[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=441424#p441424:tmkjd8yn je napisao(la):
Drakche » 21 Mar 2017 05:32 am[/url]":tmkjd8yn]
Ocita je razlika nekad i sad, ali ipak mislim da "Zora" nije toliko beznadezna sto se rekonstrukcije tice, ako to zelimo. Prizemlje sa izlozima bi ostalo kakvo jeste, a poslednji sprat bi postao krov kao na staroj fotografiji. I dalje bi imali sprat "viska" u odnosu na staru zgradu, pa bi zato sva ova dekorativna plastika mogla da se podigne za 1 sprat vise, kao i terase. Bilo je vec nekih foto montaza koje su imale smisla.
Vidi, a ko smo "mi" i ko "nama" ili ikome daje za pravo da menja fasadu ove zgrade?
Fasada je izmenjena kada je zgrada nadzidana po želji vlasnika i po nečijem projektu, potpisanom, overenom i odobrenom.
Da su vlasnici želeli da zadrže plastiku, balkone i kupolu na svojoj zgradi, oni bi ih i zadržali. Ali to je bio njihov izbor, i samo njihov.
Da, video sam te montaže na SSC-u. I iz njih se može naslutiti zašto su se u XX veku odlučili da na svojoj zgradi, koja više nije dvospratnica nego redefinisana kao četvorospratnica, ne zadrže kopije stilova iz XIX ili možda čak XVIII veka, Beča ili Pešte (mrskih neprijatelja), i da primene neko savremeno rešenje (inspirisano npr Parizom).
Drugi vlasnici su svoje zgrade u Knezu nadziđivali u istom ili bliskom stilu, Popovići su se odlučili da svoju zgradu na ćošku nadzidaju i izmene.
Uostalom, to bi bio mutant - imalo bi dimenzije sadašnje zgrade a fasadu pre nadziđivanja. Dakle nije ni rekonstrukcija, već izmišljanje, a zgrada je i ovako samo par decenija imala taj izvorni oblik, duže postoji u ovom koji vidimo danas.