Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Masovno se obnavljaju zgrade po Beogradu čak mislim da ne stignemo ni da postavimo ovde jer ne izvadimo telefon na vreme, mislim da je ova kampanja gde je vlast stavila fasade kao pripritet dobra jer se desio domino efekat gde su svi poceli da paze na to .

Sredjivanje fasada menja sliku grada vise nego bilo sta, Zemun za mesec, dva nece biti onaj isti oronuli zapusteni Zemun npr.
Samo neka cepaju, za 5god bice ovo onaj stari Beograd.

Dzabe i fasade, kad su ulice i plocnici, trotoari svi popucali, rupe na putevima, nema ulice koja nije razovarena, sve zapisano i prljavo. Nikad ovako odvratan Beograd nije bio, ovo je tuga za gledati. Deo kod zelenog venca je prava ciganlija. Vukov spomrnik isto, idem malo u off, jer je tema fasade, istina alo se srede fasade grad ce izgledati mnogo lepse, ali u Beogradu treba jedno 90 posto fasada da se sredi. Ma cela drzava je jako siromasna :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Не могу се последице вишедеценијске небриге отклонити преко ноћи. Мене свака реновирана/окречена фасада радује, под условом да господа не направе неку потпуну глупост која њихову "реновацију" претвара у акт вандализма.

Свака иоле пристојна реновација је ипак корак у добром правцу, ма колико он био мал, несигуран, неспретан..

Preduhitrio bih ovom prilikom @Tikvicu koji je redovno pratio ovu fasadu (Knjeginje Ljubice 32):
Pogledajte prilog 1
I ujedno bih iskoristio priliku da postavim ovu konstrukciju na novoj zgradi u Knićaninovoj:

...
2218bbab2d7ba289bb69ae94ea9b0bfb.jpg

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=648558#p648558:2dcv6ff3 je napisao(la):
Markoni1 » Sre Avg 14, 2019 7:55 am[/url]":2dcv6ff3]...Nikad ovako odvratan Beograd nije bio, ovo je tuga za gledati...

:lol: :lol: :lol:

ni većih strucnjaka ni ludjih komentara ovde čovek može da pročita...

ја сам се данас прошетао градом и генерално је утисак да је град непрепознатљив у односу на оно на шта је личио пре десетак година (и више).И даље имам проблема са финансирањем реновирања приватних фасада, и даље је проблем неодржавање, и даље ми смета што се не фокусирају на најважнија места које би целовито средили (нпр. Скадарлија) и и даље је то далеко од неке нормалне естетике али не памтим овакву виталност и светлину града.

Коначно идемо (додуше пузећим) кораком у неком нормалном смеру бар што се тиче светла, боја и зеленила. Коначно грађевински бум подразумева и куле које улепшавају визуру града а не само седмоспратнице од јефтиних дречавих фасада и са црепним крововима. Није урађено ни 1% од онога што треба урадити и има доста пропуста али бар се ситуација помера са мртве тачке да млађи нараштаји виде Београд који није мртво сиво бетонско депресивно ругло. Чак су и стидљиво узели да саде цвеће у жардињерама у центру а не да буду држачи за понеку тују и бачене пикавце. И тек ће се у наредним годинама показати колика грешка је било Јовино тамно сивило (у Кнезу) и колико значе светли/бели плочници када због климатских промена температуре буду расле као на далеком југу Европе.

@Goje ti si na domaćem terenu,imaš prednost .Samo da znaš kad te sretnem negde moraćeš da vodiš na kafu (kao domaćin).

Имам безброј замерки, почев од квалитета радова, до тога да држава селективно финансира реновацију приватних фасада, и чињенице да се све ради из чисто политичких побуда - типичан пример промоције вође и странке средствима из државног буџета - али бар се види неки напредак. Не видим зашто бих то негирао само зато што се противим политици владајуће гарнитуре.

Тако је што се тиче фасада. БнВ, гондола и разни други пројекти дотичних су, углавном су промашаји, и то криминалних размера.

Oва зграда се налази у Вишеградској улици - занимљиво је да се реновирају сви станови по овој вертикали - пролазио сам туда више пута у последње време и у камионе су сваки пут спуштали шут с различитих спратова, од највишег наниже:

..........................

