Šta je novo?

Фасаде / Fasade

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460450#p460450:3etdf6of je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jun 21, 2017 1:57 pm[/url]":3etdf6of]Ja tu vidim jedan mali problem. Čak i kad bi recimo sutradan sve zgrade u Beogradu odlučile da srede svoju fasadu, i time eliminišu grafite, usled ograničenog broja molera i tih što peru fasade, to bi se oteglo na dva, tri meseca. I dok se radi zgrada u Ulici Pere Perića 10, brojevi 6 i 8 koji su prekrečeni pre dve nedelje, bi opet bili išarani.

Reko vidim da muku mučite sa žvrljatorima, i pitam je kad je rađeno krečenje, i ko ga je platio. Kaže skupili su oni pare i prijavili se na neku od onih akcija, pa im je i Grad pomogao.

Prošao sam tuda opet posle dve nedelje i zgrada je već bila zasrana novim grafitima. Isto tako znam i zgrade koje imaju kamere pa su opet zasrane. A što ne bi i bile kad ti zakoni i sudije traže DNK vandala, a čak i da ih isteraš na sud, u najboljem slučaju dobiće par dana pritvora i to je to. I što bi se onda žvrljatori tangirali?
file.php

Slazem se u potpunosti sa tobom.

Ja sam ovu zgradu sa grafitima u Carice Milice prijavio jos pre izvesnog vremena i dobio pre 2 dana ovaj odgovor:

"Poštovani,
povodom Inicijative 431 koju ste dana 05.04.2017. godine prijavili Sekretarijatu za inspekcijske poslove, a koja je Odeljenju za komunalne poslove i komunalnu inspekciju prosledjena na nadležnost 20.04.2017. godine, obaveštavamo vas da se po istoj upravnoj stvari već vodi postupak pod brojem 355-1417/16.

Srdačan pozdrav,
Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju"

I donjece rijesenje gdje se nalaze skupstini stambene zajednice da ukloni grafite o svom trosku
A oni mogu da stave antigrafit zastitu i da plate odrzavanje fasade i da se tako rijese grafita na zgradi
Navedoh u postu na prosloj strani sve detaljno

Ја сам рецимо једном приликом срео полицију на улици и пријавио им да неки дебили кључевима урнишу седишта у новом трамвају, био је застој и полицајац је пришао да погледа, срео их је и брзо су се разишли. Вероватно је било: Немојте више, тра ла ла...
Да је био докон полицајац, не би они тек тако прошли, али наш менталитет је такав: Пусти децу, шта има везе; то је само седиште/фасада; имамо преча посла; народ нема леба да једе; то је уметност...

Мени је жао што су увек нормалним грађанима руке везане, а држава неспособна. Од грађана се очекује да нон стоп одвајају новац за кречење, да не смеју сами да интервенишу ако затекну олош на делу, а са друге стране су у обавези да зграда изгледа чиста.

Добар пример сам видео у Бечу, где на градилиштима на улици, ако се случајно повреди пролазник, осигуравајуће друштво наплаћује одштету одмах од града, а град нека се сам суди и јурца са одговорнима, јер тада и полиција већ мора да интервенише професионалније, јер би град био на губитку.
Тако би и код нас увео, да кречење плати град, а да комунална полиција коначно ради свој посао, а не да хладе задњице у канцеларијама. Реално, скоро свака улица је покривена камерама, да хоће нашли би их и одрали казнама, напалтили и посао полиције, и кречење целе фасаде и још пара да претекне. Решење је свакако да казне прелазе огромне цифре, да олошу никада не падне на памет да то уради, а вест о кажњавању обавезно приказивати на телевизији да и остала ба*** види како ће проћи. Уколико немају новац, онда има да чисте све што су њихови другари исцртали, таман да покрију трошкове казне.
Или још боље, увести осигуравајуће друштво које ће сигурно да наплати дуг како зна и уме.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460498#p460498:2a8cyfth je napisao(la):
gishko » 21 Jun 2017 04:05 pm[/url]":2a8cyfth]... Решење је свакако да казне прелазе огромне цифре, да олошу никада не падне на памет да то уради, а вест о кажњавању обавезно приказивати на телевизији да и остала ба*** види како ће проћи. Уколико немају новац, онда има да чисте све што су њихови другари исцртали, таман да покрију трошкове казне.
Или још боље, увести осигуравајуће друштво које ће сигурно да наплати дуг како зна и уме.

