имају форе годину дана да реше проблем, да ли кружни ток или једна саобраћајница попреко према Ужицу. Надам се да ово гледа неко ко има колико-толико мозга! Да сада решавају проблем у најави!

Када се сагледа сав ПГДС ка Пожези, прелази 30 000 возила дневно, то је већ јако озбиљна цифра за наше услове! Већина иде ја Ужицу скоро 16.000 ка Ариљу око 12.000 остало је локалног карактера али свеједно оптерећује саобраћајнице! Јасно је да до Сушице неће бити скоро горов Ап. Иста ствар и ка Ариљу! Преко је потребно направити крак ка Ужицу и олакшати ка Ариљу док се не настави градња која ће бити ко зна када....

Zaista bi proaktivno morali sada da nađu rešenje petlje. Odmah.

Raditi posle 2 god pod paklom saobraćaja bilo bi... crnogorski :)))
Да, исправно, то је српски начин да се ради. Није најбољи. Црногорце је административно прогласио Тито, језик је административно прогласио Мило. Они су Срби, као и ми.
А чак је њихов део аутопута још професионалније урађен, са мањим радијусима кривина, одличан је. А сетите се шта се дешавало код нас са петљама Појате и Паковраће, тј. колико је и нама требало времена да урадимо ствари исправно.

Ovo me uvek slatko nasmeje. Crnogorski autoput je kasnio dobrano. Treba li da se pominje da petlja Smokovac nije ni bila uračunata u cenu i morala se naknadno ugovarati? A tek prilaz petlji Mateševo? I dalje rekonstrukcija puta do Kolašina koja se radila posle otvaranja autoputa u sred sezone. A tek vesela petlja Veruša koja je sva na stubovima a i dalje nema kršten prilaz ako se nešto nije promenilo. Ništa oko tog autoputa nije za primer.

@херцеговац Davno sam naučio da drugima ne govorim kako se oni osećaju. Nacionalnost u modernom smislu i onako postoji tek 200nak god, sve je to pitanje srca...

Hteo sam reći, treba raditi proaktivno, ne reaktivno, skuplje, teže i sporije... U tom smislu možeš da shvatiš odrednicu "crnogorski" kao opisni pridev pogrešnog manira planiranja.

Ps. Petlja Verusa još stoji nako kako je osvanula...

Vrh