Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

@WLABmz u kojoj tacno banci je fiksna naknada za placanje karticom?

У праву си. За Дину је само фиксна, а за остале је у промилима, на трошак продавца, као што си и окачио линк. Дакле, ни о каквим процентима, нити о додатном трошку за купца нема ни речи.

u inostranstvu kada plaćam karticom e tu već zaračunavaju neku naknadu.

Зависи од банке. Већина банака не наплаћује провизију за плаћање картицом у иностранству (Моби, Поштанска, Уникредит знам сигурно да не наплаћују). Рајфајзен наплаћује 1% провизију за плаћање картицом у иностранству. Међутим, требало би имати евре на картици, јер се у супротном наплаћује конверзија из динара у евре по курсу банке који је углавном лош (осим Поштанске, за рачуне пренесене из бивше МТС банке). За све трансакције у инстранству се за обрачун користи евро, а ако се плаћа у некој другој валути врши се конверзија те валуте у евро по картичном курсу, који је добар.

***

Дакле, картице треба знати користити, добро се упознати са различитим условима различитих картица и банака и никакве додатне трошкове у вези са њиховим коришћењем нећеш имати.
 
Nisam stigao sinoć.
Popodne i rano s večeri, kolona na Pakovraću bila je oko 2km. U nastavku, put nije mogao da proguta sav taj saobraćaj, tako da je u nekim trenucima trebalo od naplatne rampe do Zlatibora i celih 3h, a uglavnom su ljudi prijavljivali 2 - 2,5h. (U normalnim okolnostima treba neznatno više od sata).
Dosetljiviji su se isključivali na Preljini pa Kružnim putem do puta za Guču, ili na Ljigu pa preko Divčibara i tako alternativnim stizali do Užica.
 
Davno je to bilo, i ja se sećam da se stizalo magistralom Čačak - Požega za oko pola sata.
Ali dosta toga se promenilo, mnogo više saobraćaja, autoput do Čačka je generisao dodatni saobraćaj, Zlatibor se poprilično izgradio, Tara, Zlatar...
Uostalom i PGDS pokazuje konstantno uvećanje saobraćaja (osim onih par godine zbog kovida).
Očekujem tek povećanje za godinu dve kada Požega dobije priključak na A2 i kada Čačak dobije i drugi izlaz na autoput (Moravski koridor).
 
Generalno, kad nisu ovakvi pretpraznički ispadi, Užice - napl.rampa prelazi se za oko 45 minuta, uz vožnju po ograničenju ili tek nešto iznad bez preticanja preko pune i bilo kakvog rizika. Nađe se uvek neki sporiji kamion ili auto, ali uglavnom se vozi sasvim solidno i može da se nađe rupa iz suprotnog smera za preticanje.
Ovo juču je jedan od onih dana. Danas je već suprotno. Pusto, nigde nikoga. Ko je hteo, otišao je juče.
 
Ako, ako, samo dolazite, sto je veca guzva, veci je pritisak da se zavrsi do Pz, a posle nek nam je Bog u pomoc ;)
U svakom slucaju, svim kolegama sa foruma zelim srecnu i uspesnu 2024. godinu! Da pređete sto vise kilometara, bezbedno i nek je sve auto-put!
Eto, da u 2024. saznamo da je probijeno Munjino brdo i da nas ovde na forumu ima sto vise.
Srecna Nova godina!
 
30. juna najavljen zavrsetak iskopavanja Munjinog Brda od strane CRBC. U oktobru zavrsetak gradjevinskih radova na tunelu. U decembru su iskopali 120 metara a trenutno se kopa 4,8 metara dnevno na 4 mesta.
Na zalost pogresno si razumeo. Na cetiri mesta se probija po 1,2m sto je ukupno 4,8m dnevno na celom objektu , a ne 4,8m na svakom mestu gde se kopa tj. Izvinjavam se ako sam tebe pogresno razumeo. Dva ulaza I dva izlaza u dve cevi. Ali I to je itekako bolje od onog sto smo Roske I ja videli letos. Iskreno vise verujem kinezu nego ovim nasim.
 
Moguce da je tako Krcane. Jedino sto me buni je sto Vesic kaze da su u Decembru iskopali 120 metara, a da su sada navodno usli u povoljniju geologiju i sad kopaju 4,8 metara sto na mesecnom nivou je nesto tek neznatno bolje. U svakom slucaju postoji rok od Kineza za probijanje i to je najbitnije.
 
Jel postoji neki link/video gde bi mogli da pogledamo tu izjavu oko tunela?
 
Da su kašikama kopali da beže iz zatvora, do sada bi prokopali, otkad se kopa i koliko se odlaže.
U međuvremenu, počelo je u kontra smeru. Nepregledna gužva ka Čačku od Zlatibora. Na gužvu, za sat su se dogodila 4 udesa, što je samo pogoršalo stanje.
Ko ne mora u Čačak, neka još od Užica beži na alternativu i ode preko Divčibara i uključi se na ap kod Lajkovca. Vreme će mu biti skoro isto, a neće se nervirati u zastojima. Po iskustvu, kad ovako krene, do kraja dana biće još zastoja.
 
Pre par meseci je neko na ovom forumu postavio snimak Sićveovog gostovanja na nekoj TV, gde je rekao da kad prođu nepovoljnu stensku masu, dnevno će kopati valjda 4-6 metara, ako se dobro sećam.
 
Fenomenalno, još malo pa će se setiti kao Alijev u Azerbejdžanu da postavi bukobrane celom dužinom ap. Da se ne vidi realnost pored istog... Dok ne uvede konja u Skupštinu i ne spali Beograd, nećemo shvatiti ko je zajahao.
 
Šteta, sklonili su prugu pored Beograda na vodi. Vidi se i sa Gazele, ali ukidoše joj status autoputa. Inače, ...
 
Најбољи је поглед са Београда на води, на Старо Сајмиште....
 
Vrh