Šta je novo?

ADA CIGANLIJA - Beogradsko more

Ttlhrc1.jpg
 

Радојичић на отварању реконструисане пешачке Холмерове стазе – Пројектом „Отвори плави круг” настављамо борбу против дијабетеса

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас свечаном отварању реконструисане пешачко-рекреативне Холмерове стазе на Ади Циганлији. Том приликом је изјавио да су Београђани у склопу заједничког пројекта Града Београда, Амбасаде Краљевине Данске у Србији и компаније Ново Нордиск, под називом „Отвори плави круг”, прешли више од 100 милиона корака и тако путем истоимене мобилне апликације до сада обезбедили донацију од четири милиона динара компаније Ново Нордиск за уређење три пешачко-рекреативне стазе у Београду, у Бањичкој и Звездарској шуми, а трећа је управо Холмерова стаза на Ади Циганлији.

Радојичић је овом приликом захвалио свима који су допринели да се овај пројекат реализује.

– Око 450 милиона људи глобално болује од дијебетеса, са ризиком да се у великим градовима овај број повећа на 650 милиона људи у наредним деценијама. Из тог разлога сам схватио значај ове акције још 2020. године када се Београд придружио породици од 30 метропола у глобалној кампањи „Градови који мењају дијабетес”. Радујем се реализацији овог значајног пројекта јер смо добили трећу, нову, модерну пешачко-рекреативну стазу у једном од најлепших и најзеленијих делова Београда, овде на Ади Циганлији. Пројекат „Отвори плави круг” је значајан из више разлога, пре свега јер се њиме скреће пажња на здраве навике и здрав стил живота. Са друге стране важно је да као заједница дамо допринос унапређењу квалитета живота особа са дијабетесом, али и да допринесемо даљој едукацији и превенирању ове болести – објаснио је градоначелник.

Градоначелник је подсетио да су у оквиру ове акције већ урађене две стазе, једна у Звездарској шуми и друга у Бањичкој, те да је ово трећа стаза по реду.

– Важно је развијати инфраструктуру града у правцу унапређења здравља и квалитета живота грађана. Хвала донаторима којима је ових 100 милиона корака омогућило да до сада донирају четири милиона динара за реконструкцију београдских „стаза здравља” јер је овај новац инвестиран на прави начин. Жеља ми је да Београд настави да се развија као здрав град. Трудио сам се да у последње четири године дам допринос развоју Београда у том правцу и хвала свима који су допринели томе – рекао је први човек престонице.

Градоначелник је овом приликом позвао суграђане да се придруже шетњама, да проводе што више времена на отвореном и искористе погодности ове апликације.

Амбасадорка Краљевине Данске у Србији Сузан Шејн захвалила је градоначелнику и нагласила да јој је драго што је део пројекта отварања треће по реду пешачко-рекреативне Холмерове стазе на Ади Циганлији који је реализован у сарадњи са данском компанијом Ново Нордиск и заједницом „Отвори плави круг”.

– Мислим да је ово изванредна иницијатива градова широм света да се коришћењем апликације „Отвори плави круг” успостави сарадња, а један од видова сарадње је и ова пешачко-рекреативна Холмерова стаза на Ади Циганлији. Свечано отварање је прилика и за окупљање заједнице „Отвори плави круг”, особа са дијабетесом, лекара, медицинских сестара, професионалних тренера. Веома је важно указати на превентиву дијабетеса и на све оно што може да се уради како би се спречио настанак ове болести – истакла је Сузан Шејн и овом приликом захвалила свима који су учеаствовали у овој, како је нагласила, фантастичној иницијативи.

Директор компаније Ново Нордиск Александар Поповић рекао је да је основна идеја ових иницијатива да се градови подстакну да се проактивно боре против дијабетеса и гојазности.

– Две трећине особа оболелих од дијабетеса живи управо у градовима. Идеја нам је да на овај начин подстичемо превенцију дијабетеса и гојазности, те да помогнемо људима да се боље лече. Постоји апликација „Отвори плави круг” и њена сврха је да током редовних шетњи бележимо кораке. До сада смо направили 100 милиона корака, што је 77.000 километара. Километре и кораке пребацујемо у стазе здравља и ово је трећа стаза коју отварамо у Београду – истакао је Поповић и додао да данас почиње нова сезона групних шетњи.

Проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма у Универзитетском клиничком центру Србија, рекао је на отварању стазе на Ади Циганлији да је физичка активност један од најважнијих ослонаца за превенцију здравља, а нарочито за сузбијање дијабетеса и гојазности.

– За спречавање шећерне болести и гојазности потребно је између два до три сата умерене физичке активности недељно и зато је шетња идеална. Организоване шетње које се спроводе у оквиру пројекта „Отвори плави круг” одлична су прилика да се људи окупе и шетају под стручним надзором и зато апелујем на наше суграђане да се придруже, шетају, науче нешто ново и учине добру ствар за своје здравље – рекао је проф. др Небојша Лалић.

Отварање пешачко-рекреативне Холмерове стазе представља континурани развој Аде Циганлије која постаје највећи спортско-рекреативни центар у овом делу Европе, истакли су из предузећа ЈП „Ада Циганлија”.

Пројекат „Отвори плави круг” реализује се уз заједничку сарадњу и подршку Скупштине Града Београда, Медицинског факултета, Дијабетолошког савеза Србије, Удружења оболелих од дијабетеса типа 2 „Круг двојке Србије”, Удружења оболелих од дијабетеса града Београда „Плави круг”, Београдског тркачког клуба, Амбасаде Краљевине Данске у Србији и компаније Ново Нордиск. Пројекат има за циљ да окупља оболеле од дијабетеса, особе у ризику од оболевања, гојазне особе, али и све оне који су заинтересовани за здрав начин живота, дружење и едукацију.

 
Ada 2014.jpg


- Eh, brate! Nekada bejasmo ponosna stabla, a sada smo 'fensi' panjevi za njihove guzice.
- Pravo veliš sele. Ponekad poželim da me iscepaju i nalože... Bolje i u pepeo, nego ova sramota!
 
Bajfordova šuma da, kao i Košutnjak i sl.
Na tim i takvim lokacijama sam protiv sečenja drveća.
A ovo po ulicama pogotovo kad se rade rekonstrukcije i nove ulice kad krene priča "jao nema drveća" to je već drugo.
 
Zna li neko slučajno da li Sunset ima zakupljena ona parking mesta ispred lokala ili ona kućica i onaj čiča što tera ljude i ne da im da se tu parkiraju osim ako ne idu u lokal to rade protivzakonito?
 
Naravno da je protivzakonito.

Svi ti čuvari parkinga u gradu rade u sivoj zoni.

Svojevremeno sam bio uporan i prijavljivao sam takve likove ispred Šarana i Venecije. Na kraju sam dobio odgovor da oni nemaju veze sa lokalima, već da to rade na svoje ruku besplatno.
 
Inače ono drveće što je posečeno, na tom mestu niče nova bašta kafića i plus je i deo plaže novookupiran od tog lokala. Tako da ona priča da se "ne zna ko je i zašto sekao drveće" je kao i uvek do sad šarena laža.
Ali smo to znali i sami
 
Vrh