Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ja ne znam zasto grad finansira obnovu fasada i odrzavanje necije zgrade. Ja bi problem zapustenih grada u centru resio na sledeci nacin.

Prvo bih odredio zonu grada u kojoj fasade treba da budu sredjene zbog turista i opsteg izgleda grada.
Zatim bi stanari koji zive u tim zgradama zakonski bili primorani da izdvoje novac za obnovu.
Oni koji nemaju pare ili nece da daju, bili bi primorani da prodaju taj stan na trzistu, a kupac bi bio u obavezi da izdvoji novac i za obnovu fasade. Pa nije logicno da neko zivi u centru u stanu od 150000 do 500000e koji je nasledio, a da nema da obnovi zgradu, tj zivi sa 400e mesecno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727194#p727194:3l2c7qgj je napisao(la):
shadestudio » 13 Apr 2020 10:29 am[/url]":3l2c7qgj]
Prvo bih odredio zonu grada u kojoj fasade treba da budu sredjene zbog turista i opsteg izgleda grada.
Zatim bi stanari koji zive u tim zgradama zakonski bili primorani da izdvoje novac za obnovu.
Oni koji nemaju pare ili nece da daju, bili bi primorani da prodaju taj stan na trzistu, a kupac bi bio u obavezi da izdvoji novac i za obnovu fasade. Pa nije logicno da neko zivi u centru u stanu od 150000 do 500000e koji je nasledio, a da nema da obnovi zgradu, tj zivi sa 400e mesecno.

A, ako nece da proda, onda bi ga po kratkom postupku likvidirao i stan dao onom ko bi imao para da sredi fasadu. Recimo Peconiju. Ili vlasiniku Mocarta...

Verovatno si vlasnik bas takvog stana pa ti predlog smeta. Kako bi ti resio problem, lako je nalaziti mane i teoretisati o tajkunskim stvarima.

8 stanova i lokal u vlasništvu grada, koji nije bio na licitaciji za izdavanje prošle godine, pa pretpostavljam da je izdat nekome, ali ne znam kome.

Imaš li više detalja o tom programu energetske efikasnosti? Kad možemo to da očekujemo?

Registrovali smo stambenu zajednicu nedavno, nismo hteli profesionalnog upravnika. Radi se o maloj zgradi bez lifta, pa i ne zahteva neko posebno održavanje. Sve je u dobrom stanju, osim fasade.
[/quote]

Za lokal u vasnistvu grada grad mora da ucestvuje u odrzavanje zgrade bez obzira ko je zakupac
Pa tesko da ce moci da se ocekuje taj novac princip je da stambena zajednica uradi projekat i konkurise mozes da se rasoitas u nadleznom sek koji je vodio rekonstrukcije fasada po gradu
Sad kad ste registrovanih stamb zajednicu mozete uvesti naplatu redovnog odrzavanja preko uplatnice infostana
Tekuće odrzavanje investicjono odrzavanje itd
Pod uslovima da nemate ugovor sa gradskim stambenim da vam uzima pare za lijepe oči ...

Koji crni neoliberalizam ajde da proteramo sve iz centra da bi došli ovi SNSovci koji su se nakupili para zadnjih 7-8 godina da se usele u te stanove. Što je još bolje ti ljudi verovatno i da imaju ne bi hteli da izdvoje pare za fasadu.

Pa dobro, sada su verovatno u tim stanovima oni koji su se nakupili para devedesetih i 2000ih, ako primenjujes tu logiku.

Град мора да правним механизмима натера станаре да одржавају фасаде.
Не живимо више у социјализму нити комунизму, зграда је приватно власништво и станари морају да одржавају исту.

Људи фасаде нам падају по главама... ја овде не причам о естетици, зграда мора да се одржава...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727230#p727230:2yulvfem je napisao(la):
shadestudio » Pon Apr 13, 2020 1:17 pm[/url]":2yulvfem]Pa dobro, sada su verovatno u tim stanovima oni koji su se nakupili para devedesetih i 2000ih, ako primenjujes tu logiku.
Pa ne zato što do sada nisu nikoga TERALI iz stana ako nema para da sredi fasadu. Ovo što govoriš se danas već dešava samo ne zbog fasade već dugova infostanu i sl. pa dolaze izvršitelji prodaju stanove po niskim cenama nekim tajkunima.
Najbolje bi bilo naći zlatnu sredinu, kao da smo u normalnoj državi.
Oni koji imaju para moraju da srede fasadu, oni koji nemaju para dobiće olakšice, npr. grad bi platio 40-50%, imali bi mogućnost plaćanja na rate nez kamate itd.
Oni koji nemaju ni toliko, oni stvarno bolje da nadju sebi stan u nekom jeftinijem delu grada gde će imati dovoljno da održavaju zgradu.
Uz sve to porodice sa malom decom i penzioneri moraju biti izuzetak itd.

