Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Izgleda glupo ali mnogi zaista nemaju novca i uz najbolje namere, mi smo skoro cistili grafite sa zgrade i nisu svi imali da plate svoj deo. Penzionerima je posebno tesko a ipak su ceo zivot proveli tu i nije resenje da se sele.
 
Увек загледам сам изглед фасада, и кад поготово често пролазим поред њих пожелим да су лепше како би улепшале сам изглед града, ево на пример ова на Булевару деспота Стефана и угао Дринчићеве, одавно је зрела за реконструкцију, поготово због предњег занимљивог дела
img_3229-jpeg.157735
Ne bih voleo da je rekonstruišu, već samo da srede fasadu.
 
Izgleda glupo ali mnogi zaista nemaju novca i uz najbolje namere, mi smo skoro cistili grafite sa zgrade i nisu svi imali da plate svoj deo. Penzionerima je posebno tesko a ipak su ceo zivot proveli tu i nije resenje da se sele.
Mogli bi da se prijave za sređivanje fasade, kada je vreme za to, a što nije isti period u toku godine kod svake opštine.
 
Треба све фасаде предати граду на управљање а целокупне трошкове збирно покривати преко инфо стана. Ипак су фасаде лице града.
 
Ја бих тај предлог мало изменио да град захтева одржавање свих фасада, уз казне за оне зграде у приватном власништву где фасаде нису одржаване у складу са прописима. Дакле приватне зграде не би одржавао град већ њихов власник / инвеститор (а који може да проследи таксу за то станарима као што се ради за одржавање зграда генерално).

Зграде које нису званично у приватном власништву и самим тим се ниједан субјект не може кривити за њихово неодржавање треба да буду решене тако како кажеш, при чему бих оставио увек право станара да "присвоје" зграду тако што би се искључили из тог система а сносили сами колективну обавезу да одржавају фасаду од својих пара (без да онда плаћају накнаду преко инфостана)

Идеално би то било и шире решење фијаска "друштвене својине" где би све припадало граду што не припада приватницима и он то одржавао од такси станара; уз њихову слободу да преузму одговорност за зграде у којима су. То би отворило правни пут и за друга решења попут соларних панела на крову и сл.
 
To je ono gde su iz podruma vadili ostatke antičkog Singidunuma i slali na deponiju?
 
Slazem se da treba ostrija politka za odrzavanje fasada, samo kod sebe kada pogledam jedva smo uspeli pare da prikupimo za stubice ispred zgrade. Obicne stubice da se ne bi parkirali na samom ulazu stocari. Takodje iz ovoga i treba da proizidje da drzava radi svoj posao (kao sto i na papiru pise), i vandale sankcionise za zvrljanje fasada. OK, jasno je da nigde skoro na svetu ne postoji grad neukaljan grafitima i slicnim zvrljotinama, ali ajde da se svede na neki "razumniji" nivo. Ne bih imao nista protiv da mi se duplira izdavanje za odrzavanje zgrade, samo kada bih znao da ne zivim sa baksuzima koji ce da kukaju kako ne treba nista da daju jer vec placaju visoke racune (to sto ne znaju da razlikuju EPS, kablovsku, itd, nema veze, bitno da je sve njima to racun). Da ne duzim dalje, cast izuzecima, ali iz dobrog iskustva vecina stanara ovog naseg grada je st*** koje ne zanima nista dalje od praga stana.
 
Ima nešto i destruktivno u tim ljudima koji žvrljaju i u načinu na koji razmišljaju, da ne razvijam teorije zavere. Čak i oni najkreatvniji ne razmisljaju kako bi mogli da doprinesu i urade nešto korisno.
1-sidewalk-mosaic-street-art-in-France.jpg
 
Odlične slike! Samo mala ispravka, Oficirski dom je u pozadini (SKC), u prvom planu je Oficirska zadruga.
Za sad ne deluje da će raditi na ovom jadnom, krpljenom krovu, ali videćemo...
 
Ko bleji u kancelarijama na krovu garaže jel se zna vidm stolice na terasi
 
Taj kraj bi bio divan kada bi se:

- sredile sve okolne zgrade
- sredio prostor na kome je pijaca; da pola toga bude neki trg, a druga polovina pijaca, te da se uklone one udzerice i ono betonsko ruglo gde je sada ''RK Panda''
 
svaka cast vracarac na Kralja Petra, ima li nade da dobijemo neko sistemsko resenje odrzavanja fasada, posebno starih zgrada u centru grada?
Da li se barem u bliskoj buducnosti moze ocekivati neka veca akcija sredjivanja predratnih fasada u centru grada?
sta bi sa najavljenim velikim rekonstrukcijama kao sto su Albanija i Skadarlija?
 
Vrh