Šta je novo?

Фасаде / Fasade

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=546886#p546886:3u1hy7f3 je napisao(la):
Stefan Beobuild » Sub Jun 23, 2018 5:44 pm[/url]":3u1hy7f3]Zna li se kada pocinje obnova fasada u Brankovoj?

Pred sledece gradske izbore, najverovatnije. Mada, Vesic je skoro najavio kod Marica u emisiji da ove godine krece obnova 190 fasada, od cega ce 70 biti u Zemunu. Mozda Brankova spada u tih 190, sta znam.

190 malo sutra. Svake godine najave rekonstrukciju 200-300 fasada pa srede desetak, i to još aljkavo.

Prosle godine su oko 150 a koliko znam obnova fasada pocinje na leto.Ja ne znam kako ce da stignu 200 kada je leto vec pocelo a radi se samo 4 (Despota stefana 10,Dzodza Vasingtona 26,Gracanicka 18,mala crkva kod hrama).

Ne moraju nužno da počnu na leto, ali čak da i tako planiraju, radovima prethode tenderi kojih još nema na vidiku. Tako da je Vesićeva priča o 190 fasada šuplja kao švajcarski sir.

Pritom, i ovo što sada rade (Pop Lukina, Despota Stefana, Gračanička i pola Brankove) je zaostalo od prošlogodišnjeg plana. A tada su najavljivali celu Brankovu, kao i Crnogorsku ulicu pored Brankovog mosta.

E sad, to je jedna linija obnove, i to ona kvalitetnija koja ide preko Sekretarijata za komunalne i stambene poslove (prošle godine su tako rađeni KV i Karađorđeva od mosta do Velikih stepenica).

Druga linija ide preko JKP Gradsko stambeno, i to je ona nekvalitetnija u okviru koje su prošle godine mahom prekrečene fasade u Kralja Milana, na Savskom trgu i u Karađorđevoj kod Zadruge. Sa njihovim javnim nabavkama se ne snalazim, i to ide nešto u kombinaciji sa skupštinama stanara - tako da možda i ovog leta sprovedu ofanzivu sa celim ulicama pod skelama.

I samo te fasade se broje kao obnovljene od strane grada.

Treća linija - nažalost najmalobrojnija - su razne privatne obnove, obnove uz nadgradnju ili rekonstrukcije raznih institucija poput bolnica, biblioteka, muzeja, hramova i sl. To se ne ubraja u tih najavljenih 190.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Upravo tako!I Da se svi tenderi raspisu danas nebi bili gotovi ni za tri meseca (rok mesec dana sa produzetkom jos15 najmanje onda biranje kompanije rok za zalbe).Samo bih te ispravio trenutno se ne rade fasade ni u Pop Lukinoj ni u Brankovoj

Беше требала школа за прераду коже у Бранковој да се реновира са фасадом, а више нема ни табле о радовима на згради.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=546930#p546930:3h3e0rdj je napisao(la):
And7rey » 24 Jun 2018 11:57 am[/url]":3h3e0rdj]190 malo sutra. Svake godine najave rekonstrukciju 200-300 fasada pa srede desetak, i to još aljkavo.
Sredili su vise od 10 fasada prosle godine, cenim negde 40-50.

150 su sredili ali aljkavo klime nisu poskidane,prozori nisu zamenjeni...I tako

Ono sto me brine je sto su na fasadi pored prozora zastitili i postojece klime! Sto znaci da ce one i ostati tu gde jesu. Mislim da je to greska i da svakako treba da se potrude da bar ovde stave klime ka unutrasnjem dvoristu.

Da to sam se i ja pitao ali ce sigurno skinuti klime kada budu krecili

:oops: Da to sam se i ja pitao ali ce sigurno skinuti klime kada budu krecili.

Inace jel su poceli jos nesto ili makar sta je naredno u planu Brankova ili nesto drugo!?

Ima li nekih informacija šta se tačno radi? Inače kula kao i krilo u Bka i krilo u Resavskoj sve pripada istoj kompaniji ali mi se čini da jedino rade nešto na kuli. Bilo bi lepo da srede ovaj deo prema Bka i uklone staklo sa svih balkona.
Untitled.png
Banem kod ortaka neki dan unazad, uradio na balkonu identicno zastakljivanje ovoj zgradi, mozda s vise novca.

Vidno potresen, pitam ga zasto? Uz sve kritike i uvrede koje ovde vec koristimo.
Odgovor je da mu je buka ogromna s ulice, od prasine ne moze da zivi.

Eto morao sam i ovaj ugao price da podelim s vama.

Ako je to u pitanju, razumem ga.

Sa' će klasični srpski komentari tipa ''pa ako mu je bučno nek se odseli van centra, razmaženko jedan... a ne ček već je van centra... pa nek se odseli iz kruga dvojke, snobina komunjarska... a ne ček, već jeste van kruga dvojke... pa dobro onda nek se odseli na periferiju gunđalo jedno... pa posle ako mu smeta buka na periferiji nek ide u Deliblatsku peščaru...''