Imam bolji predlog. Uvesti društveno-koristan rad, kao prekršajnu kaznu, po ugledu na civilizovane zemlje.

Očigledno se radi o jednoj negativnoj i masovnoj pojavi. Živimo u društvu koje se još nije oslobodilo posledica destrukcija, kao što su besmisleni ratovi, pljačka društvene i privatne imovine, socijalno raslojavanje, nestanak srednje klase, a nastajanje organizovanog kriminala, cvetanje korupcije... Mi živimo u društvu koje je tek u fazi uspostavljanja vladavine zakona, na koje nas tera okruženje (EU).

Znači, od haosa treba da pravimo red. Tu fazu su morale da prođu sve ekonomske, socijalno i kulturno razvijene zemlje. Taj proces je dugotrajan i potrebno je da se odneguju generacije, koje će da usvoje nove vrednosti.

Za ispisivanje grafita, po zgradama, državnoj i privatnoj imovini, uvesti kao prvu meru, društveno koristan rad u trajanju od 200 radnih sati. Fasade u Beogradu su u očajnom stanju, a hroničan je nedostatak sredstava za obnovu fasada. Talentovani pojedinci, očigledno ne mogu da kanališu svoje kreativne impulse, i zato im društvo treba pomoći u tome.

Društveno korisnim radom se stiču radne navike, država štedi novac, a talentovani pojedinci postaju korisni članovi društva.

Provesti 200 radnih sati na skeli, mešajući malter, podižući i spuštajući građevinski materijal na skelu i sa skele, jača fizičke i umne sposobnosti delikvenata, uspostavlja samodisciplinu i razvija kreativnost.

Nakon ponovljenog dela, samo treba duplirati kaznu i problem sa grafitima će biti rešen.

Bez obzira sto su navijaci i navijacke grupe delom zasluzne za grafite ovo nije navijacki forum te sam obrisao jedan takav post posvecen jednoj od grupa navijaca i jednom pojedincu.

Pošteno. Samo, onda bi bio red da obrišeš i ostale postove u kojima se pominju i u kojima se te grupacije opisuju kao umetnici i ulepšivači grada. I to od strane ljudi koji očigledno ne znaju celu priču nego čitaju priglupe novinske tekstove i na osnovu toga formiraju stav.

Drustveno koristan rad postoji kao kazna u kz trebalo bi je vise koristiti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460581#p460581:k50bv3cj je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jun 21, 2017 11:47 pm[/url]":k50bv3cj]Pošteno. Samo, onda bi bio red da obrišeš i ostale postove u kojima se pominju i u kojima se te grupacije opisuju kao umetnici i ulepšivači grada. I to od strane ljudi koji očigledno ne znaju celu priču nego čitaju priglupe novinske tekstove i na osnovu toga formiraju stav.
Slazem se obrisao sam jos dva posta.

Ne znam da li se neko seća događaja od pre dve godine koji je "potresao Srbiju" kada su policajci uhapsili dečaka u tramvaju koji žvrljao grafite. Toliko negativnih komentara i osuda na postupak policije nisam video odavno u Srbiji. Prosto sam se u jednom trenutku zapitao dal sa mnom nešto nije u redu jer smatram da ovakve stvari treba da se sankcionišu.
Pogledajte samo komentare ovde ili na drugim portalima na istu vest i biće vam jasno zašto država ne preduzima ništa po ovom pitanju.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/nevero ... og/3180drm

Tramvaj je bio zaustavljen dok dečaka, uz opšte negodovanje zaprepašćenih putnika, policija nije privela.

Ista situacija je bila kada je maloletnik priveden zbog žvrljanja zgrade predsedništva jer je crtao polni organ. Većina komentara je bila u fazonu: ako je, trebalo je da mu na čelo nacrta (tadašnjem predsedniku Nikoliću).

Tako da dokle god se ne razvije svest kod samih ljudi rigorzne kazne neće uroditi plodom.

