Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Da li ima smisla da opet prozivam nadležnu instituciju?

Ako već morate da letite, gledajte da bude noćni let jer njegov dron ne snima noću. Svima koji sleću na 12L želim puno sreće, nadam se da će ova leteća nadstrešnica biti predupređena.

bpl.rs:

MapaOdobrenihLetovaApr2025.JPG

Youtube Vlogzilla Beograd Srbija:

Lukoil.JPG

Google Earth:

DronApr2025.JPG

Zar nema neko ograničenje softversko da ne može tu da ga digne?
Da li je već prijavljivan i sa kojim ishodom

Prilozi

• IMG_0972.jpeg
    IMG_0972.jpeg
    90,6 KB · Pregleda: 40
  • IMG_0973.jpeg
    IMG_0973.jpeg
    84,8 KB · Pregleda: 39
  • IMG_0974.jpeg
    IMG_0974.jpeg
    101,5 KB · Pregleda: 31
  • IMG_0975.jpeg
    IMG_0975.jpeg
    93,4 KB · Pregleda: 33
  • IMG_0976.jpeg
    IMG_0976.jpeg
    118,7 KB · Pregleda: 31
  • IMG_1825.png
    IMG_1825.png
    378,8 KB · Pregleda: 29
Ne verujem da bismo uspeli to sami da izguramo. Ako Britanija ikada ukine vize, ukinuće ih u paketu zemljama Balkana koje nisu u EU. Ne mogu da zamislim da ukine Srbiji a da ostanu za Severnu Makedoniju, Crnu Goru, itd.
Ne vidim zašto bi to bilo povezano ukoliko bi se mi oko toga potrudili.
Dakle ako bi naše ministarstvo intenziviralo pregovore i tražilo taksativne uslove, pa ih onda ispunili, to bi moglo da se uradi.
Na primer, Velika Britanija je Hrvatskoj vize uvela (nakon perioda u kojem ih nije bilo) u novembru 1999. kada je detektovan nagli skoko zahteva za azil po ulasku na teritoriju Britanije (nekoliko hiljada godišnje), da bi nakon uvođenja viza taj broj počeo da pada, prvo na ispod 100 i na kraju - 2006. na oko 40 godišnje. Tada je u martu 2006. ugovoreno ponovno ukidanje viza. A tada HR još nije bila ni blizu ulaska u EU (tek je formalno započela pregovore par meseci pre toga).
Dosta stvari je zapravo i na nama i angažovanju oko nekih pitanja - zašto bi se Britanci angažovali da nam ukinu vize, ako mi sami na tome ne insistiramo?
Dakle, put i način postoje, direktnim pregovorima.

Ne vidim zašto bi to bilo povezano ukoliko bi se mi oko toga potrudili.
Dakle ako bi naše ministarstvo intenziviralo pregovore i tražilo taksativne uslove, pa ih onda ispunili, to bi moglo da se uradi.
Na primer, Velika Britanija je Hrvatskoj vize uvela (nakon perioda u kojem ih nije bilo) u novembru 1999. kada je detektovan nagli skoko zahteva za azil po ulasku na teritoriju Britanije (nekoliko hiljada godišnje), da bi nakon uvođenja viza taj broj počeo da pada, prvo na ispod 100 i na kraju - 2006. na oko 40 godišnje. Tada je u martu 2006. ugovoreno ponovno ukidanje viza. A tada HR još nije bila ni blizu ulaska u EU (tek je formalno započela pregovore par meseci pre toga).
Dosta stvari je zapravo i na nama i angažovanju oko nekih pitanja - zašto bi se Britanci angažovali da nam ukinu vize, ako mi sami na tome ne insistiramo?
Dakle, put i način postoje, direktnim pregovorima.
Iako konačnu odluku donose oni, dosta je na nama, i na našoj (nesposobnoj) diplomatiji.

Podsetimo se nekih činjenjica:
- mi smo zemlja kojoj je Evropska Unija stavila uslov (negde oko 2008. godine) da moramo uvesti pasoš sa nazivom naše zemlje. Do tada smo koristili plave pasoše nepostojeće Savezne republike Jugoslavije. Zemlja je tako prestala da se zove 2003. godine, a od 2006. godine smo Republika Srbija, koja je koristila pasoš SRJ)
- igrali smo se igrica zvanih ukidanja viza visoko rizičnim zemljama, što je dovelo do pretnji da će nam EU ponovo uvesti vize. Veliki broj državljana tih zemalja je koristio bezvizni režim sa Srbijom da bi došao ovde, pa zatom ilegalno prelazio granicu. Tek kada je EU zapretila, naš političar je odlučio da ipak ukine bezvizni režim tim zemljama. Neki od tih zemalja su bile Burundi, Iran, India, Kuba... koliko je to sumanoto bilo, govori podatak da čak i zemlje koje imaju bezvizni režim sa gotovo celim svetom, nisu imale bezvizni režim za te zemlje
- Zemlje kao što su Velika Britanija, i Evropska unija, bezvizni režim ne doživljavaju kao pravo, već privilegiju, i koriste kao "nagradu" za saradnju u različitim oblastima. Teško da je neko spreman da nagradi političare zemlje u kojoj demokratija doživljava strmoglavi pad.
- Apropo sposobnosti naše diplomatije, evo, pogledajte intervju ambasadora Srbije, datog Sky News-u povodom upotrebe zvučnog oružja u Beogradu. Mislim da je dovoljno pogledati i shvatiti o sposobnosti istih.

Vrh