Često nije problem ni u novcu već u ne domaćinskom odnosu prema samoj zgradi ponašanje kao da ništa osim stana nije njihovo kad ravan krov procuri onda krov je samo od onih na zadnjem spratu
Kad se krene u priču nadogradnje onda bi svi da ucare onda je krov od svih tako i za lift i za sve ...
Nemaju para za fasadu ali se na cigarete sagori mjesečno 10 000 dinara npr

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727263#p727263:3bdvhur6 je napisao(la):
And7rey » Pon Apr 13, 2020 3:13 pm[/url]":3bdvhur6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727230#p727230:3bdvhur6 je napisao(la):
shadestudio » Pon Apr 13, 2020 1:17 pm[/url]":3bdvhur6]Pa dobro, sada su verovatno u tim stanovima oni koji su se nakupili para devedesetih i 2000ih, ako primenjujes tu logiku.
Pa ne zato što do sada nisu nikoga TERALI iz stana ako nema para da sredi fasadu. Ovo što govoriš se danas već dešava samo ne zbog fasade već dugova infostanu i sl. pa dolaze izvršitelji prodaju stanove po niskim cenama nekim tajkunima.
Najbolje bi bilo naći zlatnu sredinu, kao da smo u normalnoj državi.
Oni koji imaju para moraju da srede fasadu, oni koji nemaju para dobiće olakšice, npr. grad bi platio 40-50%, imali bi mogućnost plaćanja na rate nez kamate itd.
Oni koji nemaju ni toliko, oni stvarno bolje da nadju sebi stan u nekom jeftinijem delu grada gde će imati dovoljno da održavaju zgradu.
Uz sve to porodice sa malom decom i penzioneri moraju biti izuzetak itd.

Problem sa olaksicama je sto drzava nema nacin da vidi ko stvarno ima novca a ko ne, verujem da bi se u tom slucaju svi izjasnili kao sirotinja koja prezivljava, pa cak i ako poseduje najnoviji x5 npr., i opet bi sve palo na teret grada.
Uvek se izlazenje u susret drzave zloupotrebljava i stvari ne idu kako su planirane, jer covek je po prirodi takav. Zato je jedino resenje cvrsta ruka i zakon o odrzavanju centralne zone Beograda.
Niko se nece samovoljno iseliti iz centra, cak i da nema sta da jede, ipak centar je centar. Odatle odlaze samo u vecna lovista, a grad izgleda kao da bombardovanje jos traje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727194#p727194:1ojflsr1 je napisao(la):
shadestudio » Пон Апр 13, 2020 11:29 am[/url]":1ojflsr1]Ja ne znam zasto grad finansira obnovu fasada i odrzavanje necije zgrade. Ja bi problem zapustenih grada u centru resio na sledeci nacin.

Ово није ефикасан систем јер би се паушално примењивао, као што се и примењује З. о извршењу и обезбеђењу. Убрзо би постао извор корупције и криминала...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727268#p727268:60tkr89b je napisao(la):
direktor » Пон Апр 13, 2020 3:22 pm[/url]":60tkr89b]Često nije problem ni u novcu već u ne domaćinskom odnosu prema samoj zgradi ponašanje kao da ništa osim stana nije njihovo kad ravan krov procuri onda krov je samo od onih na zadnjem spratu
Kad se krene u priču nadogradnje onda bi svi da ucare onda je krov od svih tako i za lift i za sve ...
Nemaju para za fasadu ali se na cigarete sagori mjesečno 10 000 dinara npr
+++ Ово је сува истина...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727319#p727319:r6sgp76k je napisao(la):
Mikie » Pon Apr 13, 2020 4:50 pm[/url]":r6sgp76k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727194#p727194:r6sgp76k je napisao(la):
shadestudio » Пон Апр 13, 2020 11:29 am[/url]":r6sgp76k]Ja ne znam zasto grad finansira obnovu fasada i odrzavanje necije zgrade. Ja bi problem zapustenih grada u centru resio na sledeci nacin.

Ово није ефикасан систем јер би се паушално примењивао, као што се и примењује З. о извршењу и обезбеђењу. Убрзо би постао извор корупције и криминала...
Pa onda nista, zato i jesmo gde jesmo.

