Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Da li neko zna sta se to radilo na fasadi Muzeja primenjene umetnosti u V. Karadzica. Skele su stajale skoro mesec dana, nijednom nisam video neku aktivnost, skela se danas skida, a nikakve promene na fasadi nema. Sta sam propustio?

Ne razumem trend jednobojnih fasada. Svi ornamenti su se originalno dodatno naglasavali drugom bojom... Pogledajte samo stare zgrade sa originalnim fasadama videcete da je uvek bila razlika (gde fasade nisu sljustene do cigle) - sto je i logicno... Takve, jednobojne fasade, sada su radili i u Karadjordjevoj i to cak u prisustvu Zavoda za zastitu... Jedino su zgrade u Art Deko stilu imale mirnije fasade gde se ono malo ornamenata (obicno bareljefi isl.) nisu naglasavali. A recimo u Fruskogorskoj 2 Zavod je ofarbao zgradu u limun zutu i pomorandza narandzastu... Kao voćni kolac!!? Nedopustivo i neozbiljno... Sve su izbrkali! :rant:

Ево како се то ради у Новом Саду, делује далеко квалитетније у сваком смислу.
Реч је о реконструкцији подграђа Петроварадинске тврђаве, нешто што бих назвао као новосадски Косанчићев венац, бисер који годинама пропада.

DSCN6166.jpg

Да не бих спамовао, више слика имате на линку:
http://korzoportal.com/foto-esej-podgra ... ve-obnova/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497724#p497724:1mzkeoji je napisao(la):
gishko » 03 Dec 2017 02:38 am[/url]":1mzkeoji]Ево како се то ради у Новом Саду, делује далеко квалитетније у сваком смислу.
To i pricam... Skoro po pravilu se fasadna plastika akcentuje. Sem par zgrada u Pop Lukinoj i par na Kosancicevom vencu - sve ostalo je cisto zamazivanje... A stvarno nije moralo tako, niti je to iziskivalo previše novca - da li ce biti bela ili žuta farba, dođje mu na istom...

Meni se vise dopada ova jednobojna fasada u Dobracinoj, nego u Petrovaradinu. Prevelik kontrast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497740#p497740:1ij4sgu3 je napisao(la):
Drakche » 03 Dec 2017 08:41 am[/url]":1ij4sgu3]Meni se vise dopada ova jednobojna fasada u Dobracinoj, nego u Petrovaradinu. Prevelik kontrast.
Fasade u Prtrovaradinu su barokne i samim tim su sa vise fadadne plastike i kontrasnijih boja. Fasade u Beogradu su vise klasicisticke, sa diskretnijom dekoracijom i manjim kontrastom. Obicno su bile svetlijih tonova sa štukaturom u prljavo beloj ili beloj boji koja ju je diskretno naglašavala. Secesija je imala daleko bogatiju plastiku ali i ona se naglašavala polu tonovima, retko sa vecim kontrastom (mada ih je bilo - Nestoroviceva kuca u Kneza Milosa, recimo, mada je ona radjena u duhu akademizma).

Bela boja previše naglašava ukrase. Ja sam za jednu boju u svetlijoj i tamnijoj nijansi i to je to.

@gradjanin Generalno da, ali ova zgradica u Bg je nacickanija plastikom, od ove u Petrovaradinu, pa joj zato vise odgovara jedna boja. Prirodne senke su te koje prave kontraste.

Imate na linku ispod slike još primera, svakako da je reč o drugačijem stilu, pa zato se i prenaglašava.

Krovove na žalost samo prečešljavaju, a menjaju i delove koji su oštećeni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bar ujednace i srede stolariju limariju u ns imaju oni tamo zamislie zavod za zastitu spomenika i projekte tih zgrada

kopkali su oko filološkog i ugradili dekorativnu rasvetu na trotoaru, a vidim i na fasadi (još uvek ne znam da li je počelo da radi)

stvar je u tome što se te sijalice već klate zajedno sa betonom okolo kada se stane na njih, a i onaj trotoar ispred je sada baš osakaćen na svakom koraku... znam da će to uskoro sve da se menja, ali ne leži meni ta filozofija "neka sedi tako preorano, ionako će to nekad da se menja"

Ti trotoari u Vasinoj i na St. trgu su kriminalno loše odrađeni. Uslikao sam pre mesec dana rezultate tih njihovih ''rekonstrukcija''.
viewtopic.php?f=16&t=184&start=3075#p487437

Posle nedelju dana došla je ekipa koja je ovaj fušerajski cement sa slika umesto kocki vratila u prvobitno stanje. Odnosno vratili su kocke na tom potezu ispred Pošte. Ali su zato sva druga oštećenja i smandrljotine ostale. Likove je bukvalno mrzelo da vrate kvadrataste kocke u isto stanje kako su ih i zatekli pre radova. Nego su ih samo nabacali u jame, dolili pesak, utabali čekićima usput drobeći te ionako nikakve kocke u komade, ispeglali to malo da izgleda ok kad prođe šef i baci oko u pokretu i otišli dalje.

Uvesti pod obavezno i zabavište i predškolsko, tamo decu uče kako se slažu kockice, ovi izgleda nisu ni to prošli.

Vau, ekstra! Ovde se vidi kako bi fasade bile dobre i sila do izrazaja da nema klima, tj da ih sprovedu na krov...

Da li je ko imao problem da mu ptica napravi rupu u fasadi?
Neka ptičurina je kljucala kljucala i na kraju prokljucala fasadu tačno iza klime u poslednjih par dana i napravila rupu tako da može cela da uđe.

Vrh