Лепа вила, пример какве су грађене на периферним деловима града, јесте баш и кућа Јована Илкића у Милоша Поцерца 32, данас на жалост у изузетно лошем стању. Илкић, рођен у Земуну, био је ученик Теофила Ханзена, професора на бечкој Уметничкој академији, једног од најзначајнијих европских архитеката 19. века. Као дворски архитекта од великог угледа, Илкић је пројектовао и изградио многе приватне куће и неке од најзначајнијих државних грађевина, између осталог пројектовао је и Скупштину краљевине Србије (касније Југославије), а његова кућа пропада. Из ње сада расте кисело дрво. (http://www.politika.rs/scc/clanak/193634/Kuce-u-kojima-stanuju-uspomene)

Овај камион на градилишту у Чика Љубиној улици (х. "Индиго") су увукли на свега неколико сантиметара између крова и бетонске греде изнад:

To u Čika Ljubinoj se oteglo samo tako. Ko zna kakve su sve građevinske peripetije imali unutra.

Саша":34ced5go je napisao(la):
Kнеза Милоша 70, обнавља се цела вила:

Ta vila iz malo drugačijeg ugla.
2c9a3806e55e01a7c3775c6f60abaec6.jpg

Dzabe sve one fasade na Zelenjaku kad ona rugoba i kostur od zgrade Beobanke viri odakle god da gledas.

Биће штета ако остане ових пар зграда са графитима а остале у низу сређене.

Morao sam iz ovog niza da odstranim Beobanku, čisto da vidimo efekat, doduše nespretno, ali poslužiće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=649463#p649463:15nglyvj je napisao(la):
Дошљак » Pet Avg 16, 2019 10:47 pm[/url]":15nglyvj]Биће штета ако остане ових пар зграда са графитима а остале у низу сређене.

Grafiti su nesto najgore sto Beograd "nudi", ne racunam murale :wink:

Да би цела Бранкова и Зелени венац засијали треба очистити од графита портал тунела, први спрат солитера код пролаза одмах изнад новог казина, зграду Сбер банке на ћошку са Царице Милице, као и пар зграда на крају Брнкове које нису обухваћене овом реконструкцијом, и такође непарну страну Бранкове.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=649472#p649472:a6mhu0xn je napisao(la):
Posmatrac » Sub Avg 17, 2019 12:10 am[/url]":a6mhu0xn]Morao sam iz ovog niza da odstranim Beobanku, čisto da vidimo efekat, doduše nespretno, ali poslužiće.
file.php
Pastelgrad

Otkako sam video ovu Posmatračevu montažu shvatio sam da Beobanka uopšte nije trebalo da se digne na takvom mestu. Nisam protiv visokih zgrada, ali ovo baš previše štrči.

Uz to, ostala nam je ta nesreća da imamo zgradurinu od xyz kvadrata u samom srcu grada, a neće nikad maći dalje od oglodanog kostura. Jer jedni neće da je kupe zbog nerešenih građevinskih dozvola (zbog nadograđena poslednja dva sprata) a drugi (npr potencijalni hoteli ili poslovni prostori) zato što nemaju gde da joj smeste parking + ne može da joj se priđe iz pravca Brankovog mosta jer nema skretanje za levo.

Prilično nepromišljeno nasađen behemot tamo gde mu nije mesto...

Мурал на том бочном зиду што штрчи изгледа као жврљотина јер не покрива цели зид. Ту би могли да ураде нешто оваку, у нежнијим нијансама неке боје која се уклапа:

330px-Color_icon_cyan.svg.png

Не морају ни да дирају ту жврљоту, ако ишта вреди. Нека обоје позадину.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=649582#p649582:227wzkor je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Авг 2019 20:38[/url]":227wzkor]Otkako sam video ovu Posmatračevu montažu shvatio sam da Beobanka uopšte nije trebalo da se digne na takvom mestu. Nisam protiv visokih zgrada, ali ovo baš previše štrči.

Uz to, ostala nam je ta nesreća da imamo zgradurinu od xyz kvadrata u samom srcu grada, a neće nikad maći dalje od oglodanog kostura. Jer jedni neće da je kupe zbog nerešenih građevinskih dozvola (zbog nadograđena poslednja dva sprata) a drugi (npr potencijalni hoteli ili poslovni prostori) zato što nemaju gde da joj smeste parking + ne može da joj se priđe iz pravca Brankovog mosta jer nema skretanje za levo.

Prilično nepromišljeno nasađen behemot tamo gde mu nije mesto...
Ваљда јој се може наћи нека намена која не захтеба изградњу паркинга?

Што се тиче нерешених грађевинских дозвола, то се лако реши, уз мало притиска одозго.

Vrh