Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Zasto onda nema u centru Stokholma? Mislim da nije stvar u tome koliko ima policajaca, vec zato sto tamo sprejaci prosto ne zele da zvrljaju po centru, jer im savest govori da to radi samo poslednji olos. Oni koji ozbiljno zvrljaju, njima je potreban nekakav izazov np. negde gde je manje pristupacno, a ne da zvrljaju usput preko cega stignu.

U mnogim gradovi grafiteri ne žvrljaju po fasadama, već po onim metalnim rešetkama kojima se pokrivaju izlozi van radnog vremena.

Skandinavske zemlje je malo teško upoređivati sa ostatkom Evrope, ali po Berlinu (a i po Beču, a naročito po Španiji) sam viđao dosta grafita čim se skrene sa glavnih pešačkih putanja.

Moguće je da i tamo žvrljaju sam centar grada, ali to vrlo brzo uklone, pa shvate da nema svrhe to raditi. To bi bilo dobro rešenje i ovde. Verujem da bi posle godinu dana prebrisavanja, grafiteri shvatili gde se isplati, a gde ne žvrljati. Tu je uvek i antigrafitna farba...

Žvrljatora ima svuda u jednakim brojevima. Policije u pomenutim gradovima ima manje. Nigde nisam video više policije nego u BG u normalnim okolnostima (da nije utakmica, dolazak delegacije ili nešto).

Pre sam mišljenja da je ODRŽAVANJE jedina razlika, odnosno svest vlasnika nekretnina. Neće ni tamo policija da navata svakog grafitera jer ne može da dežura kod svake zgrade 00-24. Ne. Nego su vlasnici svesni da će da popiju paprene kazne ukoliko grafit prenoći i inspekcija ga sutradan ugleda. A kod nas vlasnike prve boli patka, a kad bi neko popio kaznu, digla bi se revolucija.

Dislocirana svest i osećaj odgovornosti.

Ne verujem da bi se digla revolucija da se kućni savet (vlasnik) zgrade kazni.

Moraju ljudi da shvate da njihovo nije samo ono unutar četiri zida, već i fasade i hodnici i lift...

Ali bi za primer prvo trebalo da kazne Tanjug i Skupštinu grada i tako neke reprezentativnije zgrade u centru, a ne NBG zgrade.

Зграде су узурпирале некадашње природне пределе и наружили их, а графити сада исто тако то раде са зградама. Решење је у увођењу растиња поред фасада уместо што се оно чак и уклања испред неких зграда, па врло брзо на зидовима ничу жврљотине.

hLnktkqTURBXy8zMzEwNDM3NTkwYTQ1NTNlNzJiYTc1NzIxYzg1MmEwYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Кад неко сматра да је растиње сувишно у врту, ето шта ниче и буја. Поред тог сивог ижврљаног зида треба садити руже, хибискусе, јорговане,јасмин, магнолије и слично ниже растиње.У природи су решења и лекови за све !

Он колико год био леп, навлачи влагу у објекат као и читав спектар инсеката. Отровни бршљен ми је фактички прогутао гаражу а сада му је време опрашивања а опрашују га искључиво осе и стршљенови - нимало пријатан осећај је проћи поред роја који се чуја као трафостаница.

Неко ко мисли да ће цвеће у подножју спречити људе да пишу графите је или дубоко наиван или јако глуп. А прекривање споменика културе пузавицама да би се сакрио и тако заштитио је само по себи бесмислено, студентски парк је можда и једини (бар честито архитектонски и естетски пројектован) парк који Београд има. Од 3000 "комуналних полицајаца" које смо насилно натерани да плаћамо могао би бар један или двојица да стоје и штите такав парк и заправо служе својим сународницима а не да бију бабе и деде што "неовлашћено" продају чарапе и своје ствари на поду да скрпе крај са крајем.

Или га просто приватизују и дају приватном сектору који очигледно једини и јесте у стању да одржава и штити оно што поседује јер је већа срамота да пропада и буде ижврљан графитима фашиста и комуниста него да престане да буде јавно власништво будући да они који шатро треба да чувају јавно власништво то очигледно не раде.

Природна антиграфити заштита ради и пре него што је засађена. Већ уноси немир у нечије редове.

Postavljene skele na ovoj zgradi u Balkanskoj ulici, odmah ispod hotela Moskva.

Nadam se da je ovo samo početak sređivanja fasada u ovoj ulici. :)

4KqYWkc.jpg

pO4DFjO.jpg

Reče Maleni danas dok je šoferirao novinara O2 da će naredne godine srediti sve fasade oko Slavije.
Akcenat je na frazi "reče Maleni".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481905#p481905:76fwd8q0 je napisao(la):
Kailan » 02 Oct 2017 01:25 am[/url]":76fwd8q0]

Или га просто приватизују и дају приватном сектору који очигледно једини и јесте у стању да одржава и штити оно што поседује јер је већа срамота да пропада и буде ижврљан графитима фашиста и комуниста него да престане да буде јавно власништво будући да они који шатро треба да чувају јавно власништво то очигледно не раде.

