Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Зна ли се да ли је барем једна новореконструисана фасада добила антиграфит заштиту? Пре су најављивали и то, боље да су онда одрадили мањи број фасада квалитетније и са заштитом, него што су кренули у толико обимна кречења која ће ускоро опет изгледати лоше због пацијената са спрејевима.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460294#p460294:2zogfefd je napisao(la):
Opustenooo » 20 Jun 2017 07:18 pm[/url]":2zogfefd]Da hoće da ih nađu mogli bi to da urade lako.
Pa pun internet profila na kojima kače svoje "radove".
Evo na primer jedan od profila na koje sam naišao tražeći fotografije Beograda po flickr-u
https://www.flickr.com/people/lachmar/

ae nemoj da ste drukare :)

Ono sto treba za te mlade umetnike je napraviti zid pristojne velicine na nekom vidljivom mestu i nek se ljudi izrazavaju, mislim da bi to bio win-win za sve i za ljubitelje gledanja i za ljubitelje crtanja, a pri tom moze o toga i grad da zaradi na neki nacin! A ove Crvena Zvezda i Partizan ( to sve klubovima poslati racune krecenja) pa nek uticu na svoje pristalice! A drugo svi ti lakovi su odnekud kupljeni, pa se i tome moze uci u trag vrlo lako. Specijalne dozvole za kupovinu itd. itd

Малу ту има уметничких дела међу графитима, можда они пацови у хип хоп фазону које су цртали по Дорћоку, они кучићи са круном, духови Савамале што су били, и они гробарски мурали, али већина графита нису цртежи већ тагови, неколико слова нечитког фонта, као и још ружнија хулиганска препуцавања типа сви на маракану, фсс мафија, падињак 101, и сл. глупости. Што се тиче спрејева, ја сам.чуо да их СТУовци краду, тако да ни контрола продаје нема неку вајду.

Nije njima fazon da saraju samo po zidovima koji su namenjeni za grafite..
Trebalo bi ipak praviti razliku izmedju onih koji to rade kao umetnici buntovnici
i onih koji svrljaju bezveze, samo zato sto imaju sprej,
bez obzira sto je i jedno i drugo ilegalno.

Sredjena fasada je lepa i sa grafitom, oronula je ruzna cak i sa grafitom.

Drakce branitelj zvrljaca bice da koristi sprej u slobodno vrijeme

Koliko ja vidim u zadnje vreme, najveći problem više nisu navijački grafiti već potpisi raznih vrsta. Bilo oni mali grafiti veličine novina, urađeni jednim sprejem, ili oni veliki kao bilbordi, sa više slojeva.

Takođe primećujem da je sve manje domaćih poznatih štetočina poput onih čuvenih STU, FYGS (ja ih zovem Fags), IMSO i sličnih, a sve je više nekih nepoznatih. Uostalom nije tajna da postoje međunarodne grupe škrabatora koje idu jedni kod drugih i ''razmenjuju'' ''umetnička dela''. U suštini, ti STU, Fags i IMSO su udarili temelje toga pre 5 godina, a sad to nastavljaju neki novi. Naravno, prebacivanje nadležnosti sa obične na nesposobnu komunalnu policiju je samo dalo vetar u leđa tom trendu.

Uostalom, na slikama koje se nalaze na linku koje je Opušteno ovde okačio, vidi se da to uglavnom rade zapušteni golobradi klinci koji umišljaju da su neki ku..evi borci protiv sistema. Ono, nagrdila ih mama što su popadali predmete u školi pa idu da se bore protiv toga šaranjem fasada. Mada ima tu i sredovečnih paćenika. Npr STU su uglavnom sredovečni pajdomani, mislim iz Blokova, koji još žive u devedesetim. Ljudi koji bi trebalo da već prave porodice i karijere, ali se radije ponašaju kao trogodišnjaci sa flomasterom.

