Šta je novo?

Фасаде / Fasade

zna li neko da li je zgrada glavne zeleznicke stanice oduvek bila zuta? nesto razmisljam kada bi joj promenili boju u cisto belu..

Sent from my iPhone using Tapatalk

@MaršalSavo
Ja se slažem sa tobom da je sfrj arhitektura po formi veoma slična BnV arhitekturi. I takodje se slažem da je ona prekrivena drugačijim materijalima dok je ova prva ogoljena.

Ako izuzmemo cenu stanova, to je maltene ista vrsta urbanizma i arhitekture. A ovde na forumu se upravo kritikuje ta forma (ormani) i taj urbanizam (soliteri koji su svi isti i nakalemljeni po sred blokova)
A istu takvu situaciju imamo na Nbg-u!!!
Ako pratim tvoje razmišljanje da li to znaci da ispada da se na Beobuildu pljuje BnV arhitektura jer niko ovde ne može sebi da priušti stan tamo?

Razumeo sam da se tvoj komentar koji se odnosio na održavanje zgrade sa one slike koju si postavio i smatram da si u pravu sto se tiče toga da je ta zgrada održavana kako treba. Moj komentar je bio samo taj da i pored toga sto je ta zgrada dobro održavana ona ne predstavlja neku arhitektonski vrednost.

Ok i to može biti prihvatljiv argument (cena)
ono sto ja uzimam za zlo tim zgradama je njihova estetika svedena na minimum.
Fascinira me recimo činjenica da (primera radi) ulaz zgrade SANU ima više detalja nego sve zgrade jednog prosečnog NBG bloka.

апсолутно се критикује и Степа и Белвил. Смешно је тврдити да се икада у Србији превазишла СФРЈ архитектура и естетика, само су се поред ње појавиле и неке друге због идеја приватних инвеститора. У Чешкој, Пољској, Словенији, Мађарској, чак и у Хрватској да, али у Србији никако. Довољно је видети реконструкције платоа по Далмацији/Загребу и Београду и све је јасно.

Иначе, ја не могу да нагласим колико је бесмислено толико озбиљно узимати у обзир Задругу и сличне креације када то сви сматрају спрдачином, и они који их креирају и они који се у њима налазе и они који то гледају. Ако се не варам тренутно се у Задрузи налази робот са главом лутке који прича са нишким акцентом и носи наочаре за сунце.

Творци таквих програма одлично знају шта раде и намерно се играју са свим тим очекивањима и критикама како би добили публицитет. Не користи се класицизам на таквим местима нити пинк неонска светла на таквој фасади зато што људи озбиљно мисле да је то примерено него као иронична провокација свима који деценијама критикују пинк и турбо кичерај. Само придајете важност нечему што нико не сматра озбиљно и јер вас манипулишу људи који ништа ни не знају осим јефтиног привлачења пажње.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=665309#p665309:c7136xi0 je napisao(la):
Propeler » 30 Sep 2019 10:21 pm[/url]":c7136xi0]To ti je otprilike kao kad spavaš sa Majom Gojković i voziš Juga i pri tom znaš da nikad nećeš biti sa Monikom Beluči, niti voziti Ferari, pa se tešiš da Jugo ima dušu, a da je Maja ekstra riba :kk: :sesir: :laugh: .

Vrlo verovatno si objasnio ovom izjavom suštinu cele ove rasprave.
Slažem se sa tobom u potpunosti +1.

Argument na stranu, zasto je vise detalja = bolje? Znam da su na ovom forumu vecine konzervisti i smatraju da jeste, meni je licno je posleratna arhitektura zanimljiva jer predstavlja viziju arhitekata sa malo para da naprave novi svetski poredak, udarajuci iznad pojasa, prkoseci prirodi ostrim ivicama i funkcionalnosti, Brazilija mi pada na pamet kao divan grad, voleo bi da je i Novi Beograd jednako ocuvan.

