Sa zakašnjenjem i ispravkama evo reportaže o fasadama u Beču. Pokušaću da ponovim jučerašnje komentare, ne zamerite ako sam nešto izostavio.
Trenutno je u trećem okrugu u toku rekonstrukcija fasada, s tim što se kod njih to primetno češće radi nego kod nas. Evo jedne zgrade preko puta Muzičkog univerziteta. Sa desne strane se vidi strana koja još nije "ažurirana", pa je bolja od mnogih koje su kod nas rađene prošle godine, dok je sa leve gotovo. Da li treba da govorim da se sa skela čuje isključivo srpski jezik?
Pogledajte prilog 4
E, sad, da je sve idealno u jednom razvijenom i bogatom gradu - nije. Na sledećoj slici je zgrada u kojoj je Betoven napisao Devetu simfoniju, koja je samim tim pod zaštitom države. Prizemlje se raspada otkada znam za ovu zgradu (ima 7 godina), a fasada nije ni taknuta.
Pogledajte prilog 3
Grafitiranje... ako ste slučajno mislili da je boljka balkanskih gradova, varate se. U neposrednoj blizini prethodne zgrade (inače, uslovno rečeno, u širem centru grada, ako ne čak i užem), zatičemo ovakvu sliku:
Pogledajte prilog 2
Nešto širi centar, blizina Westbahnhof-a, spoljašnja ulica Mariahilfe... Jeste da u njoj dominiraju gastarbajteri, ali ipak su zgrade iz 18. i 19. veka...
Pogledajte prilog 1
Nedavno smo imali onu čuvenu sliku iz Kralja Milana, gde je neko sa strane grafitirao nedavno sređenu zgradu pokraj krova. Ni to nije izuzetak: postoji tako nešto i u carstvujuščoj Vijeni, čak na veoma prometnom mestu. Izvinjavam se što je slika loša, žurio sam i slikao iz daljine: bela zgrada, vidi se ogroman grafit pokraj granja...
Sad, da me neko ne shvati pogrešno, ponoviću ono što sam već rekao juče: kod njih su ovakve stvari i dalje pojedinačni problemi - naravno, ima ih dosta, ali se radi na njihovom rešavanju. Primera radi, i kod njih sam video grafitirane sveže okrečene fasade. :bash: Kod nas je problem sistemski.
Nastavak u temi "Kula Beograd".