Šta je novo?

3. Beograd

Jlaki je zadužen za biciklistička pitanja u BG-u. Njega treba da kontaktiraš jer će ti dati najbolji mogući odgovor u ovom trenutku (ima dosta iskustva sa time). :)
 
Центар 4. најмање, али фино упаковано насеље. Уз школу, обданиште, пошту, линија 96 и 95 није предалеко, прелепи зелени појасеви уз зграде, пар јачих ресторана и по нека мања трговина, паркић, терен...







Док не озелени, није могуће сликама показати колико је добро у свим насељима урађено зеленило. Искусно око може то да примети свим репортажама до сад. Генерално, насеља су хумана, приступачна, омогућавају нормалан живот, све то нарушава само далеко већа беспарица него у другим деловима града.
 
Kum mi se bas preselio na Karaburmu,prica covek koliko je Borca gde je ziveo do skoro mnogo humanije mesto,jedino sto nema neki sinski prevoz pa da centar bude blizi.
 
Борчанац, да л' ми се чини или су насеља Центар 2/3/4 врло мало угрожена дивљом градњом и "мутацијама"? Колико сам успео да видим на фоткама, понека турбо-тераса и то је то? Супер је зеленило, баш је ол' скул :D
 
Firebird-011":2ee0ckbn je napisao(la):
Борчанац, да л' ми се чини или су насеља Центар 2/3/4 врло мало угрожена дивљом градњом и "мутацијама"? Колико сам успео да видим на фоткама, понека турбо-тераса и то је то? Супер је зеленило, баш је ол' скул :D

Па ја управо због тога и правим ове репортаже, да разбијем предрасуде. Борча је слепо црево, нема фирми, факултета, једина средња школа је у Крњачи, нема никаквих институција. Па нико ни не долази овде ако нема некога.
Стара Борча је јединствена целина која се све више нарушава, жао ми је да то нико овде није бар коментарисао. Осталих 5 насеља су одлично урађени, са лошијим становима у двојци, стварно нигде нема неке не легалне градње, подземних вода и проблема са канализацијом или бар у мањој мери него у неком другом делу града. Слободна процена ми је да 75% Борче је ванредно добро насеље, а остала четвртина је све оно грозно, дивље, које се после поистовећује са свим крајевима.

У следећој репортажи завршавам са Борчом, колега НМилић ће представити Крњачу а ја ћу се потрудити за Котеж и Падинску Скелу. Потом ћу сликати и написати по неку реч о дивљим насељима и свим проблемима, као и о томе што ја сматрам перспективама...
Схватам да су људи не заинтересовани, чак се и лоше понекад осећам што улажем труд у нешто што ретко кога занима... Опет знам да ће та ситуација јако брзо да се мења и ова ће тема живети без мене а постојаће овим и нека основа да када постане актуелно може да се прича о перспективама а не да се у круг бистри да преко 100 000 људи не постоји и да је све ово мала фавела ко зна где а не пар километара од круга двојке.

Честитам овом приликом свим женама са форума празник!
Иде нова репортажица...
 
Центар 5 последње насеље планске градње у Борчи, и последње које се још развија. Важи све као и за претходно насеље са којим је суседно. Сва насеља су одлична, видели сте свуда паркинге, тротоаре, зеленила... много тога још.
Све су репортаже прављене грубо, без детаља па има простора да се употпуњују. Већина је и за друге теме, паркови, зеленило, улице... али је важно представити пакет. Оно што је трећи Београд данас, да би видели шта ћемо сутра и од чега полазимо, па ако нам је и мало стало до свог града - да не препустимо стихији!
Нек слике причају...


Задње зграде - станови солидарности ваљда



[/URL

неки ове кућице које су у тону са зградама зову карингтонкама

[URL=http://picturepush.com/public/12365576]


Тржни центар у ц5






из покрета...