43074473_1794275620689364_8416091598806319104_n.jpg

Danas hotel valjda u državnom vlasništvu ako nije privatizovan....

Naterajte nas da sredimo sopstvenu fasadu, finansiracemo to kako znamo i umemo. Ali prvo moramo da srusimo birokratsku barijeru, odnosno da razumemo sta je potrebno da se uradi sa bi se to i desilo, smatram da nema podrške u tom prevazilaženju birokratije, a da bi se novca za obnovu fasada tu i tamo i našlo.

Ne zanima me da učestvujem u raspravama da li javne institucije treba da pomažu-plaćaju obnove fasada, prosto u realnom životu ako bi nama sufinansiranje sa strane pomoglo da uđemo u obnovu fasade, ne vidim razlog da tako nešto preskočimo.

Naterajte nas da sredimo sopstvenu fasadu

A da razradimo malo ovu rečenicu...

a) Naterati nas da platimo nešto za šta većina objektivno nema sredstava
b) Natarati nas da novac koji već dajemo za vraćanje fasade u prvobitno stanje nemamo pravo na "kreativnu" primedbu kako bi to (po nama) bolje moglo da izgleda
c) Naterati nas da platimo profesionalnom izvođaču koji nije nečiji kum, brat, prijatelj, koji je za to "mnogo" povoljniji, a tek "stručniji"
...

Ovo me podseti na prijatelja koji je emigrirao u Dansku, kupio kuću i primetio da jednom nedeljno sve komšije kose travnjak. Naravno, njega balkanca mrzelo sve to i smatrao je glupim da sve mora da bude tako "pod konac". I tako nedelju po nedelju, dok jednog dana nije došao kući i zatekao pokošen travnjak. Nada da je komšija, iznerviran, pokosio i njegov je splasnula kada mu je za 3 dana od komune (opstine) stigao ne mali račun za uslugu košenja.

Znači, ima načina...

Kada vidim ova vrata koje gradsko stambeno deli svima i postavljaju svuda gde im nije mesto smuči mi se.
AWnUADp.jpg

Ni jedna zgrada nije odgovarala ili kažnjena a koliko znam ni tužena gdje je komad neke fasade pao i povrijedio nekog
@jlaki neko od stanara mora da bude taj koji će da zapne za zgradu upravnik ili par komšija
1.opcija da platite sami fasadu komplet
2.opcija da dobijete subencije od opštine /grada ...
3.opcija da imate neku vrstu kreditiranja ...
4.opcija da zgradu ukoliko je moguće da nadogradite uradite to sa nekim investitorom...
5.opcija da vidite kao zgrada da li možete sami da izgurate nadogradnju poduslovom da je ista moguca...
Pristojna kvalitetna vrata su micali i stavljali ta bezlična ...

Gradsko stambeno postavlja ova vrata na kilo a bogami i stanari u velikoj meri nemaju nista protiv, kontaju kad je dzabe super je. Nemamo mi tu svest da mnoga vrata drvena mogu da se ofarbaju da budu bombona.

Gledajući fotografiju iz prvog posta na strani pomislim samo kakva fasada takva i vrata :bash:

Zaista ne mogu da razumem ovaj nivo mrznje prema Beogradu i pretvaranje svega u svinjac. Zgrada na slici gore je lepa i kada bi se renovirala fasada i stavila originalna vrata bila bi pristojna. Ovako je jos jedna nakaza, sto zbog fasade, sto zbog klime, sto zbog resetki. Zaista ne shvatam zasto troskovi odrzavanja zgrade ne budu uvecani i taj novac se ne koristi za sredjivanje fasada, promene liftova itd. Sada ce da krene prica o socijalnom aspektu i moj odgovor na to je jako jednostavan. Ja bih da zivim na Menhentnu sa pogledom na Central Park. Ali to sebi ne mogu da priustim, pa tamo ne zivim. Ko ne moze da placa odrzavanje stana i zgrade u centru Beograda nek ide tamo gde moze.E sad sto bi bilo mnoge sramota da se vrate odakle su dosli, to zaista nije za ovaj forum...

Fora je da ovo čak i nije neki naj naj centar jedino što je blizu bulevaru.
Ovaku su izgledala stara vrata, šteta zaista. Nije ni prvi ni poslednji put, stanare interesuje fasada toliko koliko i ova vrata koja su zamenili.
Untitled.png

Vrh