Tvrđava nije rekonstruisana prema projektu, nego je DEVASTIRANA, a svi podaci zauvek UNIŠTENI. Projekat je podrazumevao sanaciju i zaštitu svih zidova i kula, sa uređenjem za prihvat posetilaca. Posao je vodila Austrijska razvojna agencija koja je muljala sa nadzorom i izvođačem.
Nadzor je bio Safege doo, a izvođač Ornament Investinženjering doo, molersko preduzeće iz Beograda, koji je posao dobilo damping cenom. Tako rade i na drugim mestima. Naduvavanjem količina je posao koji je ugovoren na 1.700.000 evra, narastao višestruko, sada pominju 8 miliona.
Autor je bila Marija Jovin, koja se od početka bunila protiv fušeraja i promene materijala - radili su sa zabranjenim cementom. Bio sam određen da budem konzervatorski nadzor ispred @RzzskBeograd i nisam dozvoljavao da menjaju projekat i merio sam količine urađenog posla.
Onda su iz Austrijske razvojne agencije došli u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i tražili da budem smenjen kao konzervatorski nadzor. To se i desilo - direktorka Mirjana Andrić me je smenila i postavila druge ljude, koji su odmah odobrili korišćenje cementa...
Počeli su i da menjaju crteže i predmer radova tako što su uvećavali količine. Projekat koji je podrazumevao potpunu zaštitu originalnih zidova i svih faza gradnje krovovima i nadziđivanjem ostataka zidova do pune visine, drastično je promenjen. Krovovi su urađeni na samo 4 kule.
A najveća ŠTETA je urađena obijanjem svih srednjovekovnih spojnica na zidovima i kulama i ponovnim fugovanjem. Time su OBRISANE sve faze i zidovi ujednačeni. Istorija tvrđave je nestala. Izvođač je sam kopao po kulama, našao hiljade srednjovekovnih strelica i delova oklopa...