Arhitekta Mies van der Rohe je rekao “Less is more”

Možda ono sto više kvari utisak fasada je jednoličnost posleratnih zgrada i to što se ponavljaju kao da su izašle iz fabrike.
Ne odaju utisak da su se arhitekte mnogo trudile da urade nešto kreativno i drugačije. Nego više se išlo ka tome da se štancuju zgrade i da što manje koštaju.
Kao vrlinu tih zgrada bi istaknuo funkcionalnost stanova.
Više su brinuli kako će izgledati iznutra nego spolja očigledno.

u svakom stilu postoje uspele i manje uspešne realizacije. svrstavati BnV arhitekturu na nivo najboljih primeraka posleratne arhitekture sa (mahom) novog Beograd je suludo. Blok 23 je upravo u uvršten u stalnu postavku MOME - sa razlogom! i ako ćemo bas da idemo u detalje, fasada tog bloka je veoma slozena - nedavno sam čitala intervju žene koja pravi crteže NBG blokova je rekla je da je taj blok izuzetno težak za crtanje. jedni od najneshvacenijih su blokovi 61-63. to nije nikakava jednostavna forma - upravo zato sto se ne koriste ukrasi u klasičnom smislu brutalisticki objekti (kada su uspešni) stvaraju bogat vizuelni sadržaj na drugi način.

ja nisam od nekih velikih hejtera BnV ali ta arhitektura ako je stilom srodna NBG po svom kvalitetu - smelosti originalnosti - se ne može porediti sa njim. u najboljem (!) slučaju tu možemo da pričamo o korektno odredjenim objektima ali nijedan od njih nikad neće biti ni u jednom muzeju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=665329#p665329:1t1el8uf je napisao(la):
spatiotecte » Pon Sep 30, 2019 5:16 pm[/url]":1t1el8uf]Arhitekta Mies van der Rohe je rekao “Less is more”

Možda ono sto više kvari utisak fasada je jednoličnost posleratnih zgrada i to što se ponavljaju kao da su izašle iz fabrike.
Ne odaju utisak da su se arhitekte mnogo trudile da urade nešto kreativno i drugačije. Nego više se išlo ka tome da se štancuju zgrade i da što manje koštaju.

ponavljanje je jedan od osnovnih elemenata u svim umetnostima. hoćemo sad da kritikujemo i prvi stav betovenove pete jer krece sa tri iste note? prokofjev prvi koncert jer ima dve strane oktava na početku?

ponavljanje ima svoje mesto u arhitekturi i većina nbg blokova jeste i po formi i po funkciji očigledno duboko promisljena. nekoliko osnovnih skola su prava remek dela. moja deca (trenutno) idu u osnovnu školu u SAD bezlicnog neuspelog modernistickog dizajna gde pola ucionica nema prozore. i kao neko ko veoma ceni posleratni NBG ja nisam ni u kakvoj obavezi da se divim toj katastrofi od zgrade jer pobogu to je taj stil, to si htela! ni vama nadam se nije dovoljno da se nalepe tri gipsane glave pa da zgrada postane remek delo u vašim ocima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=665329#p665329:19bl06ur je napisao(la):
spatiotecte » Uto Okt 01, 2019 12:16 am[/url]":19bl06ur]Arhitekta Mies van der Rohe je rekao “Less is more”

Za prosečnog Srbina funkcionalan stan znači da u 50 kvadrata ima dovoljno soba da žive bar 3 generacije.
Kad čujem da za pojedine poslovne zgrade kažu da su funkcionalne, a unutra u kancelarijama za po dvoje ljudi obavezno sedi po šestoro.

Kada se ovako gleda sa visine, panorama je ružna prilično, iako se vidi koliko je obnovljenih fasada.

Da bi stvari bile jasnije podelio sam po ružnoći ono to treba da se sredi, pa se nadam da neko iz vlasti čita ovo.

Evo predloga šta poboljšati.

Naravno, u to treba maksimalno uključiti i stanare i pravna lica.

Iskoristio sam fotku Nikolasa27 da bih obeležio.

Zanimljiva stvar za napomenut, u Sloveniji je još manja razlika izmedju modernizma i postmodernizma (SFRJ i modenre arhitekture) jer je kod njih i materijal kvalitetan i prirodan na svim zgradama

image.png

Interesantno da na svim zgradama koje imaju kamen u donjem delue zida nisu prali grafite i ostalu prvljavštinu,samo se krečilo iznad toga

Jedna od retkih zgrada sa karakterističinm K&K monarhija natpisom kakvih sam video po Beču koliko hoćeš

Vrh