 
Борчанац je napisao(la):
Схватам да су људи не заинтересовани, чак се и лоше понекад осећам што улажем труд у нешто што ретко кога занима... quote]
Uveravam te da nije tako. Ima i zainteresovanih koji su ti zahvalni za ulozeni trud. :kk:
 
Najvise nedostaje sinski sitem ima potencjala borca je ono sto je nekad bio Nbg spavaonica.Steta sto se te vec velike povrsine ne odrzavaju bolje kapiram da zelenilo nikad nije ni zaslo u borcu .Sper je stvar sto nema divlje nadogradnje budzevina itd,siroke normalne ulice i na kraju se namece ono tako blizu a tako daleko opet blize centru od nekih drugih djelova .Inace super reportaza
 
Станиша хвала!
Директоре, јесте нешто налик тој спаваоници, ипак није у тој мери као нбг некада.
Буџевина и има по нека, качио сам на другој теми. А за зеленило грешиш, нису стално присутни али имају разумне интервале. Градска чистоћа има чак и неки пункт у ц2 и свако јутро је метла обавезна, повремено али ретко одраде и шмрк, а смеће одвозе редовно, чак је био и програм одвајања пластике некад, и грађани били дисциплиновани али је ипак пукло.

А све ружно што се чује није везано за та позната имена насеља Борча, Котеж, Скела... већ за дивља новонастала.
ево примера, најгорег насеља за које ја знам, између Борче и Котежа и то никако не треба мешати са оним стварима о којима сам до сад писао а која су апсолутна већина, планска.
















Депоније на којима завршава ко зна шта све, због њих су вероватно ова насеља управо оваква и нико их не сређује иако су извор заразе. Државни службеници сигурно жмуре на неко око док уместо да се легално одлаже отпад он се потура овим избегличким и очајничким насељима, окривљују се људи који ту живе за немар и прави оправдање и додатна кинта за државне злотворе. Не бих био изненађен да има и азбеста, медицинског отпада, крадених ствари... али неће ту нико копати...
Да додам да се оно преко улице излива септичка, а она најшира улица што је усликана уз мало јачу кишу - непремостива је, па је ауто обавезан или нема кретања.
То је живот без канализације, под далеководом у уским слепим улицама уз пацове и псе луталице, за који се сигурно нико неће заинтересовати, а са мало пара би могло бар да се упристоји јер ови што ту живе нису сами криви томе а једине су праве жртве...
 
Циљ ми је да предложим планове за јефтино уређење, до неког прихватљивог нивоа да се дигне изглед ових насеља. А за ону већину пристојних, како да се унапреде.
За дивљу градњу постоје нека решења која су парцијално давала резултате, а потребно их је објединити у један функционални пакет и додати неку иновативну форму.
На сваки овако неки дивљи блок постоје шири путеви и попречне слепе или двосмерне улице у којима се једва заобиђу 2 аута.
Овде би било пожељно уредити те крупније двосмерне, а уске и слепе пробити до краја и учинити их једносмернима
Бандере је свако приватно и без реда постављао а добар део их нема ни светиљку
то неби требало да је проблем пресложити и поставити по неку сијалицу, кад се време људима у епсу и онако дебело плаћа
Смеће
Поделити пластичне кућне контејнере и празнити у договореним интервалима ( већ примењивано у неким насељима )
Сви овде ложе за грејање, загађење је огромно и није само локално, зими сам угаљ осетио у центру кад је ветар имао такав смер. познат ми мирис са зрењанинца
Направити мале електране које би сагоревале отпад и био масу ( негде сам читао да таквих планова има а од пријатеља из скеле да и за то насеље има такав план за грејање ( КОРИСТ И ЗА ЉУДЕ И ЗА ДРЖАВУ И ХИГИЈЕНУ, ЗДРАВЉЕ )
На канализацију би људи пристали сигурно и уз високи степен самодоприноса.
Нека ми неко каже како да скинем слику одређене локације на комп са сателитских мапа, неки туторијал, па да пробам да нацртам по нешто од овога?
 
