Šta je novo?

Automobilska industrija

Teško da će se naspavati u time. Ja ne naidjoh ni na jedan udoban i netrvd SUV u toj srednjoj klasi. Ako nadješ javi. GLE mi je bio udoban ali to možda zato što nije bio moj i što je skup :) morao bih da ga provozan par dana za stvaran osećaj.
Nemamo mesta na parkingu za njega, ovo je maksimum koji može. Još ja ranije tražim ML i vidim nema, reko kako nema čuvenog ML-a kada ono tu veliki i skupi GLE, kao zamena.
Bitno mi je da je udobniji ako može od trenutnog, a da ima iste performanse.
Nekako mi pada na pamet tu samo Mercedes.
Ima i taj novi Rexton(taj mu je i najviše odgovarao po udobnosti, ali je bio polovinu vremena kod majstora), ali je isto velik.
Jedino veće parking mesto onda i više novaca za prelazak na taj veći/viši klasu.
I dalje mislim da je najbolji noviji GLC povodom ovog pitanja/tražnje.

Стелантис у Крагујевцу: За исти посао, за италијанске раднике €2100, а за српске €600 месечно.

Није ваљала Застава — робујмо жабарима. Биће нам супер. Што је @Bender Rodriguez пар пута написао, ово је дупе континента, а не држава.

Šta mislite o novom Superb-u?
Koji bi mu bili rivali i koja je po vama dosta bolja limuzina, a da nije mnogo skuplja?

Šta mislite o novom Superb-u?
Koji bi mu bili rivali i koja je po vama dosta bolja limuzina, a da nije mnogo skuplja?
Мислим да у том ценовном рангу нема конкуренцију (~40к).
Одличан цена/квалитет однос, простран унутра, огроман гепек...
Мислим да је бест бај у овом тренутку, иако 40к није уопште мало пара.

Е сад, Шкода генерално није позната са превише технолошких џиџа биџа, па тако то може бити велика замерка.

Класна конкуренција му је Пасат, који је само у караван варијанти, па може да засмета (лично нисам љубитељ каравана).
Мазда 6 (сада само 6е) би могла да помрси рачуне, али има драстично мањи гепек.
Ауди А6 је ценовно далеко испред Шкоде, мислим да он не може да уђе у конкуренцију.

Početkom oktobra, fabrika Stelantis u Kragujevcu primiće dodatnih 200 marokanskih radnika, koji će se pridružiti stotini koji su već pristigli prethodnih dana

Jbt brate šta ja čitam, koliko je ovaj svet otišao u k...

Искрен да будем, не разумем ни наше људе који немају никаква примања јер не раде, али им је мало нпр. 600€.
У свакој могућој математици, 600€ > 0€, али очигледно да већина људи има неки послић са стране или им родитељи/деца помажу.

Да не причамо о менталитету доброг дела радника којима је "испод части" да раде на траци у фабрикама.

Иначе, начуо сам да фирме планирају полако да се селе у Египат, јер је плата радника тамо ~150€.
Неће их то спасти, пропашће већина под налетом Кинеза, али ће извршни директори измусти што народ што фирму за још мало пара од бонуса.

У свакој могућој математици, 600€ > 0€, али очигледно да већина људи има неки послић са стране или им родитељи/деца помажу.
Ne, nego prosto nađu drugi i plaćeniji posao.
Да не причамо о менталитету доброг дела радника којима је "испод части" да раде на траци у фабрикама.
Svuda u svetu je tako. Zato što bagrra od poslodavaca prave od fabrika i radnika u njima roblje.

images(2).jpg

***и га, немаш школу, радиш на траци.
Simple as that.

Ne, nego prosto nađu drugi i plaćeniji posao.
Причам за оне који не нађу посао, али одбијају такве послове. Знам и такве.