Evo ja sam sa par kolega sa foruma upravo to i pokušao, tj. bio privatni sektor sa ciljem da se zaštite fasade, sve u svetlu novih zakona, učestalijih obnova, itd.
Napravili smo korektan model, gde bi bili zadovoljni i sa ,,pozitivnom nulom'' ali da grad liči na nešto. Tržište to očigledno nije prepoznalo tako da se više oko išaranih fasada ne uzbuđujem preterano.
Bilo je komentara na forumu baš kako privatnici šaraju fasade da bi posle dobili posao. Čista glupost.
Istina je da mi kao društvo još nismo ni blizu poštovanju reda niti prepoznavanju lepog...

Ovd bi posao odradila lovor visnja...celom duzinom je posaditi...ona moze i lepo da se oblikuje...tako da bi zvrljaci vrlo brzo odustali od saranja.

Inace je Studentski park po meni izuzetno siromasno uredjen i dosta skromno opremljen. Umesto stare retro rasvete, postavljena je ona grozna savremena rasveta...previse travnatih povrsina koja je neuredjena...oskudno ozelenjavanje...itd.

Жбунасте врсте су проблематичне у БГ условима јер су све одреда јавни клозети. Зекс, постоји ли нека жбунаста врста са бодљама, да евентуални мократор не може да приђе а да се не избоде?

Па што, засадимо отровни бршљен и све је у реду :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482370#p482370:3vqyp5ou je napisao(la):
stf » 04 Oct 2017 07:11 am[/url]":3vqyp5ou]Жбунасте врсте су проблематичне у БГ условима јер су све одреда јавни клозети. Зекс, постоји ли нека жбунаста врста са бодљама, да евентуални мократор не може да приђе а да се не избоде?

Ono jes :)

Ima ih dosta...mogao bi recimo crveni vatreni grm (Pyracantha coccinea) ili crveni berberis (Thum.atropurpurea) - oni bodu dosta :)...ili Aukuba, Fotinija, Forzicija...

@ Galeks - Ne moze brsljan uz ovu ovakav vid reprezentativne ograde...unistio bi je. Brsljan treba koristiti kao pokrivac tla gde god je to moguce, a ne da gledamo u onu utabanu zemljurinu sirom grada...alternatva umesto brsljana za pokrivanje tla neuglednih parkovskih i javnih povrsina bi bio sitan sljunak...kao na Toplicinim vencu recimo. Sve moze da se uredi kada bi bilo volje za to.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481905#p481905:1nxh79bj je napisao(la):
Kailan » Pon Okt 02, 2017 2:25 am[/url]":1nxh79bj]Неко ко мисли да ће цвеће у подножју спречити људе да пишу графите је или дубоко наиван или јако глуп. А прекривање споменика културе пузавицама да би се сакрио и тако заштитио је само по себи бесмислено, студентски парк је можда и једини (бар честито архитектонски и естетски пројектован) парк који Београд има. Од 3000 "комуналних полицајаца" које смо насилно натерани да плаћамо могао би бар један или двојица да стоје и штите такав парк и заправо служе својим сународницима а не да бију бабе и деде што "неовлашћено" продају чарапе и своје ствари на поду да скрпе крај са крајем.
Ih bre, pretera ga za jednu nulu, ima ih 300. Jedno vreme sam ih vidjao u studentskom, narocito nocu, kada se zakljucavao I praznio, a onda se oko toga digla prasina, javni prostor, sloboda kretanja itd...
Bilo kako, narodu ne mozes udovoljiti, stoga uzivajmo u zvrljotinama.

Grafiteri i ovi što bacaju pikavce i ostalo đubre su ista sorta. Lišeni potrebe za estetikom i za lepim, lišeni empatije prema drugim sugrađanima i prema samim ulicama i zgradama koje su opstale u turbulentnom Beogradu. Lišeni pameti, da shvate da greše.

Ja razumem da su nas okupirali nacisti, pa da uzmeš da im kontriraš žvrljajući grafite noću. Ali brate, nismo taj stadium - izađi slobodno na ulicu pa protestuj, skupi neku ekipu... Ovo se odnosi na ove komunističke i desničarske grafite. A ovi što se "taguju" i pišu ostale gluposti su za zatvor i posmatranje.

Врсте растиња које сам навео нису жбуње, имају стабло и крошњу. али су за разлику до дрвећа ниске и у случају тог зида сасвим довољно високе да га прикрију. Али не ради се само о зиду који је ружан и без жврљотина, него о користи и вредности тог растиња које цвета месецима, а кога нема довољно у било ком београдском врту или природној целини, нпр. АДА, ОБАЛЕ ...

Травњаци су огољени јер се не заливају и зато није решење у њиховом трајном уништавању бетонирањем или шљункирањем, него једноставно давањем основних потреба, а то је вода пре свега !Шљунком је посут травњак око трга са водоскоком са рибарем, на Калемегдану и тиме је битно наружен тај значајни део нашег најстаријег великог европског врта који се непрестано банализује непримереним садржајима.

Изгледа да су здравље и лепота у већим количинама непожељни, јер нам је у јавном простору све што је лепо и вредно или у врло малим количинама или обавезно наружено нечим.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483406#p483406:2glhre3u je napisao(la):
astrodule » Ned Okt 08, 2017 11:53 am[/url]":2glhre3u]Mesec dana da potraje - puna kapa!

a sta hoces da kazes da je grad kriv? ne nego oni sto svrljaju...a grad nema vremena da cisti svaki dan za nama sto smo takav prljav narod. svuda bacamo smece nista ne cenimo....

Vrh