Meyraf
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.06.2022.
- Pohvaljen
- 2.237
Нешто ми није јасан тај пословни модел, тј. зашто је БАС-у примарни извор зараде продаја карата.Provizija od 2% je veliki trošak za BAS. Zašto? Pa zato što BAS radi za proviziju a 2% kartičar naplaćuje na ceo iznos karte! Recimo ako je karta 1.000 din a BAS od toga ima recimo 8% to znači da mu je zarada 80 din. E sad provučeš karticu na 1.000 din provizija je 20 din što je u odnosu na proviziju BAS-a neverovatnih 25% (ili 1/4 zarade!) . Eto to mi se čini kao razlog izbegavanja naplate karticama.
Нпр. аеродроми не продају авио карте, већ зарађују наплаћујући авио компанијама таксу по путнику (коју, пак, путници плате кроз карту). Поред тога, аеродроми зарађују и продајући Хермес мараме, Босове кравате и сличне трице. И онда, наравно пусте сваког да оде у тоалет, и оне који путују и оне који их прате ил‘ дочекују.
Што дуже пратим ову тему, то ми се више чини да БАС заправо не разуме ни посао који му је поверен, нити како од тог посла може да се направи зарада. Стога је и једино логично да БАС какав је престане да се бави тим послом и препусти га некоме ко ће умети и да ради и да заради.