Dodatni problem predstavljaju i mediji, koji u zadnje vreme sve više veličaju grafitere. Pritom ne mislim na profesionalne grafitere koji slikaju murale i ulepšavaju lokacije, nego na obične uličare. Na primer, ima jedna grobarska grupa koja je ceo centar išarala grafitima. Sebe zovu treš-romantičarima a mediji ih predstavljaju kao neke bog zna kakve umetnike i dobroćudnu dečicu sa Dorćola. A u stvari je to isto zapišavanje, odnosno obeležavanje teritorije, kao kad Delije ispišu ''RRRS'' preko celog zida. Samo malo bolje upakovano i prezentovano. A ekipa koja stoji iza toga je ekipa koja je svirala i pevala sa ubijenim Saletom Mutavim. Dakle sve sama fina dečica i iskreni ljubitelji fudbala.
Očekivano, Blic i B92 su ti koji najčešće veličaju i izveštavaju o takvim grupama i događajima. Namerno im boldujem imena pošto znam da njihovi pisci obilaze ovaj forum, pa čisto da im skrenem pažnju koga zapravo veličaju.

Ali sve bi se to moglo rešiti prostim izmenama zakona i pooštravanjem preventivnih mera. Ako ne zbog Beograđana koji plaćaju sve ''institucije'', onda bi bar trebalo uraditi to zbog turista koje aktuelna gradska vlast predstavlja kao najveće blago grada. Jer mislim stvarno je jadno da ti grad izgleda kao išarana favela i da se najgore socijale predstavljaju kao ''svojevrstan šmek''. Ali to je sad neka nova politika. Ko veli ako već ne možemo da budemo uspešni i cenjeni po nečemu dobrom, ajde onda da budemo po bedi, nekulturi i socijali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460416#p460416:2uet54bs je napisao(la):
Bender Rodriguez » 21 Jun 2017, 11:05[/url]":2uet54bs]Koliko ja vidim u zadnje vreme, najveći problem više nisu navijački grafiti već potpisi raznih vrsta. Bilo oni mali grafiti veličine novina, urađeni jednim sprejem, ili oni veliki kao bilbordi, sa više slojeva.

Takođe primećujem da je sve manje domaćih poznatih štetočina poput onih čuvenih STU, FYGS (ja ih zovem Fags), IMSO i sličnih, a sve je više nekih nepoznatih. Uostalom nije tajna da postoje međunarodne grupe škrabatora koje idu jedni kod drugih i ''razmenjuju'' ''umetnička dela''. U suštini, ti STU, Fags i IMSO su udarili temelje toga pre 5 godina, a sad to nastavljaju neki novi. Naravno, prebacivanje nadležnosti sa obične na nesposobnu komunalnu policiju je samo dalo vetar u leđa tom trendu.

Uostalom, na slikama koje se nalaze na linku koje je Opušteno ovde okačio, vidi se da to uglavnom rade zapušteni golobradi klinci koji umišljaju da su neki ku..evi borci protiv sistema. Ono, nagrdila ih mama što su popadali predmete u školi pa idu da se bore protiv toga šaranjem fasada. Mada ima tu i sredovečnih paćenika. Npr STU su uglavnom sredovečni pajdomani, mislim iz Blokova, koji još žive u devedesetim. Ljudi koji bi trebalo da već prave porodice i karijere, ali se radije ponašaju kao trogodišnjaci sa flomasterom.

Dodatni problem predstavljaju i mediji, koji u zadnje vreme sve više veličaju grafitere. Pritom ne mislim na profesionalne grafitere koji slikaju murale i ulepšavaju lokacije, nego na obične uličare. Na primer, ima jedna grobarska grupa koja je ceo centar išarala grafitima. Sebe zovu treš-romantičarima a mediji ih predstavljaju kao neke bog zna kakve umetnike i dobroćudnu dečicu sa Dorćola. A u stvari je to isto zapišavanje, odnosno obeležavanje teritorije, kao kad Delije ispišu ''RRRS'' preko celog zida. Samo malo bolje upakovano i prezentovano. A ekipa koja stoji iza toga je ekipa koja je svirala i pevala sa ubijenim Saletom Mutavim. Dakle sve sama fina dečica i iskreni ljubitelji fudbala.
Očekivano, Blic i B92 su ti koji najčešće veličaju i izveštavaju o takvim grupama i događajima. Namerno im boldujem imena pošto znam da njihovi pisci obilaze ovaj forum, pa čisto da im skrenem pažnju koga zapravo veličaju.