на следећим сликама се види:


дограђена зграда, што показује да није све баш сачувано. Приметно и на терасама следеће слике, све центар 2, нај угроженији је због мале квадратуре станова, па се доста њих довија овако...
Тротоари и улице и овде су чисти упркос близини пребукиране пијаце и недељном преподневу



На свим сликама до сад нема корова а и живе ограде су сређене ( за оно питање о г. зеленилу ) па ево један пример макар и ружан због недостатка лишћа




А ово је за Небојшу и друге заинтересоване




За Небојшу, али и за друге. Ово су слике планских улица у Борчи. прве слике су Преливачка а задња Михаила Шолохова, обе са широком улицом, канализацијом, тротоарима, близином максија, превоза, школе, обданишта поште, ресторани... Обе су на различитим крајевима, задња излази на зрењанинац код ресторана тара а Преливачком се може на трасу пута ка новом мосту, ка Земуну. На жалост у обе улице заједно има само 1 плац ако нисам превидео нешто, и вероватно би био за већину изненађујуће скуп. Таквих улица са кућама има доста по Борчи и сушта су супротност од улица из претходне репортаже, дивљих.





За крај. Качио сам сличну слику са истог места на другој теми, али је овде прикладније. Ово је тај простор између задње насељене улице код БСКа до кеја у Земуну. Прерија за освајање, цео простор будућности тог трећег Београда 5 са 5 километара у којима има већ и кућа и у којима је и саобраћајница новог моста. Да ли је то много, мало, потребно или не, тек ово је предмет целе радње... Можда је и на нама делимично, како ће тај простор изгледати за 10 година.
Слике како од прилике може да изгледа, и које су опције реалне, имамо и на теми овде:
- као планска насеља
- уређене улице са породичним кућама
- индустријске хале ( могуће само на државној земљи, на снимку је бар половина приватна )
- као насеља са претходне репортаже ( депоније, септичке, куће ужаса, по нека хала за ко зна шта... )
 
Nisam zaboravio obecanu reportazu novosagradjenog naselja u Krnjaci iza Porsea...uskoro..
 
Borcanac hvala na trudu i objasnjenjima! Mislim i nadam se da ce ovaj kraj grada doziveti pravi urbani bum izgradnjom mosta i tangente sto poodavno zasluzuje.
 
Нема фрке НМилићу, једва чекамо, па да употпунимо слику тренутно постојећег. До тада...

КОТЕЖ


Чувени баскет терени из песме Нигрутинове




свако црта шта му на срцу лежи





Улаз на пијацу





Обданиште








Неко је мислио и на децу









Ова је на излазу из насеља ка дивљини



Uploaded with ImageShack.us
Прелепа црква, недавно реновирана.

Котеж има око 10 000 становника, цео је као на сликама. Мале зградице, центар са обдаништима, школом, пијацом, максијем, 43 бус кружи без класичне окретнице, ван насеља су дивља насеља која ваљда припадају Котежу, правилног је облика и са сателита делује складно.
Ко зна више, нек навали. Ја ћу покушати у догледно време и Падинску Скелу да покажем.
Па кад имамо тренутну слику, да се окренемо будућности, да надограђујемо.
 
http://www.lobi.in.rs/da-li-ste-znali-d ... #more-3753
Новости око укњижења, не само трећег Београда већ и моста на Ади итд.

Једини Београдски прволигашки стадион на левој обали Дунава, ваљда ће да потраје. Скоро је било проблема са дренажом терена па је одложен меч са Партизаном. Има јаку традицију, година оснивања је 1937.



Пар слика Борче из ваздуха...




трећи Београд са Лешћа


Preuzeto od:
3Бгд-теча са Дунава
Борча- Lobi.in.rs
 
Борчанац wrote: ,, ... . . . ,,

Hej , :shock: ovo na slici je deo jezera Veliko blato - buduci zoo vrt :)
ogromno je i šteta sto nemamo više nj. slika
Neverovatno koliko ljudi i nemaju prestavu o njemu ni kolio je veliko, ni kako izgleda
 
Ево још неких језера, а и као зоо врт је некад...



Иста улица као у претходном сету слика дивљег насеља, потпуно непроходна за пешаке. Води једина на зрењанинац из гомиле слепих улица а алтернативе су у км. Ауто апсолутно обавезан за кретање!
 
Cujem da je neki dio Koteza poplavio kakvo je stanje znasli
 
то је овај крај што сам сликао, на око 2км од Котежа па људи поистовећују са насељем.
Овај крај се ја мислим иронично зове Сувисебеш. Мислим да је нај угроженији део леве обале и разлог зашто је свима асоцијација на ове 3Београд вода. Али истине ради, убеђен сам да ово нема везе са подземним водама колико са недостатком кишне и фекалне канализације.
 
