[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=675390#p675390:14qtf39l je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 30 Oct 2019 10:22 pm[/url]":14qtf39l]"nego je i podsticao razvoj arhitekture i urbanizma kakvi inace nigde na svetu u to vreme i u toj razmeri nisu bili moguci "
Кад имаш за циљ да сељака доведеш у град и претвориш у радника, али и доброг потрошача, мораш да га привучеш нечим, да га негде сместиш и запослиш. Модерна архитектура и модеран живот су рецепт за то, који су филмови величали, а млади веровали да учествују у нечем важном и посебном. И тако све до деведесетих, кад су неки, не и сви, схватили да мехур од сапунице има танак зид ... и поред толико бетона.
Bilo je toga i pre moderne, citavi socijalni radnicki delovi gradova, npr. kad sam bio u oslu frapirao sam se od dosade dok sam setao beskonacnim istim blokovima nikako da izadjem iz njih u nesto drugacije, izgubis se u kolicini dosadnih kopiranih zgrada.
https://www.google.com/maps/@59.9245565 ... 312!8i6656
Kako da kazem, arhitektura je uvek pratila politicka kretanja pa tako i moderna. Mi ne shvatamo da je komunizam u srbiji bio samo malo drugacija drustveno ekonomska podloga, ali su se paralelno identicne nju ejdz stvari desavale i razvijala se sustinski ista agenda. Nije komunizam smislio naseljavanje u megapolise u doba industrijalizacije, sve je to ispraceno i u arhitekturi i urbanizmu. Gde ces goreg primera od amerike, cela zemlja, 300 miliona ljudi svela se na 4 megapolisa, njujork, los andjeles, cikago, majami, sve ostalo totalna selendra. Koji je globalni cilj svega toga da ne skrecemo temu, ali istina je da su stilovi u arhitekturi i urbanizmu pratili stil zivota coveka i potreba koje je drustvo generisalo. Svodjenje arhitekture na minimalizam je teklo paralelno sa svodjenjem zivotnih vrednosti i covekovih emocija na minimalizam. Da li se na tome radilo sistematski, verovatno i jeste, ali cinjenica je da je postmoderna i dalje ziva, i nema tendenciju da zamre sledecih par vekova dok god je drze bankarske elite, jer ona je stil koji moze da bude sta ti se prohte i njom se lako manipulise. Umetnost bez pravca i okvira, ko onaj dusamp sto je prvi stavio klozetsku solju kao umetnost iz revolta, a ovi liberali ga shvatili ozbiljno i utemeljili razlicite pravce oktobarskih salona i poprista politizovane kontrolisane umetnosti koja je tu da obesmisli celokupnu pricu i svede je na apsurd. U tom stilu mi smo imali ovu abramovicku poganu.
Ono sto meni smeta je sto ljudi nas "komunizam" uvek odvajaju od svetskog proseka, koji je u globalu los, pa je samim tim i komunizam los jer je pratio ono lose koje je u trendu. Naravno, sta drugo da ocekujemo od sistema koji je uostalom taj zapad i postavio, i njime izeksperimentisao na odredjenim drustvenim teorijama koje ce kasnije (tj. danas) da primene kod sebe. Pa naravno da komunisti nisu hteli da nastave gradnju hrama svetog save, to je bila ista ona ekipa koja spaljuje vredne srednjevekovne katedrale sirom francuske danas. I sledeci apsurd, glavni borci protiv komunizma kod nas, ateisti, bune se sto komunisti nisu nastavili da grade hram?? To su oni sto danas protestuju sto se gradi crkva na vozdovcu u stepi :lool: Smejurija.