Ali sve bi se to moglo rešiti prostim izmenama zakona i pooštravanjem preventivnih mera. Ako ne zbog Beograđana koji plaćaju sve ''institucije'', onda bi bar trebalo uraditi to zbog turista koje aktuelna gradska vlast predstavlja kao najveće blago grada. Jer mislim stvarno je jadno da ti grad izgleda kao išarana favela i da se najgore socijale predstavljaju kao ''svojevrstan šmek''. Ali to je sad neka nova politika. Ko veli ako već ne možemo da budemo uspešni i cenjeni po nečemu dobrom, ajde onda da budemo po bedi, nekulturi i socijali.
file.php
Post odličan, ali si zaboravio ključnu meku supkulture: Vice.

U pravu si, Vice je tek svet za sebe. Ciklotron svega bolesnog i nenormalnog. Kad sam gledao njihove rerportaže iz Ukrajine 2014. taman sam pomislio da se napokon pojavio neki dobar, nezavisni medij sa uvidom u situaciju na terenu. Al sam posle skapirao da su samo još jedni u nizu plaćenika. Tj. da nisu objektivni i da kroz suptilne metode sufliraju svoju propagandu. Što se posle potvrdilo kad su došli i ovde. A kad ne seju propagandu, bave se dilejama i izgubljenim slučajevima. U suštini, medijska kuća balegar. Nađu sve ono čime koji iole ozbiljan novinar neće da se bavi, napumpaju tu temu do ekstrema, i onda privlače gledanost na račun jeftinog senzacionalizma.

Elem, nisam ih naveo jer njih ni ne smatram punopravnim medijom. Ali da, svakako da i oni imaju veliku ulogu u tom srozavanju svega.

Naravno. Mislim, pogledaj ti te BOLESTI koje oni plasiraju? "Šta govore mladi konzumenti kokaina o poskupljenju", ko da si otišao da kupiš šećer.
A što se grafita tiče: pa baš bih voleo da vidim da je širi centar neke zapadnoevropske prestonice tako išaran - bez namere da relativizujem, ima i u Beču svega, Berlin da ne spominjem.

Dok njih 10 ne plate papreno, drugi nece imati motiva da prestanu. Mislim da se moze lako napraviti zamka u svakom kraju ) Okrecis kocku stavis zasedu, i nek mu je prvi grafit u zivotu ali platcie ga za sve njegove prethodnike....mislim zvuci okrutno ali mi bar balkanci dok ne dobijemo po.... mi ne naucimo.

Paprena novčana kazna -> reakcija N1/Danas/Bljuca: "Narod nema ni za hleba, da li su to ovi mladi ljudi zaslužili?"
Pendrečenje->reakcija "Kurira": "POLICIJSKO NASILJE! Srbijo, dokle smo došli!?"
Zatvor->Roditelji organizovali protest: "Pravi kriminalci se bogate, a naša deca iza brave".

Tako da pretpostavljam da zato država ne reaguje.

Koliko god krivicu snose oni koji unistavaju, dobar deo krivice snose i oni koji im ostave sve na izvolte da to rade.

Uz mala ulaganja i pravilno angazovanje komunalne policije moguce je problem znacajno redukovati.

Ako komunalna moze da sedi po ceo dan u kolima na autobuskim stanicama i asistira privatnoj firmi u naplati karata, zasto ne bi mogli da imamo jednog/dva komunalnog policajca, lupam, na Obilicevom vencu 24x7. Malo osvetljenja, koja kamera, neko da obilazi, i broj grafita bi bio drasticno redukovan.

