Komunalna policija je uvedena sa pričom da će da bude
dopuna običnoj policiji. Nažalost, kao i sve ostalo u Srbistanu, i ta ideja je loše zasađena i prerasla je u to da je obična policija sve to shvatila kao da ona više nije nadležna za takve stvari i da treba isključivo komunalci da brinu o tome. A ovi se večito vade na priču kako od silnog rada ne stižu, a neretko se dešava da i za ostale stvari pokušavaju da prebace nadležnost na običnu policiju. Tako je sa pitanjima komunalnog (ne)reda, uzurpacije javnog zemljišta, parkiranja, švercovanja u prevozu, nelegalne gradnje... obe službe samo isprebacuju nadležnost jedna na drugu i vodaju te po telefonima dok ti se ne smuči život i dok ne odustaneš od prijave.
Menjanje zakona i pravilnika u već urnisanom krivosuđu su samo pomogli svemu tome i došlo se do toga da je uništavanje tuđe imovine postalo nešto normalno i uobičajeno i da se zbog toga godišnje napiše tek 5 (ili kolko već beše?) krivičnih prijava, od kojih nijedna nikad ne dogura do sudije, a kamoli do neke kazne.
Jednomrečju, Beograd je počeo da propada onog dana kada je osnovana Komunalna policija. I to je sva nauka.
Jedno od rešenja i da se sprejevi i ostale stvarčice za žvrljanje kupuju uz ličnu kartu. Pa kad se pojavi neka žvrljotina lako može da se utvrdi čime je ispisana i onda lepo da se pozovu svi koji su to kupili na razgovor.
Često se ovo pominje kao jedno od mogućih rešenja. Ali mislim da je previše komplikovano i da ne bi uopšte bilo efikasno. Prvo, svinjatori bi našli način da izvrdaju i takav sistem, a drugo, nema te ekipe policajaca i inspektora koji bi bili voljni da se svakog dana cimaju zato što je neko sinoć ispisao grafit. Uostalom, ja ne znam nijedan grad koji ima takvu meru. Ako neko zna neki primer neka navede, ali ja nisam dosad čuo za tako nešto.
Lepi,
I divlji ulični prodavci i svinjatori krše zakon. Samo što ljudima veći problem i smetnju predstavljaju svinjatori, jer oni zapravo uništavaju tuđu imovinu. Plus, prodavaca ima na svakom 30. ćošku. A svinjatora i svinjarija imaš na svakoj fasadi po 30 komada.