Ne vredi voli Vozd da okaci fotke bez informacija i da ga pitamo "gde je ovo" i "sta je ovo"

Nije zgoreg navesti o cemu se radi ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460585#p460585:29uqc72t je napisao(la):
Igor » 21 Jun 2017 11:04 pm[/url]":29uqc72t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460581#p460581:29uqc72t je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jun 21, 2017 11:47 pm[/url]":29uqc72t]Pošteno. Samo, onda bi bio red da obrišeš i ostale postove u kojima se pominju i u kojima se te grupacije opisuju kao umetnici i ulepšivači grada. I to od strane ljudi koji očigledno ne znaju celu priču nego čitaju priglupe novinske tekstove i na osnovu toga formiraju stav.
Slazem se obrisao sam jos dva posta.

Obriši i desetine postova u kojima se spominju i druge navijacke grupe, zabrani avatare koji iritiraju svojom navijackom opredeljenoscu. Dozvoli Benderu izvrsnom poznavaocu da odredi moje misljenje koje formiram na osnovu priglupih novinskih tekstova. Jedino sto se slazem je da ovo nije navijacki forum.

Prijavi post za koji smatras da je sporan pa cu razmotriti edit ili brisanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460413#p460413:j45qaqct je napisao(la):
direktor » 21 Jun 2017 09:49 am[/url]":j45qaqct]Drakce branitelj zvrljaca bice da koristi sprej u slobodno vrijeme

Stvarno lupetas, neiskren si,
napisao sam:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460401#p460401:j45qaqct je napisao(la):
Drakche » 21 Jun 2017 08:54 am[/url]":j45qaqct]
Trebalo bi ipak praviti razliku izmedju onih koji to rade kao umetnici buntovnici
i onih koji svrljaju bezveze, samo zato sto imaju sprej,
bez obzira sto je i jedno i drugo ilegalno.

Zasto ste tako konzervativni? Kakva je sad to odjednom cenzura na forumu?
U svim metropolama postoji kultura grafiti buntovnika, filmovi su o njima pravljeni, pesme su pisane, legende pricane...to je urbani fenomen.

Da li ja to opravdavam mahnito zvljanje po fasadama?
- Ne!
Da li sam za neku vrstu preventive protiv zvrljanja sprejevima po fasadama?
- Da.

ali sam isto tako protiv ocrnjavanja i kriminalizacije tih mladih ljudi sa drustvene margine, koji su odlucili da demontriraju svoju slobodu kroz ovu vrstu bunta (umesto da pilje u kompjutere), bilo to legalno ili ne. Pravi kriminacli sede u foteljama i leskare u svojim vilama, a od ovih mozete samo napraviti zrtvene jaganjce, jer ih je prosto lako okriviti i goniti, bez posledica.

Bjele u kafeno sto fali jedan prozor mogli bi staviti laznjak
Bar su sredili krov

Možda treba da se napravi neka anti-grafiti kampanja u stilu ove australijske reklame protiv brze-bahate-nasilničke vožnje:

https://youtu.be/c2nvAFOk7x0

Odgledajte! Reklama implicira da ljudi koji bahato voze imaju onu malu stvar pa moraju na taj način da se iskažu. E tako uraditi nešto i sa ovim maloumnicima.

To nije loša ideja, gotovo može da se izvede nešto u amaterskoj produkciji, ali meni ova reklama i nije 100% jasna.

Opa ne vidim klime! Savršene fasade, sad još da prefarbaju one bele prozore i da uklone banderu kad završe Kosančićev Venac i biće sve savršeno!
Imam osećaj da se Kosančićev Venac radi daleko kvalitetnije od ostatka grada.

Skatljiva tema, ali definitivno o ovom problemu bi trebalo da se diskutuje na nivou tribina u srednjim skolama. Mislim da u toj fazi mlad covek je sklon raznim izrazavanjima za koje jos nije navikao da snosi odgovornost i jos neume da proceni stetu koju cini, zbog same cinjenice da je u izvesnom dobu gde neko drugi se brine o njima.
Tako da verovatno treba da se krene od skola i njihove okoline. Tu treba sve da izgleda cakum, pakum da se ta deca navikavaju da gledaju lepo i cisto a ne izvrljano, verovali ili ne to bi imalo efekat na psihu mladog coveka (vecinu). Mozda nije realno da danasnje skrabace iskorenimo, ali definitivno moramo da ih stvaramo manje.

Vrh