Borčanac wrote: ,,. . . .убеђен сам да ово нема везе са подземним водама колико са недостатком кишне и фекалне канализације.... ,,

Umesto sadjenja belog luka stanari odredjenog dela Padinjaka
bi mogli na ,,radnu terapiju,, u čiščenje i produbljavanje mnogih kanala po 3 Bgdu , (kad ih vec ranimo za djabe)
tamo gde gradjevisnke mašine zbog svoje težine ne bi mogle da imaju prohodnost (mocvarni teren)
Siguran sam da je svakako bolje menjati ,,radnu terapiju,, istima ,
nego pomodarsko pomilovanje koje-kavih bezdušnika koj ce nastaviti da jade i ojade stanovnike i sam Bgd.
 

облик и изглед насеља котеж одозго...
ван правилног облика исто се сматра котежом али су у суштини дивља насеља. У самом Котежу колико ја знам нема појава као на претходним сликама. У репортажи о насељу од пре пар дана у такође влажном периоду, чак за време кише сам сликао а на сликама осим што преовладава сиротиња ипак се види да постоји ред и да нема онаквих језера. Разлика је што има канализацију, исто би биле суве и улице које сам сликао да постоји одвод, упркос ниском терену.
Ја се плашим да су ти запуштени канали, само изговор за не улагања.
 
Ova sličica je vec za temu ko im ovo dozvoli
Kotež kao i ostala ,, satelitska,, naselja teba da su uzor- zadata matrica
po kojoj sva širenje (saobracajnice) moraju da se pridržavaju
Ovako oko matrice dobismo srednjovekovne Turske zaseoke, a gradjevinskim ,, poturicama,, da je to bitno, ne bi imali ni jezera. . . . pa i neka im
 
Како мислиш, па нека им? Јесте за ко им ово дозволи. Одговор је сви. Држава комплет. Град, општина, водовод, епс... ко је све то уводио, асфалтирао, ширио накарадно те мреже. Па мени је познато да су чак и фирме делиле кредите за те сврхе ( знам да није тако наведено већ, вероватно за решавање станбених питања ) ПКБ рецимо је давао по 20 000 марака, да смањи притисак на потраживање станова. тим парама јасно, није могло питање да се реши, сем овако. Данас је важно препознати грешке и омогућити решавање питања тих људи, а не прати руке.
Нико не заслужује овако нешто, а никоме није ни од користи.
Замисли на пример, у новом Београдском метроу, који ће коштати ихаа, људе који сваки дан газе преко изливених септичких јама. Али и њихов однос према истом. По мени, осим лоше привреде и државних отворених питања, не уједначеност живота у земљи, па и самом граду, највећа је кочница било каквом напретку!
Значи нема плакања, ако хоћемо бољи град, морамо се заинтересовати за боље услове за све грађане, не само неке. Ако не, немој да се питамо зашто нам све иде траљаво и зашто су људи такви какви су.
 
Dali je iko u širem Kotežu spreman da se odrekne prava na nadoknadu za svoj deo placa-kuce kako bi sve to moglo ispravi . . . . jasno ne . . .
Vrednost tih nekretnina ce padati do momenta ,,isplatljivosti,, za rušenje radi nanovo podizanja novih blokova . . .
,,Srecom ,,daleko smo mi od tog momenta , pa podrska i ulaganja u projekte radi poboljsanje uslova ce sigurno biti :)
 
Наравно да би се одрекли ако им иде у корист. Знаш како то иде, купе њиву и један део ње морају да одвоје, тако да су већ сада улице на њиховој земљи. Такође и бандере, водовод, код некога је и трафо у дворишту. Нисам ја ни мислио на не знам каква улагања, погледај слике горе... њима сваки мали помак значи, на канализацију би извриштали. Да не помињем парк, игралиште, бус, воз итд. А цене ће падати и у нормалним насељима, само ја нисам сигуран да народ који не ради, дели паре кроз увоз, туризам преко, радове споља, уопште градити нешто. Дај боже
 
Vrh