Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Izuzev mola u Nišu, čini se da su svi "Deltini" megalomanski projekti mrtvi.

Izuzev projekata u Beogradu, čini se da su svi "Deltini" megalomanski projekti vrlo živi. :D

Izvinjavam se: ne računam inostranstvo ovde.
Ali gledaj: Delta City - prodat, Maxi - odavno prodat, radnje po Beogradu (npr. u Knez Mihajlovoj) - prodate, Delta Planet - očito se odustalo, ostao je samo centar u Nišu, koji je još u fazi najave i moguće je da, zapravo, predstavlja izmeštanje beogradskog Planeta.

Temu treba izmestiti na "Deltine projekte". :sesir:

Prodati projekti nisu mrtvi već suprotno... To znači da su bili dobri i mogli su da se prodaju za uglavnom solidne pare... Pritom si zaboravio Deltine hotele u bg... Ali da ne davimo... Mislim da je planet samo pitanje politicke volje i vremena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=491901#p491901:1hd26f2a je napisao(la):
Drakche » 13 Nov 2017 12:16 pm[/url]":1hd26f2a]
1200px-Glavna_Zgrada_Bg_klanice_2014.JPG

https://sh.wikipedia.org/wiki/Beogradska_klanica

Zar umesto ovakve arhitekture da nikne jedna vampirska tajkunska limenka!!?? Gde je zavod za zastitu spomenika, gde je urbanisticki zavod? gde je drustvo arhitatakla? :o :bash:

Goran Vesic je u emisiji pravac na pinku rekao da sledece godine se rekonstruise oko 200 fasada, od toga oko 120 fasada u centru Beograda a oko 80 u centru Zemuna kao i da nisu velika ostecenja na zgradi ratnog vazduhoplovstva i da se intenzivno razgovara sa Vojskom da se taj problem sledece godine resi kad se zavrsi park u Zemunu

Park u Zemunu treba da vec jedanput dobije ogradu dostojnu tog parka.
Pored fasada spas za Zemun bi bio pocetak uklanjanja svega sto je u vreme Seseljuge izniklo tamo gde mu mesto nije, a i posle toga naravno, i u donjem i u gornjem gradu.

Čitam diskusiju na SSC-u, Palata Albanija je originalno bila obložena italijanskim ćipolino zeleno-belim mermerom. Baš mi se svidja i mislim da bi bilo mnogo dobro da se nadje načina da joj se vrati takva fasada, iako je takav mermer, kako pišu-preskup:Pogledajte prilog 1

I ko bi to platio i kazu da se nije bas pokazao kamen u bg

Pa izgleda da ploče nisu bile baš dobro pričvršćene, a i zgrada je bombardovana pa se i tu verovatno dosta stvari poremetilo. 50-ih se odvalilo nekoliko ploča, pa umesto da su to sredili i bolje učvrstili ostatak-kažu da nisu hteli da uvoze iz Italije tih par kvadrata, nego su stavili drugi mermer-po meni mnogo ružniji..Ne znam šta se sada nalazi u zgradi i ko je vlasnik, ali neki na forumu predložiše da se dozvoli nadzidjivanje davno planirana 4 sprata, a za uzvrat da se vrati fasada..e sad pitanje je ima li zainteresovanih i kako raspetljati imovinske odnose ako tu ima problema-nisam upućen u situaciju.

Upravo čitam na vikipediji da je sličan mermer pronadjen i u Srbiji, što bi svakako bila jeftinija varijanta sličnog mermera originalu ako žila još postoji. A mogli bi i da kažemo da je Albanija popločana srpskim mermerom :D

Sa zakašnjenjem i ispravkama evo reportaže o fasadama u Beču. Pokušaću da ponovim jučerašnje komentare, ne zamerite ako sam nešto izostavio.
Trenutno je u trećem okrugu u toku rekonstrukcija fasada, s tim što se kod njih to primetno češće radi nego kod nas. Evo jedne zgrade preko puta Muzičkog univerziteta. Sa desne strane se vidi strana koja još nije "ažurirana", pa je bolja od mnogih koje su kod nas rađene prošle godine, dok je sa leve gotovo. Da li treba da govorim da se sa skela čuje isključivo srpski jezik? :gobb:
Pogledajte prilog 4

E, sad, da je sve idealno u jednom razvijenom i bogatom gradu - nije. Na sledećoj slici je zgrada u kojoj je Betoven napisao Devetu simfoniju, koja je samim tim pod zaštitom države. Prizemlje se raspada otkada znam za ovu zgradu (ima 7 godina), a fasada nije ni taknuta.
Pogledajte prilog 3