Застакљивање је природна реакција људи на грешке које архитекти праве. У сваком другом послу је купац бог и батина само се архитекте залуђују како су они важнији па су још и тобоже оштећени што људи користе њихове станове које су поштено купили на начин који им одговара.

Ако људи масивно застакљују своје терасе то онда значи да је Београд град са климом која није медитеранска и није преко целе године довољно топло за терасу, постоји разлог зашто зграде у Норвешкој немају велике балконе а зграде у Грчкој имају. Уместо да се архитекте прилагоде и пројектују зграде са стакленим терасама или терасама са покретним стаклом за летње месеце које су по вољи својим купцима од чијих пара живе они се већ традиционално иживљавају са својим неким фикс идејама које никоме не одговарају.

Зашто би ико био дужан да један део стана који плати мора да има завејан и бучан зими? Прашњав и бучан лети? Да не може да изађе без јакне на део стана који је купио бар четвртину године? Које то право полаже било ко да забрани човеку да свој стан среди како жели докле год тиме не угрожава другима право да ураде исто?

У најбољем случају то мора додатно да се решава преко ауторског права интелектуалне својине где се људи изричито уговором обавезују да застакљују терасе станова које купе иако би у том случају такви станови били махом много мање тражени. Свако коме ово смета може комотно из свог џепа да откупи ове терасе па нека их сређује како жели, све остало је насиље и 100% је добро што губите битку који сами водите против поштених власника станова.

Да Тојота избаци нову серију аутомобила розе боје и 1 човек га префарба у другу боју вероватно би био проблем у њему, ако масивно људи фарбају та кола у другу боју онда су очигледно Тојотини дизајнери омашили боју те серије. Немогуће је да су масивно станари сви глупи и лоши а не они који су пројектовали станове које они не могу да користе преко целе године

Pa moram da kazem da je svakako otvorio drugi pogled na ovaj rasprostranjen problem, o kojem nisam razmišljao. Nekako ta pohlepa za kvadratima mi uvek u prvom planu.

Gresis da je samovolja stanara dozvoljena. Postoji niz zakona i propisa koji moraju biti ispostovani za izmene projekata za koje se dobilo odobrenje za gradnju.
Konkretno ortaka boli tuki, po principu ako svi moramo vraticu i ja u pređašnje stanje.

Kalijan u skladu sa avatarom anarhisticki pogled totalno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=548336#p548336:2bpxhtsy je napisao(la):
Kailan » 30 Jun 2018, 13:34[/url]":2bpxhtsy]

Које то право полаже било ко да забрани човеку да свој стан среди како жели докле год тиме не угрожава другима право да ураде исто?
Dokle god ne ugrozavas konstrukciju, instalacije ali i fasadu objekta, mozes sa svojim stanom da radis sta hoces. Mozes i u roze sa skljokicama da ga okrecis. Ali na sta bi licelo da svako fasadu svog dela uredjuje kako hoce? Mislim u Srbiji generalno fali kultura zivljenja, mogao bi neki obavezni predmet da se ima u skoli, da ljudi shvate da nisu sami u univerzumu i da zive jedni pored drugih, i sa obzirom jedni prema drugima ali i prema gradu i sredini gde zive. Ako ti smeta balkon ili lodja, imaju stanovi i bez ikakvih balkona.

lepi":3131s22p je napisao(la):
Pa moram da kazem da je svakako otvorio drugi pogled na ovaj rasprostranjen problem, o kojem nisam razmišljao. Nekako ta pohlepa za kvadratima mi uvek u prvom planu.

Kakva crna pohlepa. Ako imaš stan od recimo 55 kvm, i od toga terasu od 5 koja ti je ili mokra od kiše ili zavejana ili je previše hladno da je koristiš, prirodno je da uradiš nešto.

Kailan je u pravu, arhitekte nisu odgovorile na ovu pojavu, tako što ne projektuju već zastakljene lođe. Nije naravno ni sve do arhitekata, jer verujem da ni investitori ne trče da grade tako.

Ko je u bio u Rusiji, video je da se sve nove zgrade projektuju i grade sa zastakljenim terasama, jer je uočeno da 99% ljudi zastakljuje (i to stvarno ni na šta ne liči). Sada nove zgrade imaju uniformno zastakljenje, kao deo arh.rešenja.
Da li je to odgovor struke, da li je to tržište odredilo (jer se bolje prodaje) ili je to propis koji je uveden (gradski, državni) ne znam.

Sent from my Lenovo S660 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=540385#p540385:3lu96wj6 je napisao(la):
Homer Jay » Pet Maj 25, 2018 1:58 pm[/url]":3lu96wj6]Potpisan ugovor i za rekonstrukciju fasada na parnoj strani Brankove

'beš mi sve ako znam kako je ovo odrađeno. Prop'o tender dva puta, i onda odjednom ugovor za Pop Lukinu/Gračaničku/Dž. Vašingtona, a sada i za parnu stranu Brankove, bez da je ponovo raspisan tender :dil:
Sta bi s ovim mesec dana je proslo !!!???

Postavili su skele na dve zgrade u Pop Lukinoj. Ona na cosku sa Marsala Birjuzova i zgrada ispod.

Vrh