Ne postoji ni zemlja na svetu bez korupcije. Ili sirotinje. Ali ono što razlikuje uspešne i održive zemlje od drugih jeste koliki su stepeni te korupcije, siromaštva, šta se radi povodom toga, kakav je trend (uzlazni ili silazni), itd.
E isto tako je i sa migracijama. Sve zemlje na svetu imaju migrante i migracije. Ali ono što čini razliku su kvalitet tih migracija, kao i kvantitet, polise, strategije, stepen asimilacije, integracije, stepen poštovanja domaćina i pravila, itd.
A Marokanci, kao mešavina Arapa i Afrikanaca, su kvalitativno prilično slabo kotirani u poređenju sa nekim drugim.
Nije tu samo bogatstvo ima poslova koje jednostavno ne mozes da platis odredjenu sumu ili mislis da motaci kablovca trebaju da zaradjuju kao doktori specijalisti? Cemu onda skola?
Ovde nije reč o motačima kablova, koliko sam ja upoznat i koliko sam shvatio.
A i doktori će kad tad imati bedne plate kada i u njihovoj sferi i struci počnu da uvoze sve i svašta. Za mnoge profesije (ne sve, ali mnogre) biće nebitno jesi li vredan i odgovoran ako ima neki pajser koji će raditi za manje nego ti, makar i za dlaku manje.
Svima će nam doći glave te masovne migracije i/ili "pozajmljivanje radne snage" iz svetskih bestragija i košnica. Ljudi kojima su pare i moć pojeli mozgove a i ljudskost (političmari i korporacije) misle da time rešavaju dva problema. Profit (za sebe, naravno, sigurno ne za tebe i mene i društvo) i ekspresno nadoknađivanje nedostatka radne snage u tom momentu. Ali ne vide, odnosno zabole ih, što sa rešavanjem dva problema na taj način, stvaraju sto novih, mnogo većih i mnogo gorih.
Ali ta šizofrenija prolazi jer je ceo globalni socio-ekonomski sistem šizofren a dovoljno ljudi ubeđeno da nema drugih načina i da nadležni znaju šta rade (što ne može biti dalje od istine). I naravno, dovoljnom broju ljudi je ispran mozak da ako nešto ne štima, to je jer oni ne rade dobro i dovoljno, a ne što su korporacije i političari nešto syebali i što nemaju blagog pojma šta rade. Ali dobro. Zato će sve to uskoro i pući.