Pogledajte rekonstruisanu fasadu u Birjuzovoj (ovako je bilo pre https://www.google.rs/maps/@44.8158281, ... 6656?hl=en). Diskretno osvetljenje, 1 kamera, mesecima posle rekonstrunkcije nijedan jedini grafitcic.

To sve stoji, ali mislim da ih uglavnom jednostavno mrzi da rade svoj posao. Jer problem sa grafitima datira još od uvođenja komunalne policije, dakle pre ove sadašnje vlasti. Pre 6 godina žvrljatori nisu bili sankcionisani samo zato što komunalci nisu hteli da rade svoj posao,a i zato što su zakoni bili idiotski. Danas nisu sankcionisani, delom iz istih razloga, ali delom i zato što su za sve ove godine ti grafiti polako postali uobičajena pojava. A i mediji ljudima pune glavu da je to neka umetnost i borba protiv sistema. I ljudi su se prosto navikli na njih. Tj. ako su 2011. takve pojave imale, lupam, 10.000 podržavalaca, danas imaju 100.000. I više ako bi se umešala razna ''građanska'' ''udruženja''.

Šta hoću da kažem, da je taj problem sasečen u korenu dok se ''zagrevao'' 2011., sada bi bilo mnogo lakše izboriti se s njim. Ja se tačno sećam epidemije grafita koja je krenula baš u periodu od 2010. do 2012. I da je ona zaustavljena na vreme, danas bi sve bilo drugačije, Danas bi problem bili npr 50 hardcore žvrljatora koji bi godišnje uspeli da zaseru 10 fasada. A ovako sad imamo problem sa 5000 žvrljatora, što domaćih što stranih, koji zaseravaju 10.000 fasada. I čak i kad bi vlast danas krenula aktivno da radi na tom problemu, ne bi znala odakle da počne. Toliko je problem narastao i toliko su se ljudi navikli na njega. A sve to zato što ti prosečnoj tvrdoj, korumpiranoj i šupljoj srpskoj glavi na čelu države/grada/opštine nikad, ali nikad nisi mogao da objasniš važnost učenja na greškama i učenja od drugih. Primera radi, mogu da se kladim da u celoj Gradskoj upravi ne bismo našli ni 10 ljudi koji su čuli za Teoriju razbijenih prozora. Al zato da ih pitaš nešto vezano za politiku, pa odma bi ti sve izdeklamovali.

Odoh sad malo u širu temu. Ali sve u svemu, sve se ovo dešava zato što naši nadležni nisu hteli da uče od boljih i da se pozabave ovim problemom na vreme. I sad je naravno sve triput teže.

Sve fasade su vlasnistvo stanara ili institucija koje su u njima .Rijesenje za grafite je jednostavno prvo prijavite svaku zgradu komunalnoj inspekciji mozete preko portala e uprave srb .Zgradi ce biti dat rok da grafite ukloni ukoliko ne sledi kazna U 80% slucajeva grafiti bidu uklonjeni na jedan od sledecih nacina
1.prekreceni masnom sivom farbom
2.osmirglani pa prekreceni odgovarajucim bojom
3 oprani ispeskirani stavljnena anti grafit zastota.
4.ugovoreno uklanjaje grafita po vidjenju na prijavu sa firmama koje se tim bave
Kada bi vise zgrada bilo u modelu 4 grad bi bio cistiji i da st*** vrlo vrlo brzo nauci koju zgradu treba da preskace
I saraju zgrade pored

Ja tu vidim jedan mali problem. Čak i kad bi recimo sutradan sve zgrade u Beogradu odlučile da srede svoju fasadu, i time eliminišu grafite, usled ograničenog broja molera i tih što peru fasade, to bi se oteglo na dva, tri meseca. I dok se radi zgrada u Ulici Pere Perića 10, brojevi 6 i 8 koji su prekrečeni pre dve nedelje, bi opet bili išarani.

