[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=594447#p594447:15t0gifn je napisao(la):
Baston » 11 Jan 2019 11:54 am[/url]":15t0gifn]@ zexland - sticajem okolnosti, zivim u jedoj od ove dve zgrade sto si fotografisao. Te iz licnog iskustva mogu ti reci da sam apsolutno saglasan jer sredjivanje fasade kao i povecanje energetske efgikasnosti na ovoj (kao i na mnogim drugim slicnim zgradama) ne bi bilo nimalo jeftino, ali ni jednostavno. Kada sam se uselio, stolarija ne samo da je bila dotrajala, vec nije postojala nikakva izolacija izmedju ramova prozora i zidova. Bukvalno 5 cm praznog prostora i 2 šrafa sa obe strane i lajsna. U stanu (a bilo je kosave tih godina) prehladno a radijatori vreli. Morao sam kao i mnogi da zamenim stolariju sa PVC, a posto sam se cesto zgrazavao kada vidim sta sve ljudi su u stanju da urade sa fasadama, a i vecina evo pisemo ovdje o tome, dosao sam u situaciju da primerom pokazem da nije sve samo neka moja prazna prica. Suma sumarum, doslo me je sve 30% skuplje, sa nekih 95% uspesnosti da zamenim prozore i roletne najpribliznije kako je to nekad bilo, jer tada (a mozda ni sada) nije bilo tehnicki i fizicki izvodljivo da se naprave prozori takvih dimenzija usled nekih ogranicanja u izradi jer su prozori veliki pa samim tim i duplo tezi od drvenih, a okovi to ne mogu da drže, kao i stolarije u dve boje. Terasu naravno nisam ni pomisljao da zastaklim. Na kraju, i radijatore sam promenio, te iako stedim mazut tj grejem se pristojno, placam isto kao i onaj sto rasipa energiju.
Prvo, za komsije sam kompletan id***, kr***, jer koga briga kako to spolja izgleda, drugo kada se uzme sama struktura stanara, koliko tu tek ima penzionera ali i socijalnih slucajeva, koji ne mogu to da plate, ali i bahatih pojedinaca koji bi da prisvoje sve zajednicko i urade bas onako kako se to njihovom kičerajskom ukusu sviđa, sadasnji izgled zgrade je ogledalo naše stvarnosti. To sto bih ja volio da je energetski efikasnija i rekonstruisana a da izgleda kao iz 1975-te. je samo moja pusta zelja. Sem licne satisfakcije uradjenim, veruj mim, na svemu ostalom sam na cistom gubitku.