Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 295 95,2%
  • BMC

Glasovi: 15 4,8%

• Ukupno glasača
    310
Solaris ne samo da nema klimu, ne treba zaboraviti ni razne rupe u karoseriji koje sluze kao ventilacija u letnjem periodu ;)

Vozim danas Zrenjaninskim putem ispred mene #879 ide prazan,jedno 50km/h vise dimi na iber lauf nego na auspuh.Zar nisu mogli i motore da remontuju kada su vec sredjivali limariju?

20200513_203205.jpg

Nesto kasnije sam ga i uslikao

Novosadski BMC-ovi stoje na parkingu Temse na autoputu,lepo izgledaju u svetloplavoj boji.Turci se bar nisu previše trudili oko boje pošto Istanbul farba autobuse u istu boju:)

Njima baš i nemamo mnogo na čemu da zavidimo kad je gradski prevoz u pitanju. Skoplje nije uporedivo sa Beogradom ni po veličini, a ni po broju stanovnika, al bi im baš zbog toga trebalo biti lakše da organizuju javni prevoz. Mnogo pre nas su bili opitni centar za kineske autobuse, s obzirom da im se popriličan broj Yutong double decker-a kotrlja ulicama. Dizajnom bi trebalo da podsećaju na stare londonske routemaster-e, a po mom mišljenju su čist i nepotreban kič. Ukrajinski LAZ im se isto pokazao kao promašaj, a i inače im se još dosta starudije kotrlja ulicama, mada nisam tako skoro bio u Skoplju. 33 autobusa nije malo za grad veličine Skoplja, al opet kad su poslednji put kupili nešto novo? Voleo bih da se i Beograd opredeli za MAN, al ne za prethodnu generaciju Lion's City-a. Prava je šteta uzeti stari model, kad je aktuelna generacija već neko vreme prisutna na tržištu, a odaje utisak da je miljama ispred svog prethodnika. A ovi njihovi MAN-ovi mi se ovako, koliko se već može videti na fotografijama, čine da su opremom siromašniji. Prosek od nešto preko 300.000 evra po vozilu mi se čini pomalo visokim, s obzirom da dve trećine od 33 vozila čine solaći. Conecti za Novi Sad su bili ispod 190.000 evra po komadu, što se već dosta puta pominjalo na forumu. Doduše, ne znam dal se ta cena održala i za ovaj drugi kontinent što je isporučen pre par meseci.

Да, Скопље је, историјски, баш омануло са јавним превозом. Довољно сам матор да се сећам да су, покушавајући да некако поправе ствари, још за СФРЈ расписали референдум - за и против трамваја. Гласали су против, и онда су пустили, први можда и у Европи, у социјалистичким земљама свакако, приватнике да возе. Како то није решење, у последње време свашта покушавају, па би поново и иначе најразумније решење за такав град, а то је трамвај.

Vozio sam se juče, sa 3 linije.

Po toplom danu, najgore prošao u IK112LE #3212 u kome je, na sredini pored otvorenog prozora, pakao. Linija 305,nije bilo buseva ispred neko vreme, napunio se da kažem sa nas 30-ak,tek posle su nas, sva sreća pretekli prazni 304 & 307.

Posle 31.,bila je gužva, vreme oko pola 6,Solaris prednji deo, da kažem iza drugih vrata, odlično ide, brzo je stigao do trga.
Kada sam se vraćao 31., #3103 i njegova treća vrata, ona guma polu otvorena na sredini, samo vozilo ide ok.
Posle toga, IK112m sa M & M na liniji 50,radilo grejanje...

Vraćao se sa Higerom #3521 koji je i pored motora pozadi hladniji, a i kip prozori su mnogo bolje rešenje nego kao kod IK serija.

Ima nedoslednosti kod vozača, u otvaranju vrata kada se ulazi, neki kao što je propisano otvaraju samo prva, a neki otvaraju sva, i desilo mi se da čekam 10m 31. kod prvih, što inače nikad ne radim,a da on otvori sva vrata.
Svaki vozač, kako mu dune radi.

Što se tiče zaštitne opreme ljudi generalno, jako slabo, svaki 4. ima.

Prilozi

• IMG_20200513_214045_50.jpg
    IMG_20200513_214045_50.jpg
    378,1 KB · Pregleda: 2.670
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738467#p738467:2n7nhno5 je napisao(la):
Пантограф » Čet Maj 14, 2020 2:24 pm[/url]":2n7nhno5]Да, Скопље је, историјски, баш омануло са јавним превозом. Довољно сам матор да се сећам да су, покушавајући да некако поправе ствари, још за СФРЈ расписали референдум - за и против трамваја. Гласали су против, и онда су пустили, први можда и у Европи, у социјалистичким земљама свакако, приватнике да возе. Како то није решење, у последње време свашта покушавају, па би поново и иначе најразумније решење за такав град, а то је трамвај.

Njima bi baš trebao tramvaj, s obzirom da imaju velikih problema sa zagađenjem vazduha, pa s toga nije loše što kupuju bar autobuse na metan, a još su i stare SANOS-e 115 opremali bocama za, mislim, CNG.

Za popravku 559 autobusa: Raspisan tender za servis klima-uređaja
S. B. M. | 14. maj 2020. 10:52 | Komentara: 1

GSP raspisao tender za servisera klima-uređaja u vozilima. Građani se nadaju da će i odluka o nekorišćenju klime biti ukinuta

NAJAVA da ćemo se ubuduće voziti bez uključenih klima-uređaja u vozilima javnog prevoza, zarad sprečavanja širenja virusa korona, uznemirila je Beograđane. Ipak, GSP je raspisao tender za popravku klima u 559 autobusa i 41 minibusu.

Otvaranje ponuda je 8. juna. Otvoreni prozori u vozilima GSP zasad su dovoljni, ali uskoro neće moći da rashlade vozila.

Građani se nadaju da će i odluka o nekorišćenju klime biti ukinuta.

Najduži rok za popravku kvara i obavljanje usluge je 24 sata, od trenutka kada GSP pozove servisera. Klima-uređaji moraju da se popravljaju u saobraćajnim pogonima prevoznika, a maksimalni broj vozila dnevno za koje će GSP uputiti nalog za popravku ne može biti veći od pet.

- Izabrani ponuđač je obavezan da, prilikom servisiranja i popravke uređaja, delove zameni novim, a ne korišćenim ili remontovanim delovima.

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... a-uredjaja

giphy.gif

Zbog čeka i ko raspisuje nabavke za popravku klima svake godine tek na leto? Fora sa klimom je da radi kada je toplo, ne da budu popravljene u oktobru kada prođe sezona.

A koja je fora sa popravljanjem ove godine, ako je već nećemo uključivati? Jel će sledeće godine biti nemoguće da se bilo šta radi na njima ako se ove godine ne budu očistile i popravile?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738698#p738698:2akf87yg je napisao(la):
Biciklistkinja » Pet Maj 15, 2020 9:59 am[/url]":2akf87yg]Zbog čeka i ko raspisuje nabavke za popravku klima svake godine tek na leto? Fora sa klimom je da radi kada je toplo, ne da budu popravljene u oktobru kada prođe sezona.
Pa da bi Groxy mogao opet da kaže kako nijedno vozilo neće biti bez klime do 1. novembra.

9. jul 2019, Goran Vesić: Od 1. novembra nijedan autobus neće biti bez klime

Neko zakuco retrovizor nije prvi put desava im se ...ili je neko gadjao necim...

Juri ka Trgu :D

gJs2oTg.jpg

I Japanac koji se vraca ka Knezevcu, na 3A..

stY0OHv.jpg

Vrh