Lako je uvek sve svaliti na vlasnike zgrada ali to ne pije vodu. Prošle godine kad sam išao ka Zelenom vencu, vidim ženu kako stoji na prozoru ove zgrade, koja je tada bila sveže okrečena i očišćena od žvrljotina.

Reko vidim da muku mučite sa žvrljatorima, i pitam je kad je rađeno krečenje, i ko ga je platio. Kaže skupili su oni pare i prijavili se na neku od onih akcija, pa im je i Grad pomogao.

Prošao sam tuda opet posle dve nedelje i zgrada je već bila zasrana novim grafitima. Isto tako znam i zgrade koje imaju kamere pa su opet zasrane. A što ne bi i bile kad ti zakoni i sudije traže DNK vandala, a čak i da ih isteraš na sud, u najboljem slučaju dobiće par dana pritvora i to je to. I što bi se onda žvrljatori tangirali?

Tako da džaba sve dok se imbecilni zakoni ne promene i dok grad ne pojača patrole i sankcije za takvo ponašanje.
Ako su već tolike slepčine pa kobajagi ne znaju kako se to radi, nek se ugledaju na desetine svetskih gradova koji su imali i gore epidemije od nas pa su danas čisti i uredni. Nego neće, zabole ih.

Никад нисам капирао те малоумнике који шврљају возове а поготово фасаде које су сређене. Бога ми ако их не би терао да лижу све што упропасте.

Sent from my D6503 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=460429#p460429:3bzalvkb je napisao(la):
DzonTravolta » 21 Jun 2017 11:26 am[/url]":3bzalvkb]Paprena novčana kazna -> reakcija N1/Danas/Bljuca: "Narod nema ni za hleba, da li su to ovi mladi ljudi zaslužili?"
Pendrečenje->reakcija "Kurira": "POLICIJSKO NASILJE! Srbijo, dokle smo došli!?"
Zatvor->Roditelji organizovali protest: "Pravi kriminalci se bogate, a naša deca iza brave".

Tako da pretpostavljam da zato država ne reaguje.

Ne, već država ne reaguje jer je boli ***.

Шта да се ради кад је бивши премијер а сада председник рекао да је држава немоћна да се суочи са хулиганима.

Ko svrlja treba da plati krecenje cele fasade. Vrlo jednostavno. Brisanje grafita naruzuje estetiku fasada, jer se izgubi jednolicna nijansa. Znaci potrebno je krecenje cele a to kosta oko 2.0 Mio dinara. Sasvim primerena kazna.

Само треба прво ухватити починиоца на делу, затим га процесуирати и осудити што је код нас нажалост и за многа озбиљнија дела тешко.

Kažu da je kod nas onaj Bidža rešavao problem grafita u Svilajncu tako što je terao žvrljatore koji budu uhvaćeni da sami poskidaju sve druge grafite po gradu.

A u Singapuru se za žvrljanje fasuju mardelj i bičevanje, nebitno da li si domaći ili stranac. Jednom Švajcarcu su prilikom žalbe na prvobitnu presudu od 5 meseci mardelja, povećali kaznu na 7 meseci!
icon_lol.gif

On 25 June, Fricker pleaded guilty to the charges against him and was sentenced to two months' jail for trespass and three months' jail and three strokes of the cane for vandalism, the jail terms to run consecutively. Both Fricker and the prosecution appealed to the High Court against the trespass sentence. On 18 August, Justice V.K. Rajah increased the sentence to four months, calling the original sentence "manifestly inadequate", thus requiring Fricker to serve seven months' jail altogether.
icon_lol.gif

On 5 March 2015, two Germans, Andreas Von Knorre and Elton Hinz, were each sentenced to nine months' imprisonment and three strokes of the cane for breaking into SMRT's Bishan Depot in November 2014 and vandalising a C151 train cabin by spraypainting it.

(stroke of cane = udarac bičem)

Vrh