Grafitiranje... ako ste slučajno mislili da je boljka balkanskih gradova, varate se. U neposrednoj blizini prethodne zgrade (inače, uslovno rečeno, u širem centru grada, ako ne čak i užem), zatičemo ovakvu sliku:
Pogledajte prilog 2

Nešto širi centar, blizina Westbahnhof-a, spoljašnja ulica Mariahilfe... Jeste da u njoj dominiraju gastarbajteri, ali ipak su zgrade iz 18. i 19. veka... :violina:
Pogledajte prilog 1

Nedavno smo imali onu čuvenu sliku iz Kralja Milana, gde je neko sa strane grafitirao nedavno sređenu zgradu pokraj krova. Ni to nije izuzetak: postoji tako nešto i u carstvujuščoj Vijeni, čak na veoma prometnom mestu. Izvinjavam se što je slika loša, žurio sam i slikao iz daljine: bela zgrada, vidi se ogroman grafit pokraj granja...

Sad, da me neko ne shvati pogrešno, ponoviću ono što sam već rekao juče: kod njih su ovakve stvari i dalje pojedinačni problemi - naravno, ima ih dosta, ali se radi na njihovom rešavanju. Primera radi, i kod njih sam video grafitirane sveže okrečene fasade. :bash: Kod nas je problem sistemski.

Nastavak u temi "Kula Beograd". :sesir:

Ja sam grafitiranje video i na zgradama duz glavne pijace.

Naravno da ima. Poenta je da to nije ovdašnja endemska boljka. A pokazao sam već i da im komunalna higijena više nije kakva je bila, tj. kako su mi je opisivali za 80e ili čak 90e.
E, sad, kad je takav Beč, koji je oduvek bio simbol čistoće i komunalnog reda, bolje je da ne spominjem čega sve ima u Berlinu ili holandskim gradovima.

Što se tiče renoviranja zgrada, to je sasvim normalna stvar u Evropi. U skoro svakom gradu u kojem sam bio se uvek nešto renovira u centru, pa i na periferiji. Ne samo fasade, nego i glavne ulice, trgovi.

Ponavljam da bih želeo da i Beograd nastavi trend započet u poslednjih godinu dana, jer kada se sve fasade i ulice obnove (20-30 godina), taman dođu na red one koje su prvo rađene i tako ulazimo u jedan ciklus non stop radova.

Mislim da je taj ciklus u slučaju Beča dosta kraći. Ako se ne varam, ova zgrada na prvoj slici je rađena pre 5-6 godina.
Bilo bi dobro obavezati vlasnike stanova da sami brinu o tome (uz deo sredstava od grada ili opštine).

Taj objekat je nekada davno bio osnovna škola, a kasnije je u njemu bilo pokojno trgovinsko preduzeće "Zvezdara".

Poslednjih godina zvrjao prazan. Ima veliko dvorište. Dobra mu je nova namena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=489867#p489867:2k97hzjg je napisao(la):
KartmenBG » Mon Nov 06, 2017 5:11 pm[/url]":2k97hzjg]Pohvalno je to sto su se stanari onda sve tri zgrade udruzili u tome zaista! !! !

Zapravo i nisu. Zgrada preko puta je zbog rugla i zapuštenosti, platila da se rekonstruiše fasada, okvirno nekih 40.000 evra. Ulaganje u ukolinu kako bi povećali vrednost njihovog prostora.

Jel sam dobro razumeo, stanari Infinitija su platili sredjivanje fasade preko puta da bi ulepšali svoj pogled na ulicu i povećali vrednost za možda 1e/m2?? Wtf? :shock:

Spat pricaju o drugoj zgradi ne ovoj na fotki na ovoj strani
Znaci par stanara infinitija platili fasadu interesantno

Nikad mi neće biti jasni ovi degenerici koji kao brane Kosovo i Srbiju uništavajući njihova kulturna i istorijska nasleđa.

Vandali ponovo UNIŠTILI FASADU Starog dvora
A. Ristović | 20. 11. 2017 - 11:27h

Fasada Starog dvora ponovo je bila na meti vandala koji su je naružili natpisima i porukama ispisanih sprejem.

Kako je gradski menadžer Goran Vesić na društvenim mrežama naglasio, ovo nije prvi put da je fasada uništena, a to se redovno dešava sa mnogim novim fasadama u gradu.

23668849_1858562737504957_5725191056806704736_o.jpg

23736038_1858562794171618_3683326616386844345_o.jpg

Goran Vesić je poručio i to da su grafiti u međuvremenu obrisani, te da bi za čišćenje svih fasada u gradu bilo potrebno više miliona evra.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/vandal ... ra/f4n78tz

Vrh