Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Сваки зид, сваке зграде може успешно да се заштити од те пошасти - постављањем жардињера са растињем на тротоару уз зид или садњом близу зида где су травњаци до зграда. Али код нас се догађа супротно, станари лепо уклоне све растиње код своје зграде, па је лепо обоје и тако припреме платно за уметнике жврљотина... Постоји један могући разлог за такве појаве - све је више учења напамет, него размишљања и резултат је да се сваки задатак ради без размишљања и разумевања последица... Ето и Пиза тестови то показују и доказују !

Dobro sad, nije baš da niko u gradu ne mari za zelenilo i okolinu zgrade. Ima toga itekako. Viđam mini baštice i vrtove po blokovima na NBG. U Braće Jerković isto ima neke baštice sa malim uradi-sam ogradicama protiv parkiranja. Na Vračaru sade drveće i cveće u one trouglaste/trapezaste baštice pored niša za parkiranje. Zatim, dosta zgrada koje sam video da imaju puzavicu na svojim unutrašnjim, a nekad i spoljašnjim fasadama...

Ima i dalje dosta ljudi koji se trude i brinu. Čak bih rekao da se to polako ali sigurno širi u poslednjih 20ak godina.
Samo je problem što 200 propaliteta može da napravi mnogo veću štetu gradu nego što čak i 20.000 savesnih ljudi može da popravi i doprinese.

Taчно тако, 1 је довољан да упропасти ствар и засени труд хиљада.

Uradiće dve zgrade plus ovaj kućerak a druge dve će ostaviti + kalkani ostaće u lošem stanju.

Juče sam u prolazu čuo da je izgleda ova zgrada u Admirala Geprata prodata, a da navodni kupac planira da je sruši!!!

Da li neko ima više info i da li je to uopšte tačno?

Nadam se i ja, ljudi koji su stajali ispred zgrade su vrlo ozbiljno o tome razgovarali i čuo sam taj deo.

Odavde je ubijen Đinđić? Ne bi me iznenadilo da je informacija o prodaji i planiranom rušenju tačna.

Ne znam da li je sama Zgrada zavoda za fotogrametriju zasticena, ali pripada celini sa istorijskim i arhitektonskim vrednostima " Podrucje uz ul.Knezea Milosa" koje uziva status predhodne zastite. Ali evo sad citam elaborat za javni uvid pdra za blok izmedju A.Geprata, Kneza milosa i Nemanjine iz 2017:

Објекат је, око 1900. године, био зграда државног рачуноводства и са зградом Државног савета и главне контроле (данашњом зградом Министарства финансија) је представљао функционалну целину.
У новије време је коришћен као објекат у функцији Републичког геодетског завода, али је већ годинама ван функције. Објекат је девастиран, лошег је бонитета и не може се прилагодити захтевима савремених комерцијално пословних објеката.
Данас је кат. парц. 802/2 КО Савски венац, на којој се налази објекат у приватном
власништву и на истој су планирани комерцијално пословни садржаји.

Meni ovo malo smrdi na rusenje

Ту зграду сада изнајмљује КУД Бранко Цветковић који је после 70 година избачен из своје матичне зграде на углу Сарајевске и Милоша Поцерца. Веома леп простор.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=686951#p686951:1wb22dvd je napisao(la):
Posmatrac » 08 Dec 2019 08:58 pm[/url]":1wb22dvd]Juče sam u prolazu čuo da je izgleda ova zgrada u Admirala Geprata prodata, a da navodni kupac planira da je sruši!!!

file.php

Pa nisu bas toliko poludeli?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687087#p687087:1jij3j29 je napisao(la):
Drakche » Pon Dec 09, 2019 10:59 am[/url]":1jij3j29]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=686951#p686951:1jij3j29 je napisao(la):
Posmatrac » 08 Dec 2019 08:58 pm[/url]":1jij3j29]Juče sam u prolazu čuo da je izgleda ova zgrada u Admirala Geprata prodata, a da navodni kupac planira da je sruši!!!

file.php

Pa nisu bas toliko poludeli?

Naravno da nisu, to je prirodno stanje koje se zove bahatost, ali mentalni sklop ličnosti koje bi dozvolile ovo je na granici ludila. Šta su sve do sada srušili, ne bi me ništa čudilo, ne znam da li ste pratili "masakr" ulice Braće Radić u Subotici, porušili su nekoliko zgrada pod zaštitom, uz blagoslov lokalnijeh moćnika.

Nadam se da nece da ruse, ne postoji nikakvo opravdanje za to, ne moram ni da objasnjavam zasto tako mislim.
Meni se srce cepa, vise nego zbog ne znam cega drugog, svaki put kada vidim da su srusili tako neku staru zgradu.

Koja bi bila alternativa na ovakvim zgradama? Gde bi mogle da se postave te spoljašnje komponente?

Klime neverovatno kvare utisak svih renoviranih fasada u gradu. Nikada mi nije bilo jasno zašto beograd izgleda kao bangladeš dok se na primer u Zagrebu tek tu i tamo može naći neka klima na fasadi. Pa valjda je i tamo vruće ljudima leti pa ipak ne insistiraju na tom komforu, a o širenju veša, farbanju prizemlja od strane lokala i prodavnica da ne govorim . Jednostavno mi nije jasno zašto je sve ovo normalno kod nas a kod njih nije, kao da nismo živeli u istoj državi. Možda je Zagreb "zapadizovan" grad, ali da li to znači da svi mi koji ne živimo na tom zapadu moramo živeti kao cigani?
Zašto je toliko je**** teško odreći se klime u ovoj državi??
Zašto se uopšte postavlja pitanje: pa gde da stavimo klime ako ne na fasadu?
NIGDE
cGkjTAM.jpg

Super, ti slobodno sedi na 40+ stepeni u svom znoju i pokušavaj da budeš efikasan na poslu. To nije normalno. Žrvovati zdravlje radi lepote fasade nije normalno.

Mogu spoljne jedinice za klimu da se stave i na krov, dvorišnu stranu ali niko neće da se cima oko toga, ali ne treba ni očekivati da ih građani sklanjaju kad im to niko ni ne traži. Meni je ludilo da ti ulažeš ogromne pare u nečiju privatnu imovinu a da istovremeno ne zahtevaš od njih da reše problem klima, propuštena je šansa za to kod svih ovih fasada koje su sređivane.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687574#p687574:2v7cadip je napisao(la):
mikelo90 » Uto Dec 10, 2019 7:35 pm[/url]":2v7cadip]Super, ti slobodno sedi na 40+ stepeni u svom znoju i pokušavaj da budeš efikasan na poslu. To nije normalno. Žrvovati zdravlje radi lepote fasade nije normalno.
Jeste normalno je. Postoje drugi načini kako se kancelarija može rashladiti, da počnemo od izolacije. Ne krivim tebe ako radiš u energetski neefikasnoj soc zgradi staroj 50 godina, ali je izolacija i zamena prozora najpre investicija koja se isplati, barem ako ne radiš u državnoj firmi koja verovatno ni onako ne plaća struju. Razumem ako nema svaka poslovna zgrada para za centralnu klimu, ali kao drugo rešenje moguće je, kao što je Piccolo rekao, prebaciti klime na dvorišnu stranu. Pošto je većina zgrada u centru gradjena u zatvorenim blokovima, ovo može biti prelazno rešenje dok se fasada ne renovira, ne ugradi centralna klima itd.

Pa prebacivanje klime na drugu stranu je ok rešenje. Skidanje klime i ostavljanje ljudi da se prže da bi tebi bilo lepo za oko nije ok rešenje.

Vrh