За израбљивање се слажем, нарочито на производној траци у фабрици аутомобила.
Али и даље се не слажем да је боље седети на бироу беспослен, а свесно одбити 600€ нпр.

bilo je dobro zemljacima iz kga dok je tralo
malo rade, neka plata kaplje, drugi poso pored toga, milina

***и га, немаш школу, радиш на траци.
Simple as that.
Osim što nije tako, pogotovu ne danas i pogotovu ne u raspaloj Srbiji. Uopšte nije tačno da robovske poslove rade samo oni koji ne žele da se potrude ili nemaju ništa od škole.

To je mentalitet robovlasnika i korporatoida, da samo oni koji nemaju školu ili se ne trude, nemaju para i lep život. A da svi drugi mogu da žive super i srećno. Mogu k...

Cela planeta živi sve gore, dok par procenata faraona i robovlasnika na vrhu ne znaju šta će više sa parama jer im cifre kojima raspolažu više ne staju na displeje i priznanice u bankama. A analni otvor su već X puta popunjavali parama i zlatom pa ih je smorilo i ne znaju šta će više od obesti.

I onda posle što neće čovek da radi kao rob(ot) u fabrici za 600 evra. Pa neće. Jer mu je muka više, jer je većina pre toga prošla kroz neko drugo ropstvo i istrošilo zdravlje na tome.

I kamo sreće da toga bude još više, pa da prsne ceo sistem ko dulek. Ali nema veze, prsnuće i bez toga. Još 15ak godina ovim tempom i smerom i biće nova krizetina naspram koje će ona iz 2008. delovati kao mala beba. Ali dobro, možda tako i treba. Možda i nismo svi za bolje. Kad ne umemo da napravimo socio-ekonomski sistem koji ne pršnjava svakih 10 godina i koji ne počiva nan deluziji da svega na svetu ima beskonačno.

Poslednja izmena:
Искрен да будем, не разумем ни наше људе који немају никаква примања јер не раде, али им је мало нпр. 600€.
Зашто да се мучи и да троши своје време испод цене исплативости?
И онако по фабрикама раде углавном људи са села којима је то само додатна зарада.

Није да средња класа у Србији нема од чега да живим. И у Југославији је већина радника у фабрикама била са села и настаављала ситније бављење пољопривредом паралелно са радом у фабрикама. Мањи је проценат градског становништва у тој класи. Градско становништво без високог образовања углавном тежи да се бави пословима из терцијарног сектора.
Када су отваране фабрике по Србији последњих 20ак година, углавном су купили радну снагу са села.
Оно што одбија ту популацију да ради за било које паре јесте мањак слободног времена за пољопривредне радове или занатске радове поред посла.

Sve je to super ali onda nema kukanja na migrante. Nećeš da rsadiš? Izvoli kopaj ili živi od mame i tate i to je to. Možda treba izmestiti fabriku iz Kragujevca u Prokuplje.

Pa zapravo ne, jer pitanje puštanja migranata ne treba da bude izbor samo državne uprave, nego treba i sam narod da se pita o takvim stvarima.

Drugo je što mi u Srbiji živimo u diktatorskom dupetu kontinenta, a što i u svetu Evropi, Americi i Australiji je u zadnjih 30 godina raširena ta neka škola misli da o migracijama treba da odlučuju samo vreće bogatih govana u skupštinama i vladama, odsečeni od realnosti i svojih građana. Ali to ne menja činjenicu da je uvoz migranata (pogotovu kad su iz teookratskih vuko..bina) stvar cele nacije. I da cela nacija treba o tome da odlučuje.

Tako da na kraju dana - ne, ne stoji to "ako nećeš ti da radiš za bedu, ima Ahmeda i Džamara koji hoće". Nismo stvorili države i društva i sve što imamo danas da bi bogate vreće govana u foteljama uvozile šta stignu i da bi nam ti maliciozni termiti iz svetskih bestragija dodatno srozavali društvo i pravili nove probleme. Usput, rekao sam "dodatno", dakle još više nego što je već srozana Srbija.

Poslednja izmena:
Jbg ne postoji zemlja (barem na nasem kontinentu) koja nije uvezla migrante. Ako odredjene poslove nema ko da radi jer im je ispod casti onda ti poslovi prestaju da postoje, a uz to je i cela nacija na gubitku. Nije tu samo bogatstvo ima poslova koje jednostavno ne mozes da platis odredjenu sumu ili mislis da motaci kablovca trebaju da zaradjuju kao doktori specijalisti? Cemu onda skola?

Ne postoji ni zemlja na svetu bez korupcije. Ili sirotinje. Ali ono što razlikuje uspešne i održive zemlje od drugih jeste koliki su stepeni te korupcije, siromaštva, šta se radi povodom toga, kakav je trend (uzlazni ili silazni), itd.

E isto tako je i sa migracijama. Sve zemlje na svetu imaju migrante i migracije. Ali ono što čini razliku su kvalitet tih migracija, kao i kvantitet, polise, strategije, stepen asimilacije, integracije, stepen poštovanja domaćina i pravila, itd.

A Marokanci, kao mešavina Arapa i Afrikanaca, su kvalitativno prilično slabo kotirani u poređenju sa nekim drugim.
Nije tu samo bogatstvo ima poslova koje jednostavno ne mozes da platis odredjenu sumu ili mislis da motaci kablovca trebaju da zaradjuju kao doktori specijalisti? Cemu onda skola?
Ovde nije reč o motačima kablova, koliko sam ja upoznat i koliko sam shvatio.

A i doktori će kad tad imati bedne plate kada i u njihovoj sferi i struci počnu da uvoze sve i svašta. Za mnoge profesije (ne sve, ali mnogre) biće nebitno jesi li vredan i odgovoran ako ima neki pajser koji će raditi za manje nego ti, makar i za dlaku manje.

Svima će nam doći glave te masovne migracije i/ili "pozajmljivanje radne snage" iz svetskih bestragija i košnica. Ljudi kojima su pare i moć pojeli mozgove a i ljudskost (političmari i korporacije) misle da time rešavaju dva problema. Profit (za sebe, naravno, sigurno ne za tebe i mene i društvo) i ekspresno nadoknađivanje nedostatka radne snage u tom momentu. Ali ne vide, odnosno zabole ih, što sa rešavanjem dva problema na taj način, stvaraju sto novih, mnogo većih i mnogo gorih.

Ali ta šizofrenija prolazi jer je ceo globalni socio-ekonomski sistem šizofren a dovoljno ljudi ubeđeno da nema drugih načina i da nadležni znaju šta rade (što ne može biti dalje od istine). I naravno, dovoljnom broju ljudi je ispran mozak da ako nešto ne štima, to je jer oni ne rade dobro i dovoljno, a ne što su korporacije i političari nešto syebali i što nemaju blagog pojma šta rade. Ali dobro. Zato će sve to uskoro i pući.

Sve je to super ali onda nema kukanja na migrante. Nećeš da rsadiš? Izvoli kopaj ili živi od mame i tate i to je to. Možda treba izmestiti fabriku iz Kragujevca u Prokuplje.
Зашто да доводимо стране раднике? Нек ураде анализу тржишта рада, ако нема радника, нек не праве фабрику.

Иначе за стране раднике се уплаћују мањи доприноси. Послодавцима је зато исплативије да запосле више радника миграната по цени мање домаћих.

Све остало је пропагандна фарса за медијско оправдање увоза радника.

Зашто да доводимо стране раднике? Нек ураде анализу тржишта рада, ако нема радника, нек не праве фабрику.

Иначе за стране раднике се уплаћују мањи доприноси. Послодавцима је зато исплативије да запосле више радника миграната по цени мање домаћих.

Све остало је пропагандна фарса за медијско оправдање увоза радника.
Nema fabrike, nema pdva, nema zaposlenosti… sve je to lepo pricati iz sadasnjeg vremena ali 90ih i 00ih mi iz unutrasnjosti bi bili srecni cak i da smo imali da motamo kablove ali nismo. Najbolje da se vraimo u to vreme. Bilo je snalazenje i prezivljavanje. Strani radnici koliko znam vise nemaju manje doprinose.

Усвојен је нови закон о раду којим имају мање доприносе од наших радника.
Нисам за 90те и 2000те, али сам и против шкртица